Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Velencei-tótól a Csorba-tóig turisztikai kalandozás a Felvidéken!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Velencei-tótól a Csorba-tóig turisztikai kalandozás a Felvidéken!"— Előadás másolata:

1 A Velencei-tótól a Csorba-tóig turisztikai kalandozás a Felvidéken!
Székesfehérvári SZC Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája 2016.

2 Az ízek világa, a világ ízei Felvidéki receptek
A tejjel felfuttajuk az élesztőt. A felfuttatott élesztőt és az olajat a liszthez öntjük és jól kidolgozzuk. Addig dagasztjuk amíg el nem válik az edénytől.Langyos helyen, lisztezett deszkán kendővel letakarva kelesztjük 1-2 óra hosszatA megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és cipóra osztjuk.Közben nagy fazékban vizet forralunk, a fazék tetejére vásznat feszítünkA kifeszített vászonra helyezzük az előkészített cipókat amit egy másik lábassal letakarunk. 25 percig pároljuk.A kész knédlit rácsozott deszkára helyezzük, hogy ne ázzon el az alja.Éles késsel ujjnyi szeletekre vágjuk. Knédli 200 g búza-rétesliszt 400 g búzaliszt 1 db tojássárgája 1 db tojás 20 g só 20 g kristálycukor 2 teáskanál rum 2 teáskanál étolaj 20 g élesztő 300 ml víz

3 Nálunk is kedvelt étel a szlovák eredetű túrós sztrapacska
Nálunk is kedvelt étel a szlovák eredetű túrós sztrapacska. A szlovák konyha egyik nagy remeke a juhtúróból készült tészta étel. A szlovák köznyelvben csak juhtúrós galuskának nevezik. Juhtúrós Sztrapacska A galuskához: 500g burgonya 250g búzaliszt 1db tojás 1nagy csipet só Víz A juhtúrós részhez: 1 evőkanál sertészsír 200g szalonna-kolozsvári 200g juhtúró 1 gerezd fokhagyma 4 teáskanál tejföl Felcsíkozzuk a szalonnát. Lereszeljük a burgonyát egy kis lyukú reszelőn, majd alaposan kinyomkodjuk a levét. Hozzáadjuk a tojást, sót, lisztet, vizet, és a nokedli tésztánál valamivel keményebb tésztát készítünk. A liszttel állítsuk be a massza keménységét. Egy nagy fazékban, amiben egyszerre meg tudjuk főzni az összes sztrapacskát, vizet forralunk. Mikor forr, beleszaggatjuk egy nokedli szaggatóval a masszát,és pár percig főzzük. Egész pontosan addig kell főznünk, míg kóstoláskor azt érezzük, hogy a burgonya megfőtt a galuskákban. Ha megfőtt, leszűrjük, de nem mossuk át! Egy serpenyőben a kevés sertészsíron megpirítjuk a szalonnát. A szalonnacsíkokat, ha megpirultak, a zsír nagyobb részével kiszedjük a serpenyőből egy tálba. A serpenyőben hagyott zsírra rácsipkedjük a juhtúrót - figyeljünk, hogy ne legyen nagy hőfokon a serpenyő, csak közepesen, mert megéghet a túró! Egy fakanállal kevergetve elkeverjük a zsírral. Hozzákeverjük az áttört fokhagymát, az enyhén sózott tejfölt, és közepes hőfokon összerottyantjuk. A juhtúrós-tejfölös keverékbe beleforgatjuk a galuskákat, összemelegítjük vele. A szalonnacsíkokkal díszítve, tejföllel csurgatva tálaljuk, a szalonnacsíkok alatt lévő zsírt a sztrapacskára csurgatjuk.

4 Palócgulyás 60 dkg birkahús 5 dkg füstölt szalonna 2 fej vöröshagyma
2 db paprika 2 db paradicsom 3 dl tejföl 40 dkg zöldbab 1 csokor kapor Bors Babérlevél Az alaposan lepucolt és kockára vágott húsból a szokásos módon pörköltet főzök. Az a jó, ha jó sűrű, rövid levű lesz. Ha készen van, felöntöm vízzel, belevetem a babért, és majd ha felforrt a kockára vagdalt zöldbabot. Miután a zöldbab megpuhult, vékony tejfölös habarással besűrítem. Ráhintem a finomra vagdalt kaprot, és máris tálalhatom. Lehet szabadtűzön is főzni.

5 Csallóközi libasült 2-3 libacomb 10 dkg libazsír pár gerezd fokhagyma
Szalonnabőr 20 dkg vegyes zöldség 1 evőkanál ketchup Bors Majoranna Petrezselyem Fehérbor A libacombokat kicsontozzuk, s kisebb darabokra vágjuk. Jól bedörzsöljük só és zúzott fokhagyma keverékével, majd serpenyőbe téve, forró zsírral leöntve félpuhára sütjük. Sütés közben locsolgassuk fehérborral. A kockára vágott zöldségeket a szalonnabőrrel együtt kevés vízben, s borban feltesszük főni. Ízesítsük a ketchuppal és a fűszerekkel. Ha a zöldség puha, tegyük rá a libadarabokat a szaftjával egyetemben, és süssük készre. Közben borral néha löttyintsük nyakon. Tálaláskor szórjuk meg aprított petrezselyemmel.

6 Kassai csirkecomb 5 csirkecomb 10-10 dkg sajt főtt sonka zsír 5 dkg liszt tojásos burgonyapüré (csak a sárgájával kell elkeverni) konzervborsó bors A combokat sózzuk, borsozzuk, és lisztbe forgatjuk. Forró zsírban szép pirosra sütjük minden oldalról, s egy kizsírozott tepsibe tesszük. Rájuk terítjük a szeletekre vágott sonkát, s egy nyomózsákból köréjük spricceljük a burgonyapürét. A sonka tetejére sajtszeleteket fektetünk, a pürét pedig megszórjuk borsóval. Forró sütőbe tesszük, s a sajt olvadásáig sütjük.

7 Felvidéki csavart felsál
80 dkg marhafelsál 25 dkg sovány darált marhahús 2 dl tejföl 10 dkg füstölt szalonna 1 fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma petrezselyemzöld törött bors 3 borókabogyó 1 dl olaj 1 dl vörösbor 1 teáskanál mustár A 4 szeletre vágott húst kiverjük és megsózzuk. A darált húshoz hozzáadunk 1-2 evőkanál tejfölt, sót, borsot, finomra vágott petrezselyemzöldet. Összedolgozzuk, majd rákenjük a hússzeletekre. Mindegyikre egy-egy füstöltszalonna-szeletet teszünk, majd összetekerjük, és hústűvel megtűzzük. Serpenyőben olajat hevítünk, és a húst mindkét oldalán hirtelen átsütjük. Kivesszük a hústekercseket, és a visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a szétnyomkodott fokhagymát, valamint a borókabogyókat, és ráöntjük a vörösbort. A húst a serpenyőbe visszatesszük, és fedő alatt addig pároljuk, míg megpuhul. Tálalás előtt a levét tejföllel összekeverjük, mustárral ízesítjük, és még egyszer felforraljuk.

8 Az eddigi receptek képekben
Knédli Sztrapacska

9 Palócgulyás Csallóközi libasült

10 Kassai csirkecomb Csavart felsál


Letölteni ppt "A Velencei-tótól a Csorba-tóig turisztikai kalandozás a Felvidéken!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések