Koordinációs képességek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

Szegi község turizmusfejlesztése Kérdőív a fejlesztés koncepciójának összeállításához értékelés.
Az óvodai matematikai nevelés elvei, céljai, feladatai Tk. 29.old. Kissné Zsámboki Réka NYME-BPK.
Emberformáló folyamatok Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens.
Lovász szakma Lovaglás. A ló jármódjai, helyzetváltoztatásai 2.óra.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése 1. Kommunikáció, a meggyőző kommunikáció.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
KÖVETELMÉNY, ELVÁRÁS MEGNEVEZÉSTARTALOM EGÉSZSÉGÜGYI KÖVETELMÉNYJÓ ÁLLÓKÉPESSÉG EGÉSZSÉGES IDEGRENDSZER ÉP HALLÁS, ÉRTHETŐ BESZÉD KIZÁRÓ OK: MOZGÁS ÉS.
Zeneterápia hatásai:  A zene serkentő, aktivizáló, lazító ernyesztő és légzésszabályozó  A zenének erős befolyása van a hangulatra, az érzelmi életre.
Melyik agyféltekéje domináns? – teszt Pillantson a pörgő lányra! Merre forog? Az óramutató járásának megfelelően vagy azzal ellentétesen ?  Ha úgy.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
Varga Aranka Inkluzív oktatási rendszer. Iskola funkciói – társadalmi elvárások Funkciók: Tudásszerzés és kompetenciafejlesztés folyamatának terepe Formális.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
Befolyásolásra törő kommunikáció. Az emberi kommunikáció egyik sajátossága és törekvése a befolyásolás. A befolyásolás tartalmi jellege és megjelenési.
A játékok tanítása, a játékvezetés, játékelméletek
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Pedagógus szerep és változásai
Szociális kompetencia
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Iskolaérettség.
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
SZÁMVITEL.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
szakmai referens, országos versenyszervező
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Koordinációs képességfejlesztés
SZÁMVITEL.
R76 gyorsút M7 autópálya és Keszthely között
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
SZÁMVITEL.
1993-as közoktatási törvény
Környezetgazdaságtan 1
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
SZÁMVITEL.
Pontrendszerek mechanikája
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
Projektmunka Földrajzolok
KINEMATIKA (MOZGÁSTAN).
Az energia.
Innovációs képesség és jólét összefüggései
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
STRATÉGIAI ÉS ÜZLETI TERVEZÉS 9. előadás
AZ OKOSHÁZAK BEMUTATÁSA
Felhasználóképzés a kórházban
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
Mozgástanulás és szabályozás
AVL fák.
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
Szervezet-fejlesztés
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Fröchlich-féle Bazális Stimuláció gyakorlati megközelítése
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint EREDMÉNYEK 4. 8
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
U8 – U10 célok a szezonra.
Az állóképesség fejlesztésének módszertana
Intézmény minőségirányítási programja
Az impulzus tétel alkalmazása (A sekélyvízi hullám terjedése)
A dolgozói teljesítménymérés gyakorlata a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Minőségirányítási szakmai nap.
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Koordinációs képességek katalinracz@mail.com

Mozgáskoordináció fogalma Az idegrendszer azon szabályozó folyamata, amely a cselekvéseink összetevőinek, a mozgásoknak és azok részleteinek összerendezettségét funkcionális egységbe rendezi. Azok a motoros tulajdonságok, amelyek egymással és a kondicionális képességekkel szoros összefüggésben a mozgások végrehajtásának célszerű szabályozását segítik elő. Idegrendszerileg szabályozott. Szinonimája: ügyesség – összetett mozgásszabályozó képesség, amely a cselekvések gyors és célszerű végrehajtását teszi lehetővé.

A mozgáskoordináció alapvető kritériumai: Új mozgások megtanulásának a hatékonysága, kitűzött feladatok teljesítése. A megtanult mozgások alkalmazásának eredményessége. Optimális Energia befektetés. Biztonság, kedvező mozgásélmény. Könnyedség érzése. Kis fokú figyelemkoncentráció.

Mozgáskoordináció fejlesztése Külső körülmények változtatása. Mozgásösszetevők változtatása (irány, távolság, tempó, erőkifejtés…). Mozgáselemek végrehajtásának kombinálása. Időkényszer melletti gyakorlás.

A mozgáskoordináció részfolyamatai Érzékszervek információ felvevő és feldolgozó tevékenysége. A mozgásfolyamat programozása és a mozgás eredményének elővételezése. Impulzusok küldése az izmokba. A mozgás végrehajtása. Állandó visszajelentés a mozgásról (reafferentáció). A visszajelentés összehasonlítása az elővételezett mozgáscéllal. (Kell érték – Van érték) Szabályozó impulzusok küldése az izmokba (korrekció, hibajavítás).

Információforrások, analizátorok A sportgyakorlatban fontos tudni, hogy milyen receptoroknak, milyen érzékszerveknek van szerepe a mozgáskoordináció folyamataiban. Analizátorok: az érzékelés azon részrendszerei, amelyek az információkat felfogják, azokat kódolják, továbbvezetik és feldolgozzák. (- specifikus receptorok – afferens idegpályák – szenzoros központok) A mozgáskoordináció szempontjából 5 analizátor jelentős: A látó, a halló, a tapintási, az egyensúlyi, és a mozgásanalizátor.

Információforrások, analizátorok 1. Proprioceptorok - mozgásérzékelés, a mozgáskinesztézia Golgi féle apparátus – ín nyújtása, összehúzódása Izomorsó – izom nyújtása A mozgásanalizátor receptorai. A legkisebb változásokat is érzékelik és továbbítják.  

Információforrások, analizátorok 2. Tapintási analizátorok receptorai a bőrben vannak. Az információk a környezettel való közvetlen kapcsolatból fakadnak. Labdajátékokban, birkózásban, szertornában a helyes fogás, érintés ellenőrzése nagyon fontos.   3. Egyensúly: a vesztibuláris rendszer a fej helyzetéről küld információkat a magasabb központokba. Valamennyi mozgásnál az irányról és a gyorsulásról is jelzést küld. Az egyensúlyérzékelő szerv a fül mögött, a kétoldali sziklacsontban található. Kifejlődése után van a mozgástanulás virágkora (9 – 12 év). 

Információforrások, analizátorok 4,5. Látási és hallási analizátor receptorait telereceptoroknak nevezik, mert az információ messzebbről jön. Látással kapunk információt mások mozgásáról. Ez különösen fontos a mozgások tanulásánál. Ha közvetlen látási információra nincs lehetőség, akkor megnő a tanulási nehézség (pl.: úszás lábtempó…,tükörrel szemben rögtön látjuk a hibánkat, és ki tudjuk javítani) Kezdőknél jelentős a vizuális információ. Nem csak a központi látás fontos. A perifériás látással a test helyzetéről folyamatosan értesülünk. A hallás kevés sportágban ad fontos információt (a mozgás-végrehajtás szempontjából). Olyan sportágakban jelentős, ahol speciális zörejek vannak. A mozgás dinamikájáról ad információt. Pl. evezésben a teljes mozgásritmus hallható. (vízfogás, húzás, szabadítás…)

Koordinációs képességek 1, Egyensúlyozó képesség (szenzitív időszak: 10-12 év) A belső fül vesztibuláris érzékszervén alapszik. A vesztibuláris rendszer a fej helyzetéről küld információkat a magasabb központokba. Valamennyi mozgásnál az irányról és a gyorsulásról is jelzést küld. Az egyensúlyozó képesség magas szintje szinte minden fajta sportmozgás alapját képezi. Idegrendszeri szabályozottsága összetett.

Koordinációs képességek - egyensúly Az egyensúly fajtái: 1. statikus egyensúly: Nem történik elmozdulás, helyzetek megtartásánál mérlegállás, lebegőállás, lebegőülés, De!!!! vonalon, padon, gerendán történő haladás is (ekkor nem mozdítjuk meg a fejünket, a mészkristályok nem mozdulnak el) Valamilyen testrész, vagy testhelyzet stabil rögzítése-, megtartása a cél. A test nyugalmi helyzetben történő fixálása azt kívánja, hogy a rögzítéshez szükséges izomérzések tárulkozzanak fel,.

Koordinációs képességek - egyensúly 2. dinamikus egyensúly Jellemzője a különböző irányú-, és sebességű mozdulatok, mozgások testi egyensúlyi helyzetet megbontó hatásának korrigálása, az új egyensúlyi helyzet kialakítása, uralása. Szoros kapcsolatban van a térérzékelés minden fajta megjelenésével. A sportoló test és testrész mozgásaiból eredő egyensúlyvesztések javítását, mindig a tér valamilyen kiválasztott pontjának (talaj) viszonyában kell értelmezni (pl. forgások) A dinamikus egyensúlyozásról akkor beszélünk, amikor megváltozik a mozgás iránya. A fej elfordításával a vesztibuláris rendszerben is elmozdulnak a mészkristályok. irányváltoztatások, felállások, bukfenc, szaltó, fordulatok, forgások….. Irányítani tudom a testemet, még a levegőben is.

Koordinációs képességek - egyensúly 3. Vegyes egyensúlyi helyzet A statikus és dinamikus egyensúlyozás szabályozásának szüksége együttes formában jelenik meg. A sportoló statikus helyzet megtartására törekszik, de a környezetből érkező bármilyen váratlan egyensúlyi helyzetet megbontó inger hatására azonnali egyensúlyi helyzetet helyreállító mozgást kell végeznie pl.: gördeszka – talaj egyenetlensége

Koordinációs képességek 2, Téri tájékozódó képesség: (szenzitív időszak: 13-14 év) Az egyén a térben az irányokat, mélységet, magasságot, távolságot hogyan képes megbecsülni és azt hogyan építi be a mozgásába. A test, a testrészek és a környezet viszonyában történő szabályozás. A tárgyak mozgásának az érzékelése a térben és ahhoz igazodó mozgás. Központi vezérlője a látás. sportjátékokban labdához való igazodás, atlétikai ugrások, torna (korlát) játékok: minden fogó, kidobó játék

Koordinációs képességek – téri tájékozódás 1. Saját test, testrész szabályozása a térben Zárt készségek fejlődési útja Kötött programot végrehajtó sportágakban Pl.: torna, cselgáncs, birkózás, 2. Idegen test mozgásának érzékelése térben, ahhoz saját test, testrész mozgásának igazítása A mozgásszabályozás izomérzeteit egy sajátosan megjelenő viszonyrendszerbe kell helyezni. 3. Összetett téri mozgások érzékelése térben, ahhoz saját test, testrész mozgásának igazítása Csapattársak – ellenfél – szer – ehhez kell igazítani a mozgását Nyílt készségű sportmozgások

Koordinációs képességek 3, Reakció/reagálási képesség: (szenzitív időszak: 9-10 év) Megadott jelre gyors és célszerű válasz (egyszerű), valamint komplexebb formában egy szituáció felismerése (összetett). A döntés és mozgásválasz egysége. Genetikai kódoltság. Csak kis mértékben változik. 1. Adott jelre történő reagálási képesség Ciklikus sportágak rajtolási szakaszában Eltérő ingerforrásokra más és más reakcióidőt teljesítünk. Fejlesztése sokfajta jelre. 2. Szituációban történő reagálás képessége Nyílt készségű sportágak taktikai cselekvései – játékhelyzet Minél több alternatíva – megnő a reakció idő Függ: gondolkodástól is

Koordinációs képességek 4, Ritmusképesség, ritmusérzék: (szenzitív időszak: 9-10 év) Az időiség legjellemzőbb alkotó részének a zenei, vagy mozgásritmusnak az idői viszonyokhoz történő igazítása valamilyen ritmikai képlet szerint. A téri, idői, és dinamikai mozgásösszetevők összerendezését és alkalmazását teszi lehetővé. Jelenthet konkrét zenei ritmushoz való alkalmazkodást, igazodást. Összetett ideg-izom szabályozás eredménye. Fajtái: ritmusérzékelés, ritmus megjelenítés/visszaadás, ritmustartás, ritmus alkotás gimnasztika, tn-i játékok, aerobic, RG, talajtorna zenére, tánc, cselezések

Koordinációs képességek 5, Gyorsasági koordináció: (szenzitív időszak: 7-8 év) Rövid időtartamú, gyors, magas frekvenciájú mozgások vezérlését teszi lehetővé. ingafutások, felgyorsulás után a sebesség megtartása  

Koordinációs képességek 6, Kinesztézia/proprioceptív érzékelés Izomfeszülések, izom ellazulások érzékelése. Mozgásunkról egy belső kép van valamennyi izomban, ínban, kötőszöveti egységekben lévő receptorok összehangolt működése segítségével. Nem igényli a külső „feed-back” segítségét, de a belső szabályozás kontrolljában a külső szabályozási kör bekapcsolódása nagy segítséget jelent. A testem, testrészeim térbeli, időbeli jellemzőinek érzékelése. Erőfeszítések, erőközlések dinamikai jellemzői. Hátterében: golgi apparátus (ízület) izom orsó (izomfeszülést érzékeli)

Koordinációs képessége Gamma-hurok elv: a