Termelési tényezők piaca

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
Advertisements

2016. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III. Fedezeti ügyletek Határidős ügylet segítségével rögzíthető a jövőbeli ár –árfolyamkockázat kiküszöbölése.
Fontosabb szja és járulék változások január 1.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Származtatott termékek és reálopciók Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 Fedezeti ügyletek Határidős ügylet segítségével rögzíthető a jövőbeli ár –árfolyamkockázat kiküszöbölése.
Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai 1.
2011. évi zárás Készítette: Juhász Ágnes. 1. Zárást megelőző feladatok  Leltározás  Folyószámla egyeztetés (kapcsolt vállalkozásoktól egyenlegkérés)
2015. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 II. Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van.
2016. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 II. Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
Előadó: Bali Kornél Mikro-, kis-és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása.
2016. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 II. Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
2016. őszBefektetések1 III. Piacok és eszközök III.1. Pénzügyi közvetítésről általában Össze kellene hozni a megtakarítókat és a felhasználókat… Nehézségek.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Kockázat és megbízhatóság
Hiteltörlesztési konstrukciók
Teljesítési garanciák a svájci építőiparban
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
PÉLDÁK: Beruházás értékelés Kötvény értékelés Részvény értékelés.
SZÁMVITEL.
Mérleg, eredm., cf. – példa (I.)
Kockázat és megbízhatóság
10. IDŐBELI ELHATÁROLÁS.
Pénzügyek Dr. Solt Eszter BME
Vállalati Pénzügyek 5. előadás
SZÁMVITEL.
Vállalati Pénzügyek Dr. Solt Eszter BME
Konszolidáció Guzmics Zsuzsanna
SZÁMVITEL.
Egyéb gyakorló feladatok (I.)
Pénzügyek 4. előadás Dr. Solt Eszter BME
V. Optimális portfóliók
„Visszapillantó tükörből előre”
Árverseny, Árvezérlés, Kartell
Pénzáramok összefoglaló példa (I.)
III. Piacok és eszközök III.1. Pénzügyi közvetítésről általában
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
AVL fák.
Munkagazdaságtani feladatok
Munkagazdaságtani feladatok
Közgazdaságtan II ppt előadás száma (hét)
1.1. FOGYASZTÓI DÖNTÉS B fogyasztó A fogyasztó
6. óra.
1.1. TERMELŐI DÖNTÉS Termelés: saját jószágok átalakítása a meggazdagodás érdekében Termelő célja: maximális gazdagodás a termelésből Max (megtermelt jószágok.
Gyakorló feladatok zh-ra
Háztartási termelés, család, életciklus
Munkagazdaságtani feladatok 6
Gazdaságpolitika 7. ea.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
14 év szakmai tapasztalat
Munkagazdaságtani feladatok
Binomiális fák elmélete
Mikro- és makroökonómia
Családi vállalkozások
Gyakorló feladatok zh-ra
Munkagazdaságtani feladatok
Mikro- és makroökonómia
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
Munkagazdaságtani feladatok
Magánszemélyként bérbe adnám az ingatlanomat.
Gyakorló feladatok Mikroökonómia.
Termelési tényezők piaca
Termelési tényezők piaca
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

Termelési tényezők piaca Kiemelten: Befektetési döntések

A termelési tényezők piaca. A termelési tényezők kereslete A termelési tényezők kereslete: származékos kereslet A vállalat azért és annyiban keres egy adott erőforrást, amennyiben a vásárlók meg kívánják venni a közreműködésével előállított terméket - olyan árat kínálva érte, ami hosszú távon a termelési tényezőre fordított összegen felül legalább normálprofitot biztosít

Input és output piaci optimalizálás Output piac (dQ)→dTC, dTR Input piac (dL)→dTC, dTR MC=MR határköltség = határbevétel MFCL = MRPL tényező-határköltség = határtermék – bevétel

Optimális tényezőhasználás (L) Továbbra is érvényes , hogy Π max és MC = MR! Egy tényező felhasználása akkor optimális, ha határtermék-bevétel = a tényezők határköltséggel. Profitmaximalizálás elsődleges feltétele az erőforrás-felhasználás oldaláról dTC/dL = dTR/dL A határtermék-bevétel= az adott inputtényező határtermékének és határbevételének szorzata. A tényező határköltsége = az adott input tényező határtermékének és határköltségének szorzata. szk129

Inputkeresleti görbe • Tényező ára és a tényező profitmaximalizáló mennyisége közötti kapcsolat • MR*MPL(L,K*)=W csökkenő határtermék, negatív meredekség W L

A termelési tényezők kínálata Szaporíthatóság,újratermelhetőség,helyettesíthetőség S S S

A munkakínálati görbe Egyéni munkakínálat:

A munkakínálati görbe Egy szakma összes kínálatát jelenti. A piaci munkakínálati görbe jellemzői, eltérésének oka az egyéni kínálati görbéhez képest Egy szakma összes kínálatát jelenti. Ha nem minden egyén reagál egyformán a jövedelmek változására, lehet az összesített kínálati görbe végig pozitív meredekségű. Hosszú távon valószínű, hogy pozitív meredekségű, mert szakmai munkakínálat nő a bér emelkedésével.

Pénztőke kereslete és kínálata A pénz időértéke Pénzügyi piacokon pénzt cserélnek pénzre Eltérő valuták devizák Jelenlegi pénz cseréje jövőbenire Hitelfelvétel= =Veszek jelenlegi pénzt, eladok jövőbeni pénzt. A jelenlegi többet ér! Jövőérték, jelenérték:

A deviza és hitelpiacok integritása HUF0 HUFT CHF0 CHFT Mi az alternatívája, hogy forintban vegyek fel hitel? Svájci frankban? Nem! + egy határidős (forint) eladás!

A pénz(tőke) értéke az időfolyamatban A jelenérték (present value, PV) egy jövőbeni pénzösszeg vagy pénzösszegsorozat értéke mai pénzben kifejezve. Egy jelenbeli pénzmennyiség jövőbeni értéke (future value, FV) a mai pénzösszeg befektetése révén a jövőben elsajátítható pénzhozam.

Kamat tényező: (1+r)T Jövőérték FVT= C0*(1+r)T A jövőérték számítása a kamatos-kamat számítás, amikor a rendelkezésre álló C0 pénzösszeg jövőbeni értékét állapítjuk meg. FVT= C0*(1+r)T Kamat tényező: (1+r)T

Jövőérték (future value; FV) • Kamatos-kamat: 𝐹𝑉 𝑇 = 𝐶 0 (1+𝑟) 𝑇 •Az Ön által valamibe befektetett összeg 5 mFt, a garantált éves hozam 10 %. Mennyi lesz a harmadik év végén a megtakarítása, ha minden év végén a kamatot is hozzáírják a tőkéhez és az is kamatozik? FV=5 ∙1,1 3 =6,65 mFt

Jelenérték CT PVT= ----------- 𝟏+𝒓 𝑻 A jelenérték számítása a diszkontálással történik. Diszkontálás (leszámítolás) egy jövőbeni pénzösszeg jelenértékének a meghatározása a kamatláb figyelembevételével. CT PVT= ----------- 𝟏+𝒓 𝑻 A T év múlva esedékes pénzösszeg Diszkont tényező 1 𝟏+𝒓 𝑇

Több tagú (összesített) jelenérték Mennyit adna egy olyan papírért, ami a következő 3 évben fizet önnek 1-1 M Ft-ot A kamatláb szerepe! Legyen 10 %! 𝑃𝑉= 1𝑀 1,1 1 + 1𝑀 1,1 2 + 1𝑀 1,1 3 =2,486852M Általánosan: PV= 𝑡=1 𝑇 𝐶 𝑡 (1+𝑟) 𝑡

Példa: Kamatszelvényes kötvény árfolyama Ön a megtakarításaiból kötvényt akar venni. A kötvény névértéke 500 000 forint. Az éves kamat a névérték 10 %, a piaci kamatláb 20 %. A kibocsátó vállalat a kötvényt négy év múlva névértéken visszavásárolja. Mennyit adna ilyen feltételek mellett most a kötvény? PV= 50000 1,2 1 + 50000 1,2 2 + 50000 1,2 3 + 550000 1,2 4 =370563

Befektetési lehetőségek értékelése A nettó jelenérték a befektetés révén megszerzett tőkejószág hozamai jelenértékének és a megszerzés, befektetés ráfordításainak a különbsége. T Ct NPV=- C0 +∑----------- t=1 (1 + r)t Kezdő befektetés

Befektetési lehetőségek értékelése T Ct NPV=-C0+∑----------- t=1 (1 + r)t NPV< 0, a befektetést nem célszerű megvalósítani NPV> 0, a befektetés nyereséges NPV=0, a befektetés megítéléséhez további számítások szükségesek

Példa: Kamatszelvényes kötvény vásárlása Ön a megtakarításaiból kötvényt akar venni. A kötvény névértéke 500 000 forint. Az éves kamat a névérték 10 %, a piaci kamatláb 20 %. A kibocsátó vállalat a kötvényt négy év múlva névértéken visszavásárolja. Jelenleg a kötvény árfolyama 400000 forint. Érdemes-e a kötvényt megvásárolni? NPV= - 400000 + 50000 1,2 1 + 50000 1,2 2 + 50000 1,2 3 + 550000 1,2 4 =−𝟐𝟗𝟒𝟑𝟕 Nem!

Beruházási döntés Egy vállalatnak 15 M Ft-ért kínálnak egy olyan termelő berendezést, amely 3 éven át működik, és ezalatt évente 6 083500 millió Ft nettó jövedelmet termel. Határozza meg a berendezés nettó jelenértékét, ha a piaci kamatláb 15%! Megvalósítja-e a beruházást? NPV= - 15 + 6,0835 1,2 1 + 6,0835 1,2 2 + 6,0835 1,2 3 =-1,11 Nem!

Egyéb példák Egy vállalat tervezett beruházásának költsége 976 ezer Ft. A beruházás várhatóan 3 évig termel jövedelmet a vállalat számára, méghozzá minden évben 450 ezer Ft-ot. Tudjuk, hogy a piaci kamatláb várhatóan 25 %. Mekkora azonos éves jövedelem (ezer Ft-ban, kerekítve) mellett lenne az adott kamatláb és beruházási költség mellett a beruházás nettó jelenértéke 0? 500 Egy vállalat új beruházás megvalósítását tervezi. A beruházás várhatóan három évig termel jövedelmet a vállalat számára: évente 2240 ezer Ft-ot. Mekkora a beruházás költsége (kerekítve), ha a beruházás nettó jelenértéke 0, és piaci kamatláb 12%. 5380 ezer Ft

Alternatívák közötti választás Egy vállalat kapacitásainak bővítése érdekében új gépek beszerzését tervezi. A következő két ajánlat közül választhat: 1) Beszerzési ár: 1000 Ft, várható élettartam 2 év, éves nettó hozam 1. év 600 e Ft, 2. év 720 e Ft. 2) Beszerzési ár: 2400 e Ft, várható élettartam 2 év, éves nettó hozam 1. év 1380 e Ft, 2. év 1587 e Ft. A piaci kamatláb 10%. Ha csak egyik gépet vásárolná meg, melyiket választaná? NPV1= + 140, NPV2= +167. (kerekítve) Akkor a másodikat! Jól döntöttünk?

Belső megtérülési ráta T Ct NPV=-C0+∑----------- =0 t=1 (1 + IRR)t IRR=? IRR< r, a befektetést nem célszerű megvalósítani IRR> r, a befektetés nyereséges Alternatíváknál is helyes döntést hoz!

Előző megoldása IRR1= 0,2 IRR2=0,15 Az első a jobb, mert magasabb hozamot biztosít.

Örökjáradék Azonos hozam az „idők végezetéig” 𝐶 1 = 𝐶 2 = 𝐶 3 = ……. 𝐶 𝑛 =C, n→∞ PV= 𝐶 (1+𝑟) 1 + 𝐶 (1+𝑟) 2 + 𝐶 (1+𝑟) 3 + … 𝐶 (1+𝑟) 𝑛 𝑆 𝑛 = 𝐶 1+𝑟 1 1− 1 1+𝑟 = 𝐶 𝑟 Felhasználás: föld ára (tőkésített járadék) részvény árfolyam (osztalékok jelenértéke)