Magánszemélyként bérbe adnám az ingatlanomat.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pozsony, április 15. 9/17/ Miről lesz szó Adózásról általánosan Számviteli előírások Kötelező regisztrációk az adóhatóságnál Kettős adózás.
Advertisements

Adótörvény változások Személyi jövedelemadó évi CXVII. törvény.
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
A gazdálkodóknál folyó gyakorlati képzés jogi szabályozásának és finanszírozási rendszerének változásai. Tóth László szakképzési osztályvezető január.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
Egyéb adók változásai Törvénytervezetek alapján. ART változásai 1) Munkáltatói adó-megállapítás, egyszerűsített bevallás lehetősége  Az új szabályok.
A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
Költségelszámolások Az adókkal szembeni általános ellenállás költséges: az adóalanyok minden utat és módot felhasználnak az adó kikerülésére ( Erich Streissler,
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Sajtótájékoztató Budapest, november 26.
évi változások a társadalombiztosítási rendszerben (járulékok, egészségügyi hozzájárulás)
A kisvállalkozásokat érintő fontosabb adó- és járulékváltozások Gábriel Péter BKIK január.
Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásait érintő 2015 januári változások Zalaegerszeg, február 5. Szakony Csaba PEEO osztályvezető Zala Megyei Kormányhivatal.
Az SZJA törvény évi változásai. Alap és kiegészítő elnevezés megszűnik 18% max Ft Jogosultsági határ Ft Adójóváírás Adókulcsok.
ADÓZÁS I. SZJA rendszer Vito Tanzi(OECD) A politikusoknak tartózkodniuk kellene attól, hogy az eltérő adókulcsokon és egyéb ösztönzőkön keresztül kijelöljék.
Fókuszban az önkormányzati tagsággal rendelkező szociális szövetkezetek _ A pályázatkezelői felület bemutatása.
A Végrehajtó Ügynökség, a pályáztatást támogató elektronikus rendszerek, valamint az elszámolhatóság főbb kérdéseinek bemutatása Németh Veronika – NFFKÜ.
Dél-alföldi Regionális Igazgatósága SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ MÁJUS 17.
Fontosabb szja és járulék változások január 1.
Természetbeni juttatások – egyes béren kívüli juttatások.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
Személyi jövedelemadó 2010 Guzmics Zsuzsanna
A JÖVEDELEM ELSZÁMOLÁSA Készítette: Lévai Márk. A témakör tartalma  A jövedelemmel kapcsolatos analitikus nyilvántartások  A jövedelem részei  A levonások.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Általános forgalmi adó március 4.. Hazai adózás főbb ismérvei Magyarország adórendszere nagyjából harmonizál a fejlett nyugati országokéval Adók.
1 Elektronikus adóbevallás. 2 Bevallások, adatszolgáltatások elektronikus úton történő benyújtásának bemutatása Bevallások, adatszolgáltatások elektronikus.
Különadók 2011, Ágazati különadók 2010.december 4-től hatályos 2010.december 4-től hatályos Adókötelezettséggel érintett tevékenység kör: Adókötelezettséggel.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
Mindent a „Vállalkozások komplex infokommunikációs és mobilfejlesztéseinek támogatása” című pályázati kiírásról.
Előadó : Tóth Elemérné Mb. ügyvezető igazgató NOVEMBER 18.
A szaktanácsadás szolgáltatási terület dokumentációja Némethné Józsa Ágnes Intézményfejlesztési referens.
ADÓKÖTELEZETTSÉGEK VÁLTOZÁSAI A BEVALLÁSOK TEKINTETÉBEN APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Hosszútávú ingatlankiadás tréning
Járulék, Szocho adó, Eho törvény sajátosságai
Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)
Pásztorné Szerezlai Márta
Pénztárgépek beszerzésének támogatása 2016
A jogdíjközlemény január 1-jétől december 31-ig hatályos
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Teljesítési garanciák a svájci építőiparban
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
Szakképzési hozzájárulás
Vagyonadók, „valódi” illetékek, díjak
Összeállította: Horváth Józsefné
SZÁMVITEL.
A cégvezetők problémái az informatikával kapcsolatban
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
A weboldalon történik a bevallás az E-ügyintézés menüpontban Az ügyfélkapus bejelentkezés után meg kell adni a személyes adatokat és azokat.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
ADÓVÁLTOZÁSOK 2014 (Elmélet + Gyakorlat)
Áfa
Személyi jövedelemadó
A személyi jövedelemadó törvény évközi és évi változásai
ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ évi évközi változások
Érettségi vizsgaelnöki feladatok díjazásának kifizetése
A személyi jövedelemadó
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Adatszolgáltatás a számlákról
Készletek transzformációja
VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Társadalombiztosítási befizetések rendszere, és a KKV-k adózása
A személyi jövedelemadó
Vizsgaelnöki továbbképzés pénzügyi-számviteli modul
Előadás másolata:

Magánszemélyként bérbe adnám az ingatlanomat. De hogyan kell majd adóznom?

Adószámot akkor nem kell kérnie, ha kérhet adószámot a NAV-tól, www.nav.gov.hu 18T101-es lapon 2) de akár adószám nélkül is hosszú távra bérbe adhatja ingatlanát. Adószámot akkor nem kell kérnie, ha - más tevékenysége kapcsán sem egyéni vállalkozó, és - tevékenysége áfa-mentes, és közösségi adószám kiváltására nem kötelezett, és a bérlő nem kér Öntől számlát.

Egészségügyi hozzájárulás (EHO) NINCS. A magánszemély ingatlan bérbeadásból származó jövedelme önálló tevékenységből származó jövedelemként, az összevont adóalap részeként adózik.

Hogyan kell kiszámolni a jövedelmet? A bérbeadás bevételéből kétféleképpen lehet megállapítani a jövedelmet: 10%-os költséghányaddal Jövedelem = bevétel 90%-a Fizetendő szja = jövedelem 15%-a Tételes költségelszámolással Jövedelem = bevétel – közvetlen, igazolt költségek

Év közben kell adóelőleget fizetni? → Ha magánszemélynek adja ki az ingatlant, akkor negyedévenként adóelőleget kell fizetnie. Adóelőleg = negyedéves jövedelem 15%-a Fizetési határidő: a negyedévet követő hónap 12-e → Ha nem magánszemélynek adja ki az ingatlant, akkor az adóelőleget a bérlő (kifizető) állapítja meg, vonja le, vallja be és fizeti meg.

Ne feledje bevallani! Magánszemélyként az ingatlan bérbeadásból szerzett jövedelméről az éves szja-bevallásában kell elszámolnia. A NAV minden évben bevallási tervezetet készít azoknak, akiknek a jövedelméről adatokkal rendelkezik. Az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem nem ismert a NAV előtt, így azzal Önnek ki kell egészítenie a tervezetet, vagy – tervezet hiányában – önállóan kell benyújtania az szja-bevallását.

Mivel rendszeres bevételszerző tevékenységről van szó, bérbeadóként az általános forgalmi adó alanya lesz, még akkor is, ha nem kér adószámot. De az ingatlan bérbeadás az áfa szempontjából ADÓMENTES szolgáltatásnak minősül. Dönthet úgy, hogy választja az áfa-kötelezettséget, azaz Ez azt jelenti, hogy bérbeadóként a bevételről elég bizonylatot adnia a bérlő részére, nem kell áfát felszámítania és fizetnie, de, adólevonási jog sem illeti meg (pl. nem vonhatja le a vásárolt berendezési tárgyak áfáját). adószámot kér, a bevételről számlát vagy nyugtát ad a bérlő részére, áfát számít fel és fizet, de, megilleti az adólevonási jog (pl. levonhatja a vásárolt berendezési tárgyak áfáját).

1819-et! További információra lenne szüksége? Keresse fel honlapunkat: www.nav.gov.hu, ahol a 10. információs füzetben további tudnivalókat is talál az ingatlankiadásról, vagy hívja a 1819-et!