Vámhatározatok rendszer bemutatása szeptember 27.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Advertisements

T ű zvédelmi M ű szaki Irányelv Fire Protection Technical Guideline Azonosító: TvMI 6.1: Beépített t ű zoltó berendezések tervezése, telepítése.
SOLVIT Vitarendezés az EU belső piacán Youth on the Move április 30. Külügyminisztérium.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
© Dézsi Zsolt Vám és jövedéki ismeretek az adóellenőrzésben APEH Dr. Dézsi Zsolt.
ECM/DMS A GYAKORLATBAN E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS
Fókuszban az önkormányzati tagsággal rendelkező szociális szövetkezetek _ A pályázatkezelői felület bemutatása.
A Végrehajtó Ügynökség, a pályáztatást támogató elektronikus rendszerek, valamint az elszámolhatóság főbb kérdéseinek bemutatása Németh Veronika – NFFKÜ.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
Irattári és levéltári funkciók a tanúsított szoftverekben Vágujhelyi Ferenc.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Off-label alkalmazás a mentésben Dr. Temesvári Péter orvos igazgató Országos Mentőszolgálat.
A hivatalos statisztika információ-megosztási felülete a KSH honlapján 1 Freid Mónika OST-ülés,
Uniós Vámkódex szerinti vámeljárások április 14.
Követelményelemzés – követelményspecifikáció A szoftverfejlesztés kapcsán az elemzés speciálisan egy kezdeti szakaszt jelöl, amelynek alapvető feladata.
NKE. Az Európai Unió elsődleges joga Az alapító szerződések, illetve azok módosításai (a hozzájuk fűzött Jegyzőkönyvek, Nyilatkozatok) Csatlakozási Szerződések.
A kamara szerepvállalása a felnőttképzésben évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései Tv. hatálya elsődlegesen az állam által elismert vizsgával záruló,
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
CÉLCÉLCSOPORT  Egészségügyi szakmai tájékoztatás és betegtájékoztatás, az egészséges életvitelhez szükséges információk szolgáltatása, publikálása, áttekint-
Egységes, központi elektronikus nyilvántartás jön létre a korábbi széttagolt, és egymással nem kompatibilis, adathiányos korszerűtlen nyilvántartások.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
Az alapító okirat: (latinul: memorandum) egy jogi aktus írásba foglalása, mely például egy intézmény létrehozására irányul. Célja, hogy egységes szerkezetben,
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
ERASMUS+ DISSZEMINÁCIÓS PLATFORM
Gazdasági informatika - bevezető
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
Gyűjtőköri szabályzat
Pályaválasztási tanácsadás
Összeállította: Horváth Józsefné
Dr. Kovács László Főtitkár
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Jogszabályi és hatósági támogatás az elektronikus számlázáshoz
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Az üzlet működésével kapcsolatos szabályok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
SZÁMVITEL.
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
Tájékoztató a évi OSAP teljesüléséről
Adatbázis-kezelés (PL/SQL)
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Az ASP.ADO szakrendszerhez csatlakozó önkormányzatok adattisztítási, migrációs feladatai dr. Kása Brigitta aljegyző Eger,
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
A Microsoft SharePoint testreszabása Online webhely
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Adatszolgáltatás a számlákról
Konzuli és Állampolgársági Főosztály, Schengeni Vízum Osztály
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
A Szociális Ágazati Regiszter használatával kapcsolatos tudnivalók
Erasmus+ hallgatói mobilitásra jelentkezéshez
A GWP KKE régió aszálykezelési útmutatója
Helyi támogatási kérelmek benyújtásának ügymenete
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
Értékeink mentén TOP Pályázat benyújtása.
Pappné dr. Fülöp Enikő Nyírbátor Város Jegyzője OEVI vezető
Erasmus+ hallgatói mobilitásra jelentkezéshez
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Kórházi és ágazati gazdálkodást érintő informatikai fejlesztések és az azokban rejlő lehetőségek Horváth Tamás Vezérigazgató CompuTREND Zrt.
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
KONFERENCIA KAFFEE projekt Óvári Márta Köznevelési Főosztály
Szabálytalanságkezelés
Környezetgazdaságtan 6. előadás A környezeti szabályozás eszközei
Előadás másolata:

Vámhatározatok rendszer bemutatása 2017. szeptember 27. dr. Somogyi Éva NAV KI Vám Főosztály

Napirend Bevezető – Általános tudnivalók a CDMS-ről (NAV KI VFO) Ügyféli hozzáférés a Trader Portalhoz (NAV INIT) Kérelmek rögzítése (NAV KI VFO/NAV INIT) HelpDesk (NAV INIT) Egyéb felvetések / Kérdések-válaszok

Bevezető – Általános tudnivalók a CDMS-ről Fogalmak Engedélytípusok Felhasználók Felépítése

Elöljáróban… A CMDS az alábbi jogszabályokon alapszik: Uniós Vámkódex Uniós Vámkódex FJA, VA 3. tervezete (2014. december 19-i szövegváltozat !) A projekt célja: az Európai Unió egészében összehangolni a vámhatósági határozat iránti kérelemre, a határozathozatalra és a határozatok kezelésére vonatkozó folyamatokat a kérelemmel és a határozattal/engedélyezéssel kapcsolatos adatoknak (ld. A melléklet) az egységesítése és elektronikus kezelése révén.

1. Fogalmak Kérelem: vámhatározat iránti kérelem. Vámhatározat: Uniós Vámkódex 5. cikk 39. pontja. Engedély: a vámhatározat szinonimája. Gazdálkodó Kérelmező Engedélyes Képviselő Vámhatóság Döntéshozó vámhatóság Érintett tagállam Konzultációba bevont vámhatóság Egy vagy több tagállamot érintő határozat

2. Engedélytípusok 22 db engedélytípus: Az áru vámértékének részét képező összegek meghatározásának egyszerűsítésére vonatkozó kérelem vagy engedély (CVA) Összkezesség nyújtására, beleértve a lehetséges csökkentésre és mentességre vonatkozó kérelem vagy engedély (CGU) A fizetés halasztására vonatkozó kérelem vagy engedély (DPO) Az áruk átmeneti megőrzésére szolgáló raktározási létesítmények üzemeltetésére vonatkozó kérelem vagy engedély (TST) Menetrend szerinti tengeri árufuvarozó járat létesítésére vonatkozó kérelem vagy engedély (RSS) Az áruk uniós vámjogi státusának igazolásához engedélyes kibocsátói státusra vonatkozó kérelem vagy engedély (ACP) Egyszerűsített árunyilatkozat használatára vonatkozó kérelem vagy engedély (SDE) Központi vámkezelésre vonatkozó kérelem vagy engedély (CCL) Vám-árunyilatkozatnak – a kiviteli eljárást illetően is – a nyilatkozattevő nyilvántartásába való bejegyzés formájában történő benyújtására vonatkozó kérelem vagy engedély (EIR) Önértékelésre vonatkozó kérelem vagy engedély (SAS)

2. Engedélytípusok Engedélyes banánmérlegelő státusra vonatkozó kérelem vagy engedély (AWB) Aktív feldolgozási eljárás alkalmazására vonatkozó kérelem vagy engedély (IPO) Passzív feldolgozási eljárás alkalmazására vonatkozó kérelem vagy engedély (OPO) Meghatározott célra történő felhasználás alkalmazására vonatkozó kérelem vagy engedély (EUS) Ideiglenes behozatal alkalmazására vonatkozó kérelem vagy engedély (TEA) Az áruk vámraktárban történő vámraktározására szolgáló raktározási létesítmények üzemeltetésére vonatkozó kérelem vagy engedély (CWP, CW1, CW2) A TIR-eljárás szerinti engedélyezett címzett státusra vonatkozó kérelem vagy engedély (ACT) Az uniós árutovábbítási eljárás szerinti engedélyezett feladó státusra vonatkozó kérelem vagy engedély (ACR)

2. Engedélytípusok Az uniós árutovábbítási eljárás szerinti engedélyezett címzett státusra vonatkozó kérelem vagy engedély (ACE) Különleges zárak használatára vonatkozó kérelem vagy engedély (SSE) Csökkentett adattartalmú árutovábbítási árunyilatkozat használatára vonatkozó kérelem vagy engedély (TRD) Elektronikus fuvarokmány vám-árunyilatkozatként való használatára vonatkozó engedély (ETD) Hatókörön kívül: Kötelező érvényű tarifális felvilágosításra vonatkozó kérelem vagy határozat (BTI) Kötelező érvényű származási felvilágosításra vonatkozó kérelem vagy határozat (BOI) Behozatali vagy kiviteli vám összegének elengedésére vonatkozó kérelem vagy határozat (REM) Behozatali vagy kiviteli vám összegének visszafizetésére vonatkozó kérelem vagy határozat (REP) Engedélyezett gazdálkodó státusra vonatkozó kérelem vagy engedély (AEOC, AEOS, AEOF)

3. Felhasználók Gazdálkodó: kérelmező vagy engedélyes. Képviselet lehetséges. Döntéshozó vámhatóság pénzügyőre. Konzultációba bevont tagállam pénzügyőre.

4. Felépítése Következő rendszerösszetevők alkotják: Trader Portal (TP) – Gazdálkodói portál: ezen keresztül tudja benyújtani a gazdálkodó a kérelmét, információt, felvilágosítást ezen keresztül tudja eljuttatni a CDMS-hez, ezen keresztül kapja az értesítéseket. Customs Decision Management System (CDMS) – Vámhatározatokat kezelő rendszer: kezeli az egyes engedélyezési folyamatokat, lehetővé teszi a kommunikációt a felhasználók között. Customer Reference Services (CRS) – Ügyfél törzsadat rendszer: az engedélyeket hozzáférhetővé teszi az érintett tagállamok részére.

Tagállami megközelítések: 1. központi EU TP Központi (EU) CDMS CRS UUM&DS Gazdálkodó CNP Központi megközelítés: minden kérelmet az EU Trader portálon keresztül kerül benyújtásra (nincs nemzeti TP). Az engedélyek és ezek kezelése a központi CDMS-ben történik. Egy és több tagállamot érintő engedélyekre is alkalmazandó. NCTS, ECS, ICS…

Tagállami megközelítések: 2. hibrid A gazdálkodó választhat a nemzeti és az EU TP között. Nemzeti CDMS-t használnak. EU TP Központi (EU) CDMS CRS CNP UUM&DS Gazdálkodó NCTS, ECS, ICS… Nemzeti TP Nemzeti CDMS

Felhasználói felület – Mezők leírása A TP/CDMS felületen az alábbi mezők lehetnek: Boolean Tri-state Választ Dátummező

Felhasználói felület – Mezők leírása A TP/CDMS felületen az alábbi mezők lehetnek: Szövegmező Rövid leírás (név, cím stb.) Text area Leírás nyelvválasztással Egyszerű szöveg- mező Leírás nyelvválasztás nélkül

Felhasználói felület – Mezők leírása A TP/CDMS felületen az alábbi mezők lehetnek: Email mező A megfelelő email formátumot ellenőrzi Autocomplete A rendszer javaslatot tesz a gépelés során

Leggyakoribb gombok A TP-n az alábbi gombok a leggyakoribbak: Benyújt; Mentés későbbi használatra (30 napig); Törlés. A CDMS-en az alábbi gombok a leggyakoribbak: Folytat;

Kérelem/engedély hivatkozási száma Kérelem hivatkozási száma: amikor a CDMS-be beérkezik, rögtön kap egy hivatkozási számot: [országkód] [engedély típuskódja] [szabad karakterek] Példa: BERSSBE000010-2017-ABC12345 Engedély hivatkozási száma: kedvező döntés esetén megkapja az engedélyszámot: Példa: LUCGULU000040-2017-XYZ321 Fontos: ugyanaz a felépítés logikája, de különbözik a két hivatkozási szám.

Engedély hivatkozási száma A “szabad karaktereket” a CDMS generálja az alábbi algoritmus szerint: [döntéshozó vámhatóság]-[év]-[random][növekvő szám] Példa: BE000040-2017-ABC12345

Előre kitöltött információk (prefill) A TP-n használt funkcionalitás, hogy ne kelljen többször beírni ugyanazt az információt (kérelmező – képviselő). A gazdálkodó adatait tölti be automatikusan (ld. következő dia, ehhez kell a CRS). Ha nincs képviselő, akkor a “képviselő" adataihoz automatikusan a kérelmező adatait írja be.

Előre kitöltött információk (prefill)

Hibakezelés Az alábbi hibákat kezelik a rendszerek: Mezők kitöltése hibás; Funkcionális hibák.

Hibaüzenet Funkcionális hiba a TP-n: A gazdálkodó hibaüzenetet kap (ld. következő dia) A gazdálkodónak meg kell ismételnie az adott mozzanatot.

Hibaüzenet Hibás mező

Mellékletek kezelése A TP és a CDMS is lehetővé teszi, hogy a felhasználó: Feltöltsön mellékletet; Eltávolítson mellékletet (kizárólag tervezet esetén, a már benyújtottat nem lehet törölni); Megnézze a mellékletet.

Mellékletek kezelése Melléklet feltöltése során meg kell adni az alábbiakat: Melléklet megnevezése; Melléklet típusa; Száma; Melléklet dátuma.

Mellékletek kezelése

Mellékletek kezelése A TP-n a mellékletet fel lehet tölteni: Kérelem létrehozása oldalon; Módosítási kérelem oldalon. A CDMS-en a mellékletet fel lehet tölteni: Engedély létrehozása oldalon; Módosítás kezdeményezése oldalon.

Mellékletek kezelése Korlátok: A formátum lehet PDF, Word, XLS stb.; Méret: 15MB/dokumentum.

Értesítések Értesítések rendszere: TP és CDMS is használja. Mindig a ‘vámhatóság’ vagy a ‘gazdálkodó’ küldi az üzenetet, és nem a felhasználó.

Trader portal (Home page)

Dashboard (főoldal)

Felhasználói felület Breadcrumb Banner Menü Nyelv Bejelentkezett felhasználó

Menü Kérelmek: új kérelmek, kérelmek listája. Engedélyek Tervezetek: tervezetek listája, kérelmek tervezete. Értesítések: kérelmekkel/engedélyekkel kapcsolatos értesítések. Jelzi, ha válasz szükséges. Preferenciák: jelenleg kizárólag a bejelentkezést jelzi. Authorisation

Kérelem kezelése

Kérelem kezelése

Értesítések Kétfajta értesítés van: Egyszerű értesítés a kérelemről/engedélyről (állapotváltozás, hiba stb.) Döntéshozó vámhatóság értesítése, melyre válaszolni kell.

Felhasználói felület Link to homepage Banner Language Menu Logged in user (last element of the menu – not visible here)

Az eljárás áttekintése Az eljárás 3 szakaszra oszlik: A kérelem befogadása (pozitív, negatív, elhalasztva) A döntés meghozatala (konzultáció, további információ kérése stb.) Az engedély kezelése

Köszönöm a figyelmet!