Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes áru szállítás szabályainak hazai alkalmazása
Advertisements

Új Védjegy tanúsítja a magyar sertéshús kiváló minőségét
Az oltalom alatt álló magyar termékek lehetőségei a kereskedelemben
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
Nyilvánossági és tájékoztatási kötelezettségek Ékes Gyula, Váti Nonprofit Kft. Mátészalkai Területi Iroda Információs nap magyar partnerek részére, Békéscsaba.
Ú J S ZÉCHENYI T ERV, D UNA -S TRATÉGIA ÉS FENNTARTHATÓSÁG K ÖZÉP - MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS KÖRNYEZETVÉDELMI KONFERENCIA NOVEMBER 11., B UDAPEST.
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
Kereskedelem Szakmacsoport
Helyi termék értékesítés adózási tanácsadása – műhelymunka őstermelők, kistermelők, kézművesek, agroturisztikai szolgáltatók, és civil szervezetek részére.
Kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés
Budapest, május 18. Halimba
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Élelmiszerszabályozás
A fogyasztók tájékoztatása
Dr. Szilágyi János Ede ME-ÁJK december 2.
Származás, minőség- és eredetvédelem. Földrajzi árujelzők kialakulása.
A fogyasztók tájékoztatása
A kozmetikai termékekre vonatkozó szabályozás
I. EU harmonizáció az ENAR füljelzőnél Érvényes: től.
A vasúti ágazatot érintő aktuális szabályozási feladatok
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Kistermelő: az 1. § (1) bekezdésében meghatározott.
VÁLTOZÁSOK AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSÉBEN
Élelmiszerjelölés: az uniós rendelet-tervezetre vonatkozó tárgyalások aktuális kérdései.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
Az ÚJ UNIÓS jelölésI RENDelettel kapcsolatos főbb változások
1169/2011/EU jelölési rendelet
A helyes táplálkozás.
A kémiai biztonságról közérthetően
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, január 28.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Az állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hatóság 2004
Energiahatékony épületgépész rendszerek, rendszerelemek és alkalmazásuk Az EU energiahatékonysági rendeletének hatása a hazai gázkészülékek installációs.
Hulladékgazdálkodás – veszélyes hulladékok szállítása
A TOJÁSCSOMAGOLÓK ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁGI ELLENŐRZÉSÉNEK TAPASZTALATAI KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ ÖNELLENŐRZÉSI RENDSZERRE DÉVAINÉ DR. MEGGYES ÁGNES HATÓSÁGI.
40/2006. (VI. 26.) GKM rendelet BIZTONSÁGI JELENTÉS & ÉVES BESZÁMOLÓ.
INFORMÁCIÓK AZ ÚJ JELÖLÉSI, MAGYAR TERMÉK ÉS TRANSZZSÍRSAV RENDELETRŐL Szegediné Takács Mária oszt. vez. főmérnök Heves Megyei Kormányhivatal ÉBÁI – 2014.
Helyi termékek, azaz a kistermelői élelmiszer- előállítás Dr. Orbán Péter Igazgatóhelyettes főállatorvos.
Az élelmiszerek jelölése, címkézése. Mi az élelmiszercímke? Az élelmiszercímke  az élelmiszerjelölés fontos eszköze, amely a fogyasztók egészségét, biztonságát,
AZ ÉLELMISZERJELÖLÉSSEL KAPCSOLATOS AKTUALITÁSOK, VÁRHATÓ VÁLTOZÁSOK OKSZ NOVEMBER 6. Kovács Krisztina osztályvezető Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági.
Hatósági díjak változása. BORÁSZATI DÍJTÉTELEK 1.1. A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
Az élelmiszerek jelölése. jelölé s Élelmiszerek jelöléséről szóló 19/2004 (II. 26.) FVM-ESZCSM- GKM rendelet (200/13/EK irányelv alapján) Módosítás: 167/2004.
Világszerte a tyúktojás a legnagyobb mennyiségben forgalmazott étkezési tojás. A tojótyúkok tojástermelése független attól, hogy termékenyítette-e őket.
1 Kistermelői élelmiszer előállítás és forgalmazás Győrszemere Dr. Hercsel György igh. főállatorvos Dr. Szabó Tamás igazgató főállatorvos.
Elektronikus számlázás jogi szabályozása, kontírozás dr. Kovács Ferenc APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási főosztály osztályvezető.
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET Az információ szükségessége Piaci verseny (piacra jutás, piacon maradás, piacbővítés) Alkalmazkodás, feltételek.
Növényvédő szerek engedélyezése Magyarországon és az Európai Unióban.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, július 13. Előrehaladás a fogyasztóvédelmi ügyek területén első félévében.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Baromfi Termék Tanács Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége Sajtótájékoztató május 15.
Vendéglátás ÁFA változása
Élelmiszerbiztonsági aktualitások:
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
Veszprém Megyei Kormányhivatal
Általános forgalmi adó törvény 2017.
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
Fogyasztóvédelem Vevőszolgálati előadás 2017 Előadó: Lehotkai Péter.
2016. december 2., EU ETS szakmai konzultációs nap
Horváth Sándor Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
AGRÁR-SZAKIGAZGATÁS I. Előadás levelező joghallgatók számára
A vendéglátó ipari tevékenység tükrében
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
A csomagolással összefüggő hazai és nemzetközi szabályozások
Előadás másolata:

Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE Pályázati tanácsadás Helyi termék előállítás Borsod-Torna-Gömör Egyesület Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1169/2011/EU RENDELETE (2011 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1169/2011/EU RENDELETE (2011. október 25.) a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról, az 1924/2006/EK és az 1925/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet módosításáról és a 87/250/EGK bizottsági irányelv, a 90/496/EGK tanácsi irányelv, az 1999/10/EK bizottsági irányelv, a 2000/13/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv, a 2002/67/EK és a 2008/5/EK bizottsági irányelv és a 608/2004/EK bizottsági rendelet hatályon kívül helyezéséről Teljes szöveg: http://eur-lex.europa.eu/legalcontent/HU/TXT/?qid= 1401478572354&uri=CELEX:02011R1169-20140219

http://portal. nebih. gov. hu/documents/10182/765581/79 http://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/765581/79.+kiad%C3%A1s+%C3%89LELMISZER+jogszab%C3%A1lygy%C5%B1jtem%C3%A9ny.pdf/b0f4e2f6-0b28-459c-8707-1361f281febb https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/labelling_legislation_guidance_allegens-2017-4864_en.pdf

Letölthető dokumentumok, sablonok http://referenceintakes.eu/hu/index.html http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=131817.261351 http://portal.nebih.gov.hu/-/engedelykoteles-letesitmenyek-engedelyezese http://elelmiszerlanc.kormany.hu/utmutatok http://elelmiszerlanc.kormany.hu/index https://webmail.nebih.gov.hu/OWA/redir.aspx?C=N3JvtT6oG0u3FQVzqHAgwb7EyHmBN9NI6E7oXbWROuffWYI2rDEiiP4PWs6GtNdsqWaK4zkm4Fw.&URL=mailto%3ajogsegely%40nebih.gov.hu

Legújabb változások A fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló (többször módosított) 1169/2011/EU európai parlamenti és tanács rendelet értelmében 2016. december 13-tól kötelezővé válik a tápértékjelölés feltüntetése az előrecsomagolt élelmiszereken http://elelmiszerlanc.kormany.hu/tapertekjelolesrol-tapertek-adatbazis-ajanlasok 442/2012. (XII. 29.) Korm. Rendelet a csomagolásról és a csomagolási hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=a1200442.kor

Fogyasztók tájékoztatása A kötelező adatok - élelmiszer neve; - összetevők felsorolása; - allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok - bizonyos összetevők vagy összetevőcsoportok mennyisége; - élelmiszer nettó mennyisége; - lejárati idő; - tárolási és/vagy felhasználási feltételek; - gyártó/forgalmazó neve / cégneve és címe; - származási ország vagy az eredet, ha azt a 26. cikk előírja; - felhasználási útmutató, ha hiányában nehéz megfelelően felhasználni -1,2 tf%-nál nagyobb alkoholtartalmú italok tényleges alkoholtartalma -tápértékjelölés

Tápértékjelölés feltüntetési módja és sorrendje a következő: Energia kJ/kcal KÖTELEZŐ Zsír amelyből 100 g KÖTELEZŐ —  telített zsírsavak 100 g KÖTELEZŐ —  egyszeresen telítetlen zsírsavak 100 g NEM KÖTELEZŐ —  többszörösen telítetlen zsírsavak 100 g NEM KÖTELEZŐ Szénhidrát, amelyből 100 g KÖTELEZŐ   —  cukrok 100 g KÖTELEZŐ —  poliolok 100 g NEM KÖTELEZŐ, de javasolt feltüntetni, ha tartalmaz cukoralkoholt —  keményítő 100 g NEM KÖTELEZŐ Rost 100 g NEM KÖTELEZŐ, de javasolt feltüntetni, ha tartalmaz rostot Fehérje 100 g KÖTELEZŐ Só 100 g KÖTELEZŐ

36/2014. (XII. 17.) FM rendelet az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról Nem előrecsomagolt élelmiszer:  a.) a végső fogyasztónak szánt élelmiszer, csomagolás nélkül kínálják a végső fogyasztónak, a vendéglátás, illetve a közétkeztetés részére. b.) az értékesítés helyén a fogyasztó kérésére, a fogyasztó fizikai jelenlétében csomagolnak, vagy c) közvetlen értékesítés céljára a forgalmazás helyén, de a fogyasztó távollétében becsomagolnak; pl gesztenyepüré, saláta, stb.

Címkézés Csomagolt kistermelői élelmiszer árusítása esetén a gazdaság helyén, piacon, vásáron, rendezvényen, engedélyezett ideiglenes árusító helyen a termék csomagolásán fel kell tüntetni: a kistermelő nevét, címét vagy gazdaságának címét, a termék nevét és a minőség-megőrzési időtartamát vagy fogyaszthatósági idejét, a fogyaszthatósági időtartammal rendelkező termékek esetén a tárolási hőmérsékletet, a termék tömegét, amennyiben nem a vásárló jelenlétében mérik. kiskereskedelmi, vagy vendéglátó létesítmény részére történő értékesítésnél a csomagoláson az élelmiszerek jelöléséről szóló 19/2004. FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet 4. § előírásai szerinti adattartalmat és a termék megnevezése előtt a „kistermelői” jelzőt kell feltüntetni. 19/2004. (II. 26.) FVM-ESZCSM-GKM rendelet

http://portal. nebih. gov. hu/documents/10182/406632/GHP_press_low http://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/406632/GHP_press_low.pdf/36f7dfad-0890-4950-b5e6-58bd71418b99