1 Ki a jó? Minőség, hatékonyság, verseny a szociális gazdaságban Soltész Anikó Jászfényszaru, 2006.november 17.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Csináljunk üzletet! Avagy,
Advertisements

25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
kiemelt projekt szolgáltatásainak bemutatása
e-NIVÓ zárókonferencia Jászfényszaru szeptember 23.
A Grundtvig program: felnőttoktatási pályázatok a Tempus Közalapítvány kezelésében Várterész Flóra Budapest,
A fenntartható fejlődés lehetőségei a vállalkozó és a civil szférában SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány november 18.
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
Az OFA támogatási tevékenysége Programok ben.
Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány 1024 Budapest, Rómer Flóris u Telefon: (1) ; Fax: (1) ; Politikai-gazdasági.
Biztos kezdet- gondolat Projekt? Program? gyerekházak.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Az atipikus munkavégzés és társadalmi megítélése
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Munkaesély Munkaerő-piaci Szolgáltatók Szövetsége november.
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
Ésszerűség - sportszerűség
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Készítette: Soós Kitti. A téma bemutatása Önkéntesség A téma aktualitását az adja, hogy az Európai Unió a 2011-es évet, az aktív polgárságot előmozdító.
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
A felsőoktatás finanszírozásának alapfogalmai, alapkérdései
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 10. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
Környezeti megtakarítások a versenyképesség szolgálatában A DESZKTOP program tapasztalatai a pécsi kistérségben Hohmann Balázs Tudatosan a Környezetünkért.
Családi vállalkozás.
Családi vállalkozások - prezentáció
Családi napközi.
MagNet Magyar Közösségi Bank Magyarország első újbankja Homolka Éva Piac & Profit konferencia „Pénz,de honnan? Pénzszerzés és pénzgazdálkodás”
MagNet Magyar Közösségi Bank Magyarország első újbankja „Túlélés és fejlődés a közösség részeként” Dakó Andrea Piac & Profit konferencia.
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
Public Relations eszközök az egészségügyi intézmények szolgálatában
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
kiemelt projekt bemutatkozása
Szervezeti kultúra Definíció: a szervezet tagjai által elfogadott közösen értelmezett előfeltevések, értékek, meggyőződések, hiedelmek rendszere Hofstede:
Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja Civil stratégia előkészítő kerekasztal január 14. Szolnok.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
OFA Hálózat évi tevékenységei
Emberi Erőforrás Menedzsment Stratégia, politika, tervezés az emberi erőforrások menedzsmentjében EEM. 02.
Minőség menedzsment 6.előadás
Intézmény Férőhely Kiváltást Támogató Program. Mentori szerep december dia A szervezeti-működési szakmentorok a tevékenységük során fogadják.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
A képzés fejlesztését, korszerűsítését indokolttá tevő szakmai fejlődésről Sz. dr. Nyitrai Ágnes Apor Vilmos Katolikus Főiskola,
Pályázati lehetőségek és tapasztalatok a Gazdaságfejlesztési operatív programban Gáspár Bence Orosháza, július 31.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Üdvözöljük a Waldviertelben. következetesség ● kézi munka ● tapasztalat ● bölcsesség ● megbecsülés.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
A befektetőbarát önkormányzat 2011 szeptember 23. Lunk Tamás.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Amilyen korán csak lehet
Civil Európa – civilek Európában
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
AZ ÖTLET Mit termeljek, mit gyártsak?. Hogyan hozzunk létre, hogyan működtessünk fenntartható szociális vállalkozást ?
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Együttműködésen alapuló gazdaság és társadalomfejlesztés Herpainé Márkus Ágnes Társadalmi Összetartozásért Alapítvány SOPRO hálózat.
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
NONPROFIT SZERVEZETEK, CIVIL SZEKTOR
Biztos kezdet- gondolat
Lorem ipsum.
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Előadás másolata:

1 Ki a jó? Minőség, hatékonyság, verseny a szociális gazdaságban Soltész Anikó Jászfényszaru, 2006.november 17.

SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány 2 Egy kedvenc definíció •A szociális gazdaság különböző szereplők együttműködése a segélyszervezetektől a hitelszövetkezetekig, az alapítványoktól az önkéntes szervezetekig, amelyek nem for profit alapon szervezik tevékenységüket. •Céljuk a humán szolgáltatás és a (rugalmas) munkahelyteremtés, az emberi jogok védelme, erős helyi politikák és azok gyakorlati megvalósítása- közösség-és térségfejlesztés- •révén.

SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány 3 Hatékonyság? •A szociális gazdaság egy kooperatív alapon működő komplex kapcsolatrendszer, amelynek formális és informális szabályai a harmadik szektort és a non-profit vállalkozásokat irányítják. Elemhiányos rendszer, Szegényes kooperáció, Bizonytalan makro-környezet

SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány 4 Két év után, hét év előtt •Hiányok szorításában- mennyiségi és minőségi válaszok -a lét, mint érdem ? •Minőség vonzásában – az ügyfél centrikusság a tervezésnél kezdődik-mérjük-e az ügyfél elégedettségét? •Verseny a forrásokért, verseny az ügyfelekért – magunkért ? Verseny és/vagy protekcionizmus-a tisztázatlanság a szektort a fekete gazdaság termelőjévé és elszenvedőjévé teszi

SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány 5 Szektorok, semlegesség,esélyegyenlőség •„Egyenlő pályák, egyenlő esélyek”-a civilek biciklivel jönnek •Stabil csapatok, több lábon állás, folyamatos továbbképzés- •„A civil szervezeteknek történő normatíva átadás gyerekcipőben jár”(Frey) Szolidaritás, kooperáció, networking, - zászlóshajók-hajórajok

SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány 6 Mit, miért, mennyiért? •Foglalkoztatási indikátorok: a non-profit szervezetek humán kapacitásának alakulása •A projektek által teremtett munkahelyek és elindított önfoglalkoztatás, •A munkahelyteremtés költségráfordításai •A munkában tartás és a fenntarthatóság esélyei, költségei, távlatai, a költségcsökkentés és a fenntarthatóság ösztönzői

SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány 7 Vállalkozni? Jó! •Tisztázni, mi az ami rajtunk múlik ? • A fizetőképes kereslet érzékelése a legfőbb ösztönző - miért csak hét gyerek lehet a családi napköziben? •Az ügyfél a legfontosabb szabályozó - ár-minőség mátrix •Magyar csoda: árnövelő versenyek Piacképesség, versenyképesség működőképesség vizsgálat

SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány 8 Jól vállalkozni? Hogyan? •Egy év múlva non-profit társaságokban – addig szoc.gazd kataszter az egyesületi és alapítványi tevékenységekről •Tudatosan, új bevételi forrásokat, több lábon állást, támogatások és források arányának tudatos változását keresve •Tartalékolva, felhalmozva, jövőt építve- ahol kell és lehet, ott fehéredve •Kezd kicsivel, gondolj a nagyra ! Mottó azoknak az országoknak, ahol nem volt idő szerves fejlődésre!

SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány 9 Jobb indikátorokat!  A mai mérőszámok esetenként nagyon specifikusak, a programok indirekt hatásait általában nem veszik kellően figyelembe.  A bizonytalan jövőkép miatt a programok várható hatóideje nem játszik megfelelő szerepet a különböző intézkedések megítélésében.( egy szakmaszerzésnyi idő)  a programok értékelésénél elsősorban a bruttó (vagy abszolút) hatásokra fókuszálnak, a nettó (relatív) hatásokat a jelenlegi gyakorlat nem követi megfelelően.

SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány 10 További szempontok az ujjak harapdálásához •Kiszorító hatás (displacement effect), azt méri, hogy egy program milyen hatással volt azokra, akik kimaradtak belőle. ( Ez történt az OFA vállalkozásfejlesztő programjának monitorozásakor, amikor a támogatottak mellett a visszautasított pályázókat is megkérdeztük.) A helyettesítő hatás (substitution effect) akkor érvényesül, amikor egy program támogatottja olyan lehetőséggel él, amit valaki más használt volna ki, ha ő nincs.

SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány 11 Teendők a „Hét bő esztendőhöz” •A minőség, hatékonyság és verseny hosszú távú hatásainak számbavétele az operatív program véleményezésénél –SZIA modell •A pályázói lét elviselhető könnyűségének megteremtése •A potenciális ügyfelek bevonása a tervezésbe, megkérdezésük a régóta hiányolt ( Frey) szociális térkép elkészítésénél •Előzetes hatásvizsgálatok

SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány 12 Az én jövőképem •Egy év múlva-lesz néhány modell értékű projektünk és tudásunk arról, hogy mi nem szociális gazdaság •Három év múlva elterjednek a szociális vállalkozások, támogatott tevékenységek szigorúbb indikátorokkal- •Hét év múlva-a szociális gazdaság a területi egyenlőtlenségek felszámolásának fontosabb faktora (remélem, az én szűkebb, keleti pátriámban is…)

SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány 13 Köszönöm a figyelmet, az Erzsébeteknek, Katalinoknak boldog névnapot kívánok! A további együttműködés reményében: