A konyhák és a kapcsolódó helyiségek Az árú útja

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
Házi tartósítási eljárások
Készítette: Gyűrűsi Attila. Az OECD 428-as irányelv alapján információt nyerhetünk a vizsgálandó anyagok felszívódására kimetszett bőrmintán.
A vendéglátás fő munkafolyamatai
A KERESKEDELEMBEN ALKALMAZOTT GÉPI BERENDEZÉSEK
Az új közétkeztetési rendelet
Angol – amerikai projekt hét
Protokolláris vendéglátás
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás
Vendéglátó üzletek kialakítása
HÁRSKÚTI MEGÚJULÓ ENERGIA OKTATÓ -ÉS KUTATÓKÖZPONT TERVEZŐ: KAZINCZY GYÖNGYVÉR.
TIENS GYÜMÖLCS GYÜMÖLCSÉS ZÖLDSÉGTISZTÍTÓ KÉSZÜLÉK SZEPTEMBER 2009.
A vendégfogadás helyiségei
Pécs Mátyás király utca 12.
KERÁMIA SERPENYŐ SZETT
falazat, tetőszerkezet
Készítette: Himber Dorottya Juhász Ágnes Majoros Ágnes
Köszöntjük Önöket prezentációnkon! Digitális távfelügyeleti rendszer.
Tisztítás, fertőtlenítés
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
Konyhai kerámiaedények
Konyhai kerámiaedények
Az ókori görög étkezési szokások
 A konyhának,mivel ott étel készül, ragyogóan tisztának kell lennie.  A konyha berendezésekor figyelembe vesszük a rendelkezésre álló helyet, valamint.
A vendéglátás folyamatai
AZ ÉRTÉKESÍTÉS ÉS TERMELÉS MUNKAHELYEI
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Feasibility Study elkészítése
Gyógyszergyártás környezete
AZ ÉLELMEZÉS MINŐSÉGI DIMENZIÓI
A helyes táplálkozás.
AZ ÁRUK ELADÓTÉRI ELHELYEZÉSÉNEK SZEMPONTJAI ÉS SZABÁLYAI.
A munkahelyek szociális létesítményei
Étkezési szokások az ókori Hellászban
Étkezési szokások az ókori Rómában
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
Készítette: Unyatyinszki Csaba
Alcím mintájának szerkesztése A kínai konyhaművészet Készítette: Buslig Szonja Andrea.
Limitált Kiadás.
Edenyek es konyhaeszkozok
Munkavédelmi tájékoztató Konyhai kisegítőknek
Tehnologii de preparare a hranei Grupa: 2 Lukács Dávid Biriszló Gergő Kovács Márk Forgács Tamás.
FRANCIA KONYHA Az élet stílusa.
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, január 28.
Étkezési szokások az ókori Rómában
Tehnologii de preparare a hranei Grupa: 4 Mac Helga Kaszonyi Arnold Keresztes Anett Varga Andrea.
Ételkészítő technológiák
Egészségnevelés óvodásoknak, kisiskolások és a tinik körében
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
Olivaolaj Ökológiai minősítéső olaj előállítása .
A vendéglátás jellemző vállalkozási formái
A környezettudatos műszerek
Veszprém Megyei Kormányhivatal
Az éttermi szolgáltatások Áfája
Jó szórakozást kívánunk hozzá!
Élelmiszer lábnyom.
Fülemüle étterem és koktélbár
ÉTLAP Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli: Joghurt Banán kakaó
Mire érdemes odafigyelni a növényváltás idején a zöldséghajtatásban
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Biztonságos, és hatékony
A szkenner (Lapolvasó)
Élelmiszer lábnyom.
Erdészeti/csemetekert növényvédelem hatósági vonatkozásai
Suma Combi Egyszerűsítse le a mosogatást.
Japán mezőgazdasága.
Előadás másolata:

A konyhák és a kapcsolódó helyiségek Az árú útja 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea

Termelőhelyiség (konyha) Tálaló Vendégtér (étterem) Gazdasági bejáró Raktárak Előkészítők Termelőhelyiség (konyha) Tálaló Vendégtér (étterem) 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea

Vendéglátó egység ideális alaprajza 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea

Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea Gazdasági bejárat (átvevőhelyiség) Kialakítása: Könnyen megközelíthető legyen, Személyzeti bejáró is, Ne érintkezzen az étteremmel Áruátvétel folyamata Áru átvételekor legyen kéznél a megrendelés Dokumentumok (számlák) ellenőrzése. (név, cím, stb) Minőségi, mennyiségi és értékben ellenőrzés Ha hibát találunk azonnal jelezzük, akár írásban is 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea

Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea

Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea

Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea Raktárak kialakítása: kb 180-200 cm csempézett fal, felette fehérre meszelt, csúszásmentes padozat, amely lefolyó ellátva van. Jól szelőztethető legyen, megfelelő hőmérséklet és páratartalom. Az áruk tárolására polcrendszerek és dobogók szolgálnak. 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea

Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea

Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea Földesáru raktár Szárazáru raktár 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea

Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea Előkészítők A raktárakból vételezett élelmiszereket elő kell készíteni, hogy megfelelő állapotban és formában kerüljenek a termelőhelyiségbe, a konyhába. Kialakítása ugyan az mint a raktáraké. Eszközei, berendezései: Legalább 2 mosogató medence, rozsdamenetes munkaasztalok, hideg - melegvíz, kések (zöld szín), vágódeszkák, különböző gépek. 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea

Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea Előkészítők fajtái Földesáru-előkészítő (zöldség – és gyümölcs előkészítő) Száraz és nedves tisztítás, darabolás Gépi berendezései: Burgonyakoptató Saláta centrifuga egyetemes daráló 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea

Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea Zöldség-és gyümölcsfélék előkészítése Célja: a szennyeződések eltávolítása, így a fertőzéseket megakadályozzuk. Tisztítás: Száraz tisztítás (válogatás, hámozás, kaparás, kivágás, csumázás, magozás) Nedves tisztítás: (mosás, áztatás, leöblítés) 2. Darabolás: mindig az étel jellege határozza meg a darabolási formát. Fajtái: dominó, hasáb (baton), kocka, cikk, karika, vékony metélt (julienne), rácsozás, hordó, hullámos. CD- (zöldségek előkészítése) 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea

Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea Darabolások 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea

Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea Hús előkészítő Gépi berendezései: Itt történik a húsfélék feldolgozása. Tisztítás, bontás, mosás, szeletelés, darabolás, klopfolása. Kialakítása: ugyanaz, mint az előzőé. Berendezési tárgyai: Rozsdamentes munkaasztal, kések (piros szín), vágódeszkák, húshorog, csontfűrész, lánckötény, lánckesztyű, hűtök. húsdaráló, hústőke. kutter hússzövőgép 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea

Halak és hidegvérű állatok előkészítője Csak halak és egyéb hidegvérű állatok előkészítése szabad!!!! Berendezései: u.a. mint a hús előkészítőnél + akvárium élő halnál 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea

Tojásmosó-Tojás előkészítő Ellenőrzött tojás használható fel (tyúk, fürj) Tojás fertőtlenítés 2% hypos oldat Ózon kezelt tojás nem kell fertőtlenítés 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea

Termelőhelyiségek (konyhák) Termelőhelyiségek fajtái: MELEGKONYHA Itt készülnek: levesek, főzelékek, húsételek, köretek, meleg előételek. Gépei, berendezései: rozsdamentes acélból készülnek. Tűzhelyek, főzőzsámoly, főzőüstök, fritőz, kombinált sütő-pároló, szalmander 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea

Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea Melegkonyha 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea

Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea Gépek, berendezések 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea

Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea

Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea 2. Hidegkonyha Itt készülnek a hideg ételek, a hideg előételek, szendvicsek, sajtkészítmények, saláták. 3. Kávéskonyha: Ott kell kialakítani, ahol reggeliztetés is folyik. Itt készülnek: reggeli italok, reggeli ételek. Gépei, berendezései: kávéfőző gép, melegen tartó, stb. 4. Tésztakonyha-cukrász üzem: Ott kell kialakítani, ahol nagy mennyiségű éttermi tésztákat készítenek. Berendezései: tepsi tartó állvány (regál), tésztakeverő gép, habverő gép, kéziszerszámok. 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea

Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea

Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea Egyéb helyiségek Fekete mosogató: 3 fázisú mosogatás (zsíroldás, fertőtlenítés, öblítés) Fehér mosogató: 3-4 fázisú mosogatás (zsíroldás, fertőtlenítés, öblítés, száritás) Söntés és pohármosogató Szociális helyiségek (öltözők, mosdók, személyzeti étkező) Irodák 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea

Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea

Konyhán használt edények és kéziszerszámok Edények: lábas, fazék, gyorsforraló, serpenyők, tepsik, palacsintasütők, tepsik, pudingformák stb. Kiegészítő edényzet: keverőtálak, habüstök, szűrök, sziták, tölcsér, vágódeszka, stb. Kézi szerszámok: kések (szeletelőkések, zöldség kések, zöldségfaragó kések, csapókés, bárd, filéző kés, húsvilla, fenőacél, stb) 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea

Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea Készen tartás és tálalás eszközei: Vízmedencés melegen tartó és betétei. Spicckanál, lapátkanál, merőkanál, stb. GN (Gasztro-norm) melegen tartók 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea