Avagy vissza az őskorba!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ökológia állattenyésztésünk értékei és felhasználási lehetőségei versenyképességünk növelése céljából Seregi J. – Holló G. – Holló I. – Repa I. Mosonmagyaróvár,
Advertisements

A Hulladékgazdálkodási technológus FSZ átjárhatósága és kredit beszámíthatóság KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc.
Klikk a folytatáshoz!. Mi a vércukor? A vércukor a vérben lévő szőlőcukor, idegen szóval glukóz. A vércukor szintje egészséges embernél 4,5 - 6,5 mmol/l.
ROZSBUZA (X Triticosecale Wittmack)BELTARTALMI VIZSGÁLATI EREDMÉNYEK Langó Bernadett Tömösközi Sándor, Ács Péterné, Bóna Lajos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi.
Olaj mint életünk szerves része A napraforgóolaj: a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással nyert növényi zsiradék Olíva olaj: Legegészségesebb.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
Okok Piaci környezet – több mint 70 felsőoktatási intézmény, ezek közül több szinte ugyanolyan képzési palettát, hasonló lehetőségeket kínál Társadalmi.
ÁLLATI KÖRNYEZETVÉDELEM Adatok, lehetőségek és eredmények az állattenyésztés környezetvédelmi szerepéhez Seregi János, Holló Gabriella, Holló István, Zsarnóczay.
A PAPRIKA, MINT NÉPÉLELMEZÉSI CIKK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
1 Beszámoló összeállítása Kérdések – feladatok. 2 Bevezetés A törvényi változások alkalmazása Elmélet – gyakorlat közötti összhang megteremtése Mérlegcsoportok.
AZ ELEKTRONIKUS KÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA INFORMATIKA A FELSŐOKTATÁSBAN DEBRECEN DR. ZÁRDA SAROLTA GÁBOR DÉNES FŐISKOLA.
Hypertonia Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I.(szerk.)Népegészségügyi orvostan 140 és/vagy 90 Hgmm-t elérő és az.
Jubileumi év partnertalálkozójaPécs, február 29. „Új típusú partnerséggel együtt a jövőért” Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar.
Csepregi Teréz Szociálpolitikai szakért ő Október 2.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
MINTAKÉRDÉSEK. A pénzügyi számvitel információs rendszere elsősorban a gazdálkodó szervezetek vezetőinek információs igényeit elégíti ki. A beszámoló.
Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
ÉTELALLERGIÁK ÉS INTOLERANCIÁK ÓVODAI VONATKOZÁSAI Tóth Babett Dietetikus, táplálkozástudományi szakértő Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet.
Zsírok, olajok Trigliceridek. Trigliceridek (Zsírok, olajok) A természetes zsírok és a nem illó olajok nagy szénatomszámú karbonsavak (zsírsavak) glicerinnel.
A fehérjék emésztése, felszívódása és anyagcseréje
Epidemiológiai Felügyeleti Rendszer és Informatikai Rendszer
A nemzetközi üzleti élet etikája
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
A Levegő összetétele.
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Egészséges táplálkozás
A közösség ereje az egészség fenntartásban.
Megjegyzések Dinya László vitaindító tanulmányához
A vonal termékei Berry’s Beard Soap Szakáll tisztító szappan Arctisztító, speciális antibakteriális formulával, mely ideális a napi arc.
Étlap Mark Wotney űrhajósnak, aki túlélte a lehetetlent, csontritkulása volt és az egyedülléttől ideges lett.
9. rész. Egészséges táplálkozás 9.2. Ideális testsúly
Kispálné Horváth Mária
Kockázat és megbízhatóság
Húsvéti béles hozzávalók
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
ÉSZGSZ Étlap Gimnázium 43.hét Október Hétfő Kedd Szerda
ÉSZGSZ Étlap Gimnázium 40.hét Október 2-6. Hétfő Kedd Szerda
KRE-AKTÍV motivációs projekt
C, H, O,N, S, P,  organogén elemek
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ÉSZGSZ Étlap Gimnázium 39.hét Szeptember Hétfő Kedd
ÉSZGSZ Étlap Gimnázium 39.hét Szeptember Hétfő Kedd
Halálozás kiemelt halálokok szerint keringési daganatos emésztőszervi külső okok légzőszervi.
Konfliktusok az iskolában
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
Innovációs képesség és jólét összefüggései
Szülői Munkaközösség Értekezlete
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai
Thermal Hotel Visegrád **** superior
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola
SZLOVÁKIA ÉGHAJLATA PODNEBIE SLOVENSKA
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak *
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
SZAKMAI ÉLETRAJZ Dr. HÓDI Sándor
Egészséges élet – egy életen át I.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
TUDATOSSÁG ÉLJÜNK A JELENBEN.
TIENS PROPOLISZ TABLETTA
Belügyi Rendészeti Ismeretek
A 21. SZÁZADI TANÁR – TRENDEK, ELVÁRÁSOK, DILEMMÁK
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
USA mezőgazdasága.
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
Előadás másolata:

Avagy vissza az őskorba! Paleolit étrend Avagy vissza az őskorba!

Paleo diéta célja A paleolit kori táplálkozás reprodukálása a mai viszonyok között  Civilizációs betegségek elkerülése (szív és érrendszeri megbetegedések, rák, autoimmun betegség, sclerosis multiplex, 2-es típusú cukorbetegség, lisztérzékenység, laktózérzékenység, metabolikus szindróma, elhízás, alultápláltság, szervezetszintű gyulladás, depresszió) Evolúciós szempontú étrend

Történeti áttekintés 1975 - Walter L. Voegtlin gasztroenterológus: az ember egy „húsevő állat” dr. Loren Cordain Szendi Gábor dr. Tóth Csaba

A paleolit diéta alapját képező elmélet "genetikailag ismeretlen élelem„  a modern ember genetikailag a kőkori emberrel azonos A paleolit étrendnek több gyökere is van, ezek közül érdemes megemlíteni: Gabona- és tejfogyasztással összefüggő kutatásokat Low-carb étrendek (Atkins-diéta, Ketogén diéta) 18-19. század reformmozgalmak által népszerűsített szakaszos böjt

A paleo étrend felépítése magas fehérjetartalom (19-35%) magas zsírtartalom (28-58%) alacsony szénhidráttartalom (22-40%)

Megengedett ételek a paleolit étrendben Gyümölcsök Zöldségek Állati húsok, zsírok Halfélék, tenger gyümölcsei Tojás Mandula, kesudió, törökmogyoró, pisztácia, fenyőmag, dió, tökmag, gesztenye Hidegen sajtolt növényi olajok (olívaolaj, kókuszzsír) Gombák

Megengedhető ételek bizonyos esetekben a reál-paleo étrendben Paprika, paradicsom, padlizsán Kemény sajtok

Tiltólistán a paleolit étrendben Amire "érzékeny" az ember (emésztés, egészségügyi kihívás): Gabonafélék glutén, lektin, gyorsan felszívódó szénhidrát miatt (búza, árpa, köles, zab, rizs, vadrizs, rozs, kukorica, cirok, stb.) Hüvelyesek glutén, lektin, gyorsan felszívódó szénhidrát miatt (babfélék, borsók, szója, amerikai földimogyoró, stb.) Tej és tejtermékek a tej összetevői miatt Szolanin vagy lektin tartalmú zöldségek (burgonyafélék, paradicsom, paprika, padlizsán) Hidrogénezett növényi olaj, transz-zsír, margarin Hozzáadott cukor

Néhány saját készítésű paleolit-étel Saját termésű füge Paleo-pizza Paleo-”tejbegríz” Paleo-palacsinta

Remélem hasznos információkat hallottál… Köszönöm a figyelmet!