avagy, melyik szám négyzete a -1?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Integritási tartományok
Advertisements

A polinomalgebra elemei
Algebrai struktúrák.
Természetes számok 0, 1, 2, 3, ..., 24, 25, ..., 1231, 1232, ..., n, ...  = {0, 1, 2, 3, ..., n,...} a természetes számok halmaza Műveletek: összeadás.
Készítette: Szinai Adrienn
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
Halmazok, műveletek halmazokkal
Műveletek mátrixokkal
Húrnégyszögek Ptolemaiosz tétele
1. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
Euklidészi gyűrűk Definíció.
Egy f  R[x] polinom cS -beli helyettesítési értéke
Algebrai struktúrák 1.
Csoport részcsoport invariáns faktorcsoport részcsoport
Gyűrűk Definíció. Az (R, +, ·) algebrai struktúra gyűrű, ha + és · R-en binér műveletek, valamint I. (R, +) Abel-csoport, II. (R, ·) félcsoport, és III.
Számhalmazok.
Bernoulli Egyenlőtlenség
Algebra a matematika egy ága
Komplex számok (Matematika 1.)
Transzformációk kucg.korea.ac.kr.
Fejezetek a matematikából
A folyamatok térben és időben zajlanak: a fizika törvényei
A TERMÉSZETTUDOMÁNYOK ALAPJAI 1. Matematika
Differenciál számítás
Lineáris algebra Mátrixok, determinánsok, lineáris egyenletrendszerek
Integrálszámítás Mire fogjuk használni az integrálszámítást a matematikában, hova szeretnénk eljutni? Hol használható és mire az integrálszámítás? (már.
Valós számok Def. Egy algebrai struktúra rendezett test, ha test és rendezett integritási tartomány. Def. Egy (T; +,  ;  ) rendezett test felső határ.
6. SZÁMELMÉLET 6.1. Oszthatóság
A számfogalom bővítése
Lineáris transzformáció sajátértékei és sajátvektorai
MATEMATIKA ÉS INFORMATIKA I.
Halmazok Összefoglalás.
*** HALMAZOK *** A HALMAZ ÉS MEGADÁSA A HALMAZ FOGALMA
Lineáris algebra.
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
A szinusz és koszinuszfüggvény definíciója, egyszerű tulajdonságai
Vektorok © Vidra Gábor,
Ábrahám Gábor Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium Szeged
Gazdaságstatisztika 11. előadás.
Vektorterek Definíció. Legyen V Abel-csoport, F test, továbbá
1 Példa. 2 Észrevételek 1. G i következő tulajdonságai invariánsak a direkt szorzat képzésre: asszociativitás, kommutativitás, egységelem létezése, invertálhatóság.
1. MATEMATIKA ELŐADÁS Halmazok, Függvények.
Lineáris algebra.
1 Vektorok, mátrixok.

Műveletek, függvények és tulajdonságaik Mátrix struktúrák:
Algebrai struktúrák: csoport, gyűrű, test. RSA Cryptosystem/ Titkosítási rendszer Rivest, Shamir, Adelman (1978) RSA a neten leggyakrabban használt.
előadások, konzultációk
előadások, konzultációk
Nagy Szilvia 2. Lineáris blokk-kódok II.
HÁLÓZAT Maximális folyam, minimális vágás
avagy, melyik szám négyzete a -1?
A Catalan-összefüggésről
Pázmány Péter Katolikus Egyetem ITK Központi Alapok Program
óra Műveletek a racionális számok halmazán
Készítette: Horváth Zoltán
Integrálszámítás.
3. óra Algebrai kifejezések nagyító alatt
137. óra - Ismétlés Számok és műveletek
HÁLÓZAT Maximális folyam, minimális vágás
II. konzultáció Analízis Sorozatok Egyváltozós valós függvények I.
óra Algebra
Szécsi László 3D Grafikus Rendszerek 7. előadás
Algebrai geometriai számítások
Algebrai struktúrák 1.
ELEMI GEOMETRIAI ISMERETEK
Matematika I. BGRMA1GNNC BGRMA1GNNB 7. előadás.
Csoport, félcsoport, test
Vektorok © Vidra Gábor,
Szögfüggvények és alkalmazásai Készítette: Hosszú Ildikó Nincs Készen.
Előadás másolata:

avagy, melyik szám négyzete a -1? Számok a valósokon túl avagy, melyik szám négyzete a -1?

Legyen  a valós számpárok halmaza: ={(a,b):a,b} Legyen  a valós számpárok halmaza: ={(a,b):a,b}. -n értelmezünk két műveletet: egy összeadás és egy szorzás nevűt. Összeadás (a,b),(c,d) : (a,b)+(c,d)=(a+c,b+d) . Az összeadás asszociatív, kommutatív, mivel a valós számok összeadása is asszociatív és kommutatív. A (0,0) pár nullelem, azaz minden (a,b)  párra (a,b)+(0,0)=(0,0)+(a,b)=(a,b). Az (a,b) pár ellentettje (negatívja) a (-a,-b) pár, mivel (a,b)+(-a,-b)=(0,0).

Szorzás (a,b),(c,d) : (a,b)·(c,d)=(ac-bd,ad+bc) . Itt valós számok szorzása áll. A szorzás kommutatív, mert ac-bd=ca-db és ad+bc=da+cb. A szorzás asszociatív. ((a,b)·(c,d))·(e,f)= (ac-bd,ad+bc)·(e,f)= (ace-bde-adf-bcf,acf-bdf+ade+bce) (a,b)·((c,d)·(e,f))=(a,b)·(ce-df,cf+de)= (ace-adf-bcf-bde,acf+ade+bce-bdf)

A szorzásra nézve van egységelem: (1,0)·(a,b)=(a,b)·(1,0)=(a,b) minden (a,b)-re. Minden nem nulla elemnek van inverze: (a,b)-re, ha a2+b2>0, akkor

Érvényes a disztributivitás: (a,b)·((c,d)+(e,f))=(a,b)·(c+e,d+f)= (ac+ae-bd-bf,ad+af+bc+be)= (ac-bd,ad+bc)+(ae-bf,af+be)= (a,b)·(c,d)+(a,b)·(e,f) Nullelem szorozva bármivel a nullelem: (0,0)·(a,b)=(0a-0b,0b+0a)=(0,0) Az egységelem (1,0) ellentettje (-1,0). Bármely (a,b) elemre (-1,0)·(a,b)=(-a,-b) az (a,b) elem ellentettje. A  halmaz az összeadás és szorzás műveletével testet alkot.

Az (a,0) alakú párok ugyanúgy viselkednek mint a valós számok, azaz egy -el izomorf részstruktúrát alkotnak: Az f:   leképezés, melyre f(a)=(a,0) egy művelettartó injekció. f(a+b)=(a+b,0)=(a,0)+(b,0)=f(a)+f(b) f(ab)=(ab,0)=(a,0)·(b,0)=f(a)·f(b) f(0)=(0,0) a nullelem. f(1)=(1,0) az egységelem. Ugyanakkor (a,b)=(a,0)·(1,0)+(b,0)·(0,1) Valamint: (0,1)·(0,1)=(0·0-1·1,0·1+1·0)=(-1,0)!!!! Azaz, ha az (a,0) alakú elemeket azonosítjuk a valós számokkal, akkor a (0,1) -beli elem négyzete -1.

Komplex számok A  halmaz (0,1) elemét i-vel szokás jelölni. Ekkor  minden eleme a+bi alakban írható, ahol a és b valós számok. Ez a komplex számok kanonikus alakja. Villamosmérnöki gyakorlatban gyakran j-vel jelölik a képzetes egységet!! Mi itt maradunk a i jelölésnél. (j2=) i2=-1. z=a+bi=a·1+b·i képzetes egység valós rész valós egység képzetes rész Az ilyen alakú számokkal ugyanúgy számolhatunk, mint a valósokkal, csak i2 helyére kell -1-et írni.

(a+bi)+(c+di)=(a+c)+(b+d)i (a+bi)·(c+di)=ac+adi+bic+bidi=ac+(ad+bc)i+bdi2= (ac-bd)+(ad+bc)i Ha z=a+bi, akkor az additív inverze (ellentettje) -z=-a-bi Ha z0, akkor a multiplikatív inverze (reciproka) Példa

Hányadost a nevező i-tlenítésével (gyöktelenítéshez hasonlóan) számolhatunk. Amivel a törtet bővítettük az a nevező konjugáltja. Definíció A z=a+bi komplex szám konjugáltja Világos, hogy 

 Állítás Bizonyítás Az első és a második állítás házi feladat. Következmény 

Definíció A z=a+bi komplex szám abszolút értéke A  függvény mindig a nemnegatív gyököt jelenti! Világos, hogy , valamint ez a valós számok abszolútértékének általánosítása. Állítás

Bizonyítás Ez tisztán képzetes szám, a négyzete nem pozitív

bizonyításához az előző egyenlőtlenségben írjunk z1 helyett z1-z2-t. Hasonlóan A másik két egyenlőség bizonyításához kihasználjuk a szorzás kommutativitását és asszociativitását. Innen alapján adódik a hányados abszolút értéke.

Komplex számok geometriai jelentése A komplex számokat valós számpárokként vezettük be. Ezek pont a (közönséges) kétdimenziós sík elemei is. Azonosíthatjuk az v=(a,b) vektort a z=a+bi komplex számmal. v (a,b) a+bi z  i 

Állítás Vektorok összegéhez rendelt komplex szám az egyes vektorokhoz rendelt komplex számok összege. Vektor ellentettjéhez a komplex szám negatívja van rendelve. A komplex szám konjugáltjához a vektor x (valós) tengelyre vett tükörképe van rendelve. z z1 z2 z1+z2

Szorzás geometriai jelentése: z1=a+bi, z2=c+di esetén iz2=i(c+di)=-d+ci. Azaz az iz2 vektort a z2-ből pozitív 90-os elforgatással kapjuk. Használjuk hogy z1z2=(a+bi)z2= az2+biz2 : A z2 vektort először a-szorosára nyújtjuk, majd a z2 90-os elforgatását b-szeresére nyújtjuk, és ezek összege a z1z2.

valamint Tehát Innen OD=|z2|OA=|z1||z2| ésBOD=A’OA azaz: Két komplex szám szorzatának abszolút értéke a az abszolút értékek szorzata. Ha argz jelöli a z számhoz tartozó vektor irányszögét, akkor arg(z1z2)=argz1+argz2. Irányszög: az x tengelytől mért pozitív irányú elfordulás.

Komplex szám trigonometriai alakja Kanonikus alakban könnyű összeadni és kivonni, de nehéz szorozni, osztani és hatványozni. z b a  r=|z| a=r cos b=r sin z=r(cos+isin) Ez utóbbi a komplex szám trigonometrikus alakja. =argz, r=|z|

z1=r1(cos1+isin1) és z2=r2(cos2+isin2) akkor z1=z2  r1=r2 és 1=2+2k Az előbb láttuk hogy |z1z2|=|z1||z2| és arg(z1z2)=argz1+argz2 Tehát z1z2=r1r2(cos(1+2)+isin(1+2)). Másik bizonyítás ugyanerre: z1z2= r1r2{(cos1cos2-sin1sin2)+i(sin1cos2+cos1sin2)}, ahonnan a szögfüggvények addíciós képletét alkalmazva kapjuk a kívánt formulát.

Példa

Komplex számok hatványozása, Moivre képlete Tétel (Moivre képlete) A trigonometriai alakban adott z=r(cos+isin) komplex szám k-ik hatványa zk=rk(cos k+isin k), ahol k tetszőleges egész szám. Bizonyítás k>0 esetén a szorzásra vonatkozó képletből egyszerű indukció. k=0: z0=1. Ha k<0, akkor -k=n>0.

Speciálisan, ha r=1, akkor z hatványai egyszerű  szögű elforgatással keletkeznek, mindegyik rajta van az egységkörön.

Gyökvonás komplex számból Definíció Egy w komplex számot a z komplex szám n-ik gyökének nevezünk, ha wn=z Legyen z=r(cos+isin) és w=s(cos+isin). Ekkor sn=r és =n+2k ahol k tetszőleges egész szám. Ahol egyetlen nemnegatív valós értéket jelent.

Mivel a cosinus és sinus függvény 2 szerint periodikus, ezért elég k=0,1,…,n-1 értékeket venni. Tétel A trigonometriai alakban felírt z=r(cos+isin) komplex szám összes n-ik gyöke az alakban felírt szám. Geometriailag: egy sugarú körön egy szabályos n-szög csúcsai

Példa

Egységgyökök A z=1 speciális esetben elvégzett gyökvonás eredményét, azaz az xn-1=0 egyenlet megoldásait n-ik (komplex) egységgyököknek nevezzük. z=1=1(cos0+isin0), ezért az n-ik egységyökök a következőek:

Az n-ik egységgyökök előállnak az hatványaiként, azaz az összes n-ik egységgyök a következő (egy szabályos n-szög csúcsai az egységkörön, melynek egyik csúcsa a z=1): Egy n-ik egységgyök primitív n-ik egységgyök, ha hatványaiként az összes többi előáll. 2 1 0 3 4 5

Megjegyzés Az egységgyök primitív, ha n és k legnagyobb közös osztója 1. Tétel Ha w0 egyik n-ik gyöke z-nek, akkor w0,w01,w02,…,w0n-1 a z összes n-ik gyöke, ahol 1,1,…,n-1 az n-ik egységgyököket jelenti. Bizonyítás A megadott számok mind különbözőek. Ugyanakkor (w0k)n=w0n kn=w0n1=z. Ha  primitív egységgyök, akkor a fenti számok w0,w0,w02,…,w0n-1 alakban írhatók.

Tétel Az n-edik egységgyökök (n>1) összege nulla. Bizonyítás Legyen  primitív egységgyök ekkor 1. Az egységgyökök összege: 1+ + 2+…+ n-1=(n-1)/(-1)=(1-1)/(-1)=0.