A konyhák és a kapcsolódó helyiségek Az árú útja 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea
Termelőhelyiség (konyha) Tálaló Vendégtér (étterem) Gazdasági bejáró Raktárak Előkészítők Termelőhelyiség (konyha) Tálaló Vendégtér (étterem) 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea
Vendéglátó egység ideális alaprajza 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea
Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea Gazdasági bejárat (átvevőhelyiség) Kialakítása: Könnyen megközelíthető legyen, Személyzeti bejáró is, Ne érintkezzen az étteremmel Áruátvétel folyamata Áru átvételekor legyen kéznél a megrendelés Dokumentumok (számlák) ellenőrzése. (név, cím, stb) Minőségi, mennyiségi és értékben ellenőrzés Ha hibát találunk azonnal jelezzük, akár írásban is 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea
Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea
Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea
Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea Raktárak kialakítása: kb 180-200 cm csempézett fal, felette fehérre meszelt, csúszásmentes padozat, amely lefolyó ellátva van. Jól szelőztethető legyen, megfelelő hőmérséklet és páratartalom. Az áruk tárolására polcrendszerek és dobogók szolgálnak. 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea
Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea
Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea Földesáru raktár Szárazáru raktár 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea
Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea Előkészítők A raktárakból vételezett élelmiszereket elő kell készíteni, hogy megfelelő állapotban és formában kerüljenek a termelőhelyiségbe, a konyhába. Kialakítása ugyan az mint a raktáraké. Eszközei, berendezései: Legalább 2 mosogató medence, rozsdamenetes munkaasztalok, hideg - melegvíz, kések (zöld szín), vágódeszkák, különböző gépek. 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea
Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea Előkészítők fajtái Földesáru-előkészítő (zöldség – és gyümölcs előkészítő) Száraz és nedves tisztítás, darabolás Gépi berendezései: Burgonyakoptató Saláta centrifuga egyetemes daráló 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea
Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea Zöldség-és gyümölcsfélék előkészítése Célja: a szennyeződések eltávolítása, így a fertőzéseket megakadályozzuk. Tisztítás: Száraz tisztítás (válogatás, hámozás, kaparás, kivágás, csumázás, magozás) Nedves tisztítás: (mosás, áztatás, leöblítés) 2. Darabolás: mindig az étel jellege határozza meg a darabolási formát. Fajtái: dominó, hasáb (baton), kocka, cikk, karika, vékony metélt (julienne), rácsozás, hordó, hullámos. CD- (zöldségek előkészítése) 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea
Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea Darabolások 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea
Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea Hús előkészítő Gépi berendezései: Itt történik a húsfélék feldolgozása. Tisztítás, bontás, mosás, szeletelés, darabolás, klopfolása. Kialakítása: ugyanaz, mint az előzőé. Berendezési tárgyai: Rozsdamentes munkaasztal, kések (piros szín), vágódeszkák, húshorog, csontfűrész, lánckötény, lánckesztyű, hűtök. húsdaráló, hústőke. kutter hússzövőgép 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea
Halak és hidegvérű állatok előkészítője Csak halak és egyéb hidegvérű állatok előkészítése szabad!!!! Berendezései: u.a. mint a hús előkészítőnél + akvárium élő halnál 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea
Tojásmosó-Tojás előkészítő Ellenőrzött tojás használható fel (tyúk, fürj) Tojás fertőtlenítés 2% hypos oldat Ózon kezelt tojás nem kell fertőtlenítés 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea
Termelőhelyiségek (konyhák) Termelőhelyiségek fajtái: MELEGKONYHA Itt készülnek: levesek, főzelékek, húsételek, köretek, meleg előételek. Gépei, berendezései: rozsdamentes acélból készülnek. Tűzhelyek, főzőzsámoly, főzőüstök, fritőz, kombinált sütő-pároló, szalmander 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea
Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea Melegkonyha 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea
Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea Gépek, berendezések 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea
Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea
Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea 2. Hidegkonyha Itt készülnek a hideg ételek, a hideg előételek, szendvicsek, sajtkészítmények, saláták. 3. Kávéskonyha: Ott kell kialakítani, ahol reggeliztetés is folyik. Itt készülnek: reggeli italok, reggeli ételek. Gépei, berendezései: kávéfőző gép, melegen tartó, stb. 4. Tésztakonyha-cukrász üzem: Ott kell kialakítani, ahol nagy mennyiségű éttermi tésztákat készítenek. Berendezései: tepsi tartó állvány (regál), tésztakeverő gép, habverő gép, kéziszerszámok. 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea
Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea
Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea Egyéb helyiségek Fekete mosogató: 3 fázisú mosogatás (zsíroldás, fertőtlenítés, öblítés) Fehér mosogató: 3-4 fázisú mosogatás (zsíroldás, fertőtlenítés, öblítés, száritás) Söntés és pohármosogató Szociális helyiségek (öltözők, mosdók, személyzeti étkező) Irodák 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea
Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea
Konyhán használt edények és kéziszerszámok Edények: lábas, fazék, gyorsforraló, serpenyők, tepsik, palacsintasütők, tepsik, pudingformák stb. Kiegészítő edényzet: keverőtálak, habüstök, szűrök, sziták, tölcsér, vágódeszka, stb. Kézi szerszámok: kések (szeletelőkések, zöldség kések, zöldségfaragó kések, csapókés, bárd, filéző kés, húsvilla, fenőacél, stb) 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea
Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea Készen tartás és tálalás eszközei: Vízmedencés melegen tartó és betétei. Spicckanál, lapátkanál, merőkanál, stb. GN (Gasztro-norm) melegen tartók 2022.04.01. Készítette: Szilágyi-Pauk Andrea