Mikroelemek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Táplálkozási alapfogalmak
Advertisements

Pajzsmirígy hormonok (ATC: H03)
Formula 2: Multivitamin-komplex
Táplálék-kiegészítők a gyermekgyógyász szemszögéből
Mire jó a tojás? Tények a tojásról
Táplálékok, tápanyagok
Sporttáplálkozás.
Az emberi test felépítése A bőr és a mozgás szervrendszere
Az emberi test felépítése
A vitaminok és ásványi sók
Az ásványi anyagok forgalma
Zöldségnövények fortifikálása
Ásványi anyagok Nyershamu.
C-vitamin (Aszkorbinsav)
A tej szerepe az egészséges táplálkozásban
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
A kutya táplálóanyag szükséglete
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA III.
TÁPLÁLKOZÁS.
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
A dializált betegek Ca-P anyagcserezavarának hatása
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
Teljes Parenterális Táplálás
Pajzsmirigy.
METALLOGRÁFIA (fémfizika) A fémek szerkezete.
agrokémia Környezetgazdálkodási agrármérnök
Tápelemek hiánytünetei
Az esszenciális mikroelemek jelentősége
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
Horváth Krisztián A Vitamin.
C vitamin By: Aknai Ramóna.
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
A vitaminok és az ásványi sók (II)
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
A kalcium és a magnézium
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Egészséges Táplálkozás
Dr Kovács Ágota Péterfy Sándor utcai Kórház Gasztoenterológiai Osztály
H7O HIBIRON.
A mediterrán diéta alkalmazása, mint az energiaegyensúly megtartásának lehetősége Dr. Szabó Judit.
Táplálkozási ismeretek II.
Ásványi anyagok vázrendszer, fogak (Ca, P, F)
Takarmányok zsírtartalma
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Ásványi anyagok táplálkozás-élettani szerepe
Ásványi anyagok vázrendszer, fogak (Ca, P, F)
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Új korszak: A táplálkozás új stílusa!
VITAMINOK.
Vitaminok jelentősége
Vas-kobalt-nikkel A periódusos rendszer VIII/B csoportja
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Készítette: Szabó Elza 2012 május Mivel szerzői jogvédelem alatt nem áll, ezért bárki, bármikor felhasználhatja! Szeretettel!
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
Növényi rostok Cellulóz
Takarmányok zsírtartalma
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
A b i o g é n e l e m e k. Egyed alatti szerveződési szintek szervrendszerek → táplálkozás szervrendszere szervek → gyomor szövetek → simaizomszövet sejtek.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
A szervezet energiaforgalma
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Takarmányok zsírtartalma
Anaemia Dr. Boda Márta.
Előadás másolata:

Mikroelemek

Mikroelemek Azok az elemek, amelyeknek tömege az ember szervezetében 50mg/kg alatt van. 1. esszenciális 2. nem esszenciálisak

Esszenciális mikroelemek Vas 60-70 % hemoglobinban mioglobinban, 20-25 % a szervezet vasraktáraiban, 5-15% testszövetekben, enzimek alkotórészeiben. Biológiai szerepe a vérképzés, légzés. A hemben a Fe II ionok szállítják az oxigént a tüdőből a szövetekbe, ahol a mioglobin vasa folytatja az oxigén transzportot. A szövetek vastartalmú enzimjei redoxfolyamatokat katalizálnak.

Vashiány Gyenge méhösszehúzódások-újszülöttek hypoxiája Halva született malacok Malacok vashiányos anaemiája

Réz Oxido-reduktáz enzim alkotó A vas és a réz felszívódása akkor optimális, ha 4-6-szor több vasat juttatunk a szervezetbe, mint rezet. A réz katalizálja a C-vitamin bomlását(növényi nyersanyag feldolgozó nem lehet réz!)

Rézhiány Szarvasmarhák és juhok idült betegsége Tünetei: vérfogyottság, hasmenés, lesoványodás,étvágytalanság. Gyapjúelváltozások, fürtök rendezetlensége, pigmenthiányos foltok

A Jód A szervezetben a jód 75-80 %-a a pajzsmirigy hormonjainak felépítésében vesz részt Az anyagcsere és a növekedés közvetett résztvevője Hiányában golyva alakul ki

A szelén Antioxidáns rendszerint a tokoferolokkal együtt vesz részt a metabolizmusban A Se. Tartalmú glutation-peroxidáz védi a telítetlen lipideket és a sejthártyákat az oxidációtól Szelenizált élelmiszerek

Szilícium A csontokban és a kötőszövetben található Cink izmokban,szemben,hajban,májban vesében. Mintegy 25 enzim alkotórésze Hiányában:elhúzódó a sebgyógyulás, növekedési zavar, bőr elszarusodása

Mangán Enzimek alkotói, szénhidrát és lipid anyagcserében vesznek részt, a koleszterin és nukleinsavak szintézisében vesz részt, a porcok képződéséhez nélkülözhetetlen. Perosis. A bfi. csánkizületi betegsége Vanádium Ón Nikkel Molibdén Króm kobalt

Nem létfontosságú mikroelemek Állandó kisérője az esszenciális elemeknek. Pl. a lítium a natriumot, a rubídium a káliumot kíséri Alumínium a szervezetben alig szívódik fel, az emésztéssel távozik. Az aluminiumionok katalizálják a C-vitamin bomlását.

Bór A szervezetben mindenütt jelen van, de biokémiai szerepét nem ismerjük. Számos növény számára esszenciális Mikroelem.

Állatfajonként mit okoz a Se hiány? Ló vázizom-elfajulás Csikó váz- és szívizom elfajulás Szarvasmarha vázizom-elfajulás magzatburok-visszatartás Borjú váz- és szívizom elfajulás Bárány váz- és szívizom elfajulás, csökkent növekedés Sertés hepatosis dietetica, szederszív betegség, gyomorfekély Csirke csökken a tojástermelés és a keltethetőség Pulyka és kacsa zúzógyomor izmainak, a bél simaizomzatának elfajulása Kutya, macska steatitis („sárgazsír betegség”)

Fluor A szervezetben a fluor 95%-a a csontokban és a fogakban található. Elősegíti a fejlődő szervezet csontosodását, hiánya fogszuvasodást okoz. Általában a táplálék és az ivóvíz fedezi a szükségletet.