Jog- és állambölcselet I.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
Advertisements

Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Az ENSZ Fogyatékosügyi Konvenciója: Kihívások és szükség a változásokra Klaus Lachwitz.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Tudás, közösség, hatalom
J. J. Rousseau: Az igazságosság az emberi tudatban gyökerező érzés, amely minden cselekvést irányít. John Stuart Mill: Az igazságosság az egyének azon.
„vissza a természethez!”
Autoritás és politikai kötelezettség Államelmélet előadás.
Semmi nem állíthatja meg a forradalmat! a XXI. század Szocializmusa felé Úton.
Az állam a nemzetközi jog alanyaként Állam = szervezett politikai közösségnek alávetett terület és népesség Állam: a nemzetközi jog (NJ) egyetlen alanya.
DEMOKRÁCIA ÉRTELMEZÉSEK
Demokrácia és diktatúra
A politikai hatalom legitimitása
Hatalomfelfogások, a hatalom minőségei és a hatalomgyakorlás eszközei
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 6. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.
A munka világával kapcsolatos tudás
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
A felvilágosult abszolutizmus
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Ápolásetika.
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 1. Előadás vázlata
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 2. Előadás vázlata
Az államhatalom terjedelme és korlátai
Politikai kommunikáció alapfogalmak
Államszervezet és közigazgatás
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Magyar Alkotmányjog I. Óravázlatok
Politológia előadás A Politikai Pártok. Politológia előadás A Politikai Pártok.
Magyar Alkotmányjog I. Óravázlatok
SZTE-ÁJTK, Politológia BA, III. évfolyam Politikatudomány szekció Április 15.
Bevezetés.
Miért kötöztette magát Odüsszeusz az árbóchoz…majd mi történt a szirénekkel…? Államférfi kell.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Ukrajna. Hatalmi távolság (PDI ~70) -Korrupció elfojthatatlan, ezáltal: -Mindenkinek minden megfelel, -Mindenhol megvannak a kiskapuk -A rétegbeli és.
1. Bevezetés a tárgy célja: azoknak az eszközöknek és módszereknek a megismertetése és begyakoroltatása, melyek az érvelések megértéséhez, elemzéséhez,
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
ESZMÉNY, CÉL, FELADAT A NEVELÉSBEN
Nemzeti konfliktus és egyetemesség Öllös László Intézményi logó.
Ideológiák.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató „A közpénzek felhasználásáról és a köztulajdon használatának nyilvánosságáról, átláthatóbbá.
Az emberi jogok általános kérdései
Polgári jog 2. Dologi jog előadó: dr. Osztovits András.
ADATVÉDELEM – JOG évi LXIII. tv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról.
Társadalmi és kultúraközi kommunikáció I.
Dolgozatkérdések az állam általános jellemzőihez.
A szellemi tulajdon védelme Alapinformációk március
Támogatott döntéshozatal
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A nemzeti film fogalma Példa: francia külvárosfilmek.
Budapest, október 01. A magyarországi kutatás-fejlesztés nemzetbiztonsági vetületei.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
Államelmélet A mérsékelt állam eszméje és elemei. II Alapelvek és alapintézmények. Szabadság – hatalom – törvény.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
A szellem forradalma: a felvilágosodás. Az új eszmeáramlat  Angliából indul útjára a XVII. században  Az egész kontinensen elterjed  A legjelentősebb.
A közigazgatási eljárás II.
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
ADATVÉDELEM – JOG évi LXIII. tv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról.
A KÜLFÖLDIEK JOGÁLLÁSNAK NEMZETKÖZI JOGI KÉRDÉSEI
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
4. Az Alkotmány.
Bevezetés a filozófiába
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
Jog- és állambölcselet I.
Jog- és állambölcselet I.
A politikai rendszerek tipológiája I.
Előadás másolata:

Jog- és állambölcselet I. 2018/19. I. félév Szuverenitás és joguralom 2018. október 10.

A mérsékelt állam intézményes szerkezete Az előző előadásokon fogalomelemzéseket végeztünk (szabadság, autoritás, legitimitás) Ezeket felhasználva a továbbiakban a mérsékelt állam (MÁ) intézményrendszerének hátterében meghúzódó alapelveket vesszük szemügyre. szuverenitás, joguralom, demokrácia, alkotmányosság.

A szuverenitás (SZ) Autoritás: jog arra, hogy alanya másokat kötelezzen. Az állam autoritás-igényét (AI) az különbözteti meg, hogy elsőbbséget követel magának (preemptivitás). A SZ fogalmával azt a felhatalmazást jelöljük, amivel az állam igazolja az AI-ét. Ez a SZ fogalmának egy sajátos politikai filozófiai használata (jogi SZ: az állam joghatóságának terjedelme; politikai SZ: az intézmények működtetéséhez szükséges hatalom)

A SZ klasszikus elmélete Uralkodói SZ (Bodin, Hobbes) – népSZ (Rousseau) A hagyományos felfogás problémái: törvényfelettiség? – a mérsékelt állam AI-e nem minőségileg különbözik más AI-ektől, hanem abban, hogy elsőbbséget követel magának velük szemben! hatalom? – az AI inkább a hatalomgyakorláshoz való jogra utal (felhatalmazás)!

Szuverén A politikai AI végső forrása: szuverén. ahonnan az autoritás gyakorlására való felhatalmazás származik aki a politikai közösség nevében létrehozhatja és ellenőrizheti az autoritatív intézményeket A népszuverenitás eszméjének újrafogalmazása: a „nép” a politikai felhatalmazás alanya.

Felhatalmazást igazoló érvtípusok A szakértelemre, illetve képességekre alapozott érv? – az ésszerűség kritériuma kevés! A transzcendens felhatalmazáson alapuló érv? – a túlvilági forrás létezésébe vetett egységes hitet igényel! Az önkormányzás elve: az autoritás gyakorlására való felhatalmazásnak azoktól kell származnia, akik fölött az autoritást gyakorolják – politikai közösség („nép”).

Az önkormányzás elve Az emberek maguk rendezik be politikai intézményekkel a közösségüket, és a politikai AI-t előttük és rájuk tekintettel kell igazolni. Mitől válhat egy embercsoport felhatalmazás alanyává? – A tagok között erkölcsi kapcsolatnak kell lenni! (morális tagság) individualizmus – kollektivizmus csapdái

A morális tagság jellege Cselekvés, kollektív cselekvés, interszubjektív gyakorlati orientáció A morális integráció két formája: közös célok – közös szabályok (egyéni célok) (vö. ügyleti és erkölcsi társulás) A politikai közösség integrációja, társulási módja meghatározza a szuverenitás (a felhatalmazás) tartalmát. Az AI terjedelme csak korlátozott lehet! (korlátlan AI nem fér össze az önkormányzás elvével, nem igazolható)

Joguralom Az önkényes hatalomgyakorlás kizárásának (egyik) biztosítéka (a törvények uralma az embereké helyett) + az AI korlátozottságának intézményes kifejeződése. A joguralom a politikai AI igazolásának része, enélkül a (de jure) igazolás sikertelen. Nem pusztán az intézmények ‘legális’ (jogszabályoknak megfelelő) működését jelenti (nem teszik meg akármilyen törvények, mert a jog is lehet önkényes).

Kétféle joguralom-felfogás A különbség nem az elvben van, hanem az az elv intézményesítésében. A törvényekre alapozott felfogás: azáltal vannak jogaink egymással és az állammal szemben, hogy a törvények megteremtik azokat. A jogokra alapozott felfogás: a törvények nem forrásai a jogoknak, hanem csak védelem alá helyezik azokat.

A törvény értéke Általános: mindenkit egyenlő mércével mér (jogegyenlőség, törvény előtti egyenlőség, nyilvánosság). Mindenki más szempontjait/céljait egyformán és pártatlanul veszi figyelembe: igazságos. Nemcsak az egyéni célok (részérdekek) tekintetében semleges, hanem akár a közös célok tekintetében is (vö. ügyleti társulás) kívánatos: liberalizmus nem kívánatos: republikanizmus, konzervativizmus, szocializmus.