Az iskolai szervezet és fejlesztése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Projektciklus- menedzsment (PCM)
Advertisements

A tervezés mint menedzsment funkció
A szociális szolgáltatások tervezése az iskolában Szociálpedagógia WJLF Pedagógia BA.
NCA - Önkéntes projektek tervezése és megvalósítása
Az ötlettől a projekttervig
2. A marketing kommunikáció társtudományai és azok marketing kommunikációban hasznosítható eredményei Pszichológia Szociológia Esztétika.
Érvelés, tárgyalás, meggyőzés
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Motivációs kérdezés technikája
Üzleti piacok, üzleti vásárlók (ipari marketing)
A TÁRGYALÁS Mint a versengés és az együttműködés közötti egyensúlyozó tevékenység.
A SZEMÉLYPERCEPCIÓ, SZTEREOTIPIÁK, ELŐITÉLETEK
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Mérnöki objektumok leírása és elemzése virtuális terekben c. tantárgy Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek.
A szervezeti konfliktusosság elemzése A konfliktusok értelmezése kapcsán felmerülő kérdések: –Hogyan értelmezhetők a konfliktusok? –Milyen okokra vezethetők.
Fejlesztési, stratégiai útmutató
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
Stratégiai kontrolling az egészségügyben
Komplex rendszertervezési módszerek
DÖNTÉSELŐKÉSZÍTÉS, DÖNTÉS
Kérdések a második zh-hoz
Az erőszakmentes kommunikáció technikája
Szolgáltatásfejlesztés Az értékesítési és marketing osztály feladata Új szolgáltatások kifejlesztése a hagyományos és a versenypiaci tevékenységhez.
Vezetői módszereink azonosítása a tanult modellek alapján Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány
Sponsorare necesse est
Kommunikáció a szervezetben
Fogyasztói magatartást befolyásoló tényezők
Szervezeti viselkedés Bevezetés
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK 1.A MENEDZSMENTRŐL ÁLTALÁBAN - KÖZÉPPONTBAN: AZ EMBER 2.A CSOPORTOK MŰKÖDÉSE 3.KOMMUNIKÁCIÓ 4.MOTIVÁCIÓ 5.VEZETÉSI.
FIATALKORI BŰNÖZÉS ÉS VIKTIMOLÓGIA
Kommunikáció és tömegkommunikáció
Klímamérés. A klíma percepcionalitása maguk a szervezet tagjai alakítják maguk a szervezet tagjai alakítják munkájukra aszerint van befolyással, munkájukra.
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
A kommunikáció nem nyelvi kifejezőeszközei
Az innováció-átvételi döntési folyamat
Kommunikáció a Vincés Családban Készítette: Sz ű cs Péter.
Elégedett ügyfél – sikeres üzlet Terjesztési konferencia Disicimus Üzleti Akadémia 2004.május 28.
A kurzus céljai:  A szociális és foglalkozatási szakemberek közötti együttműködés fejlesztése.  Pedagógusok és foglalkozatási szakemberek közötti együttműködés.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
A befektetőbarát önkormányzat 2011 szeptember 23. Lunk Tamás.
1 Mit vártunk, mit kaptunk, mit remélünk ? Összeállította: Kálóczi Katalin projektvezető december 8. EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁRI.
Virtuális mediáció? – Hagyományos és új mediációs módszerek
1 Vitatípus A helyzetet meghat. konfliktus CélEszközKövetkezmény Veszekedés Érzelmi, morális, anyagi konfliktus A másik legyőzése, feszültség levezetése.
Gazdasági Mediáció Konferencia április 28. vitából egyezség Varga Tamás, gazdasági mediátor Gazdasági Mediáció Konferencia Április 28. Varga.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Útmutató Tippek, típushibák, megoldások és némi statisztika.
Hatékonyságnövelés, avagy: Buktatók és előnyök a társas praxisban 2014 PMK dr. Bába András – Polequi Bt.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Informatikai alapfogalmak
Kérdések VIZSGÁHOZ. VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez? Hasonlítsa össze a Kft-t és a Bt-t, mint vállalkozási formát! Melyiket,
Képes Érzelmi Intelligencia Teszt a éves korosztály számára
1 Szervezet és minőség 2. előadás 1. 2 Az előadás tartalmi elemei Alapfogalmak A minőségfejlesztés jogszabályi háttere Minőségfejlesztési megközelítések.
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Gazdasági informatika - bevezető …avagy miért emlegetünk szakdolgozat írást informatika címén???
Dr. Veres István BME-MVT Személyes eladás tervezése.
Nemi sajátosságok a vállalkozói készségekben
INFORMÁCIÓ MENEDZSMENT
Az ötlettől a projekttervig
Kérdések a második zh-hoz
Konfliktus fogalma: az értékek vagy érdekek összeütközése.
Lelkivezetés elmélete
A KOMMUNIKÁCIÓ FUNKCIÓI A SZERVEZETBEN
Könyvtári protokoll. Kommunikáció Folyamat, amelyben az egyén információt továbbit azzal a céllal, hogy más egyént befolyásoljon. Folyamat, amelyben.
Kompetencia menedzsment 4. Modul BGF
Dr. Rozgonyi Tiborné Debrecen 2010.
Kommunikációs gyakorlatok Koncz Katalin egyetemi tanár
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 3
Előadás másolata:

Az iskolai szervezet és fejlesztése 8. óra

Döntéshozatal és konfliktus a szervezet életében A döntés jelentősége és formái - a döntés komplex folyamat - csak az a döntés jó, amelyben azok az emberek is részt vesznek akikre a döntés vonatkozik - a döntés legyen mindig megalapozott és szakszerű - egyszerű és bonyolult döntések - döntési folyamat ~ a jó döntés előfeltétele a szükséges és elégséges információ ~ a probléma leküzdésének három lépése - eldönteni: mi a teendő - megtenni - ellenőrizni, hogy bevált-e a megoldás - döntéshozatal egy utolsó lépés, mely magában foglalja a információszerzést, elemzést, értékelést

Döntéshozatal és konfliktus a szervezet életében Stratégiai döntések - fontosabb, jelentősebb döntés (pl.:iskola szerkezeti átalakítása) - stratégia kialakítása ~ rögzítse a jelenlegi szervezetett (állapotfelmérés) ~ a probléma feltárása ~ melyek a stratégiai probléma gyökerei ~ új stratégia kialakítása ~ az alternatív stratégia értékelése ~ válasszon új stratégiát - döntés jellemzői ~ megfontoltság ~ gyorsaság ~ következetesség

Döntéshozatal és konfliktus a szervezet életében Konfliktusok a nevelőtestületben - konfliktusok tünetei ~ ellenséges hangulat, féltékenység, különböző informális csoportok kialakulása, munkamorál romlása, elégedetlenség - konfliktusok feloldása (kompromisszumok kötése) ~ konfliktusok figyelmen kívül hagyása ~ szétválasztással ~ konfrontációval ~ szabályok, előírások meghatározása

Döntéshozatal és konfliktus a szervezet életében Tárgyalástechnika - a tárgyalás fajtái ~ üzleti tárgyalás ~ informális tárgyalás - a kommunikációs jelek értelmezése ~ jelrendszerek elsajátítása ~ értékrend, szemléletmód - sikeres kommunikáció ~ a másik ember észlelése ~ személyes benyomások, várakozások ~ személyes érdek, elfogultság ~ hangulat szerepe ~ beleélés még nem empátia ~ saját magunkról alkotott kép szerepe

Döntéshozatal és konfliktus a szervezet életében - a kommunikáció eszközei ~ a nyelv, mint a hatásgyakorlás eszköze - nem verbális jelzések gazdag rendszere ~ gesztusok, mimika, testtartás - a meggyőzés (mennyire hatásosak az érvek) ~ az információ forrása - bizonyító érvek - negatív hangulat keltés - pozitív hangulat keltés ~ előadásmód ~ gyakorlati megoldások - felkészülés a tárgyalásra, tervezés, tárgyalás légköre, először azon kérdések tárgyalása melyben egyetértés várható ~ kommunikáció a tárgyalás során

Döntéshozatal és konfliktus a szervezet életében ~ az érdemi tárgyalás szakaszai - felderítés, információ gyüjtés - ajánlattétel, alku - megállapodás - rögzítés, jóváhagyás, aláírás

Kellemes hétvégét, jó pihenést!