Az üledék és a halak nehézfémtartalma a Tiszán levonult 2000

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az üledék és a halak nehézfémtartalma a Tiszán levonult 2000
Advertisements

Klímaváltozás káros következményeinek eszközrendszere Dr. Kozák Péter PhD. Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Okleveles mérnök,
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore Közlekedési.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Land of Opportunities… …. and hard work By dr. George NAGY, Chairman.
Dél-alföldi Regionális Igazgatósága SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ MÁJUS 17.
Dr. Vandlik Erika OEFI - Országos Addiktológiai Centrum Ifjúsági addiktológiai ellátás feltételeinek kialakítása a Norvég finanszírozási mechanizmus keretein.
Készítette: Gondos Borbála
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
TÁMOP program a Dél-alföldi Régióban Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ.
A VÉDŐNŐK SZEREPE AZ EMLŐRÁK KORAI FELISMERÉSÉBEN Puskás Gabriella AZ EMLŐRÁK GYÓGYÍTÁSÁÉRT ALAPÍTVÁNY BUDAPEST.
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
A „Legyen jobb a gyerekeknek” Nemzeti Stratégia aktuális kérdései Magyarországi feladatok a „Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem Európai.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Sportbalesetek Somoskői Mihály, PTE Baleset-megelőzési konferencia, szeptember 30. Budapest.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
A KHT-k gyakorlata A Paksi Atomerőmű élettartam hosszabbításának és teljesítménynövelésének hatásai a Duna hőterhelésére.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A kamara szerepe az export vezérelt magyar gazdaság megteremtésében. Eredmények és problémák Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
A Levegő összetétele.
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Az „első lépés” TÁMOP
Megjegyzések Dinya László vitaindító tanulmányához
PANNON-LNG Projekt Tanulmány LNG lehetséges hazai előállításának
1Transzplantációs Alapítvány
Dr. Kovács László Főtitkár
Kiegészítő melléklet és üzleti jelentés
A konszolidáció módszertanáról
1. dia A szakdolgozat címe
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Vízkeresők csoport: Beke Szabolcs Bojtor Cintia Hegedüs András
Levegőszennyezés matematikai modellezése
A talajok szervesanyag-készlete
Magyarország földtana - rövid áttekintés -
NEMZETI VÍZTECHNOLÓGIAI PLATFORM TECHNOLÓGIAI VIZEK KEZELÉSE
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZÁMVITEL.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
1993-as közoktatási törvény
Piaci kockázat tőkekövetelménye
agrokémia Környezetgazdálkodási agrármérnök
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
A létminimum-számítás megújítása
Kvantitatív módszerek
Kvantitatív módszerek
Haltenyésztés.
Válaszok a globális oktatáspolitikára
Életfeltételek, források
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Trícium (3H) A trícium (3H) a hidrogén hármas tömeg-számú izotópja, egy protonból és két neutronból áll. Bomláskor lágy b- sugárzással stabil héliummá.
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
AZ ÉLŐLÉNY ÉS KÖRNYEZETE
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Felszín alatti vizek kémiai állapotfelmérése
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Járműtelepi rendszermodell 2.
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban
Föderalizmus és decentralizáció kutatás svájci–magyar együttműködésben
Balatonnal kapcsolatos projektek összefoglaló bemutatása
Áramlástan mérés beszámoló előadás
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Előadás másolata:

Az üledék és a halak nehézfémtartalma a Tiszán levonult 2000 Az üledék és a halak nehézfémtartalma a Tiszán levonult 2000. évi szennyezések után SZERVETLEN MIKROSZENNYEZŐ ANYAGOK Fleit Ernő egyetemi adjunktus Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék

Mi történt? – Rövid szennyezés krónika 1. Cianid szennyezés (Nagybánya) 2000. jan. 30.-31 éjszaka kb. 100,000 m3 cianidos szennyvíz (Zazar Lápos Szamos Tisza Duna) Becsült (belépett) cianid mennyiség (cianidion-ban számolva 100-200 tonna) + fémek!

Két szennyező hullám érkezett

Románia 2000 telén Nehézfém szennyezés CN szennyezés

Nagybánya – túl gyenge volt a töltés

A cianid egészségügyi és ökológiai hatásai CN egészségügyi határérték 0.1 mg/l A halak lényegesen érzékenyebbek a ciánszennyezésre, mint az ember. Már 0,005mg/l cianid esetén a halak ívása már leáll. Az érzékeny fajok közül több, már 0,03mg/l cián hatására (ha az tartósan megmarad) elpusztul. Tömeges halpusztulást 0,2mg/l cián okoz, ezt már a legellenállóbbak sem bírják.

Néhány akut toxikológiai következmény a gerinces faunában (halak) Az összes becsült halelhullás 1241 tonna. Ebből 33,8 % ragadozó hal, 13,5 % ponty, 8,1 % kecsege és 44,6 % növényevő és egyéb hal. A Szamos és a Tisza medrében elpusztult 1241 t haszonhal becsült értéke 874 millió forint.

Gerinctelenek - tiszavirágzás 2000

Tanulságok és tennivalók A vízfázis a sztori derűsebb része Az akut hatások (CN-) mellett jelentősek lehetnek (lesznek) a krónikus hatások Élővilág, vízhasználatok veszélyeztetettsége, „chemical time bomb” koncepciója Kémiai vs. biológiai monitoring (költségek) Módszertani hiányok az ilyen jellegű szennyezések monitorozásához

A második szennyezés Sok ez vagy kevés? 2. Ólomszennyezések (Borsabánya) 2000. március 10. (+ kisebb, egy héten át tartó szennyezések) kb. 20,000 tonna iszap (ólom, cink, réz) Sok ez vagy kevés?

20,000 tonna meddőhányó (Borsabánya) USGS adatok: 1-8% közötti fémtartalom (As, Pb, Cd, Cu, stb.) Vegyük az ólmot! 1% = 200 tonna (2*1011 mg) Hazai határérték Pb-ra: 100 mg/kg Szennyezett üledék (10 cm mélységig): 1*109 dm3 üledék  1* 107 m2  10 km2 szennyezett felület De: 1. Ökológiai határértékek (amik hazánkban nincsenek + egy nagyságrend) 2. Lehet, hogy nem 1, de 6-8%-os volt a Pb, Cu, Cr, stb. tartalom + fél nagyságrend 3. Biológiai hozzáférhetőség (pl. kioldhatóság) - Finom kolloid frakciók (30-200 m) - ülepedés-transzport (tározók!) 4. Folytonos hazai és határon túli „szivárgások” - terhelés 5. Zömében a felső 1-2 cm számít az üledékforgalomban + 1 nagyságrend Összevéve: 1 - 100 (?) km2 erősen szennyezett felület vándorol, ülepszik, oldódik, exponál

Hogyan mérték, monitorozták a szennyezéseket – a hazai (bio)monitoring A levonulás közben a KÖF a sodorvonalból: Vízkémia (CN-, nehézfémek, ált. vízkém) Fitoplankton Zooplankton Akut víztoxikológia (Daphnia, guppi, csíranövényteszt) A követő mérések során (KÖF-ek, VIZIG-ek, ÁNTSZ Intézetek, egyetemek, NP-k, VITUKI, KGI, stb.) Vizsgálatok: Mint fent Makrozoobenton Halfauna Emlősök, madarak, hüllők, kétéltűek, stb.

Mintavételi program és mérési módszerek Arzén – nehézfém – csuka - nevek 1. üledék mintavételi sorozat (cianidos szennyezés) 2. üledék mintavételi sorozat (nehézfém szennyezés) Halak (Tisza, Tisza-tó és Duna) ICP-MS módszer – teljes elemmennyiség

Nemzetközi ökológiai határértékek összehasonlítása a hazai talajokra (földtani közegre) vonatkozó értékekkel – mg/kg (g/g) egységben, (szárazanyagra)

Eredmények – az üledék állapota 2000-ben (a cianidos csóva levonulása után)

Primer kiülepedési zónák A nehézfémes bányazagy hatása – ólom koncentrációk az üledékben közvetlenül a szennyezés utáni napokban Primer kiülepedési zónák mg/kg

Vertikális gradiensek az üledékben a nehézfém csóva levonulása után (Tiszabecs) Üledék felszín mg/kg 10 cm

A tiszai üledék szennyezettsége – nemzetközi összehasonlításban

Következtetések az üledékben mért eredmények alapján A tiszai üledék „átlagos szennyezettsége” az európai preindusztriális szintet mutatja A nehézfém koncentrációk eloszlása a hossz-szelvény mentén erősen inhomogén – kiülepedési zónák A nehézfémek biológiai hozzáférhetőségét szabályozó hely-specifikus mechanizmusok jórészt ismeretlenek Az eutrofizáció, savasodás, lokális szennyvíz bevezetések hatásai a fémek kioldódási folyamatait (release) elősegít(het)ik

A csuka izomszövet kadmium tartalma 2000-ben Tisza-tó felett Tisza-tó alatt

Izomszöveti kadmium koncentráció a tiszai csukákban A hullámtér és a folyómeder szélessége a Tisza hazai szakaszán

A csuka izomszövet réz tartalma

Izomszöveti arzénkoncentrációk a tiszai csukákban Tisza-tó Megemelkedett As koncentrációk Biomonitoring

Következtetések a csukák izomszövetében mért nehézfém koncentrációk alapján A szöveti koncentrációk alapján nem-paraméteres statisztikai módszerekkel a tiszai csukák különálló csoportokra oszthatók A hossz-szelvény mentén mért szöveti koncentráció különbségek határozott eltéréseket jeleznek a biológiai hozzáférhetőségben (pl. As, Cd, Pb) A toxikus nehézfém komponensek esetében a „választóvonal” a Tisza-tó A tiszai „ragadozó halak” korlátozások nélkül fogyaszthatóak a hazai előírások alapján*

A jövő munkáinak körvonalai NSF – OTKA (University of Georgia) Ökológiai kockázatelemzési módszerek (KvVM) Fenntartható vízgazdálkodás (KvVM és MTA) Anyagmérlegek és „material accounting” módszerek In-situ biológiai hozzáférhetőség vizsgálatok szükséglete

Záró megjegyzések és kitekintés Jól elkülönülő, karakteres koncentráció mintázatok (halak: Duna-Tisza tó- élő Tisza) Sok vagy kevés? (fogyaszthatósági útmutató - színezett biomonitoring térkép) US, CD, SA, EU mérési eredmények -összevetés Ökológiai vízjóság obskurus fogalma - bonitálási problémák

Ajánlott internet címek http://www.cian.hu/index.htm http://www.zpok.hu/cyanide/baiamare/ http://www.cian.hu/csucsertekek.htm http://www.ramsar.org/archives_bulletin000306.htm#tisza http://www.cian.hu/hatas.htm http://www.zpok.hu/cyanide/baiamare/docs/baiamare.pdf