A menórát sokan zsidó szimbólumnak tartják, amit a választott nép használt Isten rendelésére. A Messiás (Krisztus) követői az évezredek folyamán egyre.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közösség 4. ISTEN CSALÁDJÁBAN ÉLNI
Advertisements

Lépj tovább a szolgálatban!
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
Isten célja a gyülekezettel 2: Közösség
JÉZUS KRISZTUS A SZERETET „SZÉLSŐSÉGE”
Milyennek akarta Jézus Krisztus a közösséget?
LámpásLámpás Keresztyén Ifjúsági Dicsőítő Csoport.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Istenfélelem. Meghatározás  Istent és az Ő akaratát tartani a legfontosabbnak  NEM azt jelenti,hogy félni Istentől, habár meg van írva:  „Mert a mi.
Tisztelet - dicsőség Jon Palmer.
A zsidó kultúra Vallás.
Mikor még semmi nem létezett..
Tízparancsolat 2. Mózes 1-17.
BÁTOR VAGY GYÁVA (alamuszi) KERESZTYÉN VAGY?
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
Jézus te vagy minden álmom
IGAZ-GYŐNGYŐK.
A Biblia – Kisifi Isten Igéjének hasonlatai Isten Ígéjének hasonlatai.
TEMESVÁR FEBRUÁR 17 HÁZICSOPORTOK A GYÜLEKEZETBEN.
Az Élet Igéje augusztus Chiara Lubich 1949-es írása.
IGAZ-GYŐNGYŐK.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Folyamodjatok az Úrhoz,
Koinónia a gyakorlatban
Gyülekezet Koinónia - Közösség.
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Királyi kenet Heidelbergi KT 31., 32..
A békéltetés szolgálata
Az Úr az én kősziklám, váram és szabadítóm; az én Istenem, az én kősziklám, ő benne bízom: az én paizsom, idvességem szarva, menedékem. Zsoltár 18:3.
Tisztelet – dicsőség Szellemi tekintély Jon Palmer.
Készítette: Jon A. Palmer
Készítette: Jon A. Palmer
"Az Úr félelmében járva" Apcsel 9:31 Jon Palmer. Az Úr félelmében járva Az egyháznak tehát egész Júdeában, Galileában és Samáriában békessége volt: eközben.
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
Az Élet Igéje május Aki szeret engem, azt Atyám is szeretni fogja. S én is szeretni fogom, és kinyilatkoztatom magam neki. ( Jn 14,21)
Kreatív, és korszerű Egyház Folk Iván. "Aki azt akarja, hogy az Egyház maradjon meg olyannak, amilyen, az nem akarja, hogy az Egyház megmaradjon." Klaus.
ADAKOZÁS „ Nagyobb boldogság adni, mint kapni!”
Az Újszövetség könyvei
Mi a gyülekezet? Mi a célom? Bibliai gyülekezetplántálás
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
„ Én vagyok az ÚR, aki szeretetet, jogot és igazságot teremtek a földön, mert ezekben telik kedvem – így szól az Úr ! „ Jer a.
ISTEN hozott köztünk!.
A millennium Tanulmányok a Jelenések könyvéről:
A halottak feltámadása és az utolsó ítélet
„ Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek.” – mondja Jézus Máté 11: 28.
Az Élet Igéje május „… Krisztus nevében kérünk: engesztelődjetek ki az Istennel!” (2Kor 5,20)
1 Továbblépés - Az üzenet.
Királyi papság – szentírási kifejezés : „Mint élő kövek, épüljetek lelki házzá, szent papsággá, hogy Istennek tetsző lelki áldozatokat ajánljatok fel…
TEREMTÉS Dunaújvárosi Evangélikus Gyülekezet október Ács Sándorné agrármérnök.
Az Úrnak hála, tisztelet, Csak néki, senki másnak!
Minden nap egy (újabb) ajándék. Mit tennél? - 24 óra alatt - Mit bánnál a legjobban hogy nem tettél meg? - Lenne még időd rá?
LEVÉL LAODICEÁBA.
….??. Várni… Kegyelem Álom Kíváncsiság Bosszankodás Békesség Bizalom Kitartás Türelem Remény Kölcsön Átverés Csalódás „ Ő ” Biztonság Kegyetlenség Öröm.
Főpapi kenet Heidelbergi KT 31..
Kegyelem által Élet Világosságban.  Jn20,30-31 Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek.
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
AZ ISTEN ÁLTAL ADOTT KÖNYVTÁR
„Emlékezz meg a nyugalom napjáról…”
Nagyböjt III Vasárnap Á-év János 4,5-42 Jézus megérkezett Szamaria egyik városába, amelyet Szikarnak neveznek, közel ahhoz a földdarabhoz, amelyet Jákob.
KIVONULÁS KÖNYVE 3:6 – 3:20 exodus az elhívás. ISTEN JELENLÉTÉBEN - Angyalok: Abban az esztendőben, amikor Uzzijjá király meghalt, láttam az Urat. Trónján.
„48Azután így szóltak hozzá a zsidók: „Vajon nem jól mondjuk, hogy samáriai vagy te, és ördög van benned?” 49Jézus így válaszolt: „Bennem nincsen ördög,
Isten dicsőségét és nyilvánvaló jelenlétét munkálja a gyülekezetben:
Isten lakhelye.
NEM JÓ AZ EMBERNEK EGYEDÜL? HÁZASSÁG.
Előadás másolata:

A menórát sokan zsidó szimbólumnak tartják, amit a választott nép használt Isten rendelésére. A Messiás (Krisztus) követői az évezredek folyamán egyre kevesebb jelentőséget tulajdonítottak neki, sőt egyáltalán nem tartják fontosnak. Bár van néhány gyülekezet, templom, ahol a választott népre figyelemmel teszik ki. Pedig Isten Igéje így fogalmaz a menórával kapcsolatban: „Örök rendtartás legyen ez az ő nemzetségöknél Izrael fiai között.” (II. Móz. 27, 21)

A menóra hétágú lámpatartó (mécstartó, gyertyatartó) A menóra hétágú lámpatartó (mécstartó, gyertyatartó). Isten az elkészítésére vontkozóan ezt a parancsolatot adta Mózesnek: „És készíts színarany lámpatartót, vertművű munkával készüljön a lámpás, törzse, csövei, kelyhei, bimbói és virágai egy darabból legyenek. Hat cső induljon ki oldalaiból, három lámpatartó cső az egyik oldalból és három lámpatartó cső a másik oldalából.” (II. Móz. 25, 31-32)

A menóra már ott állt a találkozás sátrában, amit Mózes még a pusztában épített. Később a Templomban is elfoglalta a helyét. Szerepe mindig az volt, hogy a szenthelyen megjelenítse Isten világosságát. Mert Isten világosságként, tűzben jelent meg Mózesnek a csipkebokorban (II. Móz. 3, 2), tűz közepében a Sínai hegyen (II. Móz. 19, 18).

Ennek megfelelően kellett szüntelenül égnie a Templomban a menórának. „Parancsold meg Izrael fiainak, hogy hozzanak neked tiszta törött olajat világítás számára, örökmécses gyujtására.” (III. Móz. 24, 2).

A menóra isteni világosságként még feltűnik több helyen az Ószövetségben. (pl. 1 Kir. 7,49; Jer. 52,19; Zak. 4, 2).

Az Újszövetségben Jézusról mint világosságról János tesz bizonyságot (Jn. 1, 4.,5.,9. versében). Jézus is kijelenti önmagáról: „Én vagyok a világ világossága…” (Jn. 8, 12 vö. Jn. 9,5). „Én világosságul jöttem e világra, hogy senki ne maradjon a sötétségben, a ki én bennem hisz.” (Jn. 12, 46)

Jézus meghagyja az Őt követőknek: “Ti vagytok a világ világossága. Nem rejtethetik el a hegyen épített város. Gyertyát sem azért gyújtanak, hogy a véka alá, hanem hogy a gyertyatartóba tegyék és fényljék mindazoknak, a kik a házban vannak. Úgy fényljék a ti világosságtok az emberek előtt, hogy lássák a ti jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat.” (Mát. 5, 14-16)

A Jelenések könyvében a Messiás az Egyház különböző korszakait szimbolizáló hét Gyülekezetet úgy jeleníti meg, mint hét menórát. „…amely hét menórát láttál, az hét gyülekezet.” (Jel. 1, 20)

„…amely hét menórát láttál, az hét gyülekezet.” (Jel. 1, 20) A hét Gyülekezet „Megfordulék azért, hogy lássam a szót, a mely velem beszéle; megfordulván pedig, láték hét arany menórát; és a hét menóra között hasonlót az ember Fiához…” (Jel. 1, 12-13) Efezusi gyülekezet Szmirnai gyülekezet Laodiceai gyülekezet Filadelfiai gyülekezet Pergámumi gyülekezet „…amely hét menórát láttál, az hét gyülekezet.” (Jel. 1, 20) Szárdiszi gyülekezet Thiatirai gyülekezet

Az isteni világosságot jelképező menórát Isten a zsidóságon keresztül a Messiás egész Testének adta! A Messiás maga a menóra, a világosság a Messiás Testében. Ezt a világosságot hordozzák a történelmi korszakokban megjelenő Gyülekezetek.

Jesua (Jézus) héberül leírt neve is „hét ágú”. Ez a név is „hét lánggal ég”.

Így Isten parancsa, hogy készítsék el a menórát, a Messiásra utalt Így Isten parancsa, hogy készítsék el a menórát, a Messiásra utalt. A Messiás szolgálatában, nevében, a hét Gyülekezet jelképében teljesedett ki a menóra értelme.

Adon Jesua HaMassiah áldjon meg! Az Úr Jézus Krisztus áldjon meg! www.izrael-immanuel.net