Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Advertisements

1 FIZIKA Fénytani alapfogalmak Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Színelmélet Kalló Bernát KABRABI.ELTE. Áttekintés ● A fény ● Fényérzékelés ● Színek jellemzői ● Színábrázolások ● Fényforrások.
Nagyfeloldású Mikroszkópia Dr. Szabó István 14. 3D Tomográfia és képalkotás TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI.
FIZIKA Az elektromágneses spektrum Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
1 Az összeférhetőség javítása Vázlat l Bevezetés A összeférhetőség javítása, kompatibilizálás  kémiai módszerek  fizikai kompatibilizálás Keverékkészítés.
Bőrimpedancia A bőr fajlagos ellenállásának és kapacitásának meghatározása.
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE, ÚJ FOGALMAI Laczkovich Jánosné Budapest, május 17.
Kristályosítási műveletek A kristályosítás elméleti alapjai Alapfogalmak Kristály: Olyan szilárd test, amelynek elemei ún. térrács alakzatot mutatnak.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Röntgen. Röntgen sugárzás keltése: Wilhelm Konrad Rontgen ( ) A röntgensugárzás diszkrét atomi elektronállapotok közötti átmenetekbôl vagy nagy.
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
Frekvencia. Különböző frekvenciájú szinusz hullámok a lentebbiek magasabb frekvenciájúak.
Környezetvédelmi analitika Előadó: Dr. Fekete Jenő.
© Gács Iván (BME) 1/26 Energia és környezet NO x keletkezés és kibocsátás.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Valószínűségi kísérletek
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
Vezetékes átviteli közegek
Frekvencia függvényében változó jellemzők mérése
Becslés gyakorlat november 3.
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Termikus analízis Csoportosítás: Kalorimetria
Beck Róbert Fizikus PhD hallgató
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Infravörös spektrometria
Kockázat és megbízhatóság
Kémiai anyagszerkezettan
Optikai spektroszkópia
Az elektromágneses hullámok modulációja és detektálása.
RÁDIÓRENDSZEREK Képi jelek Győr.
……………………………… „Bizalmas!” Rendőr-főkapitányság ig
Követelményelemzés Cél: A rendszer tervezése, a feladatok leosztása.
Környezeti teljesítményértékelés
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
Hullámdigitális jelfeldolgozás alapok 5 Híd struktúrájú szűrők
Szerkezet-tulajdonság összefüggések Vázlat
A naptevékenységi ciklus vizsgálata a zöld koronavonal alapján
Gazdaságstatisztika Korreláció- és regressziószámítás II.
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
Az élesség beállítása vagy fókuszálás
Alapfogalmak folytatás Színhőmérséklet és színvisszaadás ellenőrzése
Szerkezetek Dinamikája
A bőr elektromos modellje
STRUKTURÁLT SERVEZETEK: funkció, teljesítmény és megbízhatóság
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Elválasztástechnikák
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
A légkör anyaga és szerkezete
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
7. Validálás Kemometria 2016/ Validálás
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Fényforrások 3. Kisülőlámpák
4. Fénytechnikai mennyiségek mérése
Energetika, áramlások, kontinuitási egyenletek.
A RÖNTGEN ÉS A RADIOAKTÍV SUGÁRZÁSOK DETEKTÁLÁSA
Bioaktív komponensek kimutatása növényi mintákból
Matematika I. BGRMA1GNNC BGRMA1GNNB 8. előadás.
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Az atom tömege Az anyagmennyiség és a kémiai jelek
Röntgen.
Munkagazdaságtani feladatok
Lorenz-görbe dr. Jeney László egyetemi adjunktus
Az impulzus tétel alkalmazása (A sekélyvízi hullám terjedése)
A geometriai transzformációk
Hagyományos megjelenítés
Io I D A fotometria alapjai fényforrás rés szűrő küvetta, mintával
Előadás másolata:

Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017. Molekula-spektroszkópia A szóbeli vizsga 3. tételéhez http://tp1957.atw.hu/mt_03.ppt

A tétel tartalma Kulcsszavak, fogalmak: Elektromágneses sugárzás Spektrum, monokromatikus fény Vizuális, ultraibolya és infravörös tartomány Fényabszorpció, abszorbancia Lambert – Beer törvény, érvényességének feltételei híg oldat, homogén, izotróp közeg, párhuzamos lapokkal határolt küvettára merőleges fényút, monokromatikus fény használata Ismertesse a molekula-spektro-szkópiai módszereket (optikai alap-fogalmak, Lambert – Beer törvény, a törvény érvényességének feltételei)! Magyarázza el a fotométerek és spektrofotométerek felépítését! Ismertesse, hogy az abszorpciós spektrum felvétele után milyen szempontok szerint választ hullámhosszat a méréshez! Ismertesse a minta összetételének meghatározását kalibrációs görbe és standard addíciós módszer segítségével! Mutassa be a minőségi és mennyi-ségi meghatározási lehetőségeket egy konkrét, környezeti analitikai példán keresztül!

Az elektromágneses sugárzások minőségi jellemzői Frekvencia: a másodpercenkénti rezgések száma jele f vagy  , mértékegysége 1/s = s–1 = Hz. Terjedési sebesség jele c, mértékegysége m/s. Az elektromágneses sugárzások terjedési sebessége vákuumban a fénysebesség: kb. 3 · 108 m/s. Más közegben (pl. víz, üveg) a sebesség kisebb ennél. Hullámhossz jele , mértékegysége m. Ez is függ a közegtől. A minőségi jellemzők összefüggése: c =  · A fény helye az elektromágneses sugárzások népes családjában: IR VIS UV rádióhullámok mikrohullám fény röntgen-sugárzás -sugárzás f (), E 

Az anyag és az elektromágneses sugárzás kölcsönhatásai A fényintenzitás (I0) másik homogén közeg határához érve két részre oszlik: IR I0 1. közeg egyik része visszaverődik a felszínről (IR)  ’ felszín másik része behatol az anyagba IA + IT  2. közeg IT A közegbe bejutó fényintenzitás is két részre oszlik: – egy része elnyelődik a közegben (IA), – másik része átjut az anyagon (IT). A fényintenzitások összefüggése: I0 = IR + IA + IT

Optikai mérési módszerek Az előbbi ábrán látható mennyiségek közül mérhetjük a fénytörést (törésmutató),  refraktometria a fényvisszaverést (IR), fényáteresztést (IT), a két utóbbi esetben mérni kell a megvilágító fény intenzitását (I0) is. A fotometria a fényintenzitás mérésén alapuló analitikai módszerek gyűjtőneve. Spektrofotometria: a méréshez felbontott (monokromatikus = egyszínű) fényt használ. A fényáteresztést mérő spektrofotométer elvi vázlata: I0 I fény-felbontó minta detektor jelfeldolgozókijelző

A fotometria, spektrofotometria felosztása Többféle csoportosítás: I. Az alkalmazott fény szerint: diszperzív (felbontott) és nem diszperzív („fehér”). II. A tartomány szerint: infravörös (IR), látható (VIS) és ultraibolya (UV) III. A vizsgált közeg szerint: atom- és molekula- spektroszkópia. IV. Az alkalmazott technika szerint mérhetjük: 1. a kibocsátott fényt; 2. az áteresztett fényt: a) abszorpciós módszerek, b) turbidimetria (zavaros anyagok); 3. a visszavert fényt: reflektometria (egyes mérőbőröndök) 4. a szórt fényt: nefelometria (zavaros anyagok).

A fotometria alapfogalmai A fény megoszlása: I0 = IR + IA + IT I0 = az anyagra bocsátott fény intenzitása, IR = a visszavert fény intenzitása, IA = az elnyelt fény intenzitása (nem mérhető), IT = az áteresztett fény intenzitása; a továbbiakban I. Transzmittancia – az áteresztés mértéke: 0 ≤ T < 1, illetve 0 ≤ T% < 100 Az abszorbancia (A) – az elnyelés mértékét jelző mennyiség.

Az abszorpciós spektrum Az abszorpciós spektrumban az abszorbanciát ábrázoljuk a hullámhossz, (IR-ben a hullámszám) függvényében: Minőségi jellemző az elnyelési maximumok („csúcsok”) és minimumok („völgyek”) hullámhossza. Mennyiségi jellemző: az elnyelési maximumok és minimu-mok abszorbanciája. A magas (nagy A) csúcson nagyobb érzékenységgel mér-hetünk, de a keskeny csúcs bizonytalan mérést eredményez. abszorbancia hullámhossz

A Lambert – Beer törvény és korlátai A fényelnyelés alaptörvénye (a fotometria alapegyenlete): A = ε·c·ℓ ,ahol ε a fajlagos abszorbancia, c a koncentráció (többféle), ℓ a fény úthossza az anyagban. A törvény csak híg oldatokban érvényes, ha nincs asszociáció, disszociáció, reakció az oldószerrel és a fény monokromatikus (egyszínű), a küvettát párhuzamos lapok határolják és rájuk merőleges a fényút. Széleskörűen használják koncentráció mérésére látható tartományban = színes anyagok, illetve = reagensekkel színessé alakított anyagok esetében, valamint IR és UV tartományban színtelen anyagokhoz is.

Spektrofotometriás mérések kiértékelése Alap: Lambert – Beer törvény (A = ·B·ℓ) Ismert fajlagos/moláris abszorbancia esetén közvetlenül számolhatunk a Lambert – Beer törvénnyel. Egypontos = két oldatos módszer Egy ismert koncentrációjú oldatot mérünk nullázás után, az ismeretlen(eke)t ehhez hasonlítjuk. Valójában két pontunk van: a másik a vakpróba A = 0 értékkel. A Lambert – Beer törvény alapján: Többpontos kalibráció = oldatsorozatos módszer ismert összetételű oldatok, egyenes illesztése (ld. következő dia).

Többpontos kalibráció Ismert összetételű oldatokat készítünk, mérjük az abszorbanciákat, ábrázoljuk a koncentráció függvényében, egyenest illesztünk. A(minta) = 0,400 1. leolvasás grafikusan: 0,17 2. számolás az egyenletből: 0,4=2,2352x+0,0295 0,166

Standard addíció Ha a mintában lévő idegen anyagok nagy mennyiségűek, zavarnak, akkor alkalmazzuk. A vizsgálandó mintából azonos mennyiséget mérünk egyforma lombikokba, hozzáteszünk a mérendő anyag ismert összetételű oldatából növekvő térfogato- kat, pl. 0, 1, 2, 3, 4 cm3; jelre töltjük, mérjük. Az adatokhoz egyenest illesztünk. Leolvasás: az x (+c) tengely metszéspontja. A valóság: y = a*x + b y = 0 x = b/a jel x +1 +2 +3 +4 +c