AZ ÓKORI HELLÁSZ.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy szélsőérték feladat és következményei
Advertisements

Jártam a hegyeket, a hegyoldalakat borító erdőket, és csodáltam a természet szépségét, a fenséges tájakat…
A SZERETET - HIMNUSZA IDÉZET PÁL APOSTOLNAK A KORINTUSIAKHOZ ÍRT 1.LEVELÉBŐL.
„Ha még Athént nem láttad, tuskó vagy csupán; ha láttad és nem tetszett meg neked – szamár, s öszvér, ha tetszett és mégis tovább szaladsz.”
A sport és a magyar olimpikonok
RENESZÁNSZ – ‘újjászületés’
Az ókori görög-római istenvilág
Az ókori görög művészet
A szerelem istene: Erósz, Amor, Cupido
Ismétlő feladatok összefoglaláshoz
Antik kultúra, tudomány, művészet, életmód
Szakma Kiváló Tanulója Verseny A Szakma Sztár Fesztivál 2012-ben ötödik alkalommal, 38 szakma részvételével került megrendezésre a Hungexpo két.
Készítette: Dr. Bíró Melinda 2008 AZ ANTIK OLIMPIÁK ÖRÖKSÉGE II.
Perszephoné Története
A GÖRÖG MONDAVILÁG.
Az ókori Hellász.
A palicsi Olimpiai Játékok
Mit jelent a megfejtésül kapott szó?
Görög istenek.
ALAPIGE: 1Kir 3,
Élt egyszer egy dombtetőn három fa
Munkajogi alapismeretek
AZ ÓKORI HELLÁSZ Összefoglaló óra 5.z osztály.
A mítoszok.
Első törvény:Az elsőség törvénye Charles Lindberg volt az első, aki átrepülte az Atlanti Óceánt. Ki volt a második? Bert Hinkler Jobb elsőnek lenni, mint.
Így kezd ő dött Anyuci hasában vagyok. Els ő napjaim idekint…. Nem Is Olyan Rossz Idekint.
AZ ÉLET ÉVSZAKAI Volt egy öreg ember, akinek volt négy fia. Hogy a fiai világot lássanak és tanuljanak elküldte őket a messzi távolba egy körtefa felkutatására.
Más görög istenek 1.B.
Más görög istenek 1.B.
Adaptív megjelenítés a WPF layout rendszer segítségével
Echó története: Stella Lilla.
Készítette: Pető Tamás
A Z ANTIKVITÁS IRODALMA
Folyamodjatok az Úrhoz,
A fény Királya Õ, fenségbe öltözött
- Előkelő athéni családból származott - Fiatalként politizált, de csalódott a demokráciában, ezért a filozófia felé fordult, Szókratész tanítványa lett.
Vetélkedés a pünkösdi királyságért A falu népe kiment a tisztásra vagy a legelőre, ahol lófuttatást, bikával való viaskodást tartottak, összemérték erejüket,
Tehetséggondozás a Miskolci Egyetemen. „csak tanult emberek tarthatják fent a nemzetet, illeszthetik be Európába.” „csak tanult emberek tarthatják fent.
Zeusz születése.
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
Az Antik Olimpiák Öröksége
A BOLDOGSÁG TITKA.
Róma Róma.
ÖSSZEFOGLALÓ április 24.. A Magyar Atlétikai Szövetség második alkalommal rendezte meg a Hozd mozgásba a családot! Sport és Egészségnapot a Puskás.
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
Az ókori görög- római istenvilág
Megölték a Bárányt, de Rá dicsőség várt, az átszegzett kezek győzelmet hirdetnek. Ő az Úr, Ő az Úr, éneklem, Ő az Úr. És Ő él, IGEN ÉL, élek, mert Jézus.
Mi a tájfutás? A legősibb sportág – a tájékozódási futás. Az ősembernek az élete függött attól, hogy üldözői elől vissza tudott-e menekülni védelmet nyújtó.
olimpiai bajnok öttusázó
A görög mitológia Az istenek születése.
Karácsony Dicsőség mennyben az Istennek és
MÍTOSZ Párisz és Oiné története
AZ ÓKORI GÖRÖGORSZÁG MŰVÉSZETE
(1953 – ) olimpiai bronzérmes tornász
Ókori olimpiák versenyszámai Indításhoz kattints ide! 4. óra 1. dia Bosnyák Endréné Áprily Általános Iskola, Visegrád.
Trójai háború KÉSZÍTETTE: Pergel Blanka 5.m.
THEOGONIA Az istenek születése.
5. évfolyam – 3. téma Ókori Görögország.
Az olimpia története „ Gyorsabban, Magasabbra, Erősebben” Készítette: Horváth Patrik, Nigovicz Dávid, Porga Dávid.
SPORTTÖRTÉNET.
Cím elrendezés Alcím.
A görög istenek.
Meghívunk, hogy legyél az
Görög-perzsa háborúk
Az ókori görög kultúra
Készítette:Bobák Márk D.
ÓKORI RÓMA - ÖSSZEFOGLALÁS
Cím elrendezés Alcím.
Ó édes Jézus, ég és föld dicsőséges királya, Hozzád repes az angyalok alázatos imája. Édes igád terhe ellen föllázadt a gonosz szellem, Szívek trónját.
Előadás másolata:

AZ ÓKORI HELLÁSZ

Olümposz

Tudomány és bölcsesség Zeusz Hermész Pallasz Athéné Kereskedelem Tudomány és bölcsesség Főisten

Szépség és szerelem istene Árész Aphrodité Poszeidón Tengeristen Hadisten Szépség és szerelem istene

Olümpia

Az első napon nagyszabású trombitás bevonulás és eskütétel vezette fel a játékokat. A sportolók megfogadták, hogy tisztességesen versenyeznek, a bírák pedig, hogy mindent megtesznek e tisztességért, különösképp’, hogy nem fogadnak el ajándékot.

A második napon rendezték a pentathlont, a fogathajtást és ekkor tisztelegtek Pelposz király – a Peloponnésszosz – félsziget névadója, egyes források szerint az olümpiai játékok megalapítója – és Achilleus előtt – más források ugyanis az ő nevéhez fűzik e versengés létrehozását. A pentatlon volt a legösszetettebb versenyszám, amely futásból, távolugrásból, diszkoszvetésből, gerelyhajításból és birkózásból állt.

A harmadik nap ököráldozattal kezdődött, majd ezen a napon zajlott a fiúgyermekek versenye. Az ókorban ugyanis máshogy ítélték meg a gyermeklétet. A fiatal uralkodóktól az ifjú sportolókig természetesnek vették a szellem és test fölényét. Egyik sem függhetett életkortól.

A sportszerető nézők a negyedik napban lelték legnagyobb örömüket: ekkor zajlott a legtöbb verseny. Az ókori olimpiák klasszikus versenyszámai a következők voltak: birkózás, ökölvívás, pankráció – ahol mindössze az ellenfél szemét volt tilos kinyomni -, a futás és a fegyveres futás. Az ötödik nap a teljes áhítat jegyében telt el: lakoma és ismételt áldozathozatal.

Aki pedig elsőként ért célba a sztadionban vagy épp talpon maradt ellenfelével szemben, az a játékok hatodik, záró napján olajágat, kótinosz-t kapott és egy márványszobrot Olümpiában. Nevén és győzelmének dátumán túl szülőföldjét is feltüntették az emlékműven, így a győzelem olimpikonnak és hazájának egyformán hozott dicsőséget. De csak a legjobbaknak. Az ókori olimpiákon ugyanis ismeretlen volt a dobogó fogalma: csak az első helyezettet értékelték.