CSECSEMŐ ÉS GYERMEKKORI SZŰRŐVIZSGÁLATOK HELYZETE, PROBLÉMÁI

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

„A NÖVEKEDÉS ÉS A TÁPLÁLTSÁGI ÁLLAPOT ÉRTÉKELÉSE C. PROGRAM BEMUTATÁSA
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Hogyan segíthet városán, településén? Az egészséges életmód szemlélet beiktatásával a település életébe.  Étkezési tanácsadással  Dohányzás ellenes.
Gyógytestnevelés tanítására felkészítő szakirányú továbbképzési szak
Korai fejlesztés, korai intervenció tapasztalatai Biztos Kezdet mentorképzés Velence Meszéna Tamásné Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ.
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
G M P Dr. Hetényi László.
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
Szakfelügyelet a fizioterápiában
Prof. Dr. Szabó Máté Dr. Lenkovics Barnabás
Orvos – és Egészségtudományi Centrum
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
Szűrővizsgálatok Dr. Bodrogi Tibor c. egyetemi docens
A csípőficam.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
A szaktárca korai intervenciót érintő fejlesztései
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
Szembesítés az egészségemmel
Szakmai irányelvek, protokollok készítésének, megjelentetésének eljárásrendje Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi Minisztérium III. Egészségpolitikai.
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
Egészségpolitika.
Egészséges életmód, a betegségek megelőzése, korai felismerése Szűrővizsgálatok fajtái, jelentősége Ridegné Cseke Irén.
ÚJSZÜLÖTTKORI ANYAGCSERESZŰRÉS Semmelweis Egyetem, I sz
Szervezetfejlesztési Program
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
A BETEGEK BIZTONSÁGA ELKERÜLHETŐK-E A HIBÁK?
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Balatonalmádi, szeptember
Dr. Fehér Éva, Dr. Tamás László
Részlegvezető: Dr. Kovács András
Korai felismerés, gyermek-re/habilitáció
IV. kerületi v édőnők munkamegbeszélése május 26. Budapest Toma Andrea OGYEI.
Dr. Békefi Dezső Programtanács Seregélyes
Konszenzus tanácskozás Seregélyes, 2006 május 4. Regionális ellátási organogram: perinatális eredetű kórállapotok, rehabilitációs szükséglettel NIC/PIC.
Korai hazaadás- újszülöttkori anyagcsere szűrések
Korai hazaadás problémaköre különös tekintettel az újszülöttkori anyagcsere szűrésekre Dr. Mészner Zsófia Országos Gyermekegészségügyi Intézet.
Területi gyermekellátás szakfőorvosi beszámolója és aktuális kérdései Csecsemő- és gyermekgyógyász Szakfőorvosok Országos Értekezlete Budapest november.
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet 1.Modul: 1.Modul: Általános kérdések, jogszabályok, eljárásrend Lukács-Lőrincz Rita.
Aktuálisan a védőnői szűrővizsgálatokról - ki, hol, mit, hogyan? -
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
2011. JÚNIUS 28. NYÍRBÁTOR A GYERMEKVÉDELEM ZSÁKUTCÁI A MENTÁLISAN SÉRÜLT FIATALOK GONDOZÁSA SORÁN.
EGYÜTTMŰKÖDŐ SZAKMÁK Védőnői Szolgálat Laubené M. Erzsébet
E-közigazgatás biztonsági nézőpontból Szigeti Szabolcs CISA, CISM, CISSP
Óvodai és iskolai szűrő vizsgálatok
Kompetencia alapú új moduláris képzés
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
Forrás: X. Konszenzus füzet Fontos  a megelőzés  a hatékony prevenció érdekében szükséges az összehangolt együttműködés az országos és helyi.
PROTOKOLLTERVEZET családok átmeneti otthonai részére
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
1 Mégis, kinek az érdeke? Szakvélemények, tantárgyi felmentések a nevelési tanácsadó, a szakértői bizottság és az iskolák szemszögéből Fehérvári Katalin.
Iskolapszichológia a Nevelési tanácsadóban
Az iskoláskor küszöbén
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
Buczkóné Pásztor Melinda Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
A betegellátás keretei és rendszere
Magyarország egészségügyi ellátórendszere
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Védőnői Szolgálat Újszász Beszámoló – 2009 ( ) Készítette: Ágotai Emese.
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
Az iskolai egészségfejlesztés védőnői szemmel – kihívások és megoldások SZABÓ KATALIN – JÁRÁSI VEZETŐ VÉDŐNŐ HMKH EGRI JÁRÁSI HIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI OSZTÁLYA.
Az egészségügyi intézményrendszert érintő jogszabályi változások főbb következményei. Kapacitások és finanszírozás változásai dr. Koós Tamás Budapest,
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
Ágazatközi együttműködés
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
VÁLTOZÁSOK címszavakban.
Tájékoztató a logopédiai ellátás változásairól
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Előadás másolata:

CSECSEMŐ ÉS GYERMEKKORI SZŰRŐVIZSGÁLATOK HELYZETE, PROBLÉMÁI Dr.Aszmann Anna Országos Gyermekegészségügyi Intézet 51/1997. (XII. 18.) NM rendelet/ módosítása: 67/2005. (XII.27.) EüM rendelet A kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető betegségek megelőzését és korai felismerését szolgáló egészségügyi szolgáltatásokról és a szűrővizsgálatok igazolásáról A többször, legutóbb 2003-ban módosított oktatási törvény (2003. évi LXI: tv.) Csecsemő és Gyermekgyógyász szakfőorvosok Országos értekezlete, 2007, Budapest

Ami új a szabályozásban A melléklet I. fejezete tartalmazza a KÖTELEZŐ szűrővizsgálatokat (születéstől a tankötelezettség végéig) Felsorolja a szűrővizsgálat elvégzése megtagadásának lehetőségeit (pl ha igazoltan már elvégezték) Tartalmazza a leletadás kötelezettségét Meghatározza a védőnő által végzendő szűrővizsgálatokat 2006 augusztusától kibővíti az újszülöttkori anyagcsere szűrések körét Új vizsgálati szempontokat is tartalmaz Eklektikus: van ahol utal a szűrési módszerre, van, ahol nem Az I. mellékletből kimaradt az iskolafogászat

Életkorhoz kötött szűrővizsgálatok 0-4 napos életkorban: az újszülött osztályokon kell elvégezni a) teljes fizikális vizsgálat, különös tekintettel a fejlődési rendellenességek szűrésére, b) testtömeg, testhossz, fej/mell-körfogat mérése és a hazai standardok szerinti értékelése, c) ideggyógyászati vizsgálat, d) csípőficam szűrése e) érzékszervek működésének vizsgálata: ea) hallás vizsgálata eb) látás vizsgálata (vörös visszfény, pupilla-reakció, látásmagatartás) f) veleszületett anyagcsere-betegségek Problémák: a korai hazaadás veszélyezteti nemcsak az anyagcsere szűréseket, de –amennyiben az objektív hallásszűrés mellett szavazunk –azt is.

MEGHATÁROZOTT A VÉDŐNŐK ÁLTAL VÉGZENDŐ VIZSGÁLATOK KÖRE minden életkorra vonatkozóan a testmagasság, testtömeg, mellkaskörfogat mérése, a testi fejlettség és tápláltsági állapot hazai standardok szerinti értékelése, (módszertani irányelv adott, de felújítandó), pszichomotoros fejlődés értékelése a nemi fejlődés értékelése (módszertan ismert, de irányelv nincs) hangulati, magatartászavarok, tanulási nehézségek feltárása, szükség esetén szakellátásra irányítás (módszertan nem adott) érzékszervek vizsgálata (látásélesség, színlátás, hallás) (módszertani irányelvek nem hozzáférhető /vagy nincs) mozgásszervek vizsgálata: különös tekintettel a lábstatikai problémákra és a gerinc-rendellenességekre (tartáshiba, scoliosis, Scheuerman), (módszertani irányelvek nem hozzáférhetőek/vagy nincsenek) Vérnyomásmérés (protokoll?)

Rizikócsoport szűrések (új tartalom a rendeletben) Pozitív családi anamnézis esetén szerológiai szűrővizsgálat coeliakia irányában, 1 éves korban A kórelőzmény felvétele az öröklődő malignus betegségek vagy hajlamosító állapotok (pl. familiáris colon polyposis) irányában, szükség esetén szakorvosi vizsgálat A családi anamnézis, a tápláltsági állapot, az életmódbeli tényezők alapján a szív és érrendszeri betegségek, a metabolikus szindróma és a diabetes mellitus szempontjából veszélyeztetett gyerekek kiszűrése, szakellátásra irányítása Módszertani irányelvek /protokollok nincsenek

PROBLÉMÁK Jogszabályi: hiányzik a fogászati szűrés Értelmezés: a kötelezendően elvégzendő vizsgálatok egy része nem felel meg a szűrővizsgálat definíciójának és feltételeinek Hiányzik vagy nem hozzáférhető a módszertan Az adott probléma felismerése nem elsősorban a védőnői szolgálat kompetenciája (tanulási nehézségek, magatartás zavarok, hangulat zavarok) Nem ismerjük teljes körben a jelenleg alkalmazott módszereket és eszközöket Nincs hatékonyság vizsgálat, minőségi kontroll Az orvoslás jelen technikai fejlettsége mellett nehezen elfogadható, hogy egy alapvetően népegészségügyi jelentőségű feladat - rendszerre ilyen kevés figyelmet fordítunk A népegészségügy döntően a felnőttkori népbetegségek szervezett szűrésére koncentrál (finanszírozást is beleértve)