Élj ökosan – generációkon át I.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 Az energiafelhasználás csökkentése a termelésben Készült az: támogatásával Jelen prezentáció tartalmáért a teljes felelősség a szerzőket terheli. A tartalom.
Advertisements

Konferencia az energiahatékonyságról január Energiahatékonyság uniós forrásból – európai uniós pályázati lehetőségek kis- és középvállalkozások.
SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10. A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg.
A TECHNIKAILAG LEHETSÉGES KÖVETELMÉNYÉRTÉKEK FELÚJÍTÁSOKNÁL.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
AZ ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSEK NEMZETGAZDASÁGI ELŐNYEI Knauf Insulation Kft Kanyuk László.
Napelemes rendszerek üzemeltetési tapasztalatai PV Napenergia Kft. „STEEP” projekt Workshop BOKIK Miskolc,
ELTINGA és MTA KRTK KTI Horváth Áron április 7. Lakásárak, támogatások és energiahatékonyság.
Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep bemutatása 9.a 4. csoport.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
ENERGIA TAKARÉKOS RENDSZERSZEMLÉLET AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN Fehér János okl. kohómérök Fűtéstechnikai szakmérnök Székesfehérvár, 2010.JAN.20.
Energetikai tanácsadás Tervezés Energetikai tanúsítás Komplex kivitelezés Megvalósítási tanulmány Projekt finanszírozás Több mint 400 db kivitelezés több.
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
Energiatakarékos megoldások Név: Szamosi Rozina Felkészítő tanár: Kiss Csaba Iskola: Hernád-Pusztavacs Általános Iskola, Pusztavacsi Tagintézménye Cím:
Informatikai rendszerek általános jellemzői 1.Hierarchikus felépítés Rendszer → alrendszer->... → egyedi komponens 2.Az elemi komponensek halmaza absztrakciófüggő.
MINTAKÉRDÉSEK. A pénzügyi számvitel információs rendszere elsősorban a gazdálkodó szervezetek vezetőinek információs igényeit elégíti ki. A beszámoló.
Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter.
A tüzelőanyag cellák felhasználása mérnöki szempontból- Dr. Bánó Imre.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Előadók: Kovács Richárd – marketing vezető Marketing osztály Bálint Norbert – PR főmunkatárs PR és kommunikációs osztály ZÖLDGÁZT ADUNK.
Önkormányzatok épületenergetikai beruházásai pályázati forrásból!
Biztonságos, fenntartható és tiszta energia a Duna-medencében
GINOP ENERGETIKAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK
Hogyan épül fel a passzív ház?
Egészség, baleset-megelőzés és környezet
Megújuló energiaforrások használata
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Energiagondok.
Vezetékes átviteli közegek
WE PROVIDE SOLUTIONS.
ELŐNYÖK – megbízható működés
Természeti erőforrások
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
Pályázati lehetőségek kisvállalkozásoknak és magánszemélyeknek
Helyszín Dátum Előadó Előadó szervezete.
Kérdés és válasz Minták és technikák
videós team Team vezetője: Tariné Péter Judit Tagok:
Downstream Power Back Off (DPBO)
Környezet és Energia Operatív Program Energetikai pályázatai
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
Downstream Power Back Off (DPBO)
Megújuló energiák Készítette: Petőfi Sándor Általános Iskola
Általános fűtési rendszerek
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
B.Sc. / M.Sc. Villamosmérnöki szak
AZ OKOSHÁZAK BEMUTATÁSA
Hárskúti Megújuló Energia Központ
Nap és/vagy szél energia
TÁMOGATÁS ÖSSZEGE (Ft)
Élj ökosan – generációkon át V.
WE PROVIDE SOLUTIONS HS-Panel (SIP panel) házak,
Környezeti Kontrolling
Élj ökosan – generációkon át II.
SZÉCHENYI PROGRAMIRODA
Fényforrások 3. Kisülőlámpák
Készítette: Koleszár Gábor
Élj ökosan – generációkon át IV.
a hatékonyabb munkába segítésért
SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10.
LEADER LEADER Intézkedések a Déli Napfény LEADER Egyesület területén
Épületek egészségtana
Ide írandó a dolgozat pontos címe
Összeállította: J. Balázs Katalin
Megújuló energiaforrások
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Energetikai Intézkedési tervek végrehajtása
A POWERPOINT 2007 újdonságai
Energia-források: Nap geotermikus nukleáris Energia.
Energiahatékonysági és Megújuló Finanszírozási Program Erste Bank Hungary Budapest,
Kórházi és ágazati gazdálkodást érintő informatikai fejlesztések és az azokban rejlő lehetőségek Horváth Tamás Vezérigazgató CompuTREND Zrt.
Előadás másolata:

Élj ökosan – generációkon át I. Mottó: „A komolyan megépített ház nem homlokzatával kérkedik.” Rebrenau (író)

Demonstrációs célú mintaépület Energiahatékonysági bemutatóközpont Székesfehérvár Demonstrációs célú mintaépület Energiahatékonysági bemutatóközpont

Nálunk lényeges a hőburok fontossága, pl. szigetelés kívülről 30 cm, alulról 20 cm + 6 légkamrás ablakok

Ismétlés!

Feladat – önálló munka Ismételjük át a Energiaforrásról és a Passzívházról tanultakat! Töltsd ki önállóan a tesztet! (Idő: 5 perc) Feladat: 1. szmelléklet

Beszéljük meg a helyes válaszokat!

1. A NEM MEGÚJULÓ ENERGIA jellemzői Keletkezése - rövid idő alatt történik. Keletkezése - hosszú idő alatt történik. A fenntartható fejlődést szolgálja. Mint energiahordozó, korlátozott mennyiségben van jelen. Karikázd be az Igaz válaszokat!

2. Soroljátok fel a NEM MEGÚJULÓ ENERGIÁKAT! Földgáz, szén. Nap, ár-apály energia, urán. Szén, urán, kőolaj, földgáz. Urán, kőolaj, szélenergia. Csak egy választ karikázhatsz be!

3. A MEGÚJULÓ ENERGIA jellemzői Keletkezése - hosszú idő alatt történik. Keletkezése – folyamatos. A fenntartható fejlődést szolgálja. Mint energia korlátlan mennyiségben van jelen. Karikázd be az Igaz válaszokat!

4. Soroljátok fel a MEGÚJULÓ ENERGIÁKAT! Szén, napenergia, holdenergia, biomassza. Nap, víz- és ár-apály energia, szélenergia, biomassza. Nap, víz - és ár-apály energia, szélenergia, kőolaj. Urán, vízenergia, kőolaj, Napenergia. Csak egy választ karikázhatsz be!

5. Mi a passzívház fogalma: (3 p) A passzívház, olyan ház, melynek egyáltalán nincs szüksége fűtésre. Csak a hőnyereség jellemző rá. A passzívház, olyan ház, melynek szinte nincs szüksége fűtésre. Elsősorban a hőveszteséget csökkenti minimálisra – így gyakorlatilag a benne élők fűtik fel. A passzívház, olyan ház, melynek szinte nincs szüksége fűtésre. A hőnyereséget maximalizálni próbálja, míg a hőveszteséget minimálisra csökkenti. Csak egy választ karikázhatsz be!

A Passzív ház technológiái - ismétlés!

Sorolj fel technológiákat – amik a passzív házakban jelen lehetnek Sorolj fel technológiákat – amik a passzív házakban jelen lehetnek?! (10 db)

Technológiák – amik a passzív házakban jelen lehetnek?! Napelem LED világítás Szürkevíz hasznosítás Napkollektor Hőszivattyú Megfelelő árnyékolás Hővisszanyerő szellőztető rendszer Házi komposztálás Szelektív hulladékgyűjtés Hőszigetelés

Mi a Napelem fogalma? Napelem: egy olyan eszköz, amely a nap sugárzását (foton) közvetlenül alakítja át elektromos árammá.

Mire használhatjuk a Napkollektort? Használati melegvíz előállítására és medence fűtésére Fűtésünk rásegítésére (radiátor!).

Milyen fajtája, típusa van a Hőszivattyúnak? Két legismertebb hőszivattyú fajta: a geotermikus hőszivattyú a levegő hőszivattyú.

Mi az Európai Unió energetikai célja?? Az Európai Unió egyik fő célkitűzése, hogy 2020-ra 20%-os energiafogyasztási csökkenést érjenek el az épületek.

1. Falfűtés (Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=X99PN0G3mt8 ) Feladat: Nézz meg egy részletet a fűtésre és hűtésre is alkalmas rendszerről (2:40 perc). Videó címe: 1. Falfűtés (Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=X99PN0G3mt8 )

Beszélgessetek a látottakról! Miért előnyös ez a rendszer?

Fűtésünk: Falfűtés (hőszivattyú + napelem) Székesfehérvár Demonstrációs célú mintaépület Energiahatékonysági bemutatóközpont Fűtésünk: Falfűtés (hőszivattyú + napelem)

A Falfűtés működése A levegő-víz hőszivattyúk könnyedén és gazdaságosan megtermelik a falfűtés csöveiben keringő 35-40 °C  fokos vizet. Ezzel akár 15%-os energiamegtakarítás tudnak elérni!

Fal- és mennyezetfűtő panelek A hőszivattyúkhoz ajánlott korszerű fűtés egyik megoldási lehetősége. A panel a falra van elhelyezve, így az láthatatlan! Alacsony hőmérsékletű vízzel / 17-55 °C / működtethető.

A panelek előnye Fűtés és hűtés üzemmódban is alkalmazható. A panel a gipszkarton burkolat alatt van elhelyezve. Lakások, családi házak, irodák, szállodák, uszodák, templomok elegáns kivitelezésére alkalmas.

A Fűtésszámla Egy magyar háztartás fűtésszámlája az átlagkereset negyedét kiteszi (ez nem tartalmazza a többi rezsiköltséget!) sajnos megalapozottan beszélünk energiaszegénységről.

Beszélgessetek a hallottakról Beszélgessetek a hallottakról! Hogyan tudunk otthon spórolni az energiával?

Köszönöm a figyelmet!

1. Iskolán kívüli feladat /szüleid és nagyszüleid bevonásával/

Töltsd ki és küldd vissza nekünk az energiaismeret tesztünket! IKF 1. szmelléklet

Köszönöm a figyelmet!