A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az utólagos ellenőrzésre és az előzetes biztosításra épülő rendszerek összehasonlítása dr. Csikesz Tamás.
Advertisements

PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
Humán rendszerek, közszféra
A SZERVEZET ÉS KÖRNYEZETE
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK STRATÉGIAI VEZETÉSE. Milyen az igazán jó önkormányzat? POLGÁRKÖZELI  AUTONÓM ÉS VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ  AKCIÓ-ORIENTÁLT  KÜLDETÉS-CÉLOK-KOMPETENCIA.
Készítette: Pápai Zsolt Lex Ákos Kiss Gábor Borbély Csaba
A tervezés mint menedzsment funkció
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
Közönségkapcsolatok (PR)
Projektmenedzsment Erőforrás tervezés.
Szervezeti formák.
A projektmenedzsment funkciói és területei
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
A vállalat szervezete.
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
Közönségkapcsolatok (PR)
Teljesítményértékelés a VIP Humánpolitikai Rendszerben
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
SZERVEZETI ALAPFORMÁK
Fejlesztési, stratégiai útmutató
Robert Kaplan – David Norton: Balanced Scorecard
Döntéselőkészítés, döntéstámogatás
Projektkontrolling A dolgozatot készítette: Bodnár Zsuzsanna Buskó Nóra Csépe Krisztina Szőke Zoltán Varga Nóra.
Humánkontrolling Kiélezett verseny→ legjobb munkaerő
A STRATÉGIAI KONTROLLING SZEREPE
Pénzügyi intézmények kontrollingja
Vezetői Információs Rendszer felépítése
A belső kontroll rendszer hatékony működtetése
Szervezeti formák Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás.
Ellenőrzés, visszacsatolás
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
A szervezeti felépítés definíciója
A lineáris-funkcionális szervezeti forma
Vezetési technikák I. Salgó-Nemes Károly
A HEM kialakulása és fejlődése
II. Logisztikai tervezés
Emberi erőforrás menedzsment Munkakörök elemzése, tervezése
Emberi Erőforrás Menedzsment Stratégia, politika, tervezés az emberi erőforrások menedzsmentjében EEM. 02.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Minőség menedzsment 6.előadás
Az EEM helye a menedzsmentben
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
FELELŐS SZAKMAI SEGÍTŐ EREDMÉNY NFT (CSF) végrehajtásáért felelős szervezet kijelölése: kormány NFT végrehajtási rendjének kialakítása: NFT munkacsoport,
„Az igazi kérdés nem az, mennyit javultál tegnapi önmagadhoz képest, hanem, hogy milyen jól teszed a dolgod versenytársaidhoz képest.”
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment A kultúra gazdaságtana
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
1 Költségvetés tervezés 6. előadás. 2 Tartalom A tervezési renaissance Az éves operatív terv Mitől függ az éves operatív terv hatékonysága?
i.e. SMART üzleti ötletek versenye SWOT analízis workshop
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
VÁLTOZÁSOK AZ ISO 9001 SZABVÁNYBAN 2015.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Munkakörelemés és –tervezés röviden
Vállalkozásmenedzsment I.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
PROJEKTMENEDZSMENT. Projektmenedzsment a stratégia megvalósításának eszköze. Projekt egy-egy konkrét stratégiai program vagy részprogram.
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
MIÉRT stabilak (jók??) a minőségrendszereik?.
Irányítás Menedzsment funkciók.
Vállalkozások pénz és költséggazdálkodása
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
SEEM alapok.
fogalma, módszerei – vezetési elméletek
A teljesítménymenedzsment stratégiai kérdései
Előadás másolata:

A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI

1. A VEZETÉS FOGALMAI: A vezetés mint tevékenység olyan sajátos emberi cselekvés, amelyben a vezető közös célok elérésére késztet másokat, és ehhez szervezetileg megteremti a legkedvezőbb feltételeket. A vetetés, mint szervezeten belüli egység azokat a személyeket foglalja magába, akik adott helyzetben képesek befolyásolni mások viselkedését.

2. A vezetés szintjei

2. A vezetés szintjei ALSÓ SZINTŰ VEZETÉS az alsó szintű vezetésnél a vezető közvetlenül a végrehajtókkal áll kapcsolatban. feladat végézése döntő mértékben a kapott utasítások végrehajtását szolgálja, tapasztalatai alapján véleményével segíti a felsőbb vezetés munkáját. Pl. munkafelügyelő, egységvezető, művezető.

2. A vezetés szintjei KÖZÉPSZINTŰ VEZETÉS a középszintű menedzsment esetén a menedzser már nem közvetlenül a végrehajtókkal, hanem általában az első vonalbeli menedzsmenttel áll munkakapcsolatban, a vezetők legszámosabb csoportja, feladtuk a csúcsvezetői stratégia és politika megvalósítása, az alsószintű vezetők munkájának összehangolása,

2. A vezetés szintjei FELSŐ SZINTŰ VEZETÉS: felsőszintű vezetés, a csúcsvezetők tűzik ki a szervezet általános céljait és határozzák meg a stratégiáját, politikáját, módszereit és irányelveit. ők képviselik a szervezetet kifelé, együttműködnek a kormányhivatalokkal, szakszervezetekkel.

3. A VEZETÉS FUNKCIÓI a tervezés, a szervezés, irányítás, koordinálás, ellenőrzés.

3. A VEZETÉS FUNKCIÓI 3.1. A tervezés A vállalkozás jövőbeli céljainak, valamint az ezek eléréséhez szükséges eszközöknek és módszereknek a meghatározása. A szervezési tevékenység magába foglalja: A vállalkozás adott helyzetének értékelését, A szükséges információk összegyűjtését, Helyzetelemzés: adottságok, lehetőségek, Elérendő célok kitűzését, Tervek – programok – feladatok kidolgozása

3. A VEZETÉS FUNKCIÓI 3.2. A szervezés Olyan folyamat, mely a kitűzött cél elérése érdekében a konkrét feladatokhoz erőforrásokat rendel, és koordinálja azokat. A szervezés legfontosabb területei: a szervezetépítés, a folyamat- és működésszervezés, a munkaszervezés, az igazgatásszervezés.

3. A VEZETÉS FUNKCIÓI 3.2. A szervezés A szervezés részfolyamatai: a szervezési cél meghatározása, helyzetfeltárás, elemzés, értékelés, szervezési javaslatok, végrehajtás, ellenőrzés

3. A VEZETÉS FUNKCIÓI 3.3. Irányítás Irányítás: vezetőknek az a törekvése, hogy a vállalat elérje a kitűzött célokat. A vezető utasításokkal, rendelkezésekkel hajtatja végre a feladatokat. Az irányítási folyamat elemzéséhez tartozik a vezető (leader) és a menedzser tevékenységének szétválasztása; a vezetők különböző szintű döntéseinek megfogalmazása, a dolgozók ösztönzése (motiváció), az alkalmazottakkal való kommunikáció; konfliktus- és változáskezelés.

3. A VEZETÉS FUNKCIÓI 3.4. Koordináció A koordináció az egyes szervezeti egységek és tevékenységének összehangolását jelenti a szervezeti célok hatékony megvalósítása érdekében."   A koordináció megvalósulása az egyes szervezeteknél: Alá- és fölérendeltségi viszonyok (vertikális koordináció). A szervezeti egységek közötti közvetlen kapcsolatok. Szabályok, szabályzatok, procedúrák. Tervek, programok, ügyrendek. Személyorientált koordinációs eszközök, olyan szakemberek kiválasztása, akik képesek részterületek összehangolására.

3. A VEZETÉS FUNKCIÓI 3.5. Ellenőrzés A célok és az elért eredmények, az elvárt és a tényleges cselekvés összehasonlítása, az eltérés megállapítása, valamint az összehasonlítás eredményének értékelése. Az ellenőrzés alapvető okai: Környezet: a környezet rendkívül gyorsan változik. Szervezeti komplexitás: egyetlen vezető sem tudja az egész szervezetet átfogni. Ügyek időbeni elintézéséről vallott felfogás: az apró hibákat időben kell feltárni és megoldani.

3. A VEZETÉS FUNKCIÓI 3.5. Ellenőrzés Az ellenőrzés területei Fizikai erőforrások ellenőrzése: pl. leltárellenőrzés, minőség-ellenőrzés. Emberi erőforrások ellenőrzése: az alkalmazottak kiválasztása és kinevezése, a képzés , a teljesítményértékelés és a kompenzáció tartozik ide. Információs erőforrások ellenőrzése: az előrejelzéseket és terveket gondosan és időben kell elkészíteni. Pénzügyi erőforrások ellenőrzése: a pénzügyi erőforrásokat magukat kell ellenőrizni.( pl. elegendő-e a készpénz stb.).

3. A VEZETÉS FUNKCIÓI 3.5. Ellenőrzés Az ellenőrzés megközelítése Előzetes ellenőrzés: a rendszerbe bekerülő erőforrások különböző fajtáinak minőségét és vagy mennyiségét kíséri figyelemmel. Folyamat ellenőrzés: ( átvilágító ellenőrzés) azokat a tevékenységekre helyezi a hangsúlyt, amelyek az inputokat outputokká alakítja át. Utólagos ellenőrzés: a szervezet által előállított termékek mennyiségi és minőségi vizsgálatával foglalkozik.

4. A VEZETÉS TERÜLETEI Funkcionális vezető: speciális képességek birtokában vezeti az alkalmazottakat. Marketingvezető: felel a cég termékei és szolgáltatásai értékesítéséért. Termelés vezetők: szervezet termékeinek vagy szolgáltatásainak tényleges előállításáért felelnek. Pénzügyi vezetők: felelősek a szervezet pénzügyi vagyonáért. Emberi erőforrás vezetők: felelnek a jövőbeni emberi erőforrásigények megállapításáért, a hatékony kompenzációs rendszerek kidolgozásáért. Egyéb területek: kutatás-fejlesztés (K+F), közönségkapcsolat (public relations, vagy PR), nemzetközi kapcsolatok