Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Továbbtanulás 2018/2019 HOGYAN TOVÁBB? Pályaorientációs

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Továbbtanulás 2018/2019 HOGYAN TOVÁBB? Pályaorientációs"— Előadás másolata:

1 Továbbtanulás 2018/2019 HOGYAN TOVÁBB? Pályaorientációs
szülői értekezlet

2 Megfelelő pályaválasztás – Mindenki közös érdeke
Gyermekeinknek: boldog, kiegyensúlyozott, biztos alapokon álló felnőttkor Szülőknek: biztonságban látni gyermeküket Iskolánknak: sikeres beiskolázás – az iskolai sikere is Pályaorientáció

3 Pályaorientáció célja
a döntéshozatal támogatása önismeret pályaismeret munka világának ismerete SIKER

4 Pályaorientáció SZAKKÉPZÉSI TÖRVÉNY 85. §
Az életpálya-tanácsadási (pályaorientációs) szolgáltatás magában foglalja a pályainformáció-nyújtást, a pályaválasztási tanácsadást, a továbbtanulási tanácsadást, a professzionális pályatanácsadást, a foglalkoztatási, és munkába állási tanácsadást, a pályakorrekciós tanácsadást, és a kompetenciák fejlesztését, amely segíti, a szolgáltatást igénybe vevő pályaválasztását, továbbtanulását, az egész életen át tartó tanulását, és a munka világába történő bekapcsolódását, az alapfokú iskolába történő felvételtől, a munkaerőpiac elhagyásáig SZAKKÉPZÉSI TÖRVÉNY 85. §

5 Mi várható a következő években?
Pár éven belül szakmák tűnnek el Pár éven belül új szakmák jönnek létre (kb. 65% ma még nem is létezik) Felértékelődnek a készségek Komplex problémamegoldás Kritikus gondolkodás Kreativítás Emberek kezelése

6 Mi a helyzet jelenleg Magyarországon?
Csökkenő munkanélküliség Rengeteg betöltetlen álláshely Hiányszakmák Beiskolázás 2018

7 A 9. évfolyamra történő beiskolázás néhány számadata 2018
a jelentkezést leadó tanulók száma fő (az előző tanévben fő), akik közül en (a jelentkezők 20,82 %-a) éltek a módosítás lehetőségével a diákok 96,69%-át felvették az általános felvételi eljárásban ( tanuló) a felvett diákok 77,18%-át az általuk elsőnek jelölt tanulmányi területre vették fel a felvett diákok 94,20%-át az általuk első három helyre jelölt tanulmányi terület valamelyikére vették fel az ekkor kimaradók részére (2 687 tanuló) bőségesen elegendő üres hely maradt a középfokú intézményekben, amelyekre a rendkívüli felvételi eljárás során felvételt nyerhetnek. Forrás: oktatas.hu

8 Középfokú iskolatípusok
Hova jelentkezhetünk?  Gimnázium  Szakgimnázium  Szakközépiskola  Szakiskola

9 GIMNÁZIUMOK (4) A gimnázium négy – nyelvi előkészítő évfolyam
esetében öt – évfolyammal működő nevelési- oktatási intézmény, ahol általános műveltséget megalapozó valamint érettségi vizsgára felsőfokú tanulmányokra felkészítő nevelés-oktatás

10 SZAKGIMNÁZIUM (4+1) szakmai érettségi végzettséget ad Felkészít:
érettségire és ehhez kapcsolódó szakképesítés megszerzésére (+1 év OKJ szakmai végzettség) szakirányú felsőfokú tanulmányokra szakirányú munkába állásra

11 SZAKKÖZÉPISKOLA (3 év, +2 érettségi)
A szakközépiskolának öt évfolyama van, amelyből: három év az adott szakképesítés megszerzésére szolgál, közismereti képzést és szakmai elméleti és gyakorlati oktatást magában foglaló szakképzési évfolyam további kettő, érettségi vizsgára felkészítő évfolyam (egyéni döntés alapján!)

12 SZAKISKOLA (3) A szakiskola, a többi tanulóval sajátos nevelési igénye miatt együtt haladásra nem képes tanulókat készíti fel szakmai vizsgára és nyújt részükre a munkába álláshoz és az az életkezdéshez szükséges ismereteket.

13 A KÖZÉPISKOLAI FELVÉTELI FOLYAMAT LÉPÉSEI, HATÁRIDŐK
Október 20. A középfokú iskolák meghatározzák tanulmányi területeiket, és rögzítik a felvételi eljárásuk rendjét tartalmazó felvételi tájékoztatójukat és azt nyilvánosságra kell hozniuk a honlapjukon. Az általános iskola október 31-ig a nyolcadik évfolyamra járó tanulókat tájékoztatja a középfokú iskolai felvételi eljárás rendjéről

14 november 16. A Hivatal közzéteszi a nyolcadik évfolyamosok számára központi írásbeli felvételi vizsgát szervező intézmények jegyzékét december 7. A tanulók jelentkezése a központi írásbeli felvételi vizsgára közvetlenül a központi írásbeli felvételi vizsgát szervező - az Arany János Tehetséggondozó Programra történő pályázat benyújtása esetén a pályázatban megjelölt – intézménybe december 11. Az Arany János Tehetséggondozó Programra történő pályázatok benyújtása. A Széna Téri Általános Iskola ig (péntek) kéri a kitöltött és aláírt jelentkezési lapot!

15 Írásbeli vizsgára jelentkezés - tudnivalók
A központi írásbeli vizsgát szervező középiskola minden hozzá forduló tanuló jelentkezését köteles fogadni Egy tanuló csak egy középiskolába jelentkezhet írásbeli vizsgára Az SNI tanuló a központi írásbeli vizsga során a szakértői véleményben foglaltak alapján az alábbi kedvezményekre lehet jogosult: Időhosszabbítás, segédeszköz használata, a vizsga meghatározott részeinek értékelése alóli felmentés A központi írásbeli vizsgára vonatkozó speciális elbírálást minden esetben írásos kérelemben kell igényelni – a központi írásbeli vizsga előtt – a vizsgaszervező iskolában. A kérelmet és a szakértői véleményt a központi írásbeli vizsgára történő jelentkezéskor a jelentkezési lappal együtt kell benyújtani az iskolához.

16 2019. január 19., 10.00 Központi írásbeli felvételi vizsgák a kilencedik évfolyamra és az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkezők számára az érintett intézményekben. 2019. január 24., 14.00 Pótló központi írásbeli felvételi vizsgák a kilencedik évfolyamra, azoknak, akik az előző írásbelin alapos ok miatt nem tudtak részt venni.

17 2019. február 7. A központi írásbeli felvételi vizsgát szervező intézmények a Hivatal által meghatározott módon értesítik az írásbeli eredményéről a tanulókat (középiskolai honlap, betekintési lehetőség, értékelő lap) A központi írásbeli vizsga eredménye Értékelő lapot minden tanulónak átadja az a középiskola, ahol írta a felvételit Az Értékelő lapot az általános iskolába kell bevinni.

18 2019. február 18. A jelentkezési lapok és a tanulói adatlap általános iskolai továbbításának határideje A Széna Téri Általános Iskola február 11-ig (hétfő) kéri az aláírt dokumentumokat!

19 2019. február március 14. A szóbeli meghallgatások az általános felvételi eljárás keretében. 2019. március 18. A középfokú iskola eddig az időpontig nyilvánosságra hozza a jelentkezők felvételi jegyzékét (ideiglenes felvételi jegyzék). 2019. március A tanulói adatlapok módosításának lehetősége az általános iskolában.

20 2019. április 30. A felvételt hirdető középfokú iskolák megküldik a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a jelentkezőknek és az általános iskoláknak fellebbezések (a szülőnek közvetlenül a középiskolával kell felvennie a kapcsolatot)

21 Mi történik ha sehova nem vesznek fel egy tanulót?
2019. június 17. Az általános iskola értesítést küld a tanulóról a tanuló állandó lakhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes megyeszékhely szerinti járási hivatal, valamint a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal részére, amennyiben kezdeményezi a tanköteles tanuló felvételét a Szakképzési Hídprogramba. A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal kijelöl legalább egy, a megye területén működő Szakképzési Hídprogramban részt vevő középfokú intézményt, tagintézményt, amely a tanulót felveszi tankötelezettségének teljesítése érdekében.

22 2019. június Beiratkozás a középfokú iskolákba, valamint a Köznevelési és a Szakképzési Hídprogramba az iskola igazgatója által meghatározott időben (középiskolai honlapok, ill. értesítés levélben) Pótbeiratások: augusztusban, a középiskola által kijelölt időpontban

23 Egyéb iskolai segítség a pályaválasztáshoz

24 Egyéb iskolai segítség a pályaválasztáshoz
2018. November (P-SZ) Pályaválasztási kiállítás Székesfehérvár, Seregélyesi út 113. Szakmák bemutatója Iskolák bemutatkozása Munkáltatói tevékenységek Egyéb iskolai segítség a pályaválasztáshoz Szervezett iskolai látogatás: november 9-e – kor –szülői segítséggel!

25 (Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat)
 Osztályfőnöki órák szervezése Számítógéppel támogatott pályaorientáció  NYÍLT NAPOK a középiskolákban  Minden a felvételi folyamatról, előző évi feladatsorok:  Pályaválasztási tanácsadás (Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat)

26 EGYÉB INFORMÁCIÓK, SEGÍTSÉGEK
 Kalauz a képzések és a munka világához, foglalkozásn leírások, képző intézmények, ön- és pályaismereti kérdőívek, hivatalos adatbázisok (NPP).

27 SZAKKÉPZÉS – PÁLYAORIENTÁCIÓ
EGYÉB INFORMÁCIÓK, SEGÍTSÉGEK Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara SZAKKÉPZÉS – PÁLYAORIENTÁCIÓ Székesfehérvári Szakképzési Centrum Iskolák, képzések

28 Összefoglalva – mik a teendők?
Jelentkezés az írásbeli felvételi vizsgára / Írásbeli felvételi vizsga 2019. január 19., 10.00 Értékelő lapok az eredményekkel ig – ezt a Széna Térre be kell hozni! Jelentkezési lapok benyújtása / Módosítási lehetőség Aztán várunk!

29


Letölteni ppt "Továbbtanulás 2018/2019 HOGYAN TOVÁBB? Pályaorientációs"

Hasonló előadás


Google Hirdetések