Az Ipar 4.0. – a tudásmenedzsment legújabb kihívásai az oktatásban avagy esettanulmány az oktatásról a „Jó” fogalmának tudományos értelmezése kapcsán.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
– A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény – A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény – A nevelési-oktatási intézmények működéséről.
Advertisements

Budapest, október 26. MLSZ Játékvezetői Bizottság.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
1. Bethlen Gábor Középiskola, Szakképző Iskola és Kollégium Nyírbátor 2 Iskolai közösségek A tanulók összetétele: A tanulói létszám jelenleg:780 fő –Szakközépiskolai.
A BKIK Oktatási Igazgatóságának és Oktatási Nonprofit Kft-jének feladatai.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
AZ ELEKTRONIKUS KÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA INFORMATIKA A FELSŐOKTATÁSBAN DEBRECEN DR. ZÁRDA SAROLTA GÁBOR DÉNES FŐISKOLA.
„ Tágas városom kis lakásra cserélem” Hajléktalanok önálló lakhatásának elősegítése, munkaerő-piaci integrációjának megalapozása TÁMOP /
Oktatói elvárások, oktatói vélemények a hallgatókról Cserné dr. Adermann Gizella egyetemi docens DUE.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
Jó gyakorlatok a tanórán kívüli tevékenységekhez kapcsolódóan Kasza Georgina témavezető.
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
„A helyi innovációk keletkezése, terjedése és rendszerformáló hatása az oktatási ágazatban” (K ) Az „Innova” kutatás „A helyi innovációk keletkezése,
A székesfehérvári fiatalok helyzete
A szakiskolák aktuális problémái
Gazdasági informatika - bevezető
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
Berényi Eszter – Damásdi Judit
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
Az „első lépés” TÁMOP
Megjegyzések Dinya László vitaindító tanulmányához
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
Gyűjtőköri szabályzat
Dr. Kovács László Főtitkár
Új továbbképzési lehetőségek tanároknak és oktatóknak
Intézményfejlesztés a román-magyar határmentén
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Magyar Tudományos Művek Tára
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
1993-as közoktatási törvény
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
EFOP VEKOP „Integrált kutatói utánpótlás-képzési program az informatika és számítástudomány diszciplináris területein” Debreceni.
Fazekas Ágnes – Halász Gábor-Horváth László
Feladatrendszerek és közszolgáltatások alprogram
Válaszok a globális oktatáspolitikára
Diplomás kompetenciák elégedettség a munkával
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel kísérése II.
főigazgatóhelyettes, NSzFI
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Felhasználóképzés a kórházban
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Az Ipar 4.0. – a tudásmenedzsment legújabb kihívásai az oktatásban avagy esettanulmány az oktatásról a „Jó” fogalmának tudományos értelmezése kapcsán.
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Tehetségelméletek elméleti alapok a tehetséggondozáshoz.
Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint EREDMÉNYEK 4. 8
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Nemzetközi, nyers és modellezett vízgazdálkodási adatok komplex értékelése idősoros és regionális szempontból Pitlik Marcell (BME), Pitlik László (SZIE)
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Játékosított keretrendszerben történő tanulás log-adatainak elemzése
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN
AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSEK MEGSZERVEZÉSE A TANODÁBAN
Stratégiai gondolkodás
Üzlezi információelemző specializió
A statisztikus elemző specializió
SZIE GTK TTI KFI-csoport
Előadás másolata:

Az Ipar 4.0. – a tudásmenedzsment legújabb kihívásai az oktatásban avagy esettanulmány az oktatásról a „Jó” fogalmának tudományos értelmezése kapcsán Balogh Anikó, Pitlik László, Szani Ferenc Apertus Nonprofit Kft. MTA GB Tudásmenedzsment Munkabizottság Konferenciája, Révkomárom, 2017.10.25.

https://youtu.be/1DhbYKdD_p0

MOTTÓ (az Ipar 4.0 automatizálási elvárásai mentén) Tudás/tudomány az, ami forráskódba átírható, minden más emberi aktivitás művészet… „Science is what we understand well enough to explain to a computer. Art is everything else we do.” (Knuth, 1992 – Stanford, LCSI) Donald Ervin Knuth (1938-) amerikai matematikus, a Stanford University professor emeritusa. Ő alkotta meg a TeX nyelvet.

A MOTTÓ ÜZENETE A TUDOMÁNY SZÁMÁRA A „Jó” fogalmáról Vizsgálatok Módszerek Jövőkép Konklúziók

A JÓ ÁLLAM Miért? Mit? Hogyan? Nemzeti Közszolgálati Egyetem Apertus Nonprofit Kft. Mit? A Jó Állam fogalma („good governance”) Jó kormányzás, jó közigazgatás Hogyan? Jó oktatás Jó oktató

VIZSGÁLATOK – JÓ ÁLLAM, JÓ KÖZIGAZGATÁS Számos jelentős nemzetközi szervezet (OECD, ENSZ, Világbank, Világgazdasági Fórum, IMD) foglalkozott a kérdéssel OECD összehasonlítja a tagországok tapasztalatait a különböző szakpolitikák terén a közös kihívásokra és problémákra választ keres meghatározza a „jó gyakorlatot” és sztenderdeket segít a hazai és nemzetközi politikák összehangolásában.

VIZSGÁLATOK- JÓ OKTATÁS PIAAC (Programme for the International Assessment of Adult Competencies – Nemzetközi Felnőtt Képesség- és Kompetenciamérési Program) részkészségek szintje az alacsony képességszintű felnőttek esetében, akár használnak számítógépet saját bevallásuk szerint, akár nem; a népesség megoszlása a szövegértés/szöveghasználat képessége szerint; a népesség megoszlása a számolási képesség szintje szerint; a felnőttek IT környezetben használt problémamegoldó stratégiái; a kompetenciamérésen mutatott eredmények és szociokulturális tényezők, más háttérváltozók, valamint affektív változók közötti összefüggések, a háttérkérdőívek és a munkahelyi JRA kérdőívek (kérdőívek a munkahelyen elvárt készségekről) adatainak összefüggése a mért kompetenciaszintekkel.

MÓDSZEREK Educontrol.hu - szakértői rendszer Többszintű fogalomrendszerek Magas fokon strukturált rendszereket objektivizálni Szoft attribútumok megfeleltetése objektív indikátoroknak Eszköz: mesterséges intelligencia

- EDUCONTROL / STEP21

APERTUS KUTATÁSOK Adatelemzésen alapuló adatvizualizáció A ProBono e-learning felületen oktatói aktivitás logolása Válaszok jósága, gondossága Pl. eltérő válaszokat ad a leadott hallgatói feladatokra A válaszok hossza A válaszok beírásának ideje, gyorsasága Az eredmények alapján az oktatói kiválóság, jóság definiálása Elmélet – gyakorlati felhasználás – érzékeny adatok

ADATVIZUALIZÁCIÓS PÉLDÁK

JÖVŐKÉP A teljes oktatási rendszerünk világszerte átalakul. Elmosódnak a határok Óvoda - általános iskola - középiskola/szakképzés - egyetem - felnőttképzés lineáris folyamata értelmét veszti. Hova helyezzünk egy 15 éves fiatalt aki a középiskolai tanulmányai mellett egy nemzetközi MOOC kurzuson tanul valamelyik világhírű egyetemen? Mi a helyzet azzal a sztárügyvéddel aki egyszer csak úgy gondolja, hogy az asztalosság teljesebb életet tesz számára lehetővé? Hogyan reagálhat erre az oktatási intézményrendszerünk - kiemelten a felsőoktatás - a jövőben?

A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNY MEGVÁLTOZOTT SZEREPE Tudástranszfer Harmadik generációs egyetemek Egyetemek – tudásbázisok Online tudásközpontok Könyvtárak Adatbázisok E-learning rendszerek VIR-ek Dashboardok

KONKLÚZIÓK A mesterséges intelligenciák képesek az emberi fogalmak , vagyis pl. a „Jó” fogalmának adekvát leképezésére mérési adatok alapján több lépésben. A „Jó” (tanár, diák, tananyag, kurzus, stb.) fogalma mögött további emberi fogalmak húzódnak meg, melyek közvetlenül kapcsolódnak a mért jelenségekhez (log-adatokhoz).

KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET. Előzmények / Részletek: http://miau. gau