Terápiás igazságszolgáltatás vagy igazságügyi patologizálás?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Területi koordinációs kapacitások vizsgálata Szepesi Balázs A területfejlesztési értékelések bemutatása – workshop április 2 5.
Advertisements

Vita az infokommunikációs hálózatok semlegességéről Gálik Mihály Pápai Zoltán Urbán Ágnes.
Gondolatok és dilemmák
„Útközben” – nyitókonferencia Budapest – szeptember 24. Új módszerek alkalmazási tapasztalatai esetismertetésen keresztül TÁMOP /
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium június A közérdekű munka büntetés végrehajtásának tapasztalatai Békés megyében Békés Megyei Kormányhivatal.
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
az áldozatokért és a tettesekért
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Pedagógiai problémák-pártfogói programok A pártfogó felügyelet lehetséges válaszai a szakmai problémafelvetésre Budapest, 2009.
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál
CEP1 „ Jóvá Tett Hely” Képzési, Támogató és Szabadidős Központ „ Jóvá Tett Hely” Képzési, Támogató és Szabadidős Központ Bűnmegelőzési projekt.
Hivatalos programoldal: /hirek/666-coaching-fezstival-2013.html.
MAT Kongresszus Siófok, nov Mozgó elterelés három városban a Kék Kockánál.
A csoportos technikák alkalmazási gyakorlatának lehetőségei, a pártfogó felügyelői esetkezelés módszereinek és a külön magatartási szabályok előírási.
1 „Az FSZH hosszú és rövidtávú elképzelései a foglalkoztatási célú civil szervezetekkel való együttműködésre, különös tekintettel a szolgáltatás-vásárlásokra.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Túl a mediáción - kitekintés a helyreállító igazságszolgáltatás szemléletének elterjedtségére Előadó: Fellegi Borbála Magyar Bíróképző Akadémia február.
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
(Igazságügyi Hivatal, főigazgató)
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál Dr. Kunfalvi Zoltán, KIMISZ Főigazgató 3 szervezet metszéspontjában A szociális munka.
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál Dr. Kunfalvi Zoltán, KIMISZ Főigazgató Intenzív utógondozás: lehetőségek és kockázatok.
HÁLÓZATSZERŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A KOMPLEX SEGÍTSÉGNYÚJTÁSBAN
ÚJ MÓDSZEREK A PÁRTFOGÓI TEVÉKENYSÉGBEN ART szociális készségfejlesztő, agressziókezelő csoportos módszer szeptember 04.
Büntetés-végrehajtási
Az elterelés változása előnyök és anomáliák után…
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében január 15.
Campus-Lét a segítő aspektusából a Debreceni Egyetemen Berényi András DEMEK központvezető Műhelykonferencia december 03.
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
Orvos szakmai programok illeszkedése az ágazati célkitűzésekhez „Építészet a Gyógyulásért 2010-Európai Uniós támogatással” konferencia.
Készítette: Tóth Adrienn Barbara DE-GYFK III. Évfolyam
PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLAT
Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon(3) december 5.
Köszöntő avagy néhány mondat a felsőoktatásról. Adatkezelés a felsőoktatási intézményekben Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
Fogd A Kezem Alapítvány
Igazságügyi Hivatal TÁMOP Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató július 15.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása TÁMOP A projekt.
A társadalmi kohézió erősítése bűnmegelőzési és reintegrációs programokkal TÁMOP kiemelt projekt.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Nemzeti stratégia a bűnmegelőzésről összeállította: Finszter Géza
A hazai intézményrendszer vázlatos bemutatása Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus Pecze Mariann, WJLF.
HUMÁN TISZK TÁMOP /1-2F számú projekt Szolgáltatásszervezési csoport beszámolója július 02.
Mi segít az erőszakkal szemben?
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Gyermekkorú bűnelkövetők büntethetősége
gyermek- és ifjúságvédelmi koordinátor
Családi csoport konferencia. a kliens egy ösztönző és őt bevonó hozzáállásból profitál a legtöbbet minden ember felelős a cselekedeteiért, és tiszteletben.
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében.
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
Az ÜT működés tapasztalatai Siófok, Új jogok Jogok szintjei: Információ (az új szabályok szerint) –Kötelező 6 havonta –kérésre Véleményezés.
Mediátorképzés Büntető mediáció.
KONSZENZUS BUDAPEST KONSZENZUS BUDAPEST „ BÉKE AZ AKÁCFÁK ALATT” Mediáció a közösségi és távoltartási konfliktusok kezelésében EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNER: NÓGRÁD.
Igazságügyi pszichiáter szerepe a büntetőeljárás rendőri szakában
2008. március 12. KÖZÚTI VAGYONGAZDÁLKODÁS Dr. Gáspár László kutató professzor Út- és Hídügyi Tagozat.
a gyermekvédelem rendszerében Megelőző pártfogás szakmai nap
szolgáltatástervezés Dr. Gazsi Adrienn, Kézenfogva Alapítvány
Budapest, szeptember 14. A családon belüli erőszak problémái Bozorádi János r. alezredes.
A kistérségi gyerekesély programok tervezési folyamata Kalmár Ildikó - Dandé István - Herman Szabolcs Regionális koordinátorok Magyar Tudományos Akadémia.
„FIGYELJÜNK EGYMÁSRA!” KOMPLEX MEGELŐZŐ, EGÉSZSÉG ÉS KOMPETENCIA FEJLESZTŐ MODELL PROGRAM a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban Berényi.
Konfliktuskezelő eljárások és módszerek a Pártfogó Felügyelői Szolgálat tevékenységében Biró Balázs pártfogó felügyelő, mentor közvetítő.
A mediáció szerepe a büntető igazságszolgáltatásban
A bizalmi vagyonkezelés családjogi vonatkozásai szeibert VI
Az ORACLE JDE EnterpriseOne ERP rendszer bevezetésének tapasztalatai
Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat
Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program RSZTOP-3 Tájékoztatás a Kísérő Intézkedések részprogram Adatszolgáltatási folyamatairól Hajléktalanokért.
Ágazatközi szakmai találkozók
Előadás másolata:

Terápiás igazságszolgáltatás vagy igazságügyi patologizálás?

Külföldi kitekintés ( RÁCZ JÓZSEF c. alapján)  Amerika: DTC( drug treatment court) 1989 első betegség modell megjelenése-igazságügy túlterhelésének elkerülése 1989 első betegség modell megjelenése-igazságügy túlterhelésének elkerülése letartóztatás után azonnali kezelés, team munka( terápiás közeg és az igazságügy szereplői) Ma problémamegoldó bíróságok= helyi közösség bevonása letartóztatás után azonnali kezelés, team munka( terápiás közeg és az igazságügy szereplői) Ma problémamegoldó bíróságok= helyi közösség bevonása  Ausztrál modell- 1.fázis – Letartóztatás előtti fázis-” rendőri elterelés, PB., KM lsd. Jövő? 1.fázis – Letartóztatás előtti fázis-” rendőri elterelés, PB., KM lsd. Jövő? 2.fázis- Tárgyalás előtti fázis 3.fázis- Büntetés előtti fázis- a terápia idejére késleltetik, elhalasztják a büntetést- lsd nálunk 4. fázis- Büntetés utáni fázis- büntetés része a kezelés/ DTC. hez hasonló 4. fázis- Büntetés utáni fázis- büntetés része a kezelés/ DTC. hez hasonló 5.fázis- Elbocsátás előtti fázis - Az igazságszolgáltatásból kikerülés előtti fázis-pártfogó kirendelésével jár együtt!!!  Európa: QCT (quasi-compulsory treatment) Diffúz modellek-hibrid megoldások. Lényege a kvázi kötelezés. Szereplők a kliensek / elkövetők és az érintettek. Nem csak az igazságszolgáltatás kezdeményezheti a kezelést  Anglia:DTTO- Drogkezelési és drogtesztelési elrendelés  az eredményesség- terápia oldaláról is más- igazságügy oldaláról is más.  Széles összefogás az igazságügy és a terápia résztvevőivel. Programok széles választéka.

Következtetések (Rácz) •A három féle elterelés nem elég differenciált •Az „ elterelés folyamata (késői állapotfelmérés, késői kezelés) a kliensek számára hosszú, nem átlátható •Az elterelés idői szabályozása rigid, nem alkalmazkodik a kliens igényéhez. •A felvilágosító-kezelés igazolásgyártó funkciója helyébe szakmai tartalmat kell kialakítani •Az „elterelésben” résztvevőkről pontos nyilvántartást kell vezetni- Követés, kapacitás… •Klienskövetés

Rendszeren belül…  Előnyök:  Pártfogó mint esetgazda biztosítja a kereteket- összekötő a kliens és az ellátórendszer között  A párhuzamos pártfogói munka során,más bűncselekmény esetében – hasznosítja az elterelés eszköztárát, eredményeit beforgatja kezelésébe  A pártfogó segítő kapcsolata során az életvezetési, szociális készségek fejlesztését elősegíti, támogatja, feltételeit megteremti - pártfogási terv  Hátrányok:  A rendszer tagjai egymástól elszigetelten végezték(zik) munkájukat  Nem alakult ki a bizalmi légkör  Füstbe ment jogerő előtt megkezdett kezelések  „Megkésett levél”- késői jogerők, ellehetlenülő kezelések  Terápiás ellátórendszer kapacitása ismeretlen a pártfogó számára  Terápiás ellátórendszer pályázati tartalma ismeretlen a pártfogó számára

Rendszeren kívül…  Előnyök  A kliens hamar kerül kezelésbe  Az eljárás már nyomozati szakban megszűnhet  A kliens mentesülhet a bűnügyi költség megtérítésétől nyomozati szakban  Hátrányok  A drogszcéna szereplői nem kaptak kellő információt a jogszabályi változásokról és annak rájuk és a többi szereplőre gyakorolt hatásáról  Az eltelt időszak tapasztalatai nem összegződtek, nem alakult ki párbeszéd  Tanácstalan rendőrség, ügyészség, elterelőhelyek- információért az esetgazdának kikiáltott pártfogóhoz fordultak  Saját kompetencián belül- megoldási módokat alakítottak ki az igazságügy szereplői ( ügyész/pártfogó) megfelelő intézmények közötti koordináció hiányában.

1. Diverzió – de vádhalasztás is!  Eltűnt kliensek nyomában hatósági eszközökkel!!! 2.Ki fizeti a révészt az eljárás különböző szakában?  Bűnügyi költség : enyém-tied-ővé… 3. Mi lesz veled külföldi szerhasználó? Ki mutat egy helyet ahol beszélnek oroszul?..... Mi lesz veled külföldön elterelésben lévő szerhasználó?Ki mutat egy helyet aki honosít magyarul? január 1.-től életbelépő TB. finanszirozás miként érinti a klienseket?

A pártfogó ahol tud segít  Környezettanulmány-  A BE változás kapcsán a pártfogó kerül először segítőként a rendszerbe.  Feladata kliensek tájékoztatása tisztánlátásuk érdekében.  ( Elterelőhelyek bemutatása, felvilágosítás a várható következményekről- pedagógiai vélemény kérés, bűnügyi költség…)  Jóvá-Tett Hely Közösségi foglalkoztató-  A hosszú várakozási idő és a kevéssé motivált kliensek megtartása érdekében helyet biztosítottunk az NDI kezelő teamjének.  Eredmény: maximális telitettség a csoportokban.  Kis lemorzsolódási arány.  Konzultáció a kezelőhely és a pártfogó között  Más szolgáltatások igénybevétele: Csoport, munkaerőpiaci elhelyezés,szabadidő

Következtetések….  Jogharminizáció a bűnügyi költség terén  Külföldi kliensek kezelésének átgondolása  Közös esetkezelés- egymás tapasztalatainak beforgatása  Állapotfelmérés illeszkedése a kezeléshez- addiktológiai konzultánsok bevonása

.