MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÜZEMI TANÁCS és MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐ VÁLASZTÁS
Advertisements

Puskásné Tóth Katalin mb. munkavédelmi igazgatóhelyettes
A munkavédelem speciális kérdései
A MUNKAVÉDELMI TÖRVÉNY
MUNKAÜGYI POLITKA  Alkotmányos jogokra épül  Kollektív autonómia  A foglalkozás és a munkahely szabad megválasztása  A munkahely védelme  Az igazságos.
Szakszervezet és az Üzemi Tanács
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
10. Tétel.
TŰZ ÉS MUNKAVÉDELMI MEGBÍZOTTAK ÉVI TOVÁBBKÉPZÉSE A Debreceni Egyetem GF Munkabiztonsági Önálló Osztály (MBO) Szervezésében.
Munkáltatók és munkavállalók kötelességei
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
Munkaszervezési ismeretek
6. tétel.
Munkavédelmi Képviselők XVII. Országos Fóruma
A jelöltállítás és a választás szabályai:
Munkahelyi egészség és biztonság
A munkavédelem helyzete, a fejlődés iránya február 22. Papp István.
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak. Együtt a kockázatok megelőzéséért Egészséges munkahelyek kampány.
Önálló (de lehet a szakszervezet jelöltje, tisztségviselője)
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
KOVÁCS JÁNOS ELNÖK VIMFÓ
MUNKAVÉDELMI ÉRDEKKÉPVISELET
Munkaszervezési ismeretek
„Jogszerű? Legyen!- JOGSEGÉLY+ Mini Szakmai Konferencia”
Távmunkavégzés Távmunkavégzés a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott olyan tevékenység, amelyet információtechnológiai vagy.
BIZTONSÁGTECHNIKA ÉS MUNKAVÉDELEM I.
Üzemi Tanács Általános ismertető

A munkavédelmi képviselők és a szakszervezeti jogok összevetése
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
BEVEZETÉS A KOLLEKTÍV MUNKAJOGBA
Munkára képes állapot ellenőrzésének anomáliája a munkahelyen Poór László ügyvezető.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
TÁMOP / Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ A szociális szolgáltatásokat igénybevevők jogvédelme.
1 A MUNKÁLTATÓK LEGFONTOSABB FELADATAI A MUNKAVÉDELMI ÉRDEKEGYEZTETÉS TERÜLETÉN. BORHIDI GÁBOR ÜGYVIVŐ OÉT MUNKAVÉDELMI BIZOTTSÁG MUNKAVÁLLALÓI OLDAL.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések „A biztonságos és egészséges munkahelyekért” Munkavédelmi konferencia.
A munkáltató munkavédelmi kötelezettségei Összeállította: Dr. Váró György.
Felkészülés a munkavédelmi ellenőrzésekre Összeállította: Szabó Béla munkavédelmi referens Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály.
Az évi XX. Tv-ben, az Alkotmányban foglalt munkavédelmi tárgyú rendelkezések és a Magyarország Alaptörvényében foglalt – a munkavédelemre vonatkozó.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
MUNKAJOG – 7. Dr. Csőke Rita Munkajog, 2015/2016/2. BME GTK Üzleti Jog Tanszék1.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
Munkavédelmi bírságolások. – egy előírt határértékek több mint 10%-os túllépése, – nincs munkavédelmi szakember, – nincs biztosítva a foglalkozás-egészségügyi.
A MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐ JOGOSULTSÁGAI ÉS MUNKAJOGI VÉDELME dr. Bérdi András főosztályvezető-helyettes Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási.
A munkavédelmi törvény évi legfontosabb változásai Dörner Rezső munkavédelmi szakmérnök.
Munkavégzés. A kereskedelmi egység szabályszerű működtetése A munkavégzés szabályai A munkaszerződés alapján a munkavállaló köteles 1)meghatározott helyen.
SZABÁLYOS FOGLALKOZTATÁS Ellenőrzések 2017
Berszán Gábor jegyzete alapján Készítette: Kőszegi Lászlóné
Erőműszer Kft Erdőkertes, Jókai u. 22/a
Orova Piroska XIII. VIMFÓ április
A munkahelyi egészség és biztonság
Met. módosítás július 01..
A KOLLEKTÍV MUNKAJOG RENDSZERE
A munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Miskolci Járási Hivatal
BIZTONSÁGTECHNIKA ÉS MUNKAVÉDELEM I.. 2 MUNKAVÉDELEM KIALAKULÁSA Mai értelemben vett munkavédelem a modern gyáripar kialakulásával jött létre. A „kapitalizmus.
2015. évi tapasztalatok, évi ellenőrzési irányelvek
MUNKAVÉDELMI ELLENŐRZÉS ZÖKKENŐMENTESEN? munkabiztonsági szakmérnök
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
Előadás másolata:

MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök Hunya László munkabiztonsági szakmérnök

Ki is az a munkavédelmi képviselő? Munkavédelmi képviselő: olyan, a munkavállalók által választott személy, aki a munkáltatóval való együttműködés során képviseli az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéssel összefüggő munkavállalói jogokat és érdekeket.

Munkavédelmi képviselő választás? Munkavédelmi képviselő választást kell tartani minden munkáltatónál, ahol a munkavállalók létszáma legalább húsz fő. A munkáltató önálló telephelyén, részlegénél akkor lehet munkavédelmi képviselőt választani, ha munkáltatói munkavédelmi jogosítványok az önálló telephely, részleg vezetőjét részben vagy egészben megilletik. Az Mt. 238. § (2) bekezdésében foglaltakon túl nem választható munkavédelmi képviselővé az, aki a munkáltatónál, munkaviszony keretében főtevékenységként, a munkáltató megbízásából, munkavédelmi feladatokat lát el. 3

Munkavállalókkal való tanácskozás… A munkáltató az egészséges és biztonságos munkavégzés érdekében köteles a munkavállalókkal, illetve munkavédelmi képviselőikkel tanácskozni, valamint részükre lehetőséget biztosítani, hogy részt vehessenek az egészségre és biztonságra vonatkozó munkáltatói intézkedés kellő időben történő előzetes megvitatásában.

Munkáltatóval , Munkavállalókkal, való tanácskozás… Az érdekegyeztető tevékenység keretében: rendszeresen, de évente legalább egy alkalommal értékeli a munkahelyi munkavédelmi helyzet és tevékenység alakulását, a lehetséges intézkedéseket. megvitatja a munkahelyi munkavédelmi programot, figyelemmel kíséri annak megvalósítását; állást foglal a munkavédelmet érintő belső szabályok tervezetéről.

Munkavédelmi képviselő jogai… A munkavállalónak, a munkavédelmi képviselőnek és a munkáltatónak együtt kell működniük, jogaikat és kötelezettségeiket rendeltetésüknek megfelelően kell gyakorolniuk, illetve teljesíteniük. A munkavédelmi képviselő jogosult meggyőződni a munkahelyeken, a biztonságos munkavégzés követelményeinek érvényesüléséről, így különösen:

Munkavédelmi képviselő jogai… a munkahelyek, a munkaeszközök és egyéni védőeszközök biztonságos állapotáról; az egészség megóvására, illetőleg a munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzésére tett intézkedések végrehajtásáról; a munkavállalóknak az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre történő felkészítéséről és felkészültségéről.

Munkavédelmi képviselő jogai… A munkavédelmi képviselő a meghatározott jogának gyakorlása keretében: működési területén a munkahelyekre munkaidőben beléphet, tájékozódhat az ott dolgozó munkavállalóktól; részt vehet a munkáltató döntései előkészítésében, tájékoztatást kérhet a munkáltatótól minden kérdésben, amely érinti a biztonságos munkavégzést; véleményt nyilváníthat, kezdeményezheti a munkáltatónál a szükséges intézkedés megtételét; részt vehet a munkabalesetek kivizsgálásában, indokolt esetben a hatáskörrel rendelkező munkavédelmi hatósághoz fordulhat;

Munkavédelmi képviselő jogai… A munkavédelmi képviselőt jogai gyakorlása miatt hátrány nem érheti!!!! MUNKA-VÁLLALÓ MUNKÁLTATÓ

munkabiztonsági szakmérnök Köszönöm a figyelmet! Hunya László munkabiztonsági szakmérnök