Várható Adóváltozások 2009

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pénzforgalmi elszámolás [2012. évi CXLVI. tv. Áfa tv. XIII/A. fejezet]
Advertisements

Biztosítások 2013 Dr. Honyek Péter Személyi Jövedelemadó Osztály.
Az ún. tételes Áfa-bevallás bevezetése január 1-jétől [2012. évi LXIX. tv. módosította a évi CLVI. törvényt, amely következtében az Art. 31/B.
Vállalkozási információk Előadó: November 27.
Tb-Járulékok, szociális hozzájárulási adó
Béren kívüli jutatások 2012 IVSZ Badak Béla okl.könyvvizsgáló
APEH (új nevén a NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal) prezentáció
1 A személyi jövedelemadó és az eva évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető.
A szállásadás adóügyi kérdései
Személyi jövedelemadó & Általános forgalmi adó Sándor Zoltán 2010/2011/2.
Szja-változások Karácsony Imréné szakállamtitkár Pénzügyminisztérium december 3.
Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló évi XLIII. törvény
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
Szolgáltató adóhatóság 2009’ Bevallások egyszerűsítése Elektronikus szolgáltatások bővítése TEÁOR és szakmakód konverzió Sajtótájékoztató február.
Adózási alapismeretek 3. konzultáció Személyi jövedelmadó
Szociális hozzájárulási adó
Az illetékekről szóló évi XCIII. törvény változásai
1 A személyi jövedelemadóról szóló törvény évi változásai.
A személyi jövedelemadó
A személyi jövedelemadó
Áfa Várható változások 2012  Közhatalmi tevékenység fogalma  ig: feltétel az, hogy a tevékenység során az államigazgatási jogkörben.
A személyi jövedelemadó törvény évi CXVII. törvény
A társasági adóról szóló évi LXXXI. törvény 2008/2009/I.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
ADÓZÁS © A LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSOK 2008-TÓL dr. Laáb Ágnes BME Pénzügyek Tanszék egyetemi docens elérhetőség: telefon: ,
Felkészülés a 2009-es adóévre Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna bejegyzett könyvvizsgáló, adószakértő.
SZJA
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
SZJA FELADATOK IV. Béren kívüli juttatások Adókedvezmények Adóelőleg
Vagyon-, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem Mezőgazdasági tevékenység adózása az Szja-ban.
Tőkejövedelmek adózása
Cafeteria 2011 Dr. Orbán Ildikó.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
ADÓTÖRVÉNYVÁLTOZÁSOK Évi LXXVII tvr.. SZJA ADÓTÁBLA A évtől az összevont adóalapba tartozó jövedelmek esetében a személyi jövedelemadó alapja.
2010. évi XCIV. törvény az egyes ágazatokat terhelő különadóról.
Az Európai Unió más tagállamába kiküldött munkavállalók társadalombiztosítási jogállása, közteher-fizetési kötelezettség Széll Zoltánné előadása.
Jogszabályváltozások 2011
SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ
Őstermelők adózása - SZJA - Kompenzációs felár - TB
Személyi jövedelemadó 2009.
A évi személyi jövedelemadó- és Tao-bevallások tapasztalatai, valamint kata és kiva jellemzők Komárom-Esztergom megyében Karácsonyi Norbert igazgató.
NAV Veszprém Megyei Adóigazgatósága
Szakképzési hozzájárulás szabályainak évközi változásai, valamint a től hatályos módosulások.
Horváth Dávid Nemzeti Adó- és Vámhivatal. * Időszakos elszámolású ügyletek teljesítésének időpontja * Levonási jog érvényesítésének módja * Sertéshús.
2014. évi társasági adó törvény változások Készítette: Juhász Ágnes.
Bevalláshoz kapcsolódó jogszabály módosítás Készítette: Pestuka Gabriella Osztályvezető NAV Csongrád Megyei Adóigazgatósága.
Személyi jövedelemadó 2014 Guzmics Zsuzsanna Audit Service Kft. GGI INDEPENDENT MEMBER
Személyi jövedelemadó Összevont adóalap megállapítása Adóalap-kiegészítés 2424 ezer forint éves jövedelemig 0% Éves jövedelem 2424 ezer forintot.
Személyi jövedelemadó évi CXVII. tv 11:43.
Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására ADÓZÁS I. 2014/2015. II. félév.
2015. évi változások Járulék, egészségügyi hozzájárulás, szociális hozzájárulási adó, kisadózó vállalkozók tételes adója, egyszerűsített foglalkoztatás.
1 Személyi jövedelemadóról szóló törvény változásai Pásztorné Szerezlai Márta november 04.
Személyi jövedelemadó 2012 Guzmics Zsuzsanna Audit Service Kft.
Pénzforgalmi elszámolás az általános forgalmi adóban.
Összehasonlító példák ‏ 2015/2016 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I.
Személyi jövedelemadó 2009 Guzmics Zsuzsanna
Társasági adó 2011, évi változások  Adókulcsváltozás 10% 500 M Ft-ig 19% 500 M Ft felett  Megszűnik a külföldi szervezet társasági adó-kötelezettsége.
Járulék- és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettséggel kapcsolatos változások év.
Egyéni vállalkozásból származó jövedelem adózása Mezőgazdasági kistermelők adózása TB járulékok.
Az első házasok kedvezménye
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Összehasonlító példák
PÉLDÁK.
Személyi jövedelemadó 1.
KATA változásai hatályos január 1.
Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai Dr. Kiss Mariann.
2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ ÉVI VÁLTOZÁSAI Készítette :Szalainé Somogyi Valéria.
Adóváltozások 2009.
Dr. Kiss Mariann Tájékoztatási Főosztály
Szja tv. változásai 2010 adóévre vonatkozóan.
Előadás másolata:

Várható Adóváltozások 2009

Várható változások a személyi jövedelemadóban

Cégautóadó 2009. február 1-jétől a személyi jövedelemadóban megszűnik a cégautó adó. 2009. február 1-jétől a gépjárműadóról szóló törvény szerint kell az új szabályok szerint a cégautó adót fizetni.

Új cégautóadó Az adó tárgya: Az a gépjármű, amely az Szja tv. fogalmi meghatározása szerint, személygépkocsinak minősül és nem magánszemély tulajdonában áll, továbbá az a személygépkocsi, amely után a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szerint költséget, ráfordítást, illetve az Szja tv. szerint tételes költségelszámolással költséget, értékcsökkenési leírást (a továbbiakban költség, ráfordítás, értékcsökkenési leírás együtt: költség) számoltak el. Nem vonatkozik az adófizetési kötelezettség a kizárólag elektromos hajtómotorral ellátott személygépkocsira. Az átalányadózó egyéni vállalkozó és az evás egyéni vállalkozó személygépkocsijára sem vonatkozik az adófizetési kötelezettség.

Új cégautóadó Mentes az adó alól a különös méltányolást érdemlő helyzetben lévő személygépkocsi, például háziorvosi ellátáshoz szükséges személygépkocsi. Az adó alanya – a vagyoni típusú adókhoz hasonlóan – főszabály szerint a személygépkocsi járműnyilvántartás szerinti tulajdonosa, pénzügyi lízingbe adott személygépkocsi esetén azonban a lízingbe vevő. Az adó mértéke havonta: 1600 cm3 hengerűrtartalmat vagy 1200 cm3 kamratérfogatot meg nem haladó hajtómotorral ellátott személygépkocsi 7000 Ft, az a) pont alá nem tartozó személygépkocsi esetén 15 000 Ft

Adómentes béren kívüli juttatások 2009. január 1-jétől az egyes béren kívüli juttatások adómentességére vonatkozó 400 ezer forintos korlát megszűnik. 2009. február 1-jétől iskolarendszerű képzés esetén a munkáltató által vállalt képzési költség adómentesen egy évben a minimálbér két és félszeresénél nem lehet több. Két átmeneti szabály: a 2006. január 1-je előtt megkezdett iskolai rendszerű képzések átvállalt költségét adóalapba nem számító tételként kell figyelembe venni; a 2005. december 31. után, de 2009. február 1-je előtt megkezdett iskolai rendszerű képzések esetében a rendelkezéstől eltérően az adóévben átvállalt költségeknek a 400 ezer forintot meg nem haladó részét kell adóalapba nem számító tételként figyelembe venni.

Adómentes béren kívüli juttatások 2009. február 1-jétől művelődési intézményi szolgáltatás adómentesen jellemzően egy évben a munkavállalónak, a személyesen közreműködő tagnak és annak közeli hozzátartozójának adható éves szinten a minimálbérnek megfelelő összegben. 2009. január 1-jétől korlátok nélkül adómentes a könyvtári, a levéltári, a múzeumi, az egyéb kulturális, illetve alkotó- vagy előadó-művészeti tevékenységet folytató szervezet tevékenységi körébe tartozó ingyenesen nyújtott szolgáltatása (ide nem értve, ha azt más személy megrendelésére teljesíti).

Kiküldetési rendelvénnyel való elszámolás A jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni a kiküldetési rendelvény alapján hivatali, üzleti utazás költségtérítése címén a teljesített kilométer-távolság (futásteljesítmény) figyelembevételével az utazásra, valamint élelmezési költségtérítésként kapott összeget. Az utazási költségtérítés összege nem haladhatja meg a kiküldetési rendelvény szerinti kilométer távolság, az üzemanyag fogyasztási norma és az APEH által közzétett üzemanyagár, valamint 9Ft/km általános személygépkocsi normaköltség alapján kifizethető összeget.

Adóbevallás Adóhatóság közreműködésével egyszerűsített bevallás Új lehetőség már a 2008. adóév után is Nem változik bevallás adóhatóság közreműködése nélkül munkáltatói adómegállapítás a munkáltató döntése alapján

Adókedvezmények Az egyes jogcímekre vonatkozó összegszerű egyedi korlátozások megszűnnek és összevont adókedvezmény lesz a jelenleg 3 millió 400 ezer forint éves jövedelemhatárig, de legfeljebb a 100 ezer forint keretbe tartozó hét jogcímű adókedvezmény helyett, egységesen a kedvezményalap 30 százaléka lehet adókedvezmény a 100 ezer forintos adókedvezményi kereten belül. Új elem egyes háztartási szolgáltatások igénybevételét igazoló számlák bevonása a kedvezmény-alapba. Egyszerűsödnek az egyes kedvezményekre vonatkozó részletszabályok, például a tandíjra történő befizetés, ha a hallgató nem halasztottan kívánja érvényesíteni, bárki figyelembe veheti, akit a hallgató kérésére az igazoláson feltüntetnek.

Adókedvezmények A tartós adományozás többlet-kedvezményének visszafizetési kötelezettsége csak a megelőző három évben érvényesített összegre korlátozódik, és csak akkor áll fenn, ha a tartós adományozás meghiúsulása az adományozó magánszemélynek felróható. Átmeneti rendelkezések biztosítják, hogy a kedvezmények szabályainak a változása ne eredményezze a jogosultság szűkítését.

Adókedvezmények Háztartási kedvezmény A 3 millió 400 ezer forint éves jövedelemhatárig, de legfeljebb a 100 ezer forint keretbe tartozó kedvezményként a számla értékének 30 százaléka lehet az adókedvezmény. A háztartással kapcsolatos szolgáltatások a következők: lakásfelújítással, -korszerűsítéssel kapcsolatos szolgáltatás, gyermekfelügyelet, gyermekgondozás, háztartás-vezetés, házi ápolás, háztartási nagygépek karbantartása, javítása, a lakás, a lakóház tüzelőberendezésének, fűtésrendszerének, hideg- és melegvízrendszerének karbantartása, javítása.

A falusi vendégfogadás adómentessége A magánszemély falusi vendéglátásból származó jövedelméből adómentes: az évi 400 ezer forint bevétellel arányos jövedelemrész, ha a bevétel kizárólag alkalmi falusi és agroturisztikai szolgáltató tevékenységből származik; az évi 800 ezer forint bevétellel arányos jövedelemrész, ha a bevétel kizárólag falusi szállásadó-vendéglátási tevékenységből származik; az évi 1 millió 200 ezer forint bevétellel arányos jövedelemrész, ha a bevétel az a)-b) pontban említett tevékenységekből vegyesen származik.

Egyéb adómentes juttatások Árvaellátásra tekintettel kapott özvegyi nyugdíj adómentessé válik 2007. évtől visszamenőleges hatállyal. A bingójáték adómentessé válik. Adómentes a 2008. január 1-je előtt alapított, a magyar kultúra, tudomány, művészet és sport érdekében kiemelkedő tevékenységet folytató, és kimagasló eredményekért nyilvános jelölés alapján odaítélt szakmai díj, ez vonatkozik a korábban ilyen címen nyújtott juttatásokra is. Szépkorúak jubileumi juttatása.

Osztalék adózása Megszűnik az 35%-os kulcs, egységesen az osztalékjövedelem adókulcsa 25 százalék és már a 2008. év után megállapított osztalékra is lehet alkalmazni. Az egyéni vállalkozó esetében is megszűnik az osztalékalap után a 35%-os kulcs és amelyet a 2008. év után megállapított osztalékalapra is lehet alkalmazni.

Kamatjövedelem Kamatjövedelemnek a szokásos piaci kamatnak megfelelő kamat minősül. Az esetleg túlvont kamatadó az adóbevallásban rendezhető.

Árfolyamnyereség Az örökléssel, ajándékozással megszerzett értékpapír átruházása esetén a kifizető megszerzésre fordított értékként figyelembe veheti annak forgalmi értékét, ezzel az adó túlvonását eredményező esetek száma jelentősen csökken.

Egyéni vállalkozók, mezőgazdasági őstermelők adózása Egyéni vállalkozó estében a fejlesztési tartalék igénybevételénél, a 10%-os adókulcs alkalmazásánál nem lesz feltétel, hogy az adómegtakarítást belföldi pénzforgalmi bankszámlán ténylegesen lekössék, ehelyett egy olyan nyilvántartás vezetése elégséges, amely követhetővé teszi ezeknek a pénzforrásoknak a jogszerű felhasználását. Az átalányadózás-választásának értékhatára jelentősen (általános esetben 8 millió forintról 15 millió forintra, a kereskedők esetében 40 millió forintról 100 millió forintra) emelkedik.

Egyéni vállalkozók, mezőgazdasági őstermelők adózása Az őstermelői átalányadózás értékhatára évi 7 millió forintról 8 millió forintra emelkedik. Az átláthatóság érdekében az átalányadózó egyéni vállalkozóknak és mezőgazdasági őstermelőknek számlatartási kötelezettségük lesz. Őstermelő maradhat az, aki saját gazdaságban termelt bort értékesít és a kiszerelés legkisebb mértéke 0,5 liter lehet a jelenlegi 2 liter helyett. Megszűnik az osztalékalap utáni adó esetében a 35%-os kulcs, egységesen az osztalékjövedelem adókulcsa 25 százalék és már a 2008. év után megállapított osztalékra is lehet alkalmazni.

Egyéb módosítások: Adóterhet nem viselő járandóság A szociális gondozói díj évi 120 ezer forintos összege 180 ezer forintra emelkedik. Az elismert munkavállalói értékpapír juttatási program keretében adható juttatás összeghatára évi 500 ezer forintról évi 1 millió forintra emelkedik. Termőföldet adómentesen eladónak nem kell bevallást adnia. A lakáscélú megtakarítási (jellemzően az un. ifjúsági takarékbetét) kedvezmények visszafizettetésének törlése már 2008-ra is. Tagi kölcsön elengedése.

Magánszemélyek különadója Magánszemélyek különadó előleg fizetési szabályai egyszerűsödnek: a különadó-alap azon része után, amely után a kifizető részéről nem történt különadó-előleg levonás, a magánszemélynek nem kell adóelőleget fizetnie, hanem a le nem vont különadó megfizetésére csak a bevallásra nyitva álló határidőig köteles (ez a szabály már a 2008. adóévre is érvényes).

Köszönöm a figyelmüket !