CCNA 1. Szemeszter: Esettanulmány feladat

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

1 II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola.
Hálózati alapismeretek
Készítette: Nagy Márton
E l a d ó. Az étterem áprilisában nyitotta meg kapuit, miután teljes homlokzati és belső felújításon esett át. Pár perc sétával érhető el az Astoria,
Kommunikáció a helyi hálózaton és az Interneten
Hálózati ismeretek.
Készítette: Bátori Béla 12.k
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
Hálózatok.
SZÁMÍTÓGÉP- HÁLÓZAT.
Borostyán Természetvédő Óvoda bővítés, felújítás Ideiglenes helyszín biztosításának lehetőségei a munkálatok ideje alatt.
Önkormányzati informatika ASP alapokon
Hálózati alapfogalmak, topológiák
Számítógép hálózatok.
© Copyright IBM Corporation 2005 Kockázatfelmérés (első szintű)  az adatközpontok létesítésében többéves jártassággal rendelkező szakemberek segítségével.
HÁRSKÚTI MEGÚJULÓ ENERGIA OKTATÓ -ÉS KUTATÓKÖZPONT TERVEZŐ: KAZINCZY GYÖNGYVÉR.
Erdélyi Múzeum-Egyesület Magyar Tudományos Akadémia Budapest, november 11. Dr. Bitay Enikő, Az EME Műszaki Tudományok Szakosztályának elnöke.
KRONE elemek a struktúrált hálózatokban
Hálózati architektúrák
Készítette: Vasvári Zoltán
2008. augusztus 6.Budapest New Technology Meetup Group1 Zoltan Kalmar: Hahó Zoltan Kalmar: Hahó Kalmár Zoltán Internet Szolgáltatók.
Vezetékes átviteli közegek
Hálózatok.
Hálózatok.
CCNA 1. Szemeszter: Esettanulmány feladat
HÁLÓZATOK.
Ajánlat a Miskolc Állomás utcában található 3500 m2-es üzlet- raktárépület egybeli, vagy részenkénti megvásárlására. Az ingatlan környezetének leírása:
Informatikai megoldások egy kézből
Hálózat összeállítási feladat 2
Hálózatok fajtái, topológiájuk, az Internet fizikai felépítése
OSI Modell.
Számítógép-hálózat • Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere
A TCP/IP cím.
Hálózat fejlesztés.
Számítógéphálózatok A hálózatok kialakulása A hálózatok osztályozása
Időszerű informatikai kérdések
INTERNET.
Hálózati eszközök.
A hálózati kapcsolat fajtái
PC Hálózatok.
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
Confidential Asus Pocket Wireless Router WL-530gV2.
A Selye János Egyetem informatikai hálózatának fejlesztése „ Lehetőségek az informatika fejlesztésére a környező országok magyar kisebbségi régióiban –
Hálózati alapismeretek. 2 Chuck Norris születése óta a fordulórúgások általi halálozások száma %-kal nőtt.
Forever Living Products illetve Vision International People Group MLM vállalatok jogdíjas jutalékainak összehasonlítása.
Hálózat továbbítás közege
Vodafone Iroda Majoros Ádám Telekommunikációs Partner.
Vodafone Iroda Kelemen Balázs Területi vezető.
Topológiák Hálózati eszközök
Hálózatok.
Készítette: Pandur Dániel
Gerinchálózat (backbone) 3. szóbeli tétel Készítette: Csadó György
Hálózatok osztályozása
Számítógépes hálózat vezérlőegységei.  Hálózati adapterkártya.  Modem.  HUB, megfelelő címre küldő elosztó eszköz.  Repeater („ismétlő”), azonos típusú.
Számítógép hálózatok.
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
Sós Patrik Telekommunikációs Partner
ADSL alkalmazása xDSL frekvenciaosztásos elven működik, azaz különböző frekvencián továbbítja az előfizető és a szolgáltató felé haladó adatokat.
4.Tétel: xDSL, VoIP, FTTx, NGN
TÁMOP /1-2F Felkészítés szakmai vizsgára informatika területre modulhoz II/14. évfolyam Az írásbeli feladatsor jellegzetes feladattípusainak.
CCNA 1. Szemeszter: Esettanulmány
Szerver(Szolgáltató) PC LAPTOP Telefon ROUTER Wi-Fi.
IP címzés Gubó Gergely Konzulens: Piedl Péter Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola Cím: 1144 Budapest Kerepesi út 124.
Cutsheet CCNA 1 semeszter Készítette: Kiss Gergely 2/14.b.
Számítógépes hálózatok
Hálózatok.
Internet és kommunikáció
Ki mit biztosít? Informatikai feltételek: Munkaállomás(ok) Monitor
Hálózati alapismeretek
Előadás másolata:

CCNA 1. Szemeszter: Esettanulmány feladat Oktató: Gál Zoltán, Debreceni Egyetem Informatika kar Készítették: Kormány Csaba Szilágyi Zoltán Kovács Gyula

1. Feladat megfogalmazása Adott az alábbi telephellyel rendelkező, COMP nevű cég:

1. Feladat megfogalmazása A Cég által támasztott elvárások, feladatok. 1.) A Raktár épületben szintenként két-két, É-D irányú, azonos méretű terem található, ahol termenként 5-5 kliens gép helyezkedik el. A raktár földszintjén lévő POP helyiség alkalmas a cég összes szerver gépének befogadására. 2.) Az Ügyfélfogadási épületben szintenként egy-légteres munkahelyek vannak kialakítva. Egy munkahely területigénye 6 m², a szint 50%-a munkahelyeket tartalmaz. 3.) Az Iroda tömb 5. szintjén négy tárgyaló található, a többi szinten 6 azonos méretű iroda található, amelyek mindegyikében 4 hálózati csatlakozó szükséges. A tárgyalónként három aljzat szükséges. 4.) Az Igazgatási épület alsó szintjén egy nagy tárgyaló található, ahol 4 végpont szükséges. A felső szinten négy azonos méretű iroda található, ahol mindegyik irodában 4 aljzatra van szükség. 5.) Az épület szintű rack elhelyezése minden esetben a D-K-i földszinti térrészben lesz, amely számára szükséges zárható szoba rendelkezésre áll. 6.) Minden épület-szint külön alhálózatban kell legyen. A rendelkezésre álló IP címtartomány: 193.100.100.0/28. Az Internet szolgáltató 2 Mbps-os béreltvonalas összeköttetést biztosít. 7.) A cég munkatársai épületenként egy témával foglalkoznak és adatátviteli sebesség igényük gépenként 100 Mbps. Feladat: Tudva, hogy a COMP cég prognózisa alapján az elkövetkező 12 hónapban a munkatársak száma 50%-al nőni fog, tervezze meg a cég fizikai, illetve logikai hálózatát.

Megrendelő környezete A COMP nevű cég telephelyén több épület található. Az épületek közötti összeköttetés minden esetben optikai kábel segítségével valósítottuk meg. Az épületeken belüli kábelezésnél feltételeztük, hogy mindenhol állmennyezet található, illetve a szintek között szervízalagút. A szintenkénti kábelezést Cat5 UTP kábelek segítségével valósítottuk meg, minden esetben figyelembe véve a meglévő állmennyezeteket. A szintek közötti összekötetést optikai kábelek biztosítják.

Fizikai kábelezés kialakítása A kábelhálózat a központi kábelrendezőből (MC) indul ki, ebben a helyiségben találhatóak a cég szerverei is, és itt csatlakozik a kábelrendszer a külvilághoz. A közbülső kábelrendezők (IC) a központi kábelrendezőhöz csatlakoznak, és a telephely egy-egy épületének berendezéseit tartalmazzák. A horizontális kábelrendezők (HC) a gerinchálózat és az adott emelet horizontális kábelei közötti összeköttetést biztosítják. A horizontális kábelrendező tartalmazza az adott emelet hálózati készülékeit is. A gerinchálózat többmódusú optikai kábelek segítségével lett kialakítva, mivel a cég több épületben helyezkedik el. Előnyei: érzéketlenek az elektromos zajokra és a rádiófrekvenciás interferenciákra, nagy sávszélességet biztosítanak, nagy távolságok áthidalására képesek, így könnyen lehet biztosítani az épületek közötti összeköttetést. A munkaterületek és a telekommunikációs helyiségek közötti összeköttetést CAT5 UTP kábellel valósítottuk meg.

Logikai térkép

Fizikai térkép

Fizikai térkép

Fizikai térkép

Fizikai térkép

Fizikai térkép

A hálózat működéséről A felhasználók az Internetet címfodítással érik el (NAT) A helyi hálózaton minden gépnek saját domain neve van a DNS szerver jóvoltából A DHCP szerver osztja ki az IP címeket A szervereknek az internet szolgáltató állal adott IP címtartományon belül egy-egy önálló IP címe van A POP helyiségben, ahol a szerverek és a router is található szünetmentes tápellátás van biztosítva

Végpontok száma

IP címkiosztás

Javaslat az aktív eszközökre

Költségvetés Becsült anyagköltség 2322 db végpontok kiépítése (beleszámítva az 50%-os bővítést) 34 830 000 Ft Gerinckábelezés (~ 1 km 12 szálas multimódusú) 360 000 Ft Aktív eszközök 48 840 000 Ft Rack szekrények (szabványos 19") 1 000 000 Ft Szünetmentes tápegységek 500 000 Ft Összesen: 85 530 000 Ft Opció:   Munkaállomások 273 960 000 Ft Szerverek 2 400 000 Ft Opció összesen: 276 360 000 Ft Mindösszesen: 361 890 000 Ft

Bővíthetőség Mivel a cég prognózisa alapján várható a cég 50%-os növekedése, ezért a fizikai hálózat kialakításakor ezt figyelembe vettük, és a várható bővülésnek megfelelően kiépítésre kerülnek a végponti helyek. Az aktív eszközök kiválasztásakor olyan eszközök lettek választva, amelyek bővíthetőek, ezért nem kell ezen eszközöket cserélni. A bővülésre az alábbiak szerint lett kalkulálva: Iroda tömb: 1-4 szint szintenként ~100 % Ügyfélfogadás: ~ 50% Igazgatás: 1. szint 60% Raktár: nem számoltunk bővítéssel