Foglalkoztatási és Szociális Hivatal

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
A családsegítő szolgálatok beilleszkedést segítő szolgáltatásainak fejlesztése Korózs Lajos Államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
A Kormány intézkedései és tervei
A SZOCIÁLIS TÁMOGATÁSI RENDSZER MUNKÁRA ÖSZTÖNZŐ ÁTALAKÍTÁSA ÚT A MUNKÁHOZ február.
„Út a munkához” program
A komplex rehabilitáció Új feladat – új szemlélet! Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ november 26.
általános főig. helyettes
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
Az állást kereső kerületi lakosoknak nyújtott szolgáltatások a Baross utcai munkaügyi kirendeltségen és a Kesztyűgyári állásbörzéken Szakmai gyakorlat.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Segély helyett munkát?! Rendszeres szociális segélyezettek együttműködése – Beilleszkedési program Kovács Ibolya szociálpolitikus
Munkaügyi Központ szerepe, feladatai SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet 2009/2010. I. félév Szeged.
Bemutató a NKH Befektetésösztönzési Főosztály munkatársai számára
Munkanélküliség.
„Út a munkához „ program Simon Gábor államtitkár.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Segélyezési rendszer átalakítása
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Dr. Brebán Valéria főigazgató Dombóvár - Roma Fórum.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató december 4.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
Vucskó Bernadett Fővárosi Esélyegyenlőség Módszertani Iroda „ HÉTRŐL ÉVRE A MUNKÁBAN ” NONPROFIT MUNKAKÖZVETÍTŐI RENDSZER BEMUTATÁSA március 26.
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációja Budapest 2005.szeptember 8.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Munkaerő-piaci helyzetkép Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
Kőszeg, Foglalkoztatási helyzet a Kőszegi Kirendeltség vonzáskörzetében Kőszeg,
„Kihívások és válaszok” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, október 24.
Kazincbarcika és vonzáskörzete munkaerő-piaci helyzetének bemutatása
A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ MUNKAERŐPIACI HELYZETE, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A DIPLOMÁSOK ELHELYEZKEDÉSÉRE SOPRON, december 11.
Út a munkához program Regionális Államigazgatási Kollégium március 20. Székesfehérvár.
Munkanélküliség fogalma, típusai
Minőségi szempontok a munkaerő-piaci szolgáltatások rendszerében A Munkaügyi Központ és a civil szervezetek kapcsolata a Dél-alföldi régióban, különös.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
1 A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009 Szűcs Erika július 16. Miskolc.
A Társadalmi Megújulás Operatív Program 1.1. „Komplex munkaerő-piaci programok a munkanélküli és inaktív emberek foglalkoztatásáért” intézkedés TÁMOP /
MUNKAERŐPIACI FOLYAMATOK Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ, Szombathely Szentgotthárd, február 15.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Az „Út a munkához” program tapasztalatai és eredményei a munkaügyi szervezet tevékenységében Székesfehérvár, július 14.
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci helyzetkép a salgótarjáni kistérségben Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató KKC-2008-V
Munkaerő-piaci helyzetkép a Lenti kistérségben. A népesség csoportosítása gazdasági aktivitás, foglalkoztatás és munkanélküliség szerint Népesség Munkaképes.
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában Pirisi Károly főigazgató Foglalkoztatási és Szociális Hivatal.
Csongrád megye munkaerőpiaci helyzetéről. Megnevezés Csongrád megyeMagyarország 2010.II. név2016.II. névváltozás2010.II. név2016.II. névváltozás ezer.
ZALAI INNOVATÍV FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MEGVALÓSÍTÁSA TOP-5.1.1
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Tájékoztató a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Soproni Kirendeltség tevékenységéről Sopron, május 22.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
„Út a munkához”program
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Székesfehérvár, július 14.
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Előadás másolata:

Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató 2008. május 7.

A munkaerő-piaci helyzet alakulása az ÁFSZ legfrissebb adatai alapján

64,3 ezer álláshelyet kínált az ÁFSZ az álláskeresőknek áprilisban Áprilisban 36 282 új álláshelyet jelentettek be a munkáltatók, az előző hónapról maradt betöltetlen álláshelyekkel együtt így összesen 64,3 ezer álláshelyet kínált az ÁFSZ az álláskeresőknek. Ebből a hónap végén 27,6 ezer maradt betöltetlen

A legtöbb új állást a nem anyagi szolgáltatások területén kínálták a munkáltatók A bejelentett állások 61%-a nem támogatott álláshelyre vonatkozott, s csaknem 40%-ukhoz igényeltek a munkáltatók támogatást, ám ezen arányokban jelentős különbségek mutatkoznak régiónként. A legtöbb új állást (45%) a nem anyagi szolgáltatások területén, valamint a feldolgozóiparban (19%) kínálták a munkáltatók

Áprilisban némileg mérséklődött a nyilvántartott álláskeresők száma Az Állami Foglalkoztatási Szolgálathoz tartozó hét regionális munkaügyi központ 169 kirendeltségén 2008. április végén összesen 442,8 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők száma. Ez az előző hónaphoz képest 19,5 ezer fős csökkenést, az egy évvel korábbihoz képest 9,7 ezer fős növekedést mutat. Egy év alatt az átlagosnál kevésbé bővült a 25 évesnél fiatalabbak és a férfiak száma, míg a nőké és a szakképzettséggel nem rendelkező álláskeresőké erőteljesebben nőtt.

Áprilisban csökkent a pályakezdő álláskeresők száma A nyilvántartott pályakezdő álláskeresők létszáma az áprilisi zárónapon 39,3 ezer fő volt, 5,1%-kal alacsonyabb, mint március végén és 3,1%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. Pozitívum azonban, hogy egy év alatt jelentősen, mintegy 15%-kal csökkent a diplomás pályakezdők száma

Áprilisban csökkent a nyilvántartásba belépők, s különösen az első alkalommal belépők száma Mintegy 12%-kal kevesebben léptek be a nyilvántartásba áprilisban, mint az előző hónapban, de a belépők száma az előző évhez képest is 6%-kal csökkent.

A területi különbségek továbbra is jelentősek A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez 2008. április

Az aktív foglalkoztatási eszközökben részesülők száma 51,1 ezer főt tett ki februárban ♦ A foglalkoztatást elősegítő támogatásokban résztvevők februári létszáma 4,6%-kal haladta meg a januári létszámot. ♦ Jelentősen nőtt az aktív eszközökbe bekapcsolódók száma, mely januárhoz képest több mint duplájára emelkedett. Az év első két hónapjának összesítése alapján a legtöbben közhasznú munkavégzésbe kapcsolódtak be.

A rendszeres szociális segélyezettek kapcsolatos célvizsgálat eredményei

Foglalkoztatási és szociális feladatok összefüggései Foglalkoztatáspolitikai stratégia: a hátrányos munkaerő-piaci helyzetű emberek bekapcsolása a foglakoztatásba - munkaerő kínálat növelése. Szociálpolitikai stratégia: az esélyek kiegyenlítése, a hátrányos helyzetű rétegek életfeltételeinek javítása. Közös cél: munkavállalásra ösztönzés, munkavállalási hajlandóság javítása, a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásra alkalmassá tétele. Foglalkoztatás és szociálpolitika összehangolt működése, integrációja

Célvizsgálat - Együttműködés Makro elemzés: az RSZS rendszeréről, szabályozási folyamatáról A munkaügyi szervezetek gyakorlatának feltárása, módszerei (15 munkaügyi kirendeltség) Települési önkormányzatok feladatellátása, foglalkoztatási módjai (40 önkormányzat) Szociális intézmények feladatai, a beilleszkedést segítő programok elemzése (30 családsegítő) Életút interjúk a segélyezettekkel (250 megkérdezett) Békés, Borsod, Nógrád, Szabolcs, Tolna, Vas és a Főváros - 12 kistérség

Munkaügyi javaslatok Jó együttműködés – személyes kapcsolatteremtés fontossága Rendszeres konzultációk, közös képzések, felkészülés, tapasztalatcsere szükséges Információáramlás fejlesztése, internet alapú közös nyilvántartások vezetése Az együttműködést csak a munkára kész állapotban lévőnek írják elő Eredményesség = motivált álláskereső Foglalkoztatási profiling – az ügyfél munkára képesség szerinti besorolása

Önkormányzati tapasztalatok Segélyezettek számának növekedése- jelentős az ügyfélforgalom Önkormányzat a legnagyobb közfoglalkoztató – ez szükséges és eredményes is Inkább a munkaügyi kirendeltséggel működjön együtt a munkanélküli személy Nincs elegendő szakember, forrás ehhez az önkormányzatnál Beilleszkedési programra több javaslatot várnak – szűk a választék

Szociális intézmények gyakorlata Legalkalmasabb a családsegítő a munkanélküliek szociális problémájának megoldásában, de ehhez a célcsoporthoz nem volt létszám, felkészítés és feltétel Beilleszkedési program nehézségei Fontos az egyéni sajátosságok és képességek figyelembe vétele, a személyre szóló segítség A segélyezettek többsége nem motivált, kevés az eredmény – de mi is az „eredmény”? A komplex szociális segítség kevés

Segélyezettek véleménye A kapcsolattartási kötelezettségnek többségében maguk tesznek eleget, saját „érdekből” Tanácsadás, az információ kevés Több munkahely kell, „a közmunka jó” Elvárásaik: mindegy milyen munka, „ha lenne” Helyzetével elégedett 21%.

A vizsgálat eredményeként módszertani segédanyag Gyakorlati kézikönyv (szakmai tanulmányok) a rendszeres szociális segélyezettekkel foglalkozó családsegítők számára, a gyakorlatban dolgozó szociális szakemberek napi munkájának segítése Beilleszkedési programok a hátrányos helyzetű, tartósan munkanélküli csoportok számára, iránymutatás a speciális foglalkozások lehetőségeire Helyszíni bemutatók, tapasztalatcsere, közvetlen szakmai beszélgetések, a családsegítők, munkaügyi szervezetek és a segélyezettek között

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!