Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A jegyzetírás. Magyar szólások és közmondások könyvének használata

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A jegyzetírás. Magyar szólások és közmondások könyvének használata"— Előadás másolata:

1 A jegyzetírás. Magyar szólások és közmondások könyvének használata
Könyvtári ismeretek A jegyzetírás. Magyar szólások és közmondások könyvének használata Készítette: Czékus Lívia TÁMOP-3.1.4/08/ Kompetenciaalapú oktatás, egyenlő hozzáférés– Innovatív intézményekben

2 Hogyan készítsünk jegyzetet?
Írjuk fel a forrás adatait: szerző, cím, kiadás helye, kiadó, kiadás ideje. Rövid, tömör megfogalmazás. Tagolás gondolatjellel, pontokkal, sorszámokkal. Idézet pontos jelölése: „” + oldalszám. Több jegyzetlap esetén oldalszámozás. Jegyzetek rendezése.

3 Feladat Írj rövid vázlatot a Platina című szövegből!

4 Kézikönyvek Szótárszerű ábécérendben vannak a szócikkek
Pl. fogalomtárak, ki kicsodák, lexikonok. Tematikus tárgymutató, névmutató, tartalomjegyzék segítik a vissza kereshetőséget Pl. enciklopédiák, szakkönyvek, tankönyvek.

5 Feladatok Tanulmányozd a Magyar szólások és közmondások könyvét és a Mi fán terem? című könyvet! Írd le pontosan a két könyv adatait! (szerző, cím, kiadás helye, kiadó, kiadás ideje) b) Melyik csoportba sorolhatók? fogalomtár c) Milyen információkat szerezhetsz belőlük? Szólások és közmondások magyarázata, jelentése.

6 Szólásmagyarázatok Keresd ki a szólások magyarázatát! Kiszakadt az angyalok dunyhája. Lóg az eső lába. Őszi eső vizet áraszt, tavaszi szél utat száraszt. b) Mi a közös a jelentésükben?

7 Szólásmagyarázatok a) Keresd ki a szólások magyarázatát! Kiszakadt az angyalok dunyhája. – Nagy pelyhekben esik a hó. Lóg az eső lába. – Látszik a felhőkről, hogy mindjárt esik. Őszi eső vizet áraszt, tavaszi szél utat száraszt. – Ősszel sarat csinál, tavasszal gyorsan felszárad az eső. b) Mi a közös a jelentésükben? Időjárással kapcsolatosak.

8 Házi feladat Gyűjts 5 szólásmondást a tanulásról, tudásról! Írd le a jelentésüket is!


Letölteni ppt "A jegyzetírás. Magyar szólások és közmondások könyvének használata"

Hasonló előadás


Google Hirdetések