Mákos guba elkészítése és eredete

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készíti Dormannsné Erzsike – Hanneke Dormanns asszony receptje alapján.
Advertisements

Az ö sszet ö ret é s á ld á sa.
Készítette:Dobák Lídia
JÁTÉK: ELFERDÍTETT ADAGOK
HAGYOMÁNYOS MAGYAR ÉTELEK
8.C FÁNKOS KÖNYVE.
Angol – amerikai projekt hét
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Helyes táplálkozás.
Táplálékok, tápanyagok
Palacsinta Palacsinta. Hozzávalók: 20 db palacsinta, 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 1-2 kanál tej, 3 kanál porcukor, fél citrom reszelt héja, 1 dl tejföl.
„Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal” készítése
Kedvenc ételem Timler Nikoletta 9.b. Spagetti Spagetti hozzávalók 1 csomag spagetti 60 dkg cukkíni 1 fokhagymagerezd 1 fej hagyma 1 ág friss rozmaring.
Mennyi mindenre képes a fahéjas Méz ?!?
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
Készítette: Pánczél Emiliána Dolóresz
A takarmányok összetétele
A MAGYAR NÉP SZÜLETÉSE.
A rák, a helyes táplálkozás és életmód
A táplálkozás rendje.
A karácsonyi ünnepkör.
Mi a COACHING? A COACHING angol eredetű szó, amely edzést jelent. Az üzleti életbe kb. 20 évvel ezelőtt került be, gyökerei a sport pszichológiából eredeztethetők.
Mese a tejről.
CSIPKEVERÉS ABÁDSZALÓK, 2009
Adventi szokások.
Németország Deutschland.
A történet régen esett meg. Egy férfi megbüntette az ötéves lányát, mert elveszített egy értékes tárgyat. Akkor kevés pénzük volt.
Szerző: a szövegek és képek az internetről
HÍR gyűjteményből Íz-régiók a Kárpát- medencében Szegedyné Fricz Ágnes elnök HÍR Bíráló Bizottság.
Étkezési szokások az ókori Hellászban
Étkezési szokások az ókori Rómában
Startolj Reggelivel! iskolareggeli program
JÓ REGGELT !.
Advent idején.
NÖVÉNYI ALAPÚ, INSTANT ITALPOROK HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI KIVONATOK A MODERN VILÁGUNKBAN.
Kedvenc ételem Csernyánszky Enikő.
El Shaddai, El Shaddai, örök élő Adonai
Luca napi szokások.
Karácsony.
Algoritmusok. Az algoritmus meghatározott sorrendben elvégzendő műveletek előírása, mint azonos típusú (matematikai, logikai) feladatok megoldására alkalmas.
SAJTFONDÜK HŰTÖTT KÉSZÉTELEK otthoni feldolgozására
Étkezési szokások az ókori Rómában
A slambuc receptje.
Testi - lelki egyensúly
Mézeskalács készítése
Mikulás Készítette: Zsanett 5.e. Szent M iklós Szent Miklós egy valódi személy volt, Kr.u. 271 környékén született, és 342. december 6-án hunyt el Myra-ban,
Római étrend,étkezés.
Német étkezési szokások
Palóc népszokások A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag A népszokások legtöbbje az elmúlt évtizedekben megszűnt a mindennapi élet része.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Karácsony – sok ember kedvenc ünnepe. Jobban belemélyedve ebbe a szóba melegség és szeretet tölti el az embereket. Szinte érezzük a házban szállingózó.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Az Őrség. Az Őrségről általánosságban Vas megye délnyugati szegletében helyezkedik el Látnivalókban és természeti kincsekben gazdag tájegység Nevét onnan.
„Helyi ízek, helyi értékek” gasztrokulturális kapcsolatok a magyar- horvát határvidéken Dr. Szabó Géza- Endrédi Melinda Baranya Megyei Falusi Turizmus.
Nyugat-Dunántúl Gasztronómia. Földrajzi elhelyezkedés Nyugati határszél Győr-Moson-Sopron megye Vas megye, Zala megye Ország határai: Szlovákia, Ausztria,
A Velencei-tótól a Csorba-tóig turisztikai kalandozás a Felvidéken!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Vendéglátás Akadémia, Baktalórántháza 2016
Élelmiszer lábnyom.
A 37/2014. (IV. 30.) rendelettel kapcsolatos szakmai fórumok kérdései
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ISKOLAGYÜMÖLCS-PROGRAM
Készítette: Falusi Renátó
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Élelmiszer lábnyom.
Advent idején.
Iskolánk alapításának 30. évfordulója alkalmából a diákönkormányzat
Advent idején.
Barrelmen’s Homecoming
Előadás másolata:

Mákos guba elkészítése és eredete Készítette: Józsa Bendegúz

Elkészítése ELKÉSZÍTÉS A mákos guba elkészítéséhez a kifliket 1 cm-es karikákra vágjuk. A tejet a vaníliás cukorral felforraljuk. A kiflikarikákat a forró tejjel leöntjük, majd leszűrjük, és kinyomkodjuk belőle a tejet. Egy nagyobb jénai tálba egy réteg kiflit teszünk, majd porcukorral elkevert darált mákot szórunk rá, megint kiflit és megint mákot teszünk bele, amíg elfogynak a hozzávalók. Ha marad még mák, megszórjuk vele a tetejét is. Ha szeretnénk, akkor 7-8 percre berakhatjuk 180 fokra előmelegített sütőbe. Összemelegítve, sütve is nagyon finom, de ha nem akarjuk sütni, a mákos guba úgyis fogyasztható.  Elkészítése

Kevés olyan jellegzetesen magyar desszertünk van, mint a mákos guba Kevés olyan jellegzetesen magyar desszertünk van, mint a mákos guba. Kigyűjtöttük az eredetét, a hozzá kötődő hagyományokat és még egy 300 éves receptet is. Annyit mindenki tud a mákos gubáról, hogy finom, de a falatozz.hu segít, hogy ennél azért műveltebb legyél a témában. Kezdjük a guba szó eredetével: egy finnugor erede­tű, hangfestő szóról van szó, amely szoros kapcsolatban áll a gubacs, gubó, göb, gömbölyű szavakkal. A guba nem csupán tésztaételt, hanem növényi termést és egy régi ruhadarabot is jelent, ezek az egyezések azonban mind a külső hasonlóságon alapulnak. Története / eredete

Már évszázadokkal ezelőtt is jó éteknek minősült Édesszájú őseink lőnye néven ismerték a mákos gubát, de bizonyos régiókban – a hagyományos kelt tésztás verzióra – bobajkaként is hivatkoznak. Az első magyar nyelvű nyomtatott szakácskönyv, a Szakáts mesterségnek könyvetskéje (1695) már tartalmazza a mákos guba receptjét, amely nem sokban tér el a napjainkban készített változattól. Íme, a több mint 300 éves leírás: “Tsinálj peretzet, és azt eltördelvén áztasd mézes vizben, onnan kivévén, rakd tálba, és a’ mézes vizben-is tölts reá, és törött mákkal fellyül és közben hintsd-meg, és vidd az asztalra: Ha pedig ezt változtatni akarod, a Peretz helyében csinálj golyóbisokat kenyérnek való tésztából, és a’ kementzében megsütvén, hasonlóképen mézes vizbé áztasd meg, és mákozd-meg: jó étek.” Ezek szerint perecből és kenyérből egyaránt sütöttek ilyen finomságot, azonban vízzel puhították tej helyett a tésztát, aminek akkoriban gazdasági és anyagi okai voltak. Ahogyan annak is, hogy végül a száraz kifli terjedt el fő hozzávalójaként, hiszen a második világháború után nem lehetett friss kenyérhez jutni. Már évszázadokkal ezelőtt is jó éteknek minősült

Böjtölésnek vagy nassolásnak számít a gubazabálás? A mákhoz sok népi hiedelem kötődik, amelyek szerint az apró szemű étel – hasonlóan a lencséhez – szerencsét és pénzt hoz a házhoz. A népszerű desszert kapcsán pedig még egy falusi mondás is született, amely a házasság nehézségeire utal: „Majd megtudják, ha kilenc nagypénteki gubát megesznek.” Ugyanis a mákos gubát hagyományosan böjtöléskor, karácsony előtt vagy nagypénteken szolgálták fel a hús- és zsírmentes étrend részeként. Mára azonban olyannyira közkedveltté vált, hogy fogyasztása nincsen rituáléhoz kötve. Szerencsére a falatozz.hu-n is bármikor rendelhetsz magadnak egy kiadós adagot. Te hogyan szereted a mákos gubát: vaníliasodóval, mézzel, porcukorral vagy lekvárral? Böjtölésnek vagy nassolásnak számít a gubazabálás?

Köszönöm a figyelmet!