Föderalizmus és decentralizáció kutatás svájci–magyar együttműködésben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

A levéltár Országos Tudományos és Felsőoktatási Szakmai Központ tevékenységei.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
BEPTRA „Legjobb Gyakorlatok” kis- és középvállalkozások számára Szakmaspecifikus képzéssorozat Projektsz á m: HURO/0901/138/2.1.2 HURO0901/138/2.1.2 A.
European Commission Enterprise and Industry Az INNO-Way program bemutatása Székesfehérvár november 05.
1 „Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, július.
TÁMOP B-13/ SZAKMAI-MÓDSZERTANI TÁMOGATÁS A KOMPLEX TELEPPROGRAM ÉS AZ ELNÉPTELENEDŐ FALVAK TÁRSADALMI GAZDASÁGI FOLYAMATAINAK MEGFORDÍTÁSÁT.
A Europe Direct és más európai uniós tájékoztató hálózatok szerepe Székesfehérvár 2009.március 24.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
BINARIT TIMESHEET Több, mint munkaidő nyilvántartás Virág Zsolt (BINARIT Informatikai Kft.)„Hogyan legyek milliomos?” konferencia – BKIK ( )
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
„ Tágas városom kis lakásra cserélem” Hajléktalanok önálló lakhatásának elősegítése, munkaerő-piaci integrációjának megalapozása TÁMOP /
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
A székesfehérvári fiatalok helyzete
ERASMUS+ DISSZEMINÁCIÓS PLATFORM
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Reflexiók a társadalmi és a nonbusiness marketing fogalmi kérdéseihez
Az „első lépés” TÁMOP
Megjegyzések Dinya László vitaindító tanulmányához
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
EFOP „Tehetségek Magyarországa” kiemelt projekt
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
ŐRSÉGI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS
Magyar-szlovák turisztikai konferencia
„Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében”
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
Intézményfejlesztés a román-magyar határmentén
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Kispálné Horváth Mária
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája
Szakmai köszöntő Dr. Csizmadia Zoltán tanszékvezető, egyetemi docens
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
Fazekas Ágnes – Halász Gábor-Horváth László
Ereky István Közjogi Kutatóközpont
Intézményvezetői célkitűzések
Feladatrendszerek és közszolgáltatások alprogram
„Általunk lesz jobb!” EURÓPAI IFJÚSÁGI HÉT 2008.
Áttekintés a HÉTFA Kutatóintézet Önkormányzati témájú kutatásaiból
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
HEFOP P /1.0 A működési folyamatok mintaszerű újraszervezése az integrált vidéki nagyegyetemek minőségközpontú működésének támogatása.
2017. December 7. MGYOSZ tapasztalatai.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel kísérése II.
Baranya Megyei Paktum Konferencia
„Adjunk esélyt mindenkinek
A Dunához kapcsolódó lehetőségek Budapest közlekedésfejlesztésében
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Zalaegerszeg, 21 February 2018
Új pályainformációs eszközök - filmek
Felnőttképzés a közművelődésben
Európai és Magyar Építésügyi Technológiai Platform
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Köszöntjük kedves vendégeinket!
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
SZAKMAI FOLYÓIRATOK.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
A Közbeszerzési Kutatóműhely bemutatása Közbeszerzési Hatóság
Rappai Gábor, szeptember 25.
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ
Előadás másolata:

Föderalizmus és decentralizáció kutatás svájci–magyar együttműködésben Svájci–Magyar Együttműködési Program Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap záró konferenciája Budapest, 2017. március 14. Föderalizmus és decentralizáció kutatás svájci–magyar együttműködésben Kovács Sándor Zsolt Tudományos segédmunkatárs MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete

Partnerség, projekt Partnerség: MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, Regionális Kutatások Intézete (korábban: MTA RKK) Genfi Egyetem Európai Intézete (Fribourgi Egyetem Föderalizmus Intézet) Együttműködés: Korábbi ismertség, kapcsolatok Jó együttműködés, több személyes találkozó, megbeszélés További közös munkák kirajzolódása Kapcsolatépítés és -ápolás Megvalósítás: 2011. szeptember – 2012. december

Relevancia (2011–2012) A svájci föderáció struktúráinak és működésének elemzése nem azért volt fontos, mert Magyarország a föderalizmus és a decentralizáció egyértelmű útjára lépett volna Az európai és magyar politikai vitákban, elemzésekben a föderalizmus kérdése 2012-ben már egyre inkább megjelenik A kutatás kezdetén megfogalmazott virtuális „Föderalizmus és Decentralizáció Kutató Intézet” létrehozása lehetőséget teremtett arra, hogy meginduljanak az átfogó decentralizáció és föderalizmus elméleti kutatások és gyakorlati elemzések

Célok Hosszú távú együttműködés a partnerintézmények között Önálló online platform létrehozása a decentralizáció és a föderalizmus témájában: Kutatóknak, szakértőknek Szakpolitikusoknak A téma iránt érdeklődőknek Urbánus, rurális és határ menti területek fejlesztési lehetőségeinek, módjainak összehasonlítása Genf és Fribourg kantonok vs. Dél-Dunántúl Tapasztalatok (politika és gyakorlat) elemzése és szakirodalmi megalapozása

Tevékenységek, eredmények A vizsgált térségekben terepmunkák, interjúk 2 tanulmányút Interjúk, megbeszélések különböző irányítási szinteken működő szervezetekkel (CH: település, településközi együttműködés, kanton; HU: település, régió, civil szervezetek) Kutatói eszmecserék (Genfi, Fribourgi Egyetem, PTE, SZE) Tapasztalatcsere 3 workshop ≈ 130 fő Eredmények szintézise Tanulmányok (magyar, angol) Összegző kötet Konferencia ≈ 50 fő Láthatóság – Projekt honlap

Tapasztalatok, adaptáció Politikai struktúra tekintetében jelentős eltérések, így nem követhető egy centralizált államban a svájci alapelveken nyugvó decentralizált politika Ha valamit átfogó értékként ma adaptálni akarunk a svájci tapasztalatokból, akkor az egyik megfontolandó és átvehető elem az a „felelősségrendszer”, amely magában hordozza az átláthatóságra és követhetőségre való törekvést, a demokratikus döntések, végrehajtásuk és ellenőrzésük teljes láncolatát, valamint az egyéni és közbizalmat.

További eredmények és információk Köszönöm a megtisztelő figyelmet! Kovács Sándor Zsolt MTA KRTK RKI DTO skovacs@rkk.hu http://isfd-tppa.rkk.hu