Bemutató: Budapest; Nemzeti Színház, szeptember 21.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József 1791 Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József november 11-én született Kecskeméten.
Advertisements

Katona József élete ( ) Kecskeméti polgárcsalád fia. Apja takácsmester, aki fia taníttatására nem sajnálja az anyagi áldozatot (pesti, kecskeméti.
Reformkori színjátszások
Készítette: Nyírő Mátyás 8.b
Petőfi Sándor Élete és műve.
Vörösmarty Mihály élete
Reformkor A magyar színjátszás rövid története
CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezése alapján A NEMZETI SZÍNHÁZ ● A● A Nemzeti Színházat először gróf Széchenyi István álmodta meg a Duna partjára. Pompázatos.
Szerző : Vörösmarty Mihály Mű címe: Csongor és Tünde Előadás helye: Budapest Nemzeti Színház Bemutató dátuma : 1941 Rendező: Németh Antal CsongorésTünde.
G team. Vörösmarty Mihály :  Született: Nyék, december 1.  Armális nemesi család  Székesfehérvári Gimnázium  1816 pesti piarista gimnázium 
Paulay Ede Tokaj, márc. 2 - Budapest, márc. 12.
Ősbemutató Paulay Ede rendezése. Paulay Ede színész, rendező, dramaturg, színészpedagógus, igazgató, fordító március 12-én született Tokajban
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében A Nemzeti Színházban.
Paulay Ede (1836. márci márc. 12) Vörösmarty Mihály a Csongor és Tünde első színházi előadása Paulay Ede nevéhez fűződik, ez a nagy jelentőségű.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében. A NEMZETI SZÍNHÁZ története 1835-ben kezdték el építeni, 1837-ben kezdte el működését 1840-ig Pesti Magyar Színház.
V ÖRÖSMARTY M IHÁLY : C SONGOR ÉS T ÜNDE 137 évvel ezelőtt, a színház világában.
SÍK FERENC CSONGOR ÉS TÜNDE Készítette: Szentivánéj Társulata Árkos Borbála Csiki Kata Mohácsi Orsolya Anna Rozgonyi Anna.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésésben. Pár szó a rendezőről…  Paulay Ede tokaji születésű rendező volt.  Rendező mivoltja mellett, még számos címet.
Vörösmarty Mihály : Csongor és Tünde. Inspirációk Gergei (Gyergyai) Albert XVI. századi széphistóriája – a História egy Árgirus nevű királyfiról és egy.
Döbbenetes Siposhegyi Péter író, 2008-ban így emlékezett visz- sza a következőkre: „A győzelem ára című színdarabot 2001-ben írtam meg, ezt a darabot.
Arany János.
Készítette: Latabár Kálmán csoport
Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde
Paulay Ede: Csongor és Tünde
Németh Antal rendezésében
Csongor és Tünde Németh Antal rendezésében
Csongor és tünde Sík Ferenc.
Készítette: Tündéék csapata
Csongor és Tünde Rendezte: Paulay Ede 1879.
a hét verse József Attila: MINDEN RENDŰ EMBERI DOLGOKHOZ koncz lili
Üdvözöljük a Tisztelt Szervezőket és a Bíráló Bizottságot!
/Paulay Ede rendezésében/
Paulay Ede élete és munkássága
Szabó Kira, Sándor Zsuzsanna, Magyar Fanni, Brenner Ági
Paulay Ede rendezésében
A bemutató kezdéséhez entert nyomjanak!
Paulay Ede Csongor és Tünde Ősbemutató
Paulay Ede rendezésében
A Megalkuvók csapata bemutatja:
A színházkészítő.
Az ember tragédiája (1883) Paulay Ede rendezése.
Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésében
Paulay Ede rendezésében
Műfaja: drámai költemény
Ember tragédiája Paulay ede.
Gyenes László mint Lucifer
AZ EMBER TRAGÉDIÁJA Paulay Ede.
Az ember tragédiája színdarab
Katona József Érettségi tételminta.
Nem mindennapi sikert aratott az előadás ami bizonyította Paulay páratlan tehetségét. Az ember tragédiája ősbemutatója a színháztörténet egyik legnagyobb.
A Csongor és Tünde Vörösmarty Mihály 1826 és között írt drámai költeménye
Nemzeti Színház szeptember 21.
Az ember tragédiája Németh Antal rendezésében (1937)
„Be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog, az alkotó pihen.”
Ősbemutató Paulay Ede rendezésében
Németh Antal Az ember tragédiája.
Az ember tragédiája Rendezte: Paulay Ede.
Paulay Ede rendezése, Az ember tragédiájának első színpadra vitele
1883. Szeptember 21-én mutatták be először
Madách Imre: Az ember tragédiája
Paulay Ede Csongor és Tünde.
Az ember tragédiája Bemutatta a Nemzeti Színház szeptember 21-én Paulay Ede rendezésében.
Rendezte: Dr. Németh Antal
Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésében
Iglódi István rendezése
Színpadon Az ember tragédiája
~Paulay Ede rendezésében~
PAULAY EDE RENDEZÉSÉBEN
Az első évad /36 Az évad megnyitója Beethoven dramatizált Missa Sollemnise volt. Nagy sikert ért el a nálunk már hetvenhárom éve nem játszott Shakespeare.
IGAZGATÓI PÁLYÁZAT Nemzeti Színház Készítette: Dr. Németh Antal 1940
Előadás másolata:

Bemutató: Budapest; Nemzeti Színház, 1883. szeptember 21. Paulay Ede Tragédiája Bemutató: Budapest; Nemzeti Színház, 1883. szeptember 21.

A rendezőről Paulay Ede 1836. március 12-én született Tokajban. Életét a színészetnek szentelnte, fiatalon több színész-társulatban is játszott (pl. Havi-Hegedüs társulat, Láng Boldizsár által vezetett társulat, Latabár Endre társulat, Follinus János-féle tásulat) 1863-tól a Nemzeti Színházban játszott, nagyobb szerepei a Hamletben, Bánk bánban, Seneterre marquisban és a Rang és módban voltak. Paulay tagja a Kisfaludy társaságnak, a Drámabíráló Bizottságnak és a Nemzeti Színház főigazgatója volt. Műveket írt, illetve fordított: köztük több vígjátékot, életrajzot és felvonást (pl. Figaro házassága 5. felvonás). Élete legjelentőseb művének Madách: Az ember tragédiája című színházi átdolgozást tartják, ami a tragédia első előadása is volt. Budapesten hunyt el, 1894. márciusában.

A tragédia Ádámja Nagy Imre 1849. november 1-én született Budapesten. Példaképének keresztapját, Kossuth Lajost tartotta. Első színészi fellépése Szabadkán volt, majd 1865-től Debrecenben játszott. 1870-ben a Nemzeti Színház tagja lett, itt első szerepe Álmos volt, a Könyves Kálmán című drámában. Később többnyire főszereplőként jelent meg a darabokban. Főbb szerepei pl. Jókai Mór: Aranyember című művében Tímár Mihály, vagy Goethe: Faustjában ő játszotta magát Faustot. 1890-től a Színakadémia tanáraként is dolgozott. 1893. szeptember 5-én öngyilkosságot követett el, 43 éves volt.

A tragédia Évája Jászai Mari 1850. február 24-én született Budapesten, születési neve Krippel Mária. Kisgyermekkorát rossz körülmények között élte, ötévesen már dolgozott, egyetlen kikapcsolódása az olvasás volt. Az első világháborúban ételt és szükséges állományt adott a harcoló katonáknak, ezt a szokását (adományozás formájában) felnőtt korában is folytatta. 1866-tól színészkedett társulatoknál, majd Kolozsvárra szegődött. 1872-ben lett tagja a Nemzeti Színháznak, első előadása a Bánk bán volt, amelyben Gertrudist alakította. A Petőfi társaság tagjává 1908-ban választották. Utoljára 1925. december 3-án lépett színpadra Az aranyember című műben, mint Teréza mama. 1926. október 5-én halt meg Budapesten és egy ország gyászolta őt. Saját készítettésű sírjába temették el.

A tragédia Lucifere Gyenes László 1857. március 7-én született Monostorban. A középiskolai tanulmányai után a Színakadémiát végezte el. Szerepléseinek nagy sikere miatt ösztöndíjat kapott, majd 1878-ban Párizsba utazott. Hazatérése után Kolozsvárott színészkedett, majd 1882-ben a Nemzeti Színház tagja lett. Elsősorban intrikus szerepeket formált meg. A sátáni természetet nagy drámai erővel tette hitelessé. Jelentősebb szerepei közül kiemelésre méltó a Bánk bán műben Biberách, és a Hamletben Tybalt alakítása. 1920 és 1924 között drámai gyakorlatot és beszédet oktatott a Színiakadémián. 1924. november 7-én tüdőbetegségben hunyt el.

A tragédia premiere A bemutató helyszíne a Nemzeti Színház volt. 1875-ben a színházépületet átalakították, és kibővítették. A magyar színház épületét Pest vármegye alispánja, Földváry Gábor által határozott intézkedésének köszönhetően a Grassalkovich Antal által adományozott Kerepesi úti telken kezdték építeni 1835-ben, és 1837. augusztus 22-én nyitották meg Pesti Magyar Színház néven. Első előadása Madách Imre: Az ember tragédiája című mű volt 1883-ban. A darab szerzője nem élte meg a bemutatót, mivel 1864-ben szívelégedettlenségben elhunyt. Az ember tragédiája egyáltalán nem a színpad számára írott drámai költemény, Paulay Ede igazgató dramaturg átdolgozásában emelkedik a magyar színház világának legjelentősebb művévé. 1840-ben a Pest vármegye által fenntartott színház országos intézmény lett, és Nemzeti Színház néven működött tovább. A mű rendkívüli sikert ért el, Paulay haláláig 97 előadáson játszották.

A tragédia utóélete Madách Imre: Az ember tragédiája című műve 1862. január 12-én jelent meg először a Kisfaludy Társaságban. Első színházi bemutatója 1883. szeptember 21-én volt a Nemzeti Színházban, Paulay Ede írta színpadra a művet. 1984-től a Magyar Írók Szövetsége áltat e nap évfordulóján tartjuk a magyar dráma napját. A dráma 500. előadását Horváth Árpád, az ezrediket Major Tamás rendezte. A 2000. április 7-i előadást Iglódi István vitte színre. A dráma minden egyes színpadi előadását nagy siker zárja, az idei évben táncelőadás is készül belőle. Az ember tragédiája a legtöbbször színpadra állított magyar drámák közé tartozik.

„Van egy színház, végtelen és mibennünk lakik, Világtalan angyalaink játszogatnak itt, Nyugtalanok, szerepük egy megfojtott ima. És a drama mindig csak tragédia.” –József Attila