A Tudatos biztonság létrehozása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Előadó: Horváth Olga Közfoglalkoztatás Szombathely városban.
Advertisements

ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék.
T ű zvédelmi M ű szaki Irányelv Fire Protection Technical Guideline Azonosító: TvMI 6.1: Beépített t ű zoltó berendezések tervezése, telepítése.
A kártyanyomtatás fortélyai Csákvári Krisztián Kártya és címke gyártás
Előadó: Dr. Jelenka György Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban.
Távlati öntözési vízigények felmérése Somlyódy Balázs főigazgató Országos Vízügyi Főigazgatóság.
1 VIII. VASÚTI PÁLYÁK TERVEZÉSÉTŐL A KIVITELEZÉSIG VASÚTI PÁLYÁS MÉRNÖKTOVÁBBKÉPZŐ Magyar Mérnöki Kamara Budapest, EU támogatású projektek.
1/12 © Gács Iván A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Hogyan teljesíthetjük a HpT 13§B követelményeit Egy vállalati Compliance Adatbázis terve Dr Lőrincz István Associator Kft.
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
„ Tágas városom kis lakásra cserélem” Hajléktalanok önálló lakhatásának elősegítése, munkaerő-piaci integrációjának megalapozása TÁMOP /
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Beszerzés vs. közbeszerzés Az új közbeszerzési törvény tükrében Willinger Kornél NVMT Elnökségi.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
Egységes, központi elektronikus nyilvántartás jön létre a korábbi széttagolt, és egymással nem kompatibilis, adathiányos korszerűtlen nyilvántartások.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
Tűzterhelés. Az építmény adott tűzszakaszában, helyiségében jelen lévő és / vagy beépített éghető anyagok tömegéből és a fűtőértékből számított hőmennyiség.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
Biztonságos, fenntartható és tiszta energia a Duna-medencében
Gazdasági informatika - bevezető
Magyar információbiztonsági szabványok
Részekre bontás tilalma
A Repülésbiztonsági Kockázat
ELŐNYÖK – megbízható működés
Közlekedéstudományi Konferencia Győr 2012
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
Kockázat és megbízhatóság
Közúti pályák tervezése előadás vázlat
Kockázat és megbízhatóság
LabVIEW bevezetéstől a feszültség-áram karakterisztikáig Vida Andrea
Levegőszennyezés matematikai modellezése
Egészségügyi közbeszerzések
Energia(termelés) és környezet BMEGEENAEK7 és BMEGEENAKM1
Országos Tűzvédelmi Szabályzat KÖZÖSSÉGI LÉTESÍTMÉNYEK,
Tervezés I. Belsőtér BME-VIK.
A program általános célja
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Kvantitatív módszerek
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Újszegedi Rendezvényház Június 29.
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Cipész, maradj a kaptafánál!
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
„Adjunk esélyt mindenkinek
Számítógépes szimulációval segített tervezés
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Előadó: dr. Bánky Tamás tudományos igazgató ÉMI Kht.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Természetismereti kirándulásra való felkészüléshez javaslat
Etikai dilemmák A Közszolgálatban
Járműtelepi rendszermodell 2.
Iskolai szociális segítő
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
IT biztonsági monitoring eseményfelügyelet, bizonyítékok,
Az impulzus tétel alkalmazása (egyszerűsített propeller-elmélet)
Előadás másolata:

A Tudatos biztonság létrehozása Dr Fialka György PhD SZVMSZK elnöke

A tervezhető biztonság fogalma A biztonság önmagától nem létező és nem meglévő folyamat, tervezés és folyamatos erőforrásigényes fenntartás eredményeként hozható létre. A biztonságtudatosság tanulható készség, ismerete az optimális védekezés tervezésének a kulcsa. Csak az előre meghatározott területre értelmezhető. A védelem tervezésének mindig meg kell határozni a célját, személyt, személyeket, csoportosulást, létesítményt, rendezvényt, stb., csak ennek birtokában optimalizálható a várható eredmény. A biztonság és a kényelem egymás ellen ható kapcsolatban vannak!

A kockázati tényezők megismerése Természeti kockázati tényezők (időjárás, árvíz, földrengés, stb.) Környezeti kockázati elemek( Elektroszmog ) Ipari kockázati tényezők.( Energia ellátás, telepített üzemek, infrastrukturális létesítmények,) Közlekedési kockázati elemek( Járművek, utak, hajtóanyagok) Bűnügyi kockázat tényezők ( Lopás, rablás, zsarolás, erőszak, ipari kémkedés, terror,) És mert útban vagyunk egymásnak ( Migráció, szocializáció, vallás, kultúra) Pillangó hatás, az illesztési problémák halmaza

A tervezhető védelemi feladatok A feladathoz szükséges kockázatelemzés elkészítése A védelmi terv kialakítása, a feladat függvényében ( mobil, stabil, állandó, ideiglenes) Felderítés, megszakítás, megelőzés folyamatai A prevenció előkészítése A rendkívüli esemény bekövetkezését jelző rendszer kialakítása A támadásgátló, korlátozó eszközök kiválasztása A beavatkozó eszközök, erők kiválasztása Üzemeltetés, állagellenőrzés megtervezése

A felhasználható védelmi eszközök Közeledés, behatolás, támadás észlelési paramétereinek elektronikus jelző eszközei Az esemény dokumentálás eszközei (Beléptető, behatolásjelző, videó) A behatolás, hozzáférés gátló, késleltető eszközök Beavatkozó eszközök ( Ködgenerátor, elektronikus idő zárak ) Egyéni, személyre szabott védőeszközök

A védelem célpontjai A személyi védelem lehetséges eszközei (jelző eszközöktől a fegyverekig) Az objektum védelem alternatívái Ipari létesítmények védelmi igénye Irodaházak védelme Rendezvények védelemszükséglete Speciális létesítmények védelme ( bank, nagy értékű áruk boltjai)

Köszönöm szépen a figyelmüket