JÁSZKISÉRRŐL KÁRPÁTALJÁRA Történelmünk nyomában Kárpátalján - nemzettudat formáló kirándulás -

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Felvidéken jártunk Indulás • május 7.én 23 fővel indultunk szlovákiai célpontunk felé. A korai indulás nem törte jó kedvünket,
Advertisements

Szakmán innen, szakmán túl Kirándulás a Felvidékre.
Az olasz diákok megérkezése Az első napon, mikor az olasz diákok megérkeztek, két csoportban ismerhették meg közelebbről is a magyar a nyelvet. Később.
Klasszikus London.
Avagy egy hét másképpen 2011/2012. tanév 5. évfolyam SZÜLŐFÖLDÜNK PROJEKT.
Egyesületünk Karniai Alpok túráját követően a Doberdói dombság tetején lévő St. Michele falu felett elterülő I. világháborús emlékhelyre utazott.
Királyhelmec városunk története
„Vár állott, most kőhalom…”
„Hull a pelyhes fehér hó…”
A söjtöri Deák Ferenc Általános Iskola látogatása a Tömörkény István Munkaegységben.
Összeállította: a szakkörvezető és a fotószakkör gyorssegély szolgálata Országjárás másképpen Bemutató a kollégium országjárás-vezető szakkörének szakmai.
KIRÁNDULÁS ÓFALUBAN II. rész május 8.
Kárpátalja 4.Nap Igaz magyarnak lenni akkora teher , hogy aki sokat viseli, megerősödik. /Wass Albert/
..
Beregszász.
Baczkamadarasi-Kis Gergely Református Gimnázium
KÁRPÁTALJA-2 Munkács első fennmaradt írásos említése 1150: Muncas. A mai vár helyén az első, fából épült őrtornyot honfoglaló.
Erdélyben jártam 1994 A nagyváradi római katolikus bazilika között épült. A legnagyobb barokk stílusban épült templom Romániában. Nagyvárad.
Eger várától a Gyergyói havasokig 1. utazás október
Határtalanul! BESZÁMOLÓ
HATÁRTALANUL! • A pályázati program célja: minden magyar diák tanulmányai alatt legalább egyszer eljusson határon túli, magyar lakta területekre ( Felvidék,
NYON 1.
Tudatjuk mindenkivel, hogy a Bethlem Gábor Alapkezelő ZRT. Határtalanul! Programigazgatóság által meghirdetett pályázatán az Apáczai Nevelési és ÁMK 2.
Világörökség 2012 A Várnegyed bemutatása. Az örökség olyan érték, amelyet a gyermekek a szüleiktől kapnak, s megőrzik azt saját gyermekeiknek.
COMENIUS KINCSESSZIGET Erdélyi találkozó
1 A kulturális örökség megőrzésének lehetőségei Ukrajnában Orosz Ildikó Beregszász, November 24.
Zenés utazás Kárpátaljára
KÁRPÁTALJA VERECKEI-HÁGÓ KÁRPÁTIA: KELETI KÁRPÁTOK: Zene: Készítették:
I. Dicsőséges Tavaszi hadjárat
Nagyenyed.
UTAZÁSSZERVEZÉS ÉS TURISZTIKAI MARKETING BÁCSKOSSUTHFALVA
A Vésztői Református Egyházközség 19
Határtalanul II. MédiaMánia határon innen és túl BGA-12-HA /13 Varró István Szakiskola, Szakközépiskola, Általános Iskola és Kollégium Karcag.
Szerbia két tartománya a Vajdaság (itt kb magyar él), illetve Koszovó, ahol a lakosság nagy többségét albánok alkotják. A Vajdaság termékeny.
A következőkben néhány képet láthatnak, amelyek bepillantást engednek a záró találkozó egyes eseményeibe, hangulatába, melyen 9 országból vettek részt.
Határtalanul Együtt egymásért a zene és a tánc világában HA /14 Premier Művészeti Szakközépiskola és Szakiskola.
2014 LÉPD ÁT ! HATÁRTALANUL. Csapatalakítás I. csapatfeladat Első nap.
Határtalanul pályázat
Szeged I. világháborús emlékhelyei
Gyuri Kétszer voltam Erdélyben, sosem fogom tudni elfelejteni azokat a tájakat, embereket, akik olyan szépen beszéltek magyarul. Eszembe jut az erdélyi.
Határtalanul!.
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
Székelykeresztúr Március 15.. Sokan gyűltek össze Székelykeresztúr központjában az 1848– 49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett.
IRODALMI KINCSKERESÉS ERDÉLYBEN! Agg Anna Bajorfi Eszter Fekete Antónia Németh Cintia.
Határtalanul. 1. nap Utazás 04:15-kor indultunk el Győrújbarátról. 11-kor már a határon voltunk. A vámosok mindenkinek elkérték a személyi igazolványát,
CSONGRÁD CSONGRÁD A TISZA JOBB PARTJÁN, A KÖRÖS TORKOLATA FELETT FEKSZIK. KEDVEZŐ FÖLDRAJZI HELYZETE MIATT AZ ÚJKŐKOR ÓTA LAKOTT HELY. ÁRPÁD FEJEDELEM.
Informatika. A pályázatról Az informatika rejtelmei határon innen és túl címmel az alsóbodoki Magyar Tannyelvű Magán- szakközépiskola, mint partneriskolával.
2016. Március 3.. A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Keretében magyarországi.
Készítette: 11.C tanulói. Indulás Debrecenből A reggeli kelés nehézségeit átvészelve sikerült összegyűlnie a társaságnak. Elindultunk egy hosszú,
„Mutasd, csinálom, tudom, nem adom fel” tanári továbbképzési program Malaga Február
 A Nemzeti Erőforrások Minisztériuma által kiírt Határtalanul program keretén belül iskolánk 7. osztályos tanulói lehetőséget kaptak arra, hogy a magyar.
Erdélyi út – május Útiterv és szállások. 1. nap Indulás Budapestről, első állomásunk Körösfő: A települést megismerteti velünk Péntek Pici László.
Határtalanul.
Erdély.
KÁRPÁTALJA VERECKEI-HÁGÓ KÁRPÁTIA: KELETI KÁRPÁTOK: Zene: Készítették:
ERDÉLYBEN KÓBORGUNK Kétszer voltam Erdélyben, sosem fogom tudni elfelejteni azokat a tájakat, embereket, akik olyan szépen beszéltek magyarul. Eszembe.
Székelykeresztúr Fekvése:
Készítette: Barna Alexandra Csordás Rita
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
A pályázat címe: Erdély aranykora, Bethlen nyomában nyomában
NAPIREND, KÁRPÁTALJA Határtalanul utazás.
Felvidéki kirándulás.
Dánia.
Készítette: Majerhoffer Nóra
Kirándulás a Mura-vidéken és a Dráva vonzásában
Örömmel értesítünk mindenkit arról, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT. Határtalanul! Programigazgatóság által meghirdetett pályázatán az Apáczai Nevelési.
KÁRPÁTALJA VERECKEI-HÁGÓ KÁRPÁTIA: KELETI KÁRPÁTOK: Zene: Készítették:
Erdélyi kirándulás Élmények.
Kolozsvár június 7..
Székelykeresztúr június 8..
Előadás másolata:

JÁSZKISÉRRŐL KÁRPÁTALJÁRA Történelmünk nyomában Kárpátalján - nemzettudat formáló kirándulás -

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. „Határtalanul!” programja keretében jászkiséri iskolások is meglátogathatták a határon túli magyar területeket. Iskolánk ötvenegy tanulójának május 7-11-e közötti kárpátaljai kirándulását az alapkezelő 1 millió 427 ezer forinttal támogatta. A diákok szállása Mezőgecsén volt, innen kiindulva járták be a magyarság történelmének jelentős emlékhelyeit, erősítve magyarságtudatukat.

1. nap

Az első napon a beregsurányi határátlépést követően Beregszász látnivalóival ismerkedtek meg tanulóink. A Beregvidéki Múzeum kiállítótermeiben Beregszász múltját, a városnéző séta során a város jelenét tanulmányozhatták. A városnézést egy kis feladattal zártuk, melynek során csoportokban, adott csillagpontokat kellett a gyerekeknek megtalálniuk, és ott csoportképet készíteniük.

2. nap

A második napon a tiszacsomai Honfoglalási Emlék- és Szoborparkot látogattuk meg a helyi fiatalokkal közösen, ahol emlékműsort adtunk és koszorúztunk is. Ezután adtuk át diákjaink könyvadományát és iskolánk számítógép adományát a helyi könyvtárnak. Délután közös faültetésre és kispályás focimérkőzésekre került sor. Mind a fiúk, mind a lányok megmérkőztek. Vacsora előtt számháborúval zártuk a sportos napot. Este bátorságtúra volt a településen belül, majd a tábortűz melletti nyársalás közben beszéltük meg a napi eseményeket.

3. nap

Harmadik nap Csetfalván a katolikus és a református templomot, majd Tiszaújlakon a Rákóczi-szabadságharc első győztes csatájának emlékére állított turulos emlékművet néztük meg. Az emlékműnél tanulói kiselőadás hangzott el. Ezután Nagyszőllősön Bartók Béla és Perényi Zsigmond szobránál hangzott el tanulói kiselőadás, majd megtekintettük a Perényi kastélyt. A következő állomás a Kárpátok bércei között megbúvó Szinevéri-tó volt, ahol újabb kiselőadást hallgattunk meg.

4. nap

Negyedik nap Munkáccsal ismerkedtünk. Először a várat néztük meg, majd a város főterén sétálva megnéztük Munkácsy Mihály emléktábláját, a városházát és a Rákóczi-rezidenciát. A várost elhagyva a Vereckei-hágó felé indultunk. Útközben koszorút helyeztünk el a sztálini rezsim áldozatainak emlékművénél Szolyván. A Vereckei-hágónál lévő millecentenáriumi emlékműnél műsort adtak diákjaink és koszorút is elhelyeztünk. Este totót töltöttek ki a tanulók, majd a mezőgecsei fiatalok kultúrműsorát néztük meg, amit táncház követett.

5. nap

Ötödik nap elbúcsúztunk szállásadóinktól és a településtől. Nevickén meglátogattuk a várromot, majd Ungváron a várat. A várban a Kárpátaljai Honismereti Múzeum és Képtár kiállításait néztük meg. A szomszédos skanzenben Kárpátalja népi építészeti hagyományaival ismerkedtünk meg, majd tettünk egy sétát a városban. Határátlépés után Záhonyban még megtekintettük az Eurokapu Logisztikai Központot.