Készítette: Burlovics Dorottya

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az idegrendszer érző működése
Advertisements

Egy szélsőérték feladat és következményei
SZELLEMEK Itt vannak körülöttünk… Nem hiszed???
A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
A SZIVÁRVÁNY.
Stacionárius és instacionárius áramlás
Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
A gép által végrehajtott feladatok eredményeit mutatják, vagyis a géptől a felhasználó felé közvetítenek információkat: • Monitor • Projektor • Nyomtató.
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
A fényképezés alapjai Szerző: Erdei-Gulyás Gabriella Origo Web Team HQL 2010 Kft.
A számítógép műszaki, fizikai része
Hány „D” is a „3D”, avagy látunk, vagy érzékelünk?
ÁLLOMÁNYVÉDELMI CÉLÚ MIKROFILMEZÉS - a mikrofilmek állományvédelme - MLE Vándorgyűlés Balatonfüred, június 21. Czikkely Tibor Magyar Országos.
Az ezüst és az arany. Tk oldal
Fotózás – Digitális Fényképezés
Modern fényképezés Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT A tükörreflexes fényképezők.
Pethő Balázs ELTE TTK Oktatástechnika Csoport
A digitális képrögzítés története
Adattárolási technológiák
I. kationosztály elemzése
A számítógép felépítése
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
BIOMECHANIKA ANE/ANF, ALE/ALF, UDSZ, KIEG. 2007/2008 I. félév
Név: Le-Dai Barbara Neptun-kód: IEDZ4U Tantárgy: Ásvány és kőzettan
A MOZGÓ KÉP és hang TÖRTÉNETE
A fotokémiai képrögzítés
A fotográfia története
A camera obscura.
Záridő Blende Fénymérés
2. Technikai alapok – Expozíciós beállítások
Belső memóriák tipusai
Függvénytranszformációk
Film fénytöréshez Lencsék Film fénytöréshez
Változó expozíciós idejű képek fúziója
Radioaktív anyagok szállítása
Fényképezés története
1 A FILM ÉLETRAJZA Vásári mutatvány Fitton1826Thaumatrop Plateau (Belga) 1829Phantaskopéletkerék USA1834ZeotropeCsodadob CharlesWheastone1850 fogaskereket.
1. A digitális fényképezőgép felépítése
Mai számítógép perifériák
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
Az atommag.
Optikai rács kialakítása holográfiával
E-hulladék Bokszos csapat. Használhatatlan elektronikus berendezés a háztartási hulladékban? Az elektronikus berendezések veszélyes anyagokat tartalmaznak.
a fotózás technikai alapjai
Miben hasonlítanak egymásra a mai és az ötvenes évek számítógépei? Takács Béla Melyek a közös tulajdonságaik ?
1 Takács Béla HOGYMŰKÖDIK A SCANNER? (1.) A scanner lelke, mint a digitális fényképezőgépnél vagy a digitális kameránál a CCD. CCD - Charge Coupled.
A fényképészet I. Története II. A fényképezőgép
1. Kísérletek kén-hidrogénnel
Fényképezés A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta.
A fényképezőgép fizikai felépítése
Nyomtatók.
Képek feldolgozása 7. osztály.
A nyomtatott sajtó történetéről
Mi az RGB? Red Green Blue, a képernyős szín-megjelenítés modellje. Ha mindhárom alapszín teljes intenzitással világít, fehér színt kapunk. Ha mindhárom.
Gumicukor készítése Készítette: Szanda Brigitta
DIAZÓ TÍPUSÚ FÉNYÉRZÉKENY RENDSZEREK
 A ROM angolul: Read-Only-Memory. ( csak olvasható memória)  Egy olyan elechtronikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas.  Programok.
Digitális fotózás Technikai alapok.
A digitális fényképezés folyamata
1. A FILM ELŐTÖRTÉNETE.
Fotokémia és Fényképezés
Cavendish ingája Fejős Gergő 12.c.
Digitális fotózás Alapok.
Kép technika és a fénykép készítés története.
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
Film, videó történet, videókamerák 5. témakör. A film napjaink egyik legnépszerűbb információs, ismeretterjesztő, szórakoztatási és művészeti célú technikai.
A szem, látásjavító eszközök.  A fény a pupillán keresztül jut a szemünkbe.  A szemlencse domború optikai lencse. Anyaga rugalmas, alakját és fókusztávolságát.
Mesterséges és természetes világítás 7. témakör. A fényképezésben azok a fényforrások a jelentősek, amelyek az elektromágneses spektrum nm (látható.
A MOZGÓKÉP TÖRTÉNETE A CAMERA OBSCURÁTÓL A MULTIPLEXEKIG.
A feladat és a hozzá használható eszközök kiválasztása 2. témakör:
Előadás másolata:

Készítette: Burlovics Dorottya A fényképezés Készítette: Burlovics Dorottya

A fényképezés története - 1727-ben Schulze német orvos felfedezte az ezüst-haloidok fényérzékenységét.

- 1822-ben Joseph Niépce elsőnek készített fényképet fényérzékeny aszfalton.

1939-ben, Fox Talbot ezüst-haloiddal bevont papírral dolgozott folyadékos előhívással.

Louis Daguerre a fényképezés úttörője, a dagerrotípia felfedezője volt. 1839-ben Daguerre ezüst-jodiddal bevont ezüstlemezre fényképezett higanygőzös előhívással.

A dagerrotípia Az ezüstözött rézlemezt polírozták, majd tisztították. Ezután jód- (később bróm- vagy klór-) gőzben érzékenyítették, míg a lemez sötétsárga színűvé nem vált. Az érzékenyítéshez speciális fadobozt használtak, amelynek fenekén porcelán- vagy üvegtálban volt a jód. Speciális előhívóládában, gyertyával, borszeszégővel melegített higany gőzével hívták elő.

A fényképezés története II. - Az elektronikus képrögzítés történetének kezdete 1951-re tehető, amikor az első képmagnó elkészült. Kodak180 digitális fényképezőgép prototípus 1975-ből.

A fényképezőgép felépítése A hagyományos fényképezőgép egy könnyű kis doboz, amelynek elején van az objektív, hátuljában pedig a film. Az objektív lencséi a filmre fókuszálják a fényt, a zár pedig megakadályozza, hogy a kép elkészítése előtt fény érje a nyersanyagot. A mechanika lehetővé teszi a film továbbítását, valamint a rekesz és az expozíciós idő beállítását.

A fényképezés kémiai alapja A fényképezés kémiai alapja, hogy az ezüst-halogenidek fény hatására elbomlanak, miközben fém ezüst (Ag) keletkezik (az ezüst redukálódik).

A fényképezés Fotózáskor a megvilágítás hatására a filmen, az AgBr kristálykákban megkezdődik az AgBr bomlása fémezüstté. AgBr kristályrácsa

A film előhívása Az előhívás során a megvilágított helyeken fémezüst keletkezik a megvilágítás mértékétől függően. A kidolgozás során az ezüstgócok környezetében megvilágított kristályok feketednek.

A film előhívása II. A film a legnagyobb fényhatás helyén lesz a legfeketébb, a közepes erősséggel megvilágított részeken gyengébb a feketedés, ahol pedig egyáltalán nem érte fény a filmet, ott a negatív átlátszó lesz. Tehát így egy negatív kép keletkezik, amely a valóságos árnyalatok fordított sorozatából áll.

A film fixálása A megvilágított ezüst-bromid kristályok mellett, még fényérzékeny ezüst- bromid szemcsék is vannak a rétegben. Az előhívás után tehát ezeket a meg nem világított szemcséket ki kell oldani, illetve a kristályokat további fényhatásra érzéketlenné kell tenni, azaz a képet fixálni (rögzíteni) kell.

A pozitív kép készítése A pozitív film hasonlóan készül mint a filmnegatív. Fényérzékeny fotópapírt világítanak meg a negatív film átvilágításával. Ahol sötét a negatív film, ott kevés fényt ereszt át, ahol világos, ott pedig sokat. Így az eredeti megvilágítás szerinti képet kapjuk.

A fotópapír A fotópapír hasonlóan mint a celluloidfilm, zselatinrétegbe ágyazott a AgBr- kristálykákat tartalmaz. A megvilágítás hatására hasonló módon fémezüst válik ki, amit előhívnak, majd fixálják a képet. A papírképet is mossák és szárítják.

A digitális fényképezés A digitális fényképezőgépek alapvető alkatrészei ugyanazok, mint a hagyományos kamerákéi, az egyetlen lényeges különbség, hogy a film helyén töltéscsatolt áramkör (angol rövidítéssel: CCD) található. A CCD pixelek tömegeként érzékeli a képet, a kapcsolódó elektronika pedig kiolvassa a pixelek színét, és a kiolvasott értékeket elraktározza a memóriában.

A digitális fényképezés II. A legegyszerűbb digitális fényképezőgépekben a memória be van huzalozva a kamerába, a drágábbakban a képek kivehető memóriakártyákon - lényegében tehát digitális filmen - tárolódnak.

Megvilágítási idő A megvilágítási (zár-) idő szabja meg, hogy a fény mennyi ideig áradhat be a lencsén, így értéke döntően meghatározza az expozíciót. A záridő általában 1/1000 másodperctől néhány másodpercig terjedhet. A bal oldali kép 1/15 másodperces záridővel készült, ennek következtében az autók egy része erősen bemozdult.

Köszönöm a figyelmet!