Katasztrófák, a világ körül A KATASZTRÓFA TERMÉSZETI VAGY EMBERI OKOKBÓL BEKÖVETKEZŐ OLYAN ESEMÉNY, AMI ÉLŐLÉNYEK NAGY LÉTSZÁMÚ CSOPORTJÁNAK ÉLETKÖRÜLMÉNYEIT.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ókori római régészeti leletek
Advertisements

Az I. világháború
Árvizek „a víz az úr” 2008.október.31  A vízáradat időtől és helytől függően különböző megítélést kapott a civilizált népeknél. Csak a sivatagi népek.
BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség
Radioaktivitás és atomenergia
A SZÖVETSÉGES DIPOMÁCIA
Tanulmány a bizalomról Nyolc európai országban és az USA-ban október-november.
Az első Föld Napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért Ez a történelmi.
A környezeti radioaktivitás összetevői
Vulkanikus hegységek.
Az I. Világháború Békekötések.
Az Atomenergia.
Szemerszki Csilla Csernobil
Aszályok gyakorisága, erőssége, okozott kár - európai vonatkozások
ATOMENERGIA, NUKLEÁRIS HULLADÉKOK. AZ ATOMENERGIA-HASZNOSÍTÁS TERÜLETI MEGOSZLÁSA Kb. 30 országban 480 atomerőmű blokk.
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
Radioaktív anyagok szállítása
Ukrajna a globalizált világban
Katasztrófa alatt a különböző, károsító tényezők által váratlanul kiváltott, a lakosság jelentős hányada sérülésével, egészségi állapotának és életfeltételeinek.
Stromboli (felszínalaktan)
A II. VILÁGHÁBORÚ Története Készítette: Orbán Balázs 9/A.
Az atomenergia.
Pearl Harbor.
Vörösiszap – katasztrófa 2010.okt.04.
Történeti áttekintése Lebomló anyagok Környezetszennyező anyagok Hova kerül mindez?
Maghasadás és láncreakció
EUROPA NAGY FOLYAMA A DUNA.
Hirosima és Nagaszaki 1945.
Készítette Ferenci Brúnó és Kondor Máté
Az Éghajlatváltozás.
A csernobili katasztrófa és annak következményei
Szigyártó Erzsébet XI.B
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
Az atommag 7. Osztály Tk
A gamma-sugárzás nagyfrekvenciájú elektromágneses hullámokból (1019 Hz) álló sugárzás.
A határon túli magyar nyelvűség
1914.
Olaszország.
Itt vagyunk mi.
A nukleáris fegyverek elleni harc világnapja Március 1.
A CSERNOBILI KATASZTRóFA
Elgondolkoztatok már azon, hogy vajon ki/mi miatt faragnak minden Halloweenkor tököt az Amerikaiak? Most elmondom nektek!
Kialakulása A Medve-barlang a triászkorú kristályos mészkőben képződött mintegy 200 millió évvel ezelőtt. A mészkőben a barlangon átszivárgó víz rengeteg cseppkőképződményt.
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, a közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
Vörösiszap katasztrófa!!!
Európa regionális földrajza
Az atom sugárzásának kiváltó oka
DUNA A MAGYARORSZÁGI SZAKASZA ÉS DUNAPARTI MAGYAR VÁROSOK.
Magyarország Magyarország Közép-Európában az Alpok és a Kárpátok által határolt Kárpát-medencében fekszik. Sok országgal határos:Ausztriával Szlovákiával.
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
Csernobili atom katasztrófa
Kaliforniai iszapcsuszamlások
Az első világháború (csoda)fegyverei: Repülőgépek
A világ az első világháború után. Egy új korszak kezdete  Első világháború  A „nagy háború”  A világ megváltozott  Warum?  anyagban és emberben a.
FRITZ STRASSMANN ÓCSAI RÉKA 11/A. Boppard, Németország, febr ápr. 22. Fizikus, vegyész.
Atomerőmű. Működése A reaktor térben maghasadást idéznek elő amely, magas hő leadással jár. Ezzel az energiával vizet melegítenek fel melynek gőzével.
Katasztrófaturizmus Avagy az emberi kíváncsiság határtalan.
A világ az első világháború után
Ezt tanultam földrajz órán…
Újdonságok az NIIF VoIP szolgáltatásában
(L)áss a mélyére.
A világháború kezdete július 28. – november 11.
A vízi erőművek Készítette: Szilágyi Ákos Csatlós Bendegúz
A „népek tavasza” Forradalmak ben
Június 21. QUIZ Minek a Napja? – Rejtvény
Nagybányai ciánszennyezés
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
A maghasadás és a magfúzió
Út a háború felé. A fasizmus térhódítása 1930-as években a fasiszta országok térhódítása jellemző. Japán elfoglalja Kínát, Mandzsúriát. Olaszország Abesszíniát.
Előadás másolata:

Katasztrófák, a világ körül A KATASZTRÓFA TERMÉSZETI VAGY EMBERI OKOKBÓL BEKÖVETKEZŐ OLYAN ESEMÉNY, AMI ÉLŐLÉNYEK NAGY LÉTSZÁMÚ CSOPORTJÁNAK ÉLETKÖRÜLMÉNYEIT HOSSZABB-RÖVIDEBB IDEIG HIRTELEN ÉS NAGY MÉRTÉKBEN, NEGATÍV IRÁNYBAN BEFOLYÁSOLJA. VÁRATLAN, VAGY ELHÁRÍTHATATLAN MÓDON KÖVETKEZIK BE.

A pompeii-i katasztrófa  79. augusztus 24-én a Vezúv krátere rengeteg lávát röpített a derült egére. A tűzhányó kilométernyi magasságba lövellte a kőtörmeléket, és fülsiketítő égzengés kíséretében felrobbant a hegy csúcsa.  Az eget elsötétítette a vulkáni hamuból képződött sötét felhő, amely azután három napig gomolygott a katasztrófa színhelye fölött.  Pompeiit 7–8 méter vastag hamuréteg fedte be, s a borsószemnyitől a mogyorónagyságig terjedő kövek szüntelenül hulló zápora temette el.

A csernobili atomkatasztrófa  A csernobili atomkatasztrófa április 26-án történt az ukrajnai Lenin atomerőműben. Ez az eset volt az atomenergia felhasználásának történetében a 2. legsúlyosabb katasztrófa.  A robbanás után radioaktív hulladék hullott Oroszország nyugati részére, valamint rengeteg ország területére. Csernobilban és környékén hatalmas területek szennyeződtek, kb embert kellett kitelepíteni.  Kutatások szerint 2065-ban betege lesz a katasztrófa miatt.

A hirosimai atomtámadás  augusztus 6-án délelőtt az Amerikai Egyesült Államok légierejének egyik repülőgépe atombombát dobott a településre. A bomba egy tonna TNT robbanó erővel ért fel. A vakító villanással és gombafelhővel kísért atombomba- robbanás a halottak és a romok városává tette Hirosimát.  Az atomtámadás az utólagos becslések szerint ezer ember életét követelte, 70 ezer ember azonnal meghalt, a többiek pedig később, a sugárzás okozta betegségek következtében vesztették életüket.

Hirosima ma:

Ajkai vörösiszap-katasztrófa  Az ajkai vörösiszap-katasztrófa ipari szerencsétlenség és környezetkárosító katasztrófa, amit az okozott, hogy október 4-én átszakadt egy 400×600 m-es vörösiszap-tárolójának gátja. A kiömlő, több mint egymillió köbméternyi zagy több települést is elöntött. Az erősen lúgos, maró hatású ipari hulladék körülbelül 40 négyzetkilométeren terült szét, felbecsülhetetlen károkat okozva.  Tíz ember meghalt és a sérültek száma több mint 150 fő volt.

Quiz A) Mikor tört ki a Vezúv? B) Melyik korban volt ez? 1. Görögök idején 2. Rómaiak idején 3. A II. világháborúban 4. Mit tudom én? C) Hol található Pompeii? 1. Magyarország!!! 2. Ez csak egy kitalált város! 3. Ausztria 4. Olaszország +) Tudjátok melyik város közelében és mikor találtak rá a romokra? 1. Róma, Budapest, Nápoly, Velence, 1920

Quiz A) Mikor történt a csernobili robbanás? B) Melyik országban történt? 1. Franciaország 2. Anglia 3. Oroszország 4. Ukrajna C) Milyen anyagok kerültek a levegőbe? 1. Nukleáris 2. Biológiai 3. Vegyi 4. Radiológiai +) Szerintetek Magyarországra is került a szennyező anyagokból? 1. Igen! 2. Nem!

Quiz A) Mikor volt Hirosima bombázása? B) Melyik ország dobta le a bombát? 1. Németország 2. Oroszország 3. USA 4. Anglia C) Mi kapcsolható a bombázás idejéhez? 1. Rendszerváltás 2. Kiegyezés 3. I. világháború 4. II. világháború +) Ahhoz képest, hogy ember meghalt a bombázásban, szerintetek mennyi ember él most Hirosimában? fő!!! (2016. jún. 1.)

Quiz A) Mikor szakadt át a tározó? B) Mennyi iszap ömlött ki? m³ m³ m³ m³ C) Hol van a katasztrófa helyszíne? 1. Magyarország!!! 2. Régen Magyarország, most Románia 3. Ausztria 4. Szlovákia +) Szerintetek hogy nézhet ki most a helyszín?