COWI PowerPoint design manual

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Díjmegállapítás, díjfelügyelet a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásban Dr. Szalóki Szilvia.
Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
A hulladékgazdálkodás eredményei és jövőképe Magyarországon
Az új épületenergetikai szabályozás
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
ENVIROMENTAL MANAGEMENT KÖRNYEZETKEZELÉS (KÖRNYEZETIMENEDZSMENT)  Felelős vállalati magatartás  Ökoaudit  Önszabályozás =környezeti szempontú önkéntes.
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember Előadó:
A polgári védelmi tervezés Jogszabályi háttér § §1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya § §1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről.
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
A hazai mérnöki tudás piacképes termékké formálásának eszközei Kovács Lajos ügyvezető igazgató INFOPLAN Mérnökiroda Kft.
A környezetvédelem intézményrendszere
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
Zalaegerszeg december 13.
Ambrovics Andrea KEOP IH vezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
1 Hűtőközeg, hűtőberendezés ártalmatlanítás A kötelezettek teljesítési fegyelme KvVM workshop Zoltán Attila.
HOGYAN FOKOZHATÓ AZ ELŐÍRÁSOK BETARTATÁSA? PUSZTA JÁNOS ALEZREDES VÁMIGAZGATÓ-HELYETTES.
A magyar csomagolási hulladék kezelési modellje
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
Exporttal és importtal kapcsolatos okmányok
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Önkormányzatok turisztikai feladatai
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop január 21.
Licencdíj és termékdíj, miért alternatíva?
1 Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Dr. Tóth Róbert Jogi és Igazgatási Főosztály Szeptember 11.
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
1 A hulladékgazdálkodás szabályozásának eszközrendszere Dr. Dióssy László c. egyetemi docens.
Felkészülés a II. Országos Hulladékgazdálkodási Terv végrehajtására
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szervezése, működtetése az önkormányzatok szempontjából Hosszútávon csak a közszolgáltatásokat nyújtó önkormányzatok.
TÁMOP H ulladékgazdálkodás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
Levegőtisztaság védelme
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Polgári Légiközlekedési Hatóság
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit
Az elektronikai hulladékok hasznosítása
Gárdonyi Géza Bt. 1 A KVVM erőfeszítései a geotermikus energia mezőgazdasági hasznosításának támogatása érdekében Lakatosné Dr.
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
Reklámpapír A kötelezettek teljesítési fegyelme Viszkei György ÖKO-Pannon Kht. Budapest, január 21.
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
Szabályozási módszerek Bándi Gyula. A módszertanok rendje Szektorális vagy integrált  az aktuális jogszabály  A jog és állam A környezethasználat beavatkozásaelfogadható.
2003. A környezeti helyzetfelméréstől a környezetirányítási rendszer auditálásáig Dr. Szegh Imre.
A reklám centruma.
Változások az áramforrások területén Schmidtka Gábor október 13.
A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása Lenkei István Műszaki főszakértő A műszaki-vezérigazgató helyettes tanácsadója Energiapolitika 2000 Társulat Energiapolitikai.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvény tervezete
1 ÖKO-KORD Országos Nonprofit Kft Kós Szabina Környezetvédelmi mérnök.
E – Ügyintéző Bt. Küldetésünk: - Környezetvédelmi termékdíj és jövedéki szaktanácsadás, szakértés és ügyintézés.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
VÁLTOZÁSOK A TERMÉKDÍJAS RENDSZERBEN 2012-től E+E és gumiabroncsok
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
Megfelelőség értékelés a jogi szabályozása, terméktanúsítás kijelölés alapján HTE Informatikai terméktanúsítási szakosztály - DMS Labor április 25.
Dr. Szentesi Szilvia Földművelésügyi Minisztérium
Előadás másolata:

COWI PowerPoint design manual 03.07.04 A termékdíj, mint gazdasági szabályozó eszköz Dócsné Balogh Zsuzsanna igazgató, bzs@cowi.hu 2009. január 21. Annex

Termékdíj rendszer felülvizsgálata Elindult a sokszereplős felülvizsgálati folyamat Főbb kérdések: Kell-e Ha igen, mi legyen a célja Mentesség, kedvezmény mire vonatkozzon Adminisztrációs költség hogyan csökkenthető Betartatás hogyan növelhető Lehet-e, kell-e kötelező csatlakozás elrendelése kezelést koordináló szervezethez Cél: OHT-ból és KEOP-ból adódó követelmények elérése

A “szennyező fizet” elv Állandóan használjuk, jogszabályokban hivatkozásként szerepel …. De tudjuk, hogy mit is jelent ez??? A környezetvédelmi költségek viseléséről és a hatósági működésről szóló 75/436 Ajánlás alapelv: nem lehet támogatások nyújtására támaszkodni a környezetszennyezés elleni küzdelemben, a “szennyező fizet” elv alóli kivételként támogatás (mentesülés) adható: meghatározott átmeneti időszakra, programszerűen, lehetőleg degresszív módon, azoknak a meglévő üzemeknek, melyekkel szemben új, szigorú környezetvédelmi szabályozási követelmények érvényesülnek, vagy ahol más ágazatpolitikai v. területfejlesztési célok érdekében engedélyezett támogatások az összefüggô szennyezés vagy az ún. szennyezôi láncok tekintetében a költségeket azon a ponton kell a szennyezőkkel szemben érvényesíteni, ahol a résztvevô gazdasági szereplôk száma a legkisebb és az ellenôrzés a legkönnyebb, vagy azon a ponton, ahol a leghatékonyabban járulhatnak hozzá a környezet javításához, és amikor a verseny torzulása a leginkább elkerülhetô, a díjak elsősorban ösztönző, illetve újraelosztó funkciót teljesítenek, a szennyezőt terhelő költségek közé tartoznak a környezetvédelmi beavatkozásának megvalósításával közvetlenül kapcsolatos adminisztratív költségek is, a “szennyező fizet” elvvel nem ellentétes bizonyos környezetvédelmi célú közüzemi létesítmények beruházásnak és működésének támogatása, ha a költség az igénybevevők által fizetett használói díjakból nem fedezhető, továbbá a kivételesen magas fokú környezeti állapot megkövetelése miatt a szennyezőre háruló különösen súlyos költségtöbblet kompenzálása, végül pedig a környezetvédelmi K+F támogatása.

A szabályozók célja A szabályozók típusai ösztönzési célú: jogi normaként nem meghatározott, környezetvédelmi cél elérését a kötelezettek piaci magatartásának befolyásolásán keresztül éri el finanszírozási célú: állami feladatok finanszírozását szolgáló betartatást elősegítő: meglévő jogi norma fedezetteremtéssel, kilátásba helyezett fizetési kötelezettséggel történő kikényszerítését szolgáló eszköz forrásteremtő célú:nagy adminisztratív hatékonyságú eszköz, amely általános környezetvédelmi célokat szolgál, jelentős bevételt eredményez A szennyező fizet elv megvalósulását a gazdasági szabályozó és a jogi előírás egyaránt szolgálja, a köztük lévő választás a hatásosság és a hatékonyság alapján történik: költség-haszon elemzési eszközrendszer A gazdasági szabályozók céljait nem szabad összekeverni, az adott célra vonatkozó követelményeknek kell megfelelni

Az ösztönzési célú eszközökre vonatkozó következtések Ha a jogi előírás jellege hagy lehetőséget a megoldás mértékének, módjának megválasztására egyedi környezethasználó számára, akkor ösztönzési célú eszköz alkalmazható Országos hulladékgazdálkodási célkitűzések megosztására üvegházgázok kibocsátására ktd jellegű, települési szennyvizek kibocsátására, természeti erőforrások optimális használatának elérésére határérték alatti szennyezéscsökkentésre csak akkor érdemes bevezetni, ha a határérték alkalmatlan kibocsátások eltérő kockázatának figyelembe vételére a határértékeket a kötelezettek már teljesítik (finanszírozási hiány esetén ez különösen igaz) és indokolt a határérték alatti szennyezés elérése

A betartatási célú eszközökre vonatkozó következtések nagy igény van, legfőbb ilyen eszköz: biztosíték ha van egyedi kötelezettre vonatkozó előírás képes kezelni a beruházások és az éves jellegű kötelezettségek kikényszerítését hatékonyságát más betartatást elősegítő eszközökkel kell összevetni (ellenőrzés minden esetben kell), a biztosíték jó hatékonyságú lehet, mivel: a hatósági határozattal szorosan összekapcsolható a kötelezettség határidejéig nem von el forrást a kötelezettől (bankgarancia költsége 2%) csak a kötelezettség nem teljesítése esetén lép be, akkor viszont a fizetés viszonylag egyszerűen kikényszeríthető

A finanszírozási célú eszközökre vonatkozó következtések jelentős volumenű környezetvédelmi feladat van, ezért szükségesek a finanszírozási célú eszközök szét kell választani az állami feladat jelentős mértékű, gyakran 100%-os finanszírozását és az egyéb kötelezettek feladatainak ösztönzési célú támogatását az intézmény finanszírozást és a feladat finanszírozást meg kell felelni az EU előírásoknak

A forrásteremtő célú eszközökre vonatkozó következtések a környezetvédelmi feladatok finanszírozási hiánnyal rendelkeznek, a forrásteremtés is feladat követelmény az adminisztratív hatékonyság teherelosztás egyenletes legyen negatív környezeti hatást nem eredményezhet Illeszkedni kell az adópolitikához

Termékdíj hulladékgazdálkodási ösztönzése és jogszabályi előírások Vigyázat, nem teljeskörű

Termékdíj szabályozás irányai az elérendő célok alapján A nem hulladékképző termékek esetében alapvetően forrásteremtési cél van A hulladékképző termékek esetében, ha a gyártó számára hulladék visszavételi, hasznosítási, újrahasználati kötelezettséget kell elrendelni az EU előírásokkal összhangban, akkor a kötelezettséget be kell tartatni, ekkor a termékdíj helyett inkább betartatási célú gazdasági szabályozó eszközök A kötelezettségnél magasabb célkitűzés elérésére lehet gazdasági ösztönzőt kialakítani, ha a cél elérésének az a hatékonyabb eszköze A hulladékképző termékek esetében, ha a gyártó számára hulladék visszavételi, hasznosítási, újrahasználati kötelezettséget nem rendelnek el Ezen termékek esetében a termékdíjak a hulladékgazdálkodási tervekben meghatározott célkitűzések elérését ösztönözhetik Kiterjesztési lehetőségek, ha a cél elérésének az a hatékonyabb eszköze a hulladék keletkezés megelőzésére Szelektív gyűjtés ösztönzésére