Természetismereti kirándulásra való felkészüléshez javaslat

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Döntés a kezedben van: egészség- és környezettudatos szemléletformálás a Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziumában” április 22.
Advertisements

Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Text Pioneers into Practice 2016 Hungary. 2 A Pioneers into Practice program célja, hogy elősegítse az alacsony széndioxid kibocsátással működő, versenyképes.
KÖVETELMÉNY, ELVÁRÁS MEGNEVEZÉSTARTALOM EGÉSZSÉGÜGYI KÖVETELMÉNYJÓ ÁLLÓKÉPESSÉG EGÉSZSÉGES IDEGRENDSZER ÉP HALLÁS, ÉRTHETŐ BESZÉD KIZÁRÓ OK: MOZGÁS ÉS.
2011. évi zárás Készítette: Juhász Ágnes. 1. Zárást megelőző feladatok  Leltározás  Folyószámla egyeztetés (kapcsolt vállalkozásoktól egyenlegkérés)
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Előkészületek az on-line referensz útján történő orvos-biológiai és egészségügyi információszolgáltatásra.
BINARIT TIMESHEET Több, mint munkaidő nyilvántartás Virág Zsolt (BINARIT Informatikai Kft.)„Hogyan legyek milliomos?” konferencia – BKIK ( )
A KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZER HATÉKONY MŰKÖDTETÉSE ÉS A SZOLGÁLTATÁS NÉPSZERŰSÍTÉSE VI. KSZR MŰHELYNAP – ZALAEGERSZEG NOVEMBER 11. A KSZR.
AZ ELEKTRONIKUS KÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA INFORMATIKA A FELSŐOKTATÁSBAN DEBRECEN DR. ZÁRDA SAROLTA GÁBOR DÉNES FŐISKOLA.
Egységes, központi elektronikus nyilvántartás jön létre a korábbi széttagolt, és egymással nem kompatibilis, adathiányos korszerűtlen nyilvántartások.
A szaktanácsadás szolgáltatási terület dokumentációja Némethné Józsa Ágnes Intézményfejlesztési referens.
A MÉRÉS-ÉRTÉKELÉS TANULMÁNYOZÁSA AZ EURÓPAI SZAKKÉPZÉSBEN A MÉRÉS-ÉRTÉKELÉS TANULMÁNYOZÁSA AZ EURÓPAI SZAKKÉPZÉSBEN Regionális konferencia Kecskemét, 2007.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
Helyi védett értékek bemutatása
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Az iskolai könyvtár telepítése, térszervezése és felszerelése
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése
Hogyan lett Szentgotthárd energiaváros?
A gyógyítás (hézagos) gazdasági alapjai
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Országos Tűzvédelmi Szabályzat KÖZÖSSÉGI LÉTESÍTMÉNYEK,
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
A program általános célja
Hatékony és pontos munkavégzés
MTT MA Mérnöktanár mesterszak
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
A Nemzeti Pályainformációs Portál
Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola
Miért választottam a BME Mérnökinformatikus Szakot?
Nyílt nap Iskola neve Dátum.
A POSTAPARTNER munkaerő-piaci program
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
„Adjunk esélyt mindenkinek
Felhasználóképzés a kórházban
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
TÉNYEK UTÁN CSELEKVÉS Viziné Molnár Anna Uzsoki Utcai Kórház
INFOÉRA Zsakó László Informatikai tanárszak problémái ELTE Informatikai Kar Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
2010. I-IV. hónap közlekedési baleseti statisztikája,
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Szülői értekezlet 6.B
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Sebők Sándor projektvezető MKT IG2 fórum, február 8.
Készletek transzformációja
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
HIRING 101: BEVEZETÉS A TOBORZÁS-KIVÁLASZTÁSBA
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Tanári beírások – szülői válaszok
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ
Németország BESZÁMOLÓ 2014
[Év beszúrása]. évi iskolaév Intézmény Tanár Osztály
[Év beszúrása]. évi iskolaév Intézmény Tanár Osztály
A dolgozói teljesítménymérés gyakorlata a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Minőségirányítási szakmai nap.
A tehetséggondozás kihívásai
Előadás másolata:

Természetismereti kirándulásra való felkészüléshez javaslat Készült a „Képzés szakvezetett kirándulás vezetésről, fővárosi védett területekről” MTVSZ természetismereti programsorozatához. Előadó: Telek György túravezető BTSSZ Természetvédelmi és természetismereti bizottság 2018 A projektet a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatta.

Bemutatkozás: Fogadatlan prókátor Minek alapján ? Ötlet, javaslat, mindenki a saját stílusába. Megszívlelendő tanács. Sokat tud az, aki tudja, hogy amit nem tud hol találja meg. Nem kell megfogadni, de érdemes figyelembe venni a következőket:

Felkészülés Első rész. Cél meghatározás (Kiránduló, oktató, ismertető, összetartó) A célnak megfelelő terület kiválasztása (közlekedés ) Tájékozódás. (internet, kapcsolat keresés) Szükséges engedélyek megszerzése (iskola, hivatal ) Második rész. A kirándulás tervezése, egyeztetése segítőkkel. Útvonalterv, program a célnak megfelelően Időpont Találkozási hely Költségek Háttér program. (játék, vetélkedő, sport stb.)

Előkészületek Harmadik rész. A kirándulás meghirdetése Kedv csinálás, a program, útvonal ismertetésével Résztvevők bevonása az előkészületekbe és a lebonyolításba Szülők tájékoztatása Negyedik rész. Fontosabb tudnivalók pontosítása lehetőleg írásba. ( túrakiírás, felszerelés, hoznivalók stb. Résztvevők bevonása a lebonyolításba ( Időkakukk, videós, fotós, jelzés, vagy útvonal figyelő, történész, növény, geológia felkészülő, játékmester stb.)

A kirándulás elején Találkozáskor: Létszám megállapítás Felszerelés ellenőrzése (esőkabát, cipő,) Utazáskor bérlet, jegy ellenőrzése. Túra kezdetén a legelső arra alkalmas helyen: Résztvevők köszöntése, létszám pontosítása Túravezetők, segítők bemutatása A kirándulás célja és programjának pontosítása Természetvédelmi területen való viselkedés szabályainak ismertetése. Egészségügyi dolgok elmondása (kullancs, öltözék, probléma esetén azonnal jelentkezés (csípés, ficam, horzsolás stb) Fotók és videók készítésének kulturális illemtana. Első és utolsó résztvevő kijelölése Csoportkép készítése.

A kirándulás közben Létszám és távolság figyelés Elevenkedők kezelése Túravezető, szakemberek, külsősök segítése. Veszélyhelyzetre időben felhívás Szemét kezelésére felhívás, pld. étkezéskor A programba bevont résztvevők kezelése

A kirándulás végén Létszám ellenőrzés A résztvevők értékelése kiránduláson készült képek videók felhasználása kezelése Túravezető, szakemberek, külsősök munkájának értékelése Közös csoportkép készítése Közös kézfogással elköszönés Hazautazás

Záró javaslat Dokumentálás a megfelelő helyen és formában Beszámoló, képek, videók megjelentetése a megfelelő helyen, ellenőrzötten. Adminisztrációs feladatok elvégzése.

Kirándulásod során csak a lábnyomodat hagyd magad után az erdőben és csak az emlékeidet vidd magaddal haza. „Az erdő a világ egyetlen olyan könyvtára, mely akkor is tudáshoz juttat, ha csendben vagy és nyitott szemmel sétálsz benne.” /Madas László erdőmérnök/

Köszönöm a figyelmet