Varga Júlia MTA KRTK KTI

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ ESZMECSERÉKRŐL "A kormány szakképzés-fejlesztési koncepciója az új szakképzési törvény”
Advertisements

GANZ ÁBRAHÁM KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA
„Bérek, adók és transzferek” szakmai konferencia
Pásztor Tibor főosztályvezető
Ifi István ügyosztályvezető november 2 4. Esélyegyenlőség a fővárosi TISZK-ekben.
Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
A TÁMOP projekt intézményi hatásai a Somogyi TISZK-ben Kispéter Sándor Főigazgató-helyettes Kispéter Sándor Főigazgató-helyettes.
ÚJ TENDENCIÁK A MAGYAR SZAKKÉPZÉSBEN
VEZETÉKNÉV KERESZTNÉV Szakképzés ma … Málnási Gábor.
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
A Magyar Köztársaság kormánya. Folytatódnak a kormány oktatási esélyegyenlőségi programjai Arató Gergely államtitkár prezentációja Budapest, augusztus.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
Második Esély projekt.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
TOVÁBBTANULÁS 2012 Felvételi eljárás a középfokú intézményekbe a es tanévre.
Az osztályfőnöki szerep története
Bonyhádi Oktatási Nevelési Intézmény
A szakképző iskolai intézményrendszer változásai és új képzési utak
1 AZ ÁTALAKULÓ SZAKKÉPZÉS FŐVÁROSI PEDADÓGIAI NAPOK 2OO4.november 15. Dr. Szenes György igazgató.
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
A szakmunkásképzés válságtünetei Hozzászólás a Kézdi Gábor, Köllő János és Varga Júlia által írott tanulmányhoz Mártonfi György, OFI Bp február.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Patrónus program és ezzel együtt az IPR bevezetése 2007/ 2008-as tanévtől a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók esélyenlőségének biztosítása céljából.
FELVETÉSEK A SZAKKÉPZÉS ÁTALAKÍTÁSÁHOZ Előadó: Szymczak Judit.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
KÖZOKTATÁS, SZAKKÉPZÉS, A MUNKA VILÁGA MSZT HÁROMSZÉKI Tagozata Sepsiszentgyörgy szeptember 29. Dr. Szenes György elnök.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. üzleteiben
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
GANZ ÁBRAHÁM KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
A Békéscsabai Központi Szakképző Iskolai tapasztalatok a vasútgépészeti szakmák képzésében április 29.
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
Átalakul a szakképző intézmények fenntartása
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
Learning by working! Dualizáció Magyarországon „A holisztikus megközelítés” Dr. SZILÁGYI JÁNOS Képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar.
SZAKKÉPZÉSI REFORM ÉS A FELNŐTTKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSA Dr. Vartman György Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály Szakképzési osztályvezető.
Felnőttoktatás. Jogszabályi háttér  a nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. tv.  a Szakképzésről szóló évi CLCCCVII. tv.  az évi LXXXIV.
Tájékoztató fórum Szakiskolai fejlesztési program C komponens iskolái számára KOMPONENS C Miskolc május 5. Nagy Zoltán komponensvezető
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM Tanulási karrierutak a Váci Szakképzési Centrumban.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
Bemutatkozik A Debreceni Szakképzési Centrum Péchy Mihály Építőipari Szakközépiskolája NYITOTT KAPUK NAPJA
Középiskolai továbbtanulás 2016/17
A szakiskolások továbbtanulási esélyei Kecskemét, Dr Liskó Ilona OFI
Őszi Attila főigazgató. ELŐZMÉNYEK A szakképzés kezdetei városunkban  Dunaújváros – új, tervezett, város  A szakképzés kezdete 1953 Technikum/(1969)Főiskola.
Köszöntjük a pályaválasztási szülői értekezlet résztvevőit! Nyíregyháza, szeptember 29.
Vörös-Gubicza Zsanett oktatási és képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara október 10.
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Felvételi a középfokú iskolákba
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM
Rettegi Attila február 14.
PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ 2014/2O15. tanév
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
Mérés-értékelési gyakorlatok tanulmányozása az európai szakképzésben
Továbbtanulás a Remenyikben 2017/2018 tanév
Szakiskolai fejlesztési program
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
TÁRSADALMI HATÁSOK.
Kompetencia Végzettség
Pályaválasztási szülői értekezlet
IRÁNY A PÁLYA! november 14. „Az emberi nemnek az a hivatása, hogy munkáljon, alkosson, teremtsen.” Széchenyi István.
Továbbtanulás 2018/2019 HOGYAN TOVÁBB? Pályaorientációs
Határokon átívelő projektek.
Kompetencia alapú szakoktatás
Háromszéki szakoktatás jövője
Beiskolázás a „Gundel”-ben
Pályaválasztási szülői értekezlet
NYITOTT KAPUK NAPJA november 14.
Előadás másolata:

Hozzászólás Gablini Gábor (GYOSZ) : A tudás alapú, innovatív társadalom szakképzésének stratégiája Varga Júlia MTA KRTK KTI „Munka- és oktatásgazdaságtan: újabb eredmények 2018” Szakmai konferencia, Szirák 2018. 11.09. 

Felkészítő év bevezetése választható jelleggel az általános iskolai képzésben Alapkompetencia vizsga bevezetése (alsó tagozat végén, valamint az általános iskola befejezésének végén) Szakképzésre felkészítő programok A tankötelezettség korhatárának 18 éves életkorra történő felemelése Pályaorientáció, pályatanácsadás, szakmai és pályaalkalmassági és a szakmai marketing szerepe Szakgimnáziumból való felvétel lehetősége felsőfokú intézménybe Az állami ösztöndíjprogram A tanulószerződéses juttatás A diákok munkavállalói státusza, A gazdálkodó szervezetek felelősség vállalása, Csúcstechnológiai központok létrehozása, Országos szakmai vizsga és kompetencia központok létrehozása, Duális Képzési Tanácsok kialakítása, Szakképzés tartalomszabályozásának és keretrendszerének átalakítása Szakképzés Fejlesztési és Felnőttképzési Kutatóintézet létrehozása Pedagógusok megnyerése, kollaboratív platformok létrehozása A koncepció modellként támaszkodjon a tavaly elfogadott 10 éves német programhoz

„Olyan vonzó szakképzési jövőképet kell felvázolni a szülőknek, a diákoknak, a gazdaság szereplőinek és a társadalomnak, amiért érdemes szakmát tanulni. A szakmaszerzés ténylegesen biztosítja a középosztályba történő felemelkedés perspektíváját, és egyben az érettségi megszerzése, a felsőoktatásba történő bejutás, nem csak papíron történő elvi lehetőség, hanem az oktatási rendszer által garantált, a hátrányos helyzetű társadalmi rétegekre is kiterjedő általános gyakorlat. „

„A jelenlegi folyamatban szakmák 60%-a tűnhet el és sok új szakma fog létrejönni. A digitális gazdaság kiszelektálja azokat a foglalkozásokat, amelyek a betanított munkára épülő, összeszerelő típusú feladatokból állnak. Radikálisan átalakítja a foglalkoztatás természetét, szerkezetét, átstrukturálja a világ nemzeteinek gazdaságát is. Egy dolgot világosan látnunk kell: a jövő gazdasága nem fogja díjazni azokat a munkavállalókat, akik nem képesek alkalmazkodni, reagálni az új kihívásokra. „

„Nem igaz, hogy a 2013-as 164 közismereti óraszámcsökkentés az alapvető oka a mai magyar szakképzés válságjelenségeinek.” „Tényszerűen megvizsgálva a közismereti órák számát a rendszerváltás előtti időszakban ez 924 óra, az 1998-2010 közötti szakaszban 1512 óra, a 2013-as 8 osztályra épülő duális képzés bevezetésével ez 1348 óra volt” 2003/04 2016/17 Szakközépiskola (korábban szakiskola) 832 676 Szakgimnázium (korábban szakközépiskola) 2754 2390

„A cél az érettségire épülő szakmatanulás expanziójának visszaállítása, a felsőfokú szakirányú továbbtanulás motivációjának helyreállítása, az előzetesen megszerzett tudás kreditekben történő beszámítása, valamint a szakképzés vonzerejének és a munka világába történő átmenet erősítése. Újra el kell érni, hogy a szakgimnáziumok teljes értékű érettségit biztosítva visszaadják a fiataloknak a továbbtanulási esélyeket.”