Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Németország Deutschland.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Németország Deutschland."— Előadás másolata:

1 Németország Deutschland

2 Deutschland Seine grundgesetzliche Regierungsbundesrepublik. Berlin ist sein Kapital. Der Deutsche ist seine offizielle Sprache. Sein Gebiet km². Seine Bevölkerung , seine Bevölkerungsdichte 230 Köpfe/km². Der Euro ist seine Wahrung. D. ist sein internationales Autozeichen. 5 von Deutschlands volreichsten Stadten: Berlin ( Einwohnen) Hamburg ( Einwohnen) München ( Einwohnen) Köln ( Einwohnen) Frankfurt am Main ( Einwohnen) Europa ist 6. ein mit einem grössten Gebiet, seinen 2. volkreichstes Land.

3 Németország nagy városai

4 Németország karácsonykor

5 Ünnepi szokások A németek karácsonykor nagyon feldíszítik a házat. Az ablakokba fakeretre  erősített színes gyertyaégőket vagy színes képeket szerelnek, amelyek nagyon  szépen mutatnak a téli éjszakában. A lakások többségében megtalálható a  Betlehem is.  A gyerekek a karácsonyi ajándéklistát rajzokkal díszítik és éjszakára az  ablakpárkányra helyezik. Tetejére cukornehezéket tesznek, hogy a Mikulás  biztosan megtalálja.  Németország karácsonyi desszertje az ún. Stollen, ami legalább olyan jellegzetes, mint nálunk a bejgli. Ez a desszert kinézetre leginkább a briósra hasonlít. A stollen, története az 1400-as évekig nyúlik vissza. Több száz fajta stollent ismerünk, melyek titkos receptje apáról fiúra száll. Stollent általában Mindenszentekkor készítenek, és Karácsonyig hűvös helyen, becsomagolva tárolják.

6 Adventi időszak 1.Klöpfelesnächten - kopácsolós éjszakák E szokás a kereszténységet megelőző pogány néphitből ered, miszerint az őszi sötét éjszakákban keringő démonokat és szellemeket meg kell engesztelni. Advent csütörtökjein (különösen veszélyes és sejtelmes napok) a gyerekek házról házra járnak, az ablakokon kopogtatnak és babot, borsót, lencsét szórnak az ablakokra, a házakra. Ezek a hüvelyes termések a germán hit szerint a legfontosabb isteni étkek. Azoknál a házaknál viszont, akiket a gyerekek nem szeretnek homokszemeket szórnak. A kopogtatáshoz egy kopogtató botot használnak: Rendszerint egy üres fémdobozba babot, borsót, lencsét töltenek, és a dobozt egy botra erősítik, hogy a magasban lévő ablakok előtt is tudjanak kopácsolni.

7 Adventi Szokások 2.Perchtenlaufen - maszkos járások Az időjárás viszontagságainak kiszolgáltatott gazdálkodók hosszú időn át féltek a  természet isteneitől, a sötétség gonosz szellemeitől. Úgy vélték a démoni hatalmak ellen csak démoni maszkokba bújva tudnak fellépni. Ennek a rég feledésbe merült természetvallásnak állít emléket e szokás, mely Ausztriában és a Dél-német vidékeken igen népszerű. A szőrös ördögökre emlékeztető maszkokat december 5-én és a karácsonyt követő időszakban öltik magukra a férfiak és a nők. Csörgőkkel, láncos kereplőkkel nagy zajt keltve vonulnak végig az utcákon és ijesztgetnek, lófarkakkal csapkodnak, hogy elűzzék a rosszat és egyben sok szerencsét és jó egészséget hozzanak arra, amerre járnak. Egyes településeken szokás a "Perchten" maszkosokat vendégül látni, mert ezzel igen nagy szerencse száll a gazdára. A maszkos alakok egyik fő figurája Perchta asszony, aki azonos a Grimm meséből ismert Holle anyóval. Ő is bünteti a lustaságot, a túlzott kíváncsiságot és jutalmazza a szorgalmat, segítőkészséget.

8 A mi receptünk: kókuszgolyó
Hozzávalók: 50 dkg háztartási keksz 10 dkg vaj 2 evõkanál kakaó 20 dkg porcukor 1 mokkáskanálnyi rumaroma 1 csomag kókuszreszelék meggybefõtt leve Elkészítés A kekszet ledaráljuk, elkeverjük a cukorral, a kakaóval és a szobahõmérsékletű vajjal. A meggybefõtt rumaromával ízesített levébõl annyit teszünk hozzá, hogy formálható legyen. Nedves kézzel golyókat készitünk belõle és egyenként megforgatjuk õket a kókuszreszelékben. Fóliával letakarva hűtõszekrénybe tesszük, míg megkeményedik. Sütés nélkül készíthetõ desszert.

9 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Németország Deutschland."

Hasonló előadás


Google Hirdetések