„Be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog, az alkotó pihen.”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József 1791 Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József november 11-én született Kecskeméten.
Advertisements

Katona József élete ( ) Kecskeméti polgárcsalád fia. Apja takácsmester, aki fia taníttatására nem sajnálja az anyagi áldozatot (pesti, kecskeméti.
Reformkori színjátszások
Készítette: Nyírő Mátyás 8.b
Madách Imre: Az ember tragédiája A bemutató eredetijét készítette: Takács Zoltán 11. NF Illusztráció: Zichy Mihály A prezentációt készítő.
Az ember tragédiája 20/B.
Az ember tragédiája és a Faust kapcsolata
Az Angol Reneszánsz William Sheakespeare.
CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezése alapján A NEMZETI SZÍNHÁZ ● A● A Nemzeti Színházat először gróf Széchenyi István álmodta meg a Duna partjára. Pompázatos.
Csongor és Tünde prezentáció Bemutatja: A Kiskacsa csoport.
G team. Vörösmarty Mihály :  Született: Nyék, december 1.  Armális nemesi család  Székesfehérvári Gimnázium  1816 pesti piarista gimnázium 
Paulay Ede Tokaj, márc. 2 - Budapest, márc. 12.
Ősbemutató Paulay Ede rendezése. Paulay Ede színész, rendező, dramaturg, színészpedagógus, igazgató, fordító március 12-én született Tokajban
Paulay Ede rendezésében 1879 Vörösmarty Mihály. A rendező: Paulay Ede 1836-ban született Lőcsefalván. Színész, rendező, színészpedagógus, fordító, a Nemzeti.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében A Nemzeti Színházban.
Paulay Ede (1836. márci márc. 12) Vörösmarty Mihály a Csongor és Tünde első színházi előadása Paulay Ede nevéhez fűződik, ez a nagy jelentőségű.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében. A NEMZETI SZÍNHÁZ története 1835-ben kezdték el építeni, 1837-ben kezdte el működését 1840-ig Pesti Magyar Színház.
V ÖRÖSMARTY M IHÁLY : C SONGOR ÉS T ÜNDE 137 évvel ezelőtt, a színház világában.
SÍK FERENC CSONGOR ÉS TÜNDE Készítette: Szentivánéj Társulata Árkos Borbála Csiki Kata Mohácsi Orsolya Anna Rozgonyi Anna.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésésben. Pár szó a rendezőről…  Paulay Ede tokaji születésű rendező volt.  Rendező mivoltja mellett, még számos címet.
Vörösmarty Mihály : Csongor és Tünde. Inspirációk Gergei (Gyergyai) Albert XVI. századi széphistóriája – a História egy Árgirus nevű királyfiról és egy.
Arany János.
Készítette: Latabár Kálmán csoport
Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde
Paulay Ede: Csongor és Tünde
Csongor és Tünde Németh Antal rendezésében
Csongor és tünde Sík Ferenc.
Készítette: Tündéék csapata
Csongor és Tünde Rendezte: Paulay Ede 1879.
Paulay Ede rendezésében
Üdvözöljük a Tisztelt Szervezőket és a Bíráló Bizottságot!
/Paulay Ede rendezésében/
Paulay Ede élete és munkássága
Szabó Kira, Sándor Zsuzsanna, Magyar Fanni, Brenner Ági
Paulay Ede rendezésében
A bemutató kezdéséhez entert nyomjanak!
Paulay Ede Csongor és Tünde Ősbemutató
Paulay Ede rendezésében
A Megalkuvók csapata bemutatja:
1883. Szeptember 21. Nemzeti Színház Paulay Ede rendezése
A színházkészítő.
Az ember tragédiája (1883) Paulay Ede rendezése.
Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésében
Paulay Ede rendezésében
Műfaja: drámai költemény
Ember tragédiája Paulay ede.
Gyenes László mint Lucifer
AZ EMBER TRAGÉDIÁJA Paulay Ede.
Az ember tragédiája színdarab
Bemutató: Budapest; Nemzeti Színház, szeptember 21.
Nem mindennapi sikert aratott az előadás ami bizonyította Paulay páratlan tehetségét. Az ember tragédiája ősbemutatója a színháztörténet egyik legnagyobb.
A Csongor és Tünde Vörösmarty Mihály 1826 és között írt drámai költeménye
Nemzeti Színház szeptember 21.
Az ember tragédiája Németh Antal rendezésében (1937)
Ősbemutató Paulay Ede rendezésében
Németh Antal Az ember tragédiája.
Az ember tragédiája Rendezte: Paulay Ede.
Paulay Ede rendezése, Az ember tragédiájának első színpadra vitele
1883. Szeptember 21-én mutatták be először
Madách Imre: Az ember tragédiája
Paulay Ede Csongor és Tünde.
Az ember tragédiája Bemutatta a Nemzeti Színház szeptember 21-én Paulay Ede rendezésében.
Rendezte: Dr. Németh Antal
Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésében
Az ember tragédiája a színpadon
Iglódi István rendezése
Színpadon Az ember tragédiája
~Paulay Ede rendezésében~
PAULAY EDE RENDEZÉSÉBEN
Az első évad /36 Az évad megnyitója Beethoven dramatizált Missa Sollemnise volt. Nagy sikert ért el a nálunk már hetvenhárom éve nem játszott Shakespeare.
Előadás másolata:

„Be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog, az alkotó pihen.” Az ember tragédiája Paulay Ede feldolgozásában

Paulay Ede kétségtelenül mély vízbe ugrott, mikor vállalkozott rá, hogy 1883. szeptember 21-én elsőként bemutatja színpadon Madách Imre remekművét, Az ember tragédiáját.

Paulay Ede, a rendező: Tokajon született 1836. március 12-én. Színész, rendező, dramaturg, színészpedagógus, igazgató, fordító, a Kisfaludy Társaság tagja. 1863 augusztusában meghívást kapott a Nemzeti Színházba, ahol néhány nagyobb szerepben annyira megnyerte a közönség tetszését, hogy nejével együtt már szeptember 1-től szerződtették. Kinevezték a színház drámai igazgatójává, majd pedig főigazgatója lett. Ezt az állást haláláig töltötte be. Számos színdarabot magyarra fordított. 1894. március 12-én hunyt el, majd a Kerepesi úti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Paulay a kor legkiválóbb színészeire bízta a szerepeket Paulay a kor legkiválóbb színészeire bízta a szerepeket. Ennek a három kitűnő művésznek nagy része volt a sikerben. Ők voltak Paulay építményének legerősebb oszlopai és tartópillérei. Ádám - Nagy Imre Éva – Jászai Mari Lucifer – Gyenes László

Gyenes László, avagy Lucifer: Nagy Imre, avagy Ádám: magyar színművész, rendező, a Színiakadémia tanára. 1870. április 1-jétől a Nemzeti Színház tagja volt egészen haláláig. 1889-től mint rendező működött. 1890-től a Színiakadémia tanára. További fő szerepei: Tímár Mihály, Bánk bán, Faust, Hamlet. Gyenes László, avagy Lucifer: Magyar drámai színész. Középiskolai tanulmányai után a Színiakadémia növendéke lett. 1882-ben szerződött a Nemzeti Színházhoz. 1920 és 1924 között drámai gyakorlatot és beszédet oktatott a Színiakadémián. Pályáját az öntudatos művészi munka, lelkiismeretesség és a magyarság jellemezte. Egyéniségéből hiányzott a szertelenkedési hajlam és valószínűleg ennek köszönhette, hogy bukásban egyetlenegyszer sem volt része, egész működése alatt. További fő szerepei: Tybalt, III. Richárd, Mephisto, Biberach.

Jászai Mari, avagy Éva: Magyar színésznő, a Nemzeti Színház nagyasszonya. Tizenhat évesen Hubay Gusztáv társulata után ment Székesfehérvárra, és statisztálni kezdett. 1872-ben lett tagja a budapesti Nemzeti Színháznak. Bemutatkozó előadásában Bánk Bán Gertrudisát játszotta. 1893-tól egy évig a Színművészeti Akadémián tanított. A Petőfi Társaság 1908-ban tiszteleti tagjává választotta Utoljára 1925. december 3-án lépett színpadra Az aranyemberben, mint Teréza mama. Összesen mintegy 300 szerepet játszott, többek között: Antigoné, Iokaszté, Élektra, Kleopátra, Margit királyné, Capuletné. Fordított is: Ibsen John Gabriel Borkman című művét az ő fordításában mutatta be a Nemzeti Színház.

A rendezés negatívumai: A tragédia nem mindenben követi Madách művét. Egészen átalakította a szöveget, valamint sok jelenetet hagyott ki és írt át. A francia forradalmat, ami a darabban Kepler álma, önálló képként jeleníti meg. Továbbá nem meri követni Madách fantáziáját és fél a történelmi képek sötét színeitől. (Ez utóbbira példa, hogy az egyik athéni demagóg alakját, - sötét hatású kép enyhítésére - a komikus Vízvárival játszatta.) DE! „Az Ember Tragédiájának színre hozatala meglehetősen merész gondolat volt s majdnem annyit jelentett, mint korlátok közé szorítani a korlátlant és tért szabni a tér nélkülinek.” /Pataki József/

A rendezés pozitívumai: A bemutató kivételes sikert ért el: 1894-ig, Paulay halálig, kilencvenhétszer tűzhették műsorra. 1883 óta nagyon kevés változtatással Paulay útmutatása szerint játsszák a darabot. Paulay után, közel 40 éven keresztül, koncepcionálisan nem sok változott a Tragédia színpadi előadástörténetében. Olyan fejlődéstörténeti bázist fektetett le, ami nélkül a mai magyar színpad-studium a tragédiát illetőleg nem indulhat el. A darab látványos sikeréhez a színház technikai felszereltsége is hozzájárult: az első ízben alkalmazott villanyfény, a jól működő süllyesztő és a megnövelt színpad. „A merész gondolat úttörője eleget tett hivatásának. Most már az utódokon a sor, hogy az általa megkezdett nagy munkát tovább építsék!” /Pataki József/