Http://www. lauraolomuveg http://www.lauraolomuveg.com/olomuveg_muveszet/az-olomuvegezes-kezdetei-a-kozepkorban Mester Éva – Az építészeti üvegek iparművészeti.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nemesvitai Karácsony „Igazi Karácsonyi csodára várva”
Advertisements

A KŐBALTÁTÓL AZ ELSŐ SZÁMÍTÓGÉPIG...
Liszt Ferenc - Szerelmi álmok Automatikus prezentáció.
Fény és hőmérséklet az iskolában Készítette: Kiss Marina 8.c, Tóth Eszter 8.c, Imeli Áron 11.c.
Pásztorélet.
Múcsonyban található irodaépület Ft-ért eladó!
A jurtától a háromosztatú parasztházig
A Barátság.
A Dunakanyar legszebb helyei
Az Ócsai Tájház.
Cella Septichora.
Ancient Babylon MUSIC : BONNY M – RIVERS OF BABYLON.
I M Á D S Á G (SZÉP ERNŐ ).
A FÖLD TERMÉSZETI ERŐFORRÁSAI
Jó reggelt- Isten hozott !.
Folyók, Hol-tenger és érdekességek
S OK SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK a VOGEL&NOOT újdonságai körében!
Petőfi Sándor: Az alföld
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Készítette: Bajkó Balázs Hullár Péter
A Föld nevű bolygó Bolygónk különlegesen kedvező naprendszerbeli helyzete lehetővé tette, hogy rajta 3,5-4 milliárd évvel ezelőtt az élet megjelenjen.
A jurtától a háromosztatú parasztházig
A földtörténet Ősidő A Föld 4,6 milliárd éves
A földfelszín formakincsei
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
Automático Magyarra fordítás: toToBe.
Napra Valentin.
Szülőhazám! Zenével:.
A népdalok 27/B.
Hellászi lakáskultúra
2010.februr.13. Szombat Budapest és környéke természeti értékei III. Természetismereti és létesítményellenőrző túra MEGHÍVÓ.
Veresegyház Veresegyház fő fejlesztési irányai és céljai meghatározására, alapos információgyűjtést, és széleskörű tájékozódást követően került sor. Az.
Koreai sámánizmus A gwishinek
Megújuló energiaforrás
Jó reggelt- Isten hozott !.
A csillagászat keletkezése
A jegyzetírás. Magyar szólások és közmondások könyvének használata
Vígh Xénia: A reneszánsz művészet
Petőfi Sándor AZ ALFÖLD.
Egy csipetnyi Egerszalók Bánik Dominka, Fazekas Árnika 11.e
A rómaiak nyomában.
Ókeresztény Sírkamrák
Heves megye történelmi térképe az emlékhelyekkel
MÁJUSI IDÓJÁRÁS 2013-BAN ÉN ÍGY KÉSZÍTETTEM EL. KEZDETBEN  Kiválasztottam a témát, ami az időjárásjelentés lett  A hónapot is kiválasztottam ami a május.
Cri Du Chat Baráti Társaság
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Pásztorélet © Németh György.
Hellászi lakáskultúra
Maravillas naturales por accidente A természet véletlenszerű furcsaságai.
Bábel tornya.
A bankok kialakulásának folyamata
Machu Picchu Az Öreg csúcs.
Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engem
Magasépítési acélszerkezetek
MÍTOSZ A vízözön (pusztulásmítosz) (Részlet a Teremtés könyvéből)
Nagyböjt III Vasárnap Á-év János 4,5-42 Jézus megérkezett Szamaria egyik városába, amelyet Szikarnak neveznek, közel ahhoz a földdarabhoz, amelyet Jákob.
Esély a szülőknek, lehetőség a gyermekeknek. Városligeti Fasori Bölcsőde Projekt célja: a megnövekedett gyermek létszám - 25 új férőhely - a gyerekek.
M ű vészeti korok szépségei Játékos vetélked ő Kriván Norbert Buzás Kristóf 12.C 12.A.
Az Eötvös-inga Készítette: Virágh Máté 9. c EÖTVÖS LORÁND
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal, kezed műve a hajnali harmatcsepp és a Nap. Add, hogy egész nap jókedvű és tiszta legyek: a Világosság.
Január, Február, Március
A HÁROM FA.
Székelyderzs a becsület falva
SZECESSZIÓ VICTOR HORTA
Koreai sámánizmus A gwishinek
A külváros, a belváros és a hegyvidék hatása a levegőszennyezettségre
Novemberi körséta a Mecsekben
Barátaimnak Szeretettel
FOHÁSZ A HAZÁÉRT … Liszt Ferenc - Szerelmi álmok
a hét verse Babits Mihály: Mint különös hírmondó... éltető éva 
Előadás másolata:

http://www. lauraolomuveg http://www.lauraolomuveg.com/olomuveg_muveszet/az-olomuvegezes-kezdetei-a-kozepkorban Mester Éva – Az építészeti üvegek iparművészeti értékei. ( Geopen, Bp. 2012.)

Témaként a mázas kerámia tetőcserép jellemzését választottam Témaként a mázas kerámia tetőcserép jellemzését választottam. A ház fontos szerkezeti eleme, amely az ősidők óta meghatározza az épület megjelenését. Elsődleges funkciói közé tartozik a védelem a természeti hatások ellen, mint például: szél, eső, hó, napsütés. Esztétikai funkciót is betölt. Manapság már épületek tetőit különböző funkciókkal is elláthatjuk, mint például kialakítható rajtuk: terasz, kert, gépjárművel járható tető. De akár a tető alatti teret is hasznosíthatjuk lakótérként is. Ez nem a cserépről szól, nem is a mázról. Az évszázadok során sokat változott, az hogy mivel fedjük otthonaink, intézményeink tetejét. E fejlődés során alakult ki a mázas kerámia tetőcserép. Kialakulása a 19.-20. század fordulójára tehető??? szerintem korábban!, amikor is különböző fejlesztéseket végeztek az alapanyag gyártásában. Azért választottam a mázas kerámia tetőcserepet, mert úgy gondolom a tetőfedés egy olyan állomása, amikor már az alapfunkción túl, esztétikai funkcióval is ellátták a cserepet, és igazán szép és érdekes épületek születtek így hazánkban.

1. A kútgém fel van eresztve úgy, hogy a vízmerő dézsa a kút állójára van téve. Jelentése: vigyázz, hivatalos ember érkezett (pusztagazda, mezőőr, olvasó bizottság, csendőr). 2. A kútgém fel van eresztve, a vízmerő dézsa a kifolyó csatornán áll. Jelentése: hajtsák a jószágokat az itatóhoz. 3. A kútgém fel van eresztve, a vízmerő dézsa a káva mellett kívül a földre van letéve. Jelentése: Elkészült az ebéd, jöjjetek ebédelni. (Ezt a jelzést csak ősszel és tavasszal alkalmazták, amikor egész nap legelt a nyáj. 4. A kútgém fel van eresztve úgy, hogy a dézsa a magasban szabadon lóg. Jelentése: Nagy baj, szerencsétlenség történt (jószágkár, emberhalál). Amikor ezt meglátták azonnal siettek a szomszédos legelőkről segítséget nyújtani. 5. A kútostor a dézsával a kútágasba vert szögre van akasztva. Jelentése: a gulyába, vagy a ménesbe befogadott idegen jószágot sürgősen el kell tüntetni, mert keresik, vagy megérkezett az olvasó bizottság. 6. A vízmerő dézsa teljesen bele van nyomva a kútba. Jelentése: vigyázz, látogató gazdák érkeztek, ha nem a saját lovadon ülsz, cseréld át a magadéra. Ezt csak a csikósok ismerik. 7. A dézsa nincs a kútostoron, ez pedig fel van téve az ágasra. Jelentése: a kút vize nem iható, mert valaki beleölte magát, vagy jószág fulladt bele. 8. A kútgém felengedetten áll dézsa és kútostor sincs rajta. Jelentése: a kút rossz, beomlott, vagy vize nem jó. Ne gyere a közelébe sem. 9. A kút koloncára szűr van terítve, a gém vízszintes helyzetben áll. Jelentése: a számadó nem tartózkodik a legelőn, haza, vagy a csárdába ment. 10. A vízmerő dézsa a kút állóján van, a kútgém hegyére női kendőt, vagy kötényt kötöttek. Jelentése: rideg nő tartózkodik a pásztorszálláson. Elvégezte a pásztorok ruhájának mosását, foltozását és hajlandó szerelmi szolgáltatásokra is. 11. A vizesdézsa a kútkáva tetején áll, a kútgém hegyére rossz szűr van akasztva. Jelentése: megérkezett az ócskás. Vette a bőrt, hullott szőrt, gyapjút és pipaszárat, rámás tükröt, bicskát, bajuszpedrőt árult.

Az antirezonáns inga szerepe … Érdekes megoldás lesz a toronysisakba épített antirezonáns inga, mely a szél okozta kilengést ellensúlyozza. Gilyén Nándor (1931. február 1. – 2010. január 20.) http://www.szt.bme.hu/index.php/tart%C3%B3szerkezet-tervez%C5%91k/18-tartoszerkezet-tervezk/a-magyar-statikus-tarsadalom-nagyjai/166-gilyen-nandor