A GAZDÁLKODÁS Készíítette: Czeglédi László. A GAZDÁLKODÁS KÖRNYEZETE Fogalma: céltudatos tevékenység, melynek keretében a rendelkezésre álló erőforrásokat.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
Advertisements

Agrárgazdaságtan I. Előadás
A VÁSÁRLÁSI FOLYAMAT ÉS A PIAC
A turizmus rendszer környezete
KNOLL 1 Prof.Dr.,Dr.hc. Knoll Imre c.egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben BKF-HFF Kar Logisztika Szakirány II. Budapest,
A piac Szakiskola.
Gépészmérnöki kar Műszaki menedzser képzés Február 3.
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
Regionális gazdaságtan 4.
A gazdasági fejlettség mutatói
Szálláshelyi vendéglátás
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Az ipar.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Ismétlés, rendszerezés
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
Vállalkozásgazdaságtan 1. előadás
Termelés és szolgáltatás 8.előadás. Termelés Termelés: a rendelkezésre álló erőforrások egy részének felhasználása arra, hogy más erőforrásokon tartós.
A külső környezet elemzése
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
A makrgazdasági munkakínálat:
Észak Dél ellen.
(1) A marketingkörnyezet
Településmarketing Értékaudit.
Az RTM kialakulása és koncepciójának lényege
A nemzeti számlák rendszere
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Nemzeti fejlődés és versenyképesség a mai világgazdaságban
Elméleti közgazdaságtan
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
Készítette: Ékes Ildikó és Cserháti Ilona
Controlling a gyakorlatban Nemzetgazdasági controlling, Eger és Kelet-Magyarország szerepe a nemzetgazdaság fejlődésében dr.Bamberger Anna Magyar Controlling.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Az EEM helye a menedzsmentben
Magyarország modernkori gazdaság- és társadalomtörténete Készítette: Szávai Ferenc egyetemi tanár BCE.
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
A Dél-Dunántúli régió gazdaságában rejlő potenciál – a KKV-k szerepe a gazdaságfejlesztésben.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Szükséglet: A szükséglet az emberekben felmerülő hiányérzet, termékek és szolgáltatások iránti igény, amely egyben ezen igény kielégítésére serkenti a.
Az EU agrárrendszere 30 óra Heti két óra. Az élelmiszertermelés területi kapcsolatai Agglomeratív tényezők túlsúlyban Regionális tényezők túlsúlyban Súlyvesztő.
Foglalkoztatás-politika
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
(gazdasági ismeretek gyors, velős átismétlése)
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata.
Vendéglátás formái.
Regionális gazdaságtan 3.
Vizes szektorban kötött kollektív szerződések elemzése TÁMOP A-13/ Madár Gyula - Dr. Nemeskéri Gyula Ergofit Kft Győr, Június 25.
Számvitel S ZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Előszó Tizenkét előadás (92)
 A politikai berendezkedések: a demokrácia és a diktatúra  A rendszerváltás Magyarországon  Az Alkotmány  A politikai pártok ma Magyarországon.
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
GAZDASÁG, GAZDÁLKODÁS ÉS A TERMELÉS, HASZNOSSÁG, SZŰKÖSSÉG, GAZDASÁGI JAVAK GAZDASÁGI ALAPISMERETEK.
2014 május 6., Miskolc. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar vállalkozások.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
Gazdasági szervezetek működési jellemzői
Gazdasági ismeretek A gazdasági fejlettség mérőszámai.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
9. fejezet Megjelenés a nemzetközi piacon
Gazdasági szervezetek működési jellemzői
Energetikai gazdaságtan
Vállalkozások pénz és költséggazdálkodása
A piac és a piacgazdaság
Vállalkozási ismeretek
Előadás másolata:

A GAZDÁLKODÁS Készíítette: Czeglédi László

A GAZDÁLKODÁS KÖRNYEZETE Fogalma: céltudatos tevékenység, melynek keretében a rendelkezésre álló erőforrásokat a lehető legjobb eredmény érdekében kívánjuk felhasználni. Célja: a szükségletek kielégítése. Hogy ez megvalósuljon olyan ismeret és információ halmazra van szükségünk, amely megkönnyíti a döntést. Gazdasági döntés: összehasonlítjuk az előnyöket a hátrányokkal, valamint a ráfordítást a várható eredménnyel.

A GAZDÁLKODÁSI KÖRNYEZET Gazdálkodási környezetnek nevezzük : A piac A társadalom Az adózás A természeti tényezők A technológiai fejlettség A szociális környezet összességét.

A GAZDÁLKODÁSI KÖRNYEZET A gazdálkodás szintjei:  Nemzetközi  Nemzetgazdasági  Vállalkozói  Háztartási

A GAZDÁLKODÁS NEMZETKÖZI KÖRNYEZETE A nemzetközi kereskedelem alapozta meg a nemzetközi gazdasági kapcsolatokat és az egyre bővülő nemzetközi munkamegosztást. A nemzetközi vállalatok egymással kereskednek: exportálnak, vagy importálnak. Export: kivitel Import: behozatal

KÖRNYEZETI TÉNYEZŐK 1. Gazdasági környezet – fejlettség, fizetőképesség, infrastruktúra 2. Politikai, jogi környezet – politikai berendezkedés (diktatúra, demokrácia) 3. Kulturális környezet – vallás, erkölcsi szokások, hagyományok 4. Vállalkozási környezet – működési feltételek, üzleti partnerek megbízhatósága A magyar állam sokat tesz azért, hogy a vállalkozások a külpiacra léphessenek. Hosszútávú államközi szerződésekkel, támogatásokkal, pénzügyi háttérrel.

NEMZETGAZDASÁG Fogalma: az országban működő gazdálkodó egységek és a köztük lévő kapcsolatok összessége, egy ország újratermelési folyamatának rendszere. Nemzetgazdasági szinten a gazdálkodás egy körfolyamat, melynek állomásai: termelés – elosztás – csere – fogyasztás.

A NEMZETGAZDASÁG TAGOZÓDÁSA  A kapcsolatrendszer bonyolultsága miatt a gazdálkodó egységek csoportosítására van szükség. Azért is, hogy megállapítható legyen a nemzetgazdaság teljesítménye.  A gazdálkodó egységek besorolása a fő tevékenységük alapján történik. Beilleszkedésüket a TEÁOR számok jelölik. (Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere)

A NEMZETGAZDASÁG TAGOZÓDÁSÁNAK SZINTJEI 1. Nemzetgazdasági ág: 20 nemzetgazdasági ágat az ABC nagy betűivel jelölik. I – Vendéglátás, szállás szolgáltatás 2. Nemzetgazdasági ágazat: az ágon belül két számjegy jelzi. A vendéglátást az – Nemzetgazdasági alágazat: az ágazat kódja+ 1 szám – rendezvényi és éttermi vendéglátás – Nemzetgazdasági szakágazat: az alágazaton belüli csoportosítás + egy szám : – Éttermi vendéglátáson belül: étterem, vendéglő, önkiszolgáló étterem.

A VENDÉGLÁTÁS TEÁOR BESOROLÁSA  T evékenységek E gységes Á gazati O sztályozási R endszere  56Vendéglátás  56.1Éttermi vendéglátás  56.10Étterem, önkiszolgáló étterem, gyorsétterem  56Vendéglátás  56.3Italszolgáltatás  56.30Bár, italbolt, kocsma, söröző, drinkbár, kávézó

A NEMZETGAZDASÁGI ÁGAK AZ ÚJRATERMELÉS FOLYAMATÁBAN ELFOGLALT HELYE 1. Primer szektor: az alapanyagok kitermelése, előállítása: mezőgazdaság, bányászat. 2. Szekunder szektor: feldolgozással foglalkozó ágak: élelmiszeripar, gépkocsigyártás, bútoripar. 3. Tercier szektor: szolgáltatási szektor: kereskedelem, vendéglátás, pénzügyek, oktatás Napjainkban a tercier szektor teljesítménye meghatározó a gazdaság életében, és a nemzeti jövedelem megtermelésében.