LOGISZTIKA és a SZÁLLÍTMÁNYOZÁS

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KÜLKERESKEDEMI ÜGYLET ELŐKÉSZÍTÉSE
Advertisements

A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
MAGYAR VASÚTI MAGÁNKOCSI EGYESÜLET ÉVI KONFERENCIA
Teszt Eladási hely.
Konferencia Logisztikai innovációs és oktató központ.
RENDELÉS, VEVŐKISZOLGÁLÁS, E - BUSINESS
A közúti fuvarozás nemzetközi szabályozása
Dr. Tátrai Anna docens BGF Külkereskedelmi kar
B – csoport E-kereskedelem logisztikája és E-logisztika
Székhely : H Budapest, Kerepesi út 1-3.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Tevékenységmenedzsment 1. szeminárium
Szállítmányozási és fuvarozási szerződés
Az alapismeretek összefüggései
Tartalomjegyzék I. Alapfogalmak II. A szállítmányozás kialakulása III. A szállítmányozói feladatai és kötelessége IV. A szállítmányozás sajátosságai az.
Kereskedelem Szakmacsoport
A piac Szakiskola.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Árpolitika a turizmusban
Az értékesítési rendszer 9. szeminárium
Nemzetközi gazdasági kapcsolatok joga előadás, május 2.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
2001. szeptember 13 LOGI-TECH Déri András 1 az e-kereskedelem után Déri András.
Értékesítési csatornák
Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
ÉRTÉKESÍTÉSI POLITIKA
Logisztika 6.előadás.
Kapun kívüli logisztika A nagy kihívást egyre inkább az jelenti, hogy: -mely csatornákon (beszállítókon) keresztül, milyen költséggel és feltételekkel.
Exporttal és importtal kapcsolatos okmányok
Új törekvések a logisztikai közreműködésben
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
III. A logisztika jövője
A regionális gazdaságtan tárgya
A logisztikai szolgáltató központok fejlesztésnek hatása az ország fejlődésére Dr. Zsirai István Közlekedéstudományi Intézet Kht. főmunkatárs, tanácsadó.
A TERMÉKSTRATÉGIA LEGFONTOSABB ELEMEI
Incoterms BGF KKK NG AN Nemzetközi ügyletek logisztikája 4. téma
A szállítmányozói gyűjtőforgalom (közúti)
dr. Szöllősy András UCP Osztály július 29.
Az értékesítési rendszer
Szilvási Mihály TM Magyarország Kft.
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
Munkavédelem és controlling
Zsibrita Mátyás – INCOTERMS Zsibrita Mátyás – március 20.
Kereskedelmi levelezés
Logisztikai ügyintéző
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
A gyártói felelősség kérdése, avagy miért nem működik a roncsautók visszavétele (Szubjektív vélemény) Kelemen József Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Logisztikai alapfogalmak
Együttműködési lehetőségek az Észak- adriai kikötők és a Nyugat-Dunántúli regionális logisztikai szereplők között PBN Szombathely.
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Kiszállítás világa az abas-ban XII. abas vevőfórum, Balatonlelle június 5-7.
Készletgazdálkodás és logisztika
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
Lázár Péter MKIK Budapest, május 24 Az ICC által kiadott nemzetközi szabályok és szokványok alapján kibocsátott bankári instrumentumok.
Magyar Nemzeti Kereskedőház. ALAPÍTÓK: MAGYAR ÁLLAM (99%) és MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA (1%) Magunkról Kormány: Keleti Nyitás stratégia Új piacok,
1. Logisztikai menedzsment mesterképzési szak  A szak indítása: 2011  Végzettség: okleveles logisztikai menedzser  Képzési idő: 4 félév  Jelentkezési.
Dr. Veres István BME-MVT Az értékesítés funkciói, szereplői, az értékesítési rendszer tervezése.
LOGISZTIKA ÉS GLOBALIZÁCIÓ. Logisztika és globalizáció A piacok globalizálódásának következménye: - nemzeti piacok szükségletét lényegesen meghaladó termelési.
11. tétel.
8. tétel.
A pénz kialakulása, fejlődése, funkciói.
Ellátási lánc menedzsment
INCOTERMS 2000.
BESZERZÉS A KATONAI LOGISZTIKÁBAN
L O G I S Z T I K A A L A P J A I Készítette: Gács Nóra
Egységrakomány képző eszközök Készítette: Dávid István
Előadás másolata:

LOGISZTIKA és a SZÁLLÍTMÁNYOZÁS

A logisztika és a szállítmányozás kapcsolata Logisztika: az áru, az élőmunka, az információ és a pénz egymással összefüggő megfelelően szervezett és koordinált áramlása a gazdasági folyamatokban. A logisztikai folyamat: beszerzés, a raktár- és készletgazdálkodás, a termelés a kiszolgálás, az áruelosztás a kereskedelem és az értékesítés összefüggő rendszere. A logisztikai rendszer feladata: a termelő, termékkibocsátó, a kereskedő és a fogyasztó érdekeit egy kézben összpontosítva, a mely a termék sorsát a nyersanyagtól kezdve annak elkészülésétől a fogyasztóhoz juttatásáig irányítsa. Ez legtöbbször a termelőüzem vagy a szállítmányozó feladata.

A logisztika és a szállítmányozás kapcsolata A logisztikai szolgáltató központokban működő szállítmányozó szerepe: a többi szolgáltatóval (hatóságok, bankok, biztosítók stb.) hosszú távra szóló megállapodás alapján kooperál. Az áru tulajdonosától úgynevezett kereskedelmi feladatot vesz át, pl. egyeztet az áru fogadójával az áruféleségekre, az ütemezésre vonatkozóan, felel az áru minőségéért, nem csak a fuvarozás és a raktározás közben, hanem az ellátási folyamat teljes láncolatában. Ebben a rendszerben a szállítmányozó egy informatikai háló része is, az árut nyomon követheti az előértesítéstől a kiszolgáltatásig

Csomagolás, egységrakomány-képzés Csomagolás: a gyártótól a fogyasztóig úgy kell eljuttatni az árut, hogy az ne sérüljön, ne tegyen kárt más áruban – a fuvarozásnak, szállítmányozásnak egyik alapja. Egységrakomány-képzés: az egységrakomány-képző eszközökben történő fuvarozás lehetővé teszi , hogy a termékeket megbontás nélkül, az áruvédelmet biztosító eszközben fuvarozzák a felhasználás helyére, vagy közbenső raktárba. Feladatuk: biztosítják a küldemény külső, egységes méretét, lehetőséget adnak a megbontás nélküli tárolásra, segítik a fuvareszközök és tárolóeszközök jó kihasználtságát, halmozhatók és stabilak, többször felhasználhatók.

Csomagolás, egységrakomány-képzés Egységrakomány-képző eszközök: Rakodólapok Konténerek Logisztikboxok

Szokások és szokványok a nemzetközi kereskedelemben Kereskedelmi szokás az ügyleti kapcsolatoknak bárminő olyan gyakorlata vagy rendje, melynek megtartása – bizonyos helyeken, - bizonyos szakmában, - bizonyos tevékenységi körben annyira állandó jellegű, hogy természetessé teszi az ilyen gyakorlat, rend megtartását az adott ügylettel kapcsolatban. Ezeket az írásba foglalt szokásokat nevezzük szokványoknak.

INCOTERMS-szokvány A Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (ICC) fogalmazta meg 1936-ban Párizsban, 25 ország képviselőinek jelenlétében , később többször módosították. INCOTERMS : a külkereskedelmi forgalomban a teljesítési hely, idő, felelősség és kockázat átszállásának egyértelmű meghatározásához szükség van egy a nemzetközi kereskedelemben alkalmazott, minden piaci szereplő által azonosan értelmezhető szabályozásra. Ezt a célt szolgálják az INCOTERMS klauzulái (paritásai). A INCOTERMS klauzulái meghatározzák: - a fuvarparitást, - a teljesítés helyét, - az eladó és a vevő felelősségét, kötelezettségét, jogait.

INCOTERMS Fuvarparitás: az a földrajzi pont, ahol a szállítással kapcsolatos költségek átszállnak az eladóról a vevőre. Teljesítés helye: az a földrajzi pont, ahol a szállítással kapcsolatos kockázat átszáll az eladóról a vevőre. Egypontos klauzulák: (E,F,D csoport): a költség és a kockázat ugyanazon földrajzi ponton száll át. Kétpontos klauzulák: (C csoport): a költség és a kockázat eltérő földrajzi ponton száll át. Multimodális klauzulák: minden fuvarozási módnál használható (EXW, FCA, CPT, CIP, DAF, DDU, DDP) Tengeri, belvízi klauzulák: FAS, FOB, CFR, CIF, DES, DEQ

INCOTERMS 2000 Részletesen lásd: www.direkt-kurier.hu/incoterms.html oldalon.