Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MÍTOSZ Párisz és Oiné története

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MÍTOSZ Párisz és Oiné története"— Előadás másolata:

1 MÍTOSZ Párisz és Oiné története
1.VÁZLAT MÍTOSZ Párisz és Oiné története

2 Az ember mindig félt az ismeretlentől, ezért minden dologra magyarázatot keresett.
MÍTOSZ: - Istenekről, természetfeletti lényekről legendás hősökről, vagy különleges tulajdonságokkal rendelkező emberekről szóló mesés elbeszélés, melynek valóságos elemei is vannak (Pl.: helyszín vagy szereplő) - A természet vagy a társadalom jelenségeit magyarázza, vagy a világ keletkezését, népek eredetét, egy-egy emberi tulajdonságot vagy problémát mutat be. - Az egykori emberek hittek saját mítoszaikban és azok szerint éltek, minta volt számukra. MITOLÓGIA: Egy-egy nép mítoszainak összessége.

3 A Történet tartalma: - Péleusz és Thetisz lakodalma.
- Eriszt, a harc és gyűlölködés leányát nem hívták meg, ezért csapdát állított. Héra, Athéné, Aphrodité ígérete Párisznak az aranyalmáért. - Párisz döntése, Aphrodité győzelme, ő lett a legszebb istennő.

4 Olimposz hegy : A görögök szerint ott laktak az istenek és uralkodtak a többiek felett.
Görög istenek: - főisten: Zeusz - testvére a tengerek ura: Poszeidon - másik fivére az alvilág ura: Hádész - felesége őrködött a család felett: Héra - lánya a fejéből pattant ki, a tudományok istennője: Pallasz Athéné - a háború istene: Árész (szemének a vörös bolygót a Marsot tartották) - istenek kovácsa rút és sánta volt: Héphaisztosz - a költészet istene a legszebb férfi: Apőollón ( Delphoinak, a jóslás helyének őrzője) - a tolvajok és a kereskedők istene: Hermész

5 netes elérhetőségek: www.tudasbazis.sulinet.hu www.kvízparti.hu


Letölteni ppt "MÍTOSZ Párisz és Oiné története"

Hasonló előadás


Google Hirdetések