A képesítési keretrendszer a felsőoktatás szempontjából

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
Advertisements

A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Az átalakuló tanárképzés és a pedagógiai szolgáltató rendszer kapcsolódási pontjai.
1 Kormányszóvivői tájékoztató Az új felsőoktatási törvény március 9. Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének.
„ÚTRAVALÓK” Molnár Mónika DUF. •Tuning Tervezési Formanyomtatvány –Modulprogram –Fejlesztendő kompetenciák –Tanulási eredmények –Oktatási-tanulási tevékenységek.
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
Tanulmányi rendszerek kommunikációs szerepe a felsőoktatási intézményekben. FELSŐOKTATÁS NYILVÁNOSSÁGA KONFERENCIA, 2005.
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Felsőoktatás a közjó szolgálatában Dr. Vass László CSc. rektor, főiskolai tanár
Szabó Pál ELTE TTK Regionális Tudományi Tanszék Budapest.
Dr. Sztachó-Pekáry István A főiskolák jövője a kétszintű képzési rendszerben FELSŐOKTATÁS NYILVÁNOSSÁGA KONFERENCIA NOVEMBER 4-7.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
1 Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program június 16. A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja.
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
A bolognai folyamat – Párizs: Sorbonne-i Nyilatkozat Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország  hallgatói és oktatói mobilitás.
Az alapképzések bevezetésének tapasztalatai
1 Előadó: Tóth Anikó (Szabad bölcsészet szak, II. évfolyam) Kommunikáció az egyetemen Kommunikáció az egyetemen A Kommunikáció az egyetemen c. kurzus Kommunikáció.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A minőségirányítási rendszerek fejlesztésének aktuális kérdései Dr. Borda Jenő alprogramvezető.
Benedek András – BME GTK APPI A Bolognai Folyamat hatása a szakmai pedagógusképzésre Budapest, október 25.
. Egy nemzeti képesítési keretrendszer lehetséges előnyei Vitaindító [ Derényi András ]
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
Széchenyi István Egyetem, Győr
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
„MI LESZ VELED MAGYAR FELSŐOKTATÁS” Antal János ÁVF főigazgató október 28.
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
Bologna Hungaricum - Perspektíva Hungaricum? Dr. Vass László CSc. rektor, főiskolai tanár
2012. január 25. Rozsnyai Krisztina 1 A felsőoktatás minőségbiztosítása Európában – a minőségbiztosítás és a nemzetköziesedés Rozsnyai Krisztina MAB Magyar.
Sapientia-EMTE informatikai rendszerének kialakítása és fejlesztése Dr. Dávid László Dr. Györfi Jenő Budapest, November 11.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
A felnőttképzés szerepe a vidék egyetemének stratégiájában
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
Gaál Zoltán MFRFK Budapest, szeptember 29..
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
A Bologna-folyamat a munkáltatók szempontjából Gerner Péter
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
HEFOP és projekteredmények, hasznosíthatóság és egymástól tanulás Dr. Podruzsik Szilárd.
Finnországi tanulságok: elismerés-beszámítás a finn felsőoktatásban
Konferencia a Kutatási kiválóság jövőjéről ELTE június 22. Dr. Farkas Ferenc általános és stratégiai rektorhelyettes PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM CSŐRE.
A kutatóegyetemek helye az innovációban (Ahogy mi látjuk) Dr. Greiner István alelnök Magyar Innovációs Szövetség június 22.
Felnőttképzés és felnőttoktatás a felsőoktatásban Fekete Ilona Dóra Eger 2011.
Sándorné Kriszt Éva Az MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottság nyílt ülése Lillafüred, október MTA SJTB Budapesti Gazdasági Főiskola.
Kurtán Zsuzsa A felsőoktatásban folyó nyelvi és szaknyelvi képzések Helyzetkép és fejlesztési lehetőségek „A szaknyelvoktatás szerepe a foglalkoztathatóság.
EDUTUS FŐISKOLA EDUTUS FELNŐTTKÉPZÉSI AKADÉMIA
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
A BKK szerepe a TIDE nemzetközi projektben Új megoldások a közösségi közlekedésben - fenntarthatóság - integráció - finanszírozás - Pécs, november.
REKTOR Előadó: Dr. Mészáros Tamás, rektor, egyetemi tanár Egyetemi stratégia bizonytalan környezetben.
Európai Uniós ismeretek
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Infó-Kommunikáció a békés(i) jövőért. EFOP
Én miért választottam a BME Villamosmérnöki szakát?!
Készítette: Werb Józsefné Regionális konferencia: KECSKEMÉT Külföldi tanulmányút: Mérés-értékelés fejlesztési terület NORVÉGIA OSLO október 14 -
Új lendülettel az európai kutatóegyetemek élvonalába
A gazdaságstatisztika szerepe az oktatásban
Előadás másolata:

A képesítési keretrendszer a felsőoktatás szempontjából KONFERENCIA A MAGYAR KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZERRŐL A képesítési keretrendszer a felsőoktatás szempontjából Sándorné dr. Kriszt Éva a Magyar Rektori Konferencia társelnöke a Budapesti Gazdasági Főiskola rektora Budapest, 2013. június 27.

A legfontosabb kérdések Mit? Hol? Miért? Hogyan? 2018.12.30.

A képesítési keretrendszer alkalmazása a felsőoktatásban A felsőoktatási sajátosságok: szabályozás és stabilitás szabályozás és rugalmasság Igények: minőség átjárhatóság összemérhetőség oktatói szabadság 2018.12.30.

A középkori egyetemek hagyományai A középkor első egyetemei (Bologna, Párizs, Krakkó, Pécs) nemzetközi egyetemek voltak, jelentős hallgatói mobilitással (Padovában pl. összesen 22 országból volt hallgató). Széleskörű hallgatói és oktatói önigazgatás volt a jellemző. Rugalmas és demokratikus vezetéssel rendelkeztek: egy-két éves vezetői megbízás, amelyet akár hallgatók is betölthettek. Nem voltak nagy „hatalmi távolságok” oktatók és hallgatók között. 2018.12.30.

A felsőoktatási intézmények számának exponenciális fejlődése Felsőoktatási intézmények száma a világon (17 716) 2018.12.30.

Napjaink egyetemei A világon 2010-ben mintegy 18.000 egyetemet tartanak nyilván (mennyiség vs. minőség problémája). A mobilitás nemzetközi szinten jelentősen növekedett, melyben az amerikai egyetemek élen járnak  növekvő verseny. A nagyobb kutatások, projektek szintén nemzetközi együttműködést követelnek meg. Mindezek alapján a nemzetköziesedés alapfeltétel! 2018.12.30.

Európai válasz: a Sorbonne-i nyilatkozat A képzési programok átláthatóságának, a végzettségek elismerésének fokozatos megvalósításával egy közös európai képzési keretrendszer létrehozása. A hallgatók és oktatók mobilitási feltételeinek megteremtése, és azok európai munkaerőpiacra történő integrációjának biztosítása. Egy többciklusú képzési rendszer (alap-, mester- és doktori képzés) létrehozása. A Sorbonne-i nyilatkozat a Bologna-folyamat közvetlen előzményének tekinthető. 2018.12.30.

A magyar felsőoktatás intézményi rendszere és megoszlása Állami intézmények Egyházi és magán intézmények 38 (7 egyetem, 31 főiskola) 28 Egyházi Magán 25 13 egyetem főiskola 19 9 5 20 2 11 Bp. Nem Bp. 10 7 4 1 8 12 3 2018.12.30.

A magyar felsőoktatás javasolt képzési szerkezete BEMENET KIMENET Doktori fokozat Mesterfokozat MA/MSc Mesterfokozat PhD Felsőfokú alapfokozat Munkaerőpiac Felsőfokú alapfokozat BA/BSc MA/MSc Osztatlan képzés Szakmai alapozó fokozat BA/BSc MA/MSc javítandó (RCFK) törlendő. Alapozó fokozat helyett Felsőfokú szakmai alapozó fokozat Érettségi vagy Szakmai alapozó fokozat BA/BSc Érettségi 2. év FOSzK 1. év 2018.12.30.

A magyar felsőoktatás javasolt intézményi szerkezete BEMENET KIMENET Doktori fokozat Mesterfokozat MA/MSc Mesterfokozat PhD Felsőfokú alapfokozat Munkaerőpiac Felsőfokú alapfokozat BA/BSc MA/MSc MA/MSc Kutató Egyetem Osztatlan képzés Szakmai alapozó fokozat Érettségi vagy Szakmai alapozó fokozat Alkalmazott tudományok egyeteme (Univ. of Appl. Sc.) BA/BSc BA/BSc Érettségi 2. év FOSzK 1. év tem Főiskola Egye 2018.12.30.

A képesítési keretrendszer alkalmazása a javasolt képzési és intézményi szerkezetben A bolognai folyamat bevezetésének tapasztalatiból levezethető teendők: KK-k felülvizsgálata, szükséges korrekciója Átfedések kiszűrése, a szakok számának csökkentése (MRK vállalás a szaktisztítási munkában) Rugalmasság növelése Módszertani korszerűsítés 2018.12.30.

A teljesítmény értékelésének elvi alapjai A közszektor gazdasági teljesítményének kvantifikálhatósága Eltérések a piaci ösztönzőktől Mérés: 3 „E” effectiveness (eredményesség) efficiency (hatékonyság) economy (gazdaságosság) 2018.12.30.

A jövő munkaerő igénye az EU-ban felső szintű alap szintű nem fizikai fizikai Forrás: CEDEFOP 2018.12.30.

Kompetencia, illetve képzettségi hiányok a hazai munkaerő-piacon Legfontosabb célok: precíz munkavégzés informatikai alapismeretek nagy munkabírás idegennyelv-tudás csapatmunka Fontos: szakmai gyakorlat önálló munkavégzés szakmai alapok ismerete szervezőkészség Legnagyobb hiányosságok: szakmai gyakorlati jártasság idegennyelv-tudás 2018.12.30.

A felsőoktatás átalakítása során előtérbe kerülő kérdések „Az ember csak azt érti meg, amire maga jön rá, amit készen kap, anélkül, hogy lélekben megdolgozna érte, az egyik fülén be, a másikon ki.” (Rényi Alfréd) 2018.12.30.

A felsőoktatási intézmények küldetésének bővülése Célok: Az oktatás és a kutatás mellett társadalmi szolgáltatások nyújtása (EUA) Innováció (OECD) Kiterjesztett egyetem (alkalmazott kutatások) Vállalkozói egyetem – innovatív egyetem Tevékenységek Tudástranszfer Vállalkozások, szabadalmak Kulturális aktivitás Regionális elkötelezettség 2018.12.30.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! kriszt.eva@bgf.hu