A munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Advertisements

Gazdasági vezetői jogállás Dr. Kőszegfalvi Edit. VEZETŐI FELADAT MUNKAVISZONYBAN 500 millió forintos bevétel, finanszírozási szerződéssel rendelkező eü.
Egyéb adók változásai Törvénytervezetek alapján. ART változásai 1) Munkáltatói adó-megállapítás, egyszerűsített bevallás lehetősége  Az új szabályok.
A munka- és pihenőidő Dr. Pál Lajos ügyvéd Pál és Kozma Ügyvédi Iroda 20/
Az új Munka Törvénykönyvének legfontosabb változásai.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
évi változások a társadalombiztosítási rendszerben (járulékok, egészségügyi hozzájárulás)
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
GINOP / „Út a munkaerőpiacra" GINOP Ifjúsági Garancia program A Veszprém Megyei Kormányhivatal részprojektjei 2016.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
Munkaidő 1. előadás Előadó: dr. Takács Gábor
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI TÁMOGATÁSI ESZKÖZÖK Szombathely, november 19.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A TÁVMUNKA SZABÁLYOZÁSÁVAL KAPCSOLATOS MEF JAVASLATOK A MEF ELŐTERJESZTÉS HÁTTERE KEMÉNY PÉTER E.ON HUNGÁRIA ZRT.
Különadók 2011, Ágazati különadók 2010.december 4-től hatályos 2010.december 4-től hatályos Adókötelezettséggel érintett tevékenység kör: Adókötelezettséggel.
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
1 A diasor hatályosítását végezte: Dr. Szalai András, július.
Munkajogi ismeretek Jogok és kötelezettségek I.. A felek jogai és kötelezettségei a munkajogviszonyban Együttműködési kötelezettség A munkajogviszonyban.
PIHENŐIDŐK. 1. Pihenőidő fajtái 2. Rövid pihenőidők 3. Szabadság 4. Rendkívüli szabadidők.
AZ MT. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEI. Általános rendelkezések 1. Általános elvek 2. Jognyilatkozatok megtétele 3. Érvénytelenség 4. Ptk. szerepe.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
A TANULÓSZERZŐDÉS, MINT A DUÁLIS KÉPZÉS MOTORJA InnoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat Szeptember 8. Soproni kereskedelmi.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Munkáltatói intézkedések közlésének Kttv. szerinti szabályozása
Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)
Munkajog – 7. Dr. Csőke Rita
Egyéb munkaerő-piaci programok
A közérdekű munka büntetés végrehajtása az önkormányzatoknál
Üzleti Jog Munkajog 2. Dr. Csőke Rita
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Teljesítési garanciák a svájci építőiparban
A jogszerű és hatékony foglalkoztatás lehetősége kollektív szerződésben Pécs, Előadó: dr. Nemeskéri-Kutlán Endre Munkajog vezető.
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Az új Mt. a mindennapokban
Jogi alapismeretek 2013.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A munkaszerződés módosítása, munkáltatói jogutódlás
A munkaviszony megszüntetése 1.
SZÁMVITEL.
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
A MUNKAVÁLLALÓ KÁRFELELŐSSÉGE
Közösségi oldalak jogi és HR vonatkozásai
1993-as közoktatási törvény
Munkavégzésre irányuló jogviszonyok
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
Munkaügyi hatósági feladatok 2018.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
ATIPIKUS MUNKAVISZONYOK
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Munkaszervezési ismeretek
Munkaidő 1. előadás.
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA
Körmöczi Márta Országos Egészségbiztosítási Pénztár
A munka díjazása.
Készletek transzformációja
Családi vállalkozások
Munkaidő 1. előadás.
A munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

A munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek Gyulavári Tamás gyulavari.tamas@jak.ppke.hu

Jogforrások Mt. 51-52. § Mt. alapelvi jelentőségű rendelkezései: - pl. együttműködési kötelezettség, méltányos mérlegelés elve - BH 2002/244: általános együttműködési kötelezettségből fakadó értesítési és tájékoztatási kötelezettség Egyéb jogszabályok pl. 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről

A munkáltató Jogai és kötelezettségei

munkáltatói kötelezettségek Mt. 51. § Ebből eredő munkavállalói jog Foglalkoztatási kötelezettség Foglalkoztatási igény (pl. gyes után) Munkabér fizetése Munkabérhez való jog, munkabér védelme (kifizetés szabályai) A munkavégzéshez szükséges feltételek megteremtése, a munka megszervezése, utasítás, irányítás, tájékoztatás Munkahely, munkaeszközök biztosítása, a munkavégzéshez szükséges konkrét és egyértelmű utasítások szerinti munkavégzés, esetleges képzések, továbbképzések Az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeinek megteremtése Munkaruha, védőruha, védőeszköz stb. A munkavállaló indokolt költségeinek megtérítése Utazási és egyéb költségek (pl. napidíj) megtérítése

Foglalkoztatási kötelezettség A munkaviszony fennállása alatt folyamatos Állásidő: ha a munkáltató foglalkoztatási kötelezettségének a beosztás szerinti munkaidőben nem tesz eleget A kiesett időre alapbér (+ esetleg bérpótlék) jár Kivétel: elháríthatatlan külső ok Huzamosabb időn át a foglalkoztatási kötelezettség elmulasztása: azonnali hatályú felmondás (BH 1996/127, BH 2002/297 ) Átmenetileg a MSZ-től eltérő munkakörben, munkahelyen, más munkáltatónál való foglalkoztatás

Munkabér fizetése Szigorú kógens szabályok alapján Kivételesen munkavégzés hiányában is

A munkavégzéshez szükséges feltételek biztosítása A munka megfelelő megszervezése A munkavégzés irányítása, a mv-k utasítása, munkavégzéshez szükséges tájékoztatás A munkavégzéshez szükséges ismeretek biztosítása Munkavégzés ellenőrzése A munkavállalók fegyelmezése

A munka megszervezése A munkavégzéshez szükséges feltételek biztosítása – ELTÉRŐ MEGÁLLAPODÁS HIÁNYÁBAN! Személyi feltételek: adott munkakörre való alkalmasság, összehangolás Tárgyi feltételek: munkavégzés helye, eszközök, alapanyagok stb. A munkáltató köteles a munkavállalónak azt a költségét megtéríteni, amely a munkaviszony teljesítésével indokoltan merült fel.

Utasítási jogkör

Utasítások kiadása Munkavégzés szinte teljes folyamatára kiterjedő, széleskörű A munkavégzés irányítása, illetve vezetése céljából Főszabály: szóbeliség Kivételesen írásbeliség: Törvény írja elő Munkavállaló kérésére bármikor

Utasítás megtagadása, eltérés az utasítástól Mt. 54. § Köteles megtagadni: más személy egészségét vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztető utasítás. Megtagadhatja: munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközés vagy a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné. Eltérés és figyelmeztetés: ha ez a munkáltató kártól való megóvása miatt feltétlenül indokolt és értesítésre nincs mód. De: rendelkezésre állási kötelezettség fennmarad és a jogszerű utasításokat köteles teljesíteni. Az utasítás jogellenes megtagadása: lényeges kötelezettségszegés.

Munkavállalók fegyelmezése

Figyelmeztetés Hátrányos jogkövetkezmény Munkaviszony megszüntetése Kettős értékelés tilalma!

Hátrányos jogkövetkezmény Mt. 56. § Vétkes kötelezettségszegés esetére KSZ vagy KSZ hiányában MUNKASZERZŐDÉS Garanciális szabályok Alkalmazás Hátrányos jogkövetkezmény Azonnali hatályú felmondás jogvesztő határidői (15 nap szubj., 1 év obj.+ bcs ) Csak a mv-al összefüggő, annak feltételeit határozott időre módosító hátrány Írásbeli, indokolt határozat Jogorvoslati kioktatás Igényérv. határidő: közléstől számított 30 napon belül Nem sértheti a munkavállaló személyiségi jogát vagy emberi méltóságát Nem állapítható meg olyan köt.szegés miatt, amelyet a m.tató a mv megszüntetésének indokaként is megjelöl. Pénzbüntetés nem haladhatja meg a munkavállaló egyhavi alapbérét. Mentesítés a munkavégzési és rendelkezésre állási köt alól (max. 30 nap) A kötelezettségszegés súlyával arányos

Egészséges és biztonságos munkavégzés feltételei 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről Munkavédelem: egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés személyi, tárgyi és szervezeti feltételei. Ésszerű alkalmazkodás követelménye (Mt. 51. § (5) bek.)

Ésszerű alkalmazkodás Mt. 51. § (5): A fogyatékossággal élő személy foglalkoztatása során gondoskodni kell az ésszerű alkalmazkodás feltételeiről. Forrása: 2000/78/EK Keretirányelv Fogyatékossággal élő személyekről szóló ENSZ egyezmény hátrányos megkülönböztetés Ésszerű mérték: nem jelenthet aránytalan terhet, nagyobb megterhelést mint amekkora a fogyatékos személy várható nyeresége

C-337/11 Ring Fogyatékosság = betegségből származó kóros állapot is, ha az hosszan tartóan korlátozza a munkavállalót a szakmai életben való részvételben. Az uniós joghoz képest elsőbbséget élvez az ENSZ egyezmény  a Keretirányelv rendelkezéseit az Egyezménnyel összhangban kell értelmezni. A munkaidő csökkentése a munkáltató számára ésszerű alkalmazkodási intézkedés, amennyiben az nem jelent aránytalan terhet. A munkaviszony megszüntetése rövidebb felmondási idővel olyan munkavállaló esetében, aki sokat betegeskedett jogellenes, amennyiben a munkáltató nem hozta meg a szükséges alkalmazkodási intézkedéseket.

Új szabály Mt. 51. § (3) A munkáltató a munkavállaló egészségi állapotának változására tekintettel köteles a munkafeltételeket, a munkaidő-beosztást - a 6. §-ban foglaltak figyelembevételével - megfelelően módosítani.

II. A munkavállaló kötelezettségei

A munkavállaló kötelezettségei Mt. 52. § Munkavállalói kötelezettség Ebből eredő munkáltatói jog Munkavégzési kötelezettség Foglalkoztatási jogosultság Rendelkezésre állási kötelezettség A munka felmerülésekor azonnali foglalkoztatási jogosultság Elvárható szakértelemmel, gondossággal, utasítások, szabályok és szokások szerinti munkavégzés Irányítási, utasításadási jog Együttműködés a munkatársakkal és harmadik személyekkel A munkakör ellátásához szükséges bizalomnak megfelelő magatartás Jogos munkáltatói érdekek védelme

Munkavégzési kötelezettség Munkahelyen való megjelenés kötelezettsége Munkára képes állapot és annak megőrzése Személyes munkavégzési kötelezettség

Rendelkezésre állási kötelezettség Munkavégzéshez képest mögöttes, járulékos kötelezettség Különös jelentősége van: ügyelet és készenlét esetén készenléti jellegű munkakör Rendkívüli munkavégzés

Harmadik személytől származó díjazás tilalma Mt. 52.§ (2): A munkavállaló a munkáltató előzetes hozzájárulása nélkül harmadik személytől díjazást a munkaviszonyban végzett tevékenységére tekintettel nem fogadhat el vagy nem köthet ki. munkabért csökkenteni nem lehet arra tekintettel, hogy a munkavállaló a munkáltató előzetes hozzájárulásával díjazásban részesült. díjazásnak minősül minden olyan vagyoni értékű szolgáltatás, amelyet harmadik személy a munkáltatót megillető szolgáltatáson felül a munkavállalónak nyújt.

Összeférhetetlenség Jogviszonyok közötti kizárásos kapcsolat Bejelentési kötelezettség Engedély nem kell Megtiltás? Jogos gazdasági érdek! Munkaszerződés, KSZ eltérhet Vezetők plusz kötelezettségei

Köszönöm a figyelmet!