Csúszógyűrűs aszinkronmotor három fokozatú ellenállásos indítása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
Másodfokú egyenlőtlenségek
Pathways II – Az egész életen át tartó tanulás lehetőségei értelmi fogyatékossággal élő felnőttek számára.
A Dalton-terv létjogosultsága és megvalósításának gyakorlata a nyugat-dunántúli régióban
TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 5. évfolyam
Matematika és módszertana
Természettudományi kkk-k Erostyák J. (PTE) – Kiss F. (NYF) – Mezősi G. (SZTE) – Varga Zs. (SZTE)
Az orvosi szociológia oktatása a Szegedi Tudományegyetemen
Pac-Man játék tanulása Megerősítéses Tanulással Mesterséges Intelligencia algoritmusok tesztelése játékokon Gyenes Viktor Eötvös Loránd Tudományegyetem.
Képességszintek.
Fontosabb fogalmak Képesség :
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
E-learning és a multimédia
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
Általános lélektan IV. 1. Nyelv és Gondolkodás.
A soros és a párhuzamos kapcsolás
JÓ GYAKORLAT Digitális taneszközök használata történelem órán
Elektrotechnika 11. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 12. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika előadás Dr. Hodossy László 2006.
GTK-GVAM 11-es csoport. Bevezetés 1. Mi a vizsgált probléma? 2. Ki a célcsoport? 3. Mi a várható hasznosság?
Az emberi tanulás.
TERVEZET.
Történelemtanár képesítési követelményei Kaposi József szeptember.
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
A kompetencia alapú oktatásról
Kapcsolók, kontaktorok és motorvédő-kapcsolók
Üzemzavarok fajtái (Zárlatok és a Túlterhelés)
Aszinkron gépek.
Erőgépek és gépcsoportok jelleggörbéi
Erőgépek és gépcsoportok jelleggörbéi
A szövegértési feladatok összeállítása
A PLC programozási nyelvek bemutatása
PowerQuattro Rt Budapest, János utca175.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Radnóti Miklós Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagiskolája 8044 Kincsesbánya Iskola u. 1. „Jó gyakorlat” Év végi felmérő feladatlap kémia tantárgyból.
Jó gyakorlat bemutató.  Az interaktív tábla használata manapság egyre több iskolában elérhető az európai uniós pályázatok révén.  A mai kor követelményeinek.
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Szoftverfejlesztés az Informatikus Szakigazgatási Agrármérnök szakon Bakó Mária Várallyai László DE, Gazdaságtudományi Kar.
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Új modulok a szakképzésben Projektmenedzsment – MS Project 2007 Szentirmai Róbert.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
MKE XXXI. Vándorgyűlés, Papa Tankönyvek a könyvtárosképzésben Tóvári Judit főiskolai tanár Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola, Eger Tóvári Judit.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Motor kiválasztás – feladat
Út a sikeres tanuláshoz A tanítás és a tanulás módszertana
Gépgyártástechnológiai technikus
Educatio LMS Halácsy Katalin II. Rákóczi Ferenc Fővárosi Gyakorló Közgazdasági Szakközépiskola BeTISZK, MiTIOK tagiskola.
A jogszabályi változások megvalósulása és hatása intézményi szinten Fővárosi helyszín Készítette: Kállai Gabriella ONK, Budapest november 4.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
Online oktatóanyag Android mobilalkalmazás- fejlesztéshez Nagy József.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap „Tiéd a pálya” avagy amit a pályaorinentációról, pályaválasztásról.
ÚJ ELEMEK A KÖZPONTI PROGRAMOKBAN Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes május 17.
Szent Imre Szakgimnázium Esztergom Szakmatérkép 2016/2017.
A hagyományos és a hagyományos médiumoktól különböző, informatikai eszközöket alkalmazó lehetőségek, azok felhasználása. Czékmány Ilona.
SPORTISMERETEK EDZÉSELMÉLET CSIK FERENC ÁLTANÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM KÉSZÍTETTE: LEITNER JÓZSEF.
1 A fizika tanítása 3. lecke Az oktatási folyamat makro- és mikroszerkezete, óratípusok.
Programozott vezérlések projekt
PLC PROGRAMOZÁS Bemutató gyakorlat
Grosz Imre f. doc. Sorrendi áramkörök
Kalickás forgórészű aszinkronmotor csillag-delta indítása
Flip-It! A módszer alkalmazása
A puding próbája avagy a GEOMATECH a gyakorlatban
Az informatika (programozás) oktatásának pedagógiai módszerei
Előadás másolata:

Csúszógyűrűs aszinkronmotor három fokozatú ellenállásos indítása PLC-s vezérlések Csúszógyűrűs aszinkronmotor három fokozatú ellenállásos indítása

Aszinkronmotorok indításáról általában Az indítási áramlökés 3-9-szerese a névleges áramnak Az áramlökés nagy teljesítményű motorok esetén veszélyeztetheti a hálózat és a többi fogyasztó épségét A kalickás motorok méretezve vannak saját indító áramukra A csúszógyűrűs motorok nincsenek méretezve a rövidrezárt forgórésszel történő indításra A tanulóknak részben 12. évfolyamról, részben a párhuzamos elméleti tantárgy – villamos gépek üzemeltetése – vannak ismereteik az aszinkrongépek indításával kapcsolatban, ezért az elméleti ismeretek feldolgozása ismétlés jelleggel folyhat kérdés-felelet formájában. A táblai vázlat a szakmai elméleti anyag rövid összegzését tartalmazza. Tapasztalat: egy-két tanuló kivételével nem emlékeznek az elméleti órán elhangzottakra.

A főáramkör elvi kapcsolási rajza A tananyag elsajátítását segítik a 11-12. évfolyam szakmai gyakorlati előkészítő képzésében a tartalommal kapcsolatban már elhangzott ismeretek, illetve a párhuzamosan haladó szakmai elméleti tantárgy – villamos gépek üzemeltetése – tananyaga. Tapasztalat: kevés az az elméleti tudás, amivel a tanulók a konkrét indítással kapcsolatban rendelkeznek..

A vezérlés logikai állapotai   Hökioldó Ki-gomb Be-gomb 1K 2K 3K 4K T1 T2 T3 Alap-helyzet Zárt=1 Nyitott=0 Ki=0 Indul 1 Be=1 Indul 2 x Indul 3 Indul 4 Normál üzem Leáll A táblázat kizárólag a vezérlés logikájának szóbeli ismertetését segíti elő, a vezérlés ez alapján történő megtervezése nem feladata a tanulóknak, de elősegíti a vezérlés működésének megértését.

A huzalozott vezérlés, hozzárendelés a PLC-s működtetéshez A tananyag elsajátítását segítik a 11-12. évfolyam szakmai gyakorlati előkészítő képzésében a tartalommal kapcsolatban már elhangzott ismeretek. Tapasztalat: a tanulók zömének nehézséget okoz még egy egyszerű öntartó áramkör huzalozásának a felidézése, a kapcsolás logikájának megértése is.

A PLC huzalozási vázlata A hozzárendelési vázlat alapján a tanulók általában könnyen elsajátítják a PLC-huzalozás technikáját.

A működtetést leíró logikai függvények a huzalozott vezérlés alapján I0.0 A I0.1 = M0.0 M0.0 A Q0.0 = M0.1 M0.1 A NQ0.1 = M0.2 M0.0 A (I0.2 A NQ0.1 A NQ0.2 A NQ0.3 O Q0.0) = Q0.0 M0.2 A M1.0 = Q0.3 M0.2 A M2.0 = Q0.2 M0.1 A (M3.0 O Q0.1) = Q0.1 A huzalozott vezérléseknél tanultak ellenére sok tanuló esetében gondot okoz a logikai változók közötti logikai kapcsolatok felismerése. Alkalmazkodva a csoport tanulóinak képességeihez az első néhány logikai függvény megalkotását én mutatom be a táblai vázlat segítségével, a továbbiakat önálló munka keretében kell létrehozniuk. Általában a tanulók több, mint 50% képes a magyarázat alapján önállóan helyesen felírni a további logikai függvényeket. A markerek használata több esetben problémát okoz, önállóan többnyire nem használják. Ilyen egyszrű programoknál ennek komolyabb jelentősége nincs, de az elve elsajátítását forszírozni kell.

Az utasításlistás program a logikai függvények alapján 000 L I0.0 021 =Q0.2 001 AI0.1 022 LM3.0 002 =M0.0 023 OQ0.1 003 LM0.0 024 AM0.1 004 AQ0.0 025 =Q0.1 005 =M0.1 026 TR0 006 LM0.1 *S:M0.2 007 ANQ0.1 *STP: 008 =M0.2 *IW:KW30 009 LI0.2 *EQ:M1.0 010 027 TR1 011 ANQ0.2 *S:Q0.3 012 ANQ0.3 013 OQ0.0 014 AM0.0 *EQ:M2.0 015 =Q0.0 028 TR2 016 LM0.2 *S:Q0.2 017 AM1.0 018 =Q0.3 019 *EQ:M3.0 020 AM2.0 029 Többnyire nehézségeket okoz az egy logikai függvény – egy utasítássorozat (szekvencia) kapcsolat elfogadása, a szekvencia szerkesztés szintaktikai szabályainak elsajátítása. Megdöbbentő tapasztalat: írásbeli számonkérés kapcsán puskázásra gyanakodva – a tanuló nem készítette el a huzalozott logikát,de az írásbeli munkája további része hibátlan volt - kértem a tanulótól a leírtak szóbeli ismétlését. A tanuló, mint egy verset, úgy mondta fel a logikai függvényeket. Saját bevallása szerint ezeket bemagolta, de az utasításlistát már ez alapján készítette el. Öröm az ürömben, hogy legalább a tananyag egy részét értelmezve sajátította el.