A WEB alapú kontrolling adatszolgáltatáshoz kapcsolódó problémák és megoldások Holl Zoltán Göbösmajor 2008. Június 19-20.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Információs függvények
Advertisements

Microsoft Excel 3. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Elektronikus ügyintézés, és várható technikai fejlesztések a Növény- és Talajvédelem területén Várszegi Gábor osztályvezető augusztus 30.
Belépés a Szociális Ágazati Regiszterbe
A Windows használata Bevezetés.
Microsoft Excel 7. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Operációs rendszerek Bevezetés.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 4 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Access Adatbáziskezelés
SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR AUTO- SZŰRŐ FEJLESZTÉSE TÁBLÁZAT ALAPÚ JELENTÉSEK UTÓLAGOS, BÖNGÉSZŐN BELÜLI TOVÁBB- FELDOLGOZÁSÁRA.
Számítógépes ismeretek 5. óra
TAMOP 5.2.2/08 A korai beavatkozást középpontba helyező Biztos Kezdet programok elterjesztése országos szinten, kiemelt figyelemmel a leghátrányosabb helyzetű.
Bemutató Számviteli rendszer. Személyesen Postai úton Vállalat vagy vállalkozás Könyvelőcég vagy könyvelő Ez a megoldás kiszámíthatatlan nem biztos hogy.
Táblázat kezelő programok
Oklevélmelléklet– készítő program bemutatása 2005
Táblázatkezelés Microsoft Excel
Mire jók a tabulátorok? Lehetőséget nyújtanak
Windows XP ismeretek és mappaműveletek
Windows operációs rendszer
A Windows grafikus felülete
Megatrend Rt. INFOSYS-v2 CONTROLLING CO330. Controlling.
Access alapok Táblák, kapcsolatok, űrlapok.
Táblázatkezelés Az Excel.
A táblázatok formázása Készítette: Gombkötő Alexandra Felkészítő tanár: Györe Mihály József Attila Gimnázium, 6900 Makó Csanád vezér tér 6.
Hasonlóságelemzés COCO használatával a MY-X elemzőben
Microsoft Excel Általános ismeretek.
Microsoft Excel 2. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Alapszint 2.  Készíts makrót, ami a kijelölt cellákat egybenyitja, a tartalmat vízszintesen és függőlegesen középre igazítja és 12 pontos betűméretűre.
Az Excel mint „interaktív” kérdőív
XHTML – a tanultak összefoglalása
Minőségtechnikák I. (Megbízhatóság)
Táblázatok készítése. Az 1. sor 1. cellája Az 1. sor 1. cellája Az 1. sor 2. cellája Az 1. sor 2. cellája Az 1. sor 3. cellája Az 1. sor 3.
TÁBLÁZATOK SZERKESZTÉSE EXCEL 2007 TÁBLÁZATKEZELŐVEL.
Műszer vezérlő - kezelő program GPI-745A teszterhez.
Kérelem elektronikus benyújtása a Szolgáltatói Nyilvántartásba
Fejlesztés Menedzser ismertető II.rész 1 A Projektekről nyilvántartott fontosabb adatok Alapadatok, Mérföldkövek, Emberi erőforrások, Költségek, Szoftver.
Technikai és gyakorlati segítségnyújtás Kifizetési kérelem feltöltéséhez Pályázati Tájékoztató felület az ELEKTRONIZÁLÁS bevezetését követően Előadó: Gombita.
Turócziné Kiscsatári Nóra
Területmérlegre vonatkozó konzisztencia-vizsgálat Gazdasági Informatika Tanszék 2004/2005. tanév Utolsó frissítés:
Táblázatok.
Rövid ismertető USB lábpedállal történő felvétel lejátszáshoz - jegyzőkönyv készítéséhez.
8. osztály Egyszerű képletek. Első feladat  Adjunk meg egész számokat, majd számítsuk ki az összegüket, különbségüket és hányadosukat.
A szolgáltatás technikájával – technológiájával kapcsolatos elemzések „EISZ Jövője” Konferencia június 22.
Számítógépes grafika I. AUTOCAD alapok
FIR fejlesztések, változások március 17.. Új verzió változásai Márciusi verzióval új, FIR 4.1 xsd Új adatkör: o Juttatások, o Térítések.
e-Portfólió bemutatása hallgatók számára
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 6.
A Mozilla magyar nyelvű szerkesztőjének használata
Másolás és automatikus kitöltés
‘08 bevallás önellenőrzése, helyesbítése UJTB program esetén
Szoftverek csoportosítása
Excel alapok Templom Téri Német Nemzetiségi Általános iskola Pilisvörösvár 2015 A leggyakoribb Excel műveletek, ill. típusfeladatok Készítette: Kárpát.
Bevezetés. Alapok: szövegszerkesztő alkalmazás (Word) megnyitása: Start gomb  Minden program  Microsoft Office  Microsoft Office Word 2007 szövegszerkesztő.
Egységes tartalomkezelés - Adatharmonizálás ECM filozófiával -
Informatika Oktató: Katona Péter. Táblázatkezelés (Az Excel táblázatkezelő alapjai)
Az NSZI minőségirányítási rendszerét a BVQI tanúsította A szakmai vizsgákat követő adatszolgáltatás digitális aláírással Binder József Képzés- és vizsga-nyilvántartási.
Szakdolgozatok kezelése a MIDRA adatbázisban. 1. lépés Feltöltés Az elkészült, végleges szakdolgozatot a szerző, vagy megbízottja feltölti a MIDRA adatbázisba.
Számítógépes ismeretek
Önértékelési projektterv
IFKT Excel adatbázis EFOP VEKOP TÁRS projekt.
Készítette:Roppantóné Lévay Mária
Házi feladat megoldása
Integrált könyvtár rendszer (IKR)
Adatelemzési gyakorlatok
Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak
Táblázatkezelés Az Excel.
Adatfeldolgozási ismeretek 15. ML osztály részére 2017.
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
A rendszer felépülése Fenntartó – engedélye(k), ha közvetlenül nyújt szolgáltatást Intézmény/ Szolgáltató – székhely típusú szolgáltatás nyújtási hely.
Előadás másolata:

A WEB alapú kontrolling adatszolgáltatáshoz kapcsolódó problémák és megoldások Holl Zoltán Göbösmajor 2008. Június 19-20.

Tematika Bevezetés – adatszerkezetek,táblázatok, adatbetöltés lehetőségei Problémák és megoldások – beállítások, adaszolg. problémái,adatszerk. problémái Tervezett fejlesztések

Bevezetés Miért szükséges az adatszolgáltatás kihelyezése a társaságokhoz ? Cégszám drasztikus növekedése: 139 db 362 db Az MNV. Zrt megalakulásakor létszám racionalizálás Miért jó a társaságoknak ? Megszűnik a papír alapú adatközlés Az adatok közvetlenül az adatbázisba íródnak, nem kell várni a rögzítésre Az adatbetöltés lehetőségei: web felületen MNV Zrt. Belső felületén Importálás Adatbeillesztés (másolással) Kézi adatbevitel      

Bevezetés Adatszerkezet: Cél: rugalmas adatbekérő felület, könnyen lehet új jelentéseket létrehozni Eredmény: Minden táblázat cellák halmaza, egy cella több különböző jelentésben is szerepelhet. (Pl.:610_st07_10.xls  610st081.xls) Hatás: Ha az egyik jelentést kitöltjük, a másikban is megjelenik az adat!!!

Bevezetés Adattörténet: Minden cellán nyomon követhető, ki, mikor, mit, módosított (web felületen nem látszik)

Webes adatszolgáltatás problémái Beállításból, használatból adódó problémák: A működő importálás alapfeltétele: C:\kont_web könyvtár elérése Active X vezérlők engedélyezése (lásd melléklet) A fájlok az eredeti néven szerepeljenek a könyvtárban (300q.xls  InévMNV300qInév.xls) Beillesztés másolással: Minden esetben a K oszlop 11 sortól kell az adatokat kimásolni (táblázat szélig) (Pl.: 610st081.xls másolandó terület K11:M33 cellatartomány) A korábban ismertetett beállítások a 25. héten üzembe helyezett kontrolling szerverrel megváltoztak, a kiosztott melléklet tartalmazza az új beállításokat !!! Letölthető minden dokumentum a http://cont.mnvzrt.hu:1001 Információk, dokumentumok menüpontban

Webes adatszolgáltatás problémái Korábbi munkafolyamatokból adódó probléma: Véletlen felülírás ellen a korábbi táblázatokat zároltuk, a zárolás feloldásának hiánya minden esetben hibát generált a webes adatbetöltést követő mentésnél !!! („Az adatok megváltoztak, miközben Ön szerkesztette!” c. hibaüzenet) (Stratégiai terv táblák esetén, ahol több időszak volt.) Megoldás: A zárolásokat valamennyi táblázat esetében megszüntettük zárolt adat nem zárolt adat cellák nem írhatók cellák írhatók

Webes adatszolgáltatás problémái Az adatszerkezetek változásából adódó probléma: Az adatok szerkezetének megváltozása az adat korábbinál eltérő soron történő szerepeltetésével (általában várható és terv időszakoknál) Üres cella nem ír felül meglévő adatértéket !!! Adatok törlése az adatbázisban: Kézzel (Del gomb) Felülírással (0)

Webes adatszolgáltatás problémái Megoldás: Az aktuális és előző időszakok üres adatcelláinak feltöltése 0 val. (kivétel az eredmény kimutatás 300*.xls, 871*.xls, 872*.xls táblákban) (Az anyagjellegű és személyi jellegű ráfordítás valamint a közvetlen és közvetett költség kitöltése vezérli az üzemi eredmény ellenőrzését) Korábbi adatok felülírása 0-val ! (adatszerkezet változás átvezetése)

Webes adatszolgáltatás problémái Ellenőrzések figyelmen kívül hagyása: Ahol lehetett ellenőrzéseket építettünk be, melynek egy bővebb csoportja a web felületen a mentéskor ellenőrzi az adatokat. Az Excel táblázatban a kitöltés befejezésekor ellenőrizni kell, hogy a hibát jelző ellenőrző képletek eltűntek-e ?

Webes adatszolgáltatás problémái Végtelen tizedes törtek használata: A rendszer sajátossága, hogy az adatokat az ellenőrzéskor alapmértékegységre konvertálja át, kerekítési eltérés nem megengedett. eFt  Ft; eKm  Km stb. Az 1300,456739… + 1000,321123…  2300,777862… Megoldás: Maximum 2 tizedes jegy használata. Az új beállításokat tartalmazó dokumentum tartalmaz egy Excel makrót, a kitöltött táblázatban átkonvertálja az adatokat a beállított tizedes jegyre.

Webes adatszolgáltatás problémái Az „Importálás” és a „Beillesztés” gombok hatására nem történik semmi Ha a böngésző bal alsó sarkában látható Beállítási (Active X vezérlő) vagy fájl elérési hiba történt (C:\kont_web) Az importálás/beillesztés folyamatban van, ez a feladatkezelővel ellenőrizhető (A processzor terhelés tartósan 50%felett van) Tálcán a jobb egérgombra kattintva és a feladatkezelőt választva a processzor terhelés mutatja, a háttérben importálás/ beillesztés történik

Webes adatszolgáltatás problémái Technikai problémák: A korábban használt web szerver technikai paraméterei alulméretezettek voltak, ezért új web szerver beüzemelése vált szükségessé A rendszer sebességével kapcsolatos problémák: A hardveres gyorsítás a szerver cserével feltehetően megoldódott Szoftveres adatlekérés gyorsítása folyamatban, a bonyolult adatstruktúra miatt nem egyértelmű a technikai megoldás A sebesség függ: Táblázat sorainak, oszlopainak számától A táblázathoz kapcsolat ellenőrzések számától Az adatfeltöltést végző számítógép teljesítményétől Az internetkapcsolat sebességétől A hálózati adatforgalomtól

Tervezett fejlesztések Rövid-közép távú fejlesztések: WEB szolgáltatás jelentős gyorsítása Digitális aláírás bevezetésével valamennyi papír alapú dokumentumok kiváltása Hosszú távú fejlesztések : Az új vagyonkezelő rendszer (Vagyonkataszter) bevezetését követően egységes MNV Zrt. adatbekérő felület valamennyi társasági adatra

Köszönöm a figyelmet!