Adatbázis alapfogalmak

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Adatbázis alapfogalmak
Advertisements

Adatbázis-kezelés. Alapfogalmak Adat: –észlelhető, felfogható ismeret –jelsorozat –valakinek, vagy valaminek a jellemz ő je –tény, közlés Információ:
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Térinformatika a Soproni Vízmű Rt. - nél Bódis Gábor Varga Ákos Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt.
ECM/DMS A GYAKORLATBAN E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Útmutató az adatbázis használatához. − 1957 – ODK - Orvostudományi Dokumentációs Központ − 1960-tól: OOKDK - Országos Orvostudományi Könyvtár és Dokumentációs.
1 Számítógép Hálózatok A hálózatok kialakulása, alapfogalmak Készítette: Csökmei István Péter ( CsIP ) Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Kar levelező.
Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár szeptember 7. Könyvtárosok Teadélutánja / „Next Generation” Önképzőkör Beke Gabriella Semmelweis Egyetem Központi.
2009. május MŰSZAKI TÉRINFORMATIKA KONFERENCIA 1 Szabad forráskódú agrár ágazati téradat nyilvántartórendszer (VINGIS) Katona Zoltán (FÖMI) -
Hogyan teljesíthetjük a HpT 13§B követelményeit Egy vállalati Compliance Adatbázis terve Dr Lőrincz István Associator Kft.
CÉLCÉLCSOPORT  Egészségügyi szakmai tájékoztatás és betegtájékoztatás, az egészséges életvitelhez szükséges információk szolgáltatása, publikálása, áttekint-
Egységes, központi elektronikus nyilvántartás jön létre a korábbi széttagolt, és egymással nem kompatibilis, adathiányos korszerűtlen nyilvántartások.
1 Horváth Richárd Közlekedésinformatika Áruszállítás.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Esettanulmány: egy inf. rendszer adatszerkezetének kialakítása ● Könyvtári adatbázis: ● Könyvek adatai: leltári szám, jelzet, szerző, cím, kiadás, ár,
Internet tudományos használata
ERASMUS+ DISSZEMINÁCIÓS PLATFORM
A kérdőívek, a kérdőívszerkesztés szabályai
Adatbázis normalizálás
Gyűjtőköri szabályzat
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
Az Internet megismerése
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapjának bemutatása
Jogszabályi és hatósági támogatás az elektronikus számlázáshoz
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
HUNTÉKA Integrált Könyvtári (Közgyűjteményi) Rendszer
ABR ( Adatbázisrendszerek)
Integráció a felsőoktatási könyvtárak szolgáltatásfejlesztésében
Adatbázisok gyakorlat
Adatbáziskezelés Szi Brigitta Tanszéki honlap
376/2014 EU RENDELET BEVEZETÉSÉNEK

Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
ACCESS ALAPOK Alapfogalmak
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Magyar Tudományos Művek Tára
MTMT szervezeti hierarchia kialakítása a Széchenyi István Egyetemen
T.R. Adatbázis-kezelés - Alapfogalmak Adatbázis:
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN
Kovács Gergely Péter Egyszerű lekérdezések
Táblázatkezelés alapjai
Adatbázis-kezelés (PL/SQL)
Adatbázis-kezelés Alapfogalmak.
Kovács Gergely Péter Bevezetés
INFORMATIKA november 18. Gyakorló alkalom – 2. rész
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Felhasználóképzés a kórházban
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Lapkiadó, rendezvényszervező vállalatirányítási rendszer SQL alapon
INFORMATIKA október 6. Gyakorló alkalom – 2. rész
Adatbázisok használata
5. Előadás tartalma Magas szintű adatbázismodellek Adatmodellezés
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
A szállítási probléma.
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
INFORMATIKA ELŐADÁS november 8. I. ELŐADÓ Informatika
Online pénztárgépadatok felhasználása a kiskereskedelmi statisztikában
INFORMATIKA ELŐADÁS március 23. I. ELŐADÓ Informatika
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
A gazdasági fejlettség mérőszámai
IT hálózat biztonság Összeállította: Huszár István
Pappné dr. Fülöp Enikő Nyírbátor Város Jegyzője OEVI vezető
Access alapok Táblák, kapcsolatok, űrlapok.
Előadás 02 A 3 szintű ANSI/SPARC architektúra
Vidékfejlesztési pályázatok megvalósításához útravaló
Algoritmusok.
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
OpenBoard Kezelő Tananyag közzététele a KRÉTA rendszerben.
Kórházi és ágazati gazdálkodást érintő informatikai fejlesztések és az azokban rejlő lehetőségek Horváth Tamás Vezérigazgató CompuTREND Zrt.
Előadás másolata:

Adatbázis alapfogalmak Szoftverek: FoxPro, dBase, Access, Paradox, DB2, Oracle

Információ: új ismeret a felhasználó számára. Adat: rögzített ismeret. Adatbázis: tárolt adatok, szerkezetük és a köztük lévő kapcsolatok rendszere. Adatbázis-kezelő rendszer: az adatok rögzítését, biztonságos tárolását, módosítását, visszakeresését végző informatikai alkalmazás. Az adatbázis-kezelés az informatikának azon része, amely a nagy mennyiségű összetartó adatok hatékony tárolásával és feldolgozásával foglalkozik.

Napjainkban a számítógépes alkalma-zások 80%-a adatbázis-kezelést végez kereskedelem: raktári készlet és megrendelések nyilvántartása; bevásárló központok pénztárgépei kultúra, oktatás: könyvtári információs rendszerek; hallgatói adminisztráció; internetes keresőgépek közigazgatás: adónyilvántartások; anyakönyv; lakcímnyilvántartás közlekedés: jegyhelyfoglalási rendszerek (vonat, repülő) egészségügy: beteg nyilvántartás (kórház, rendelő) tudomány: szakadatbázisok posta: ügyfelek, számlák nyilvántartása vállalat: termelés irányítási rendszerek A példákat még hosszan lehetne sorolni.

Az Adatmodell elemei

Egyed (entitás): az a dolog, amiről adatokat tárolunk. Pl Egyed (entitás): az a dolog, amiről adatokat tárolunk. Pl.: ISMERŐS, DIÁK Tulajdonság (attribútum): az egyed egy jellemző adata. Pl.: ISMERŐS neve, DIÁK születési ideje Előfordulás: az egyedek egy konkrét értéke. Az adatbázis tartalmazza az egyedek konkrét előfordulásait, valamint a tulajdonságok értékeit egyes előfordulásokra. Az előfordulás 1-1 sor a táblázatban. Pl.: ISMERŐS Balogh Mária adatai, DIÁK Kovács István adatai

Egyszerű tulajdonság: egyetlen részből áll, tovább nem bontható. Pl.: DIÁK sorszám, érdemjegy Összetett tulajdonság: több részből tevődik össze. Pl.: ISMERŐS cím (város, közterület, házszám); DIÁK születési idő (születési év, hó, nap) Törekedjünk az egyszerű tulajdonságok használatára.

Egyértékű tulajdonság: egy előfordulásnál csak egy értéke van. Pl.: ISMERŐS: név, DIÁK: születési idő Többértékű tulajdonság: több értéket is felvehet egy előfordulásnál. Pl.: ISMERŐS egy személynek lehet több telefonszáma, DIÁK egy-egy tantárgyból több jegye Törekedjünk az egyértékű tulajdonságok használatára, mert a többértékű adatok megnehezítik az adatok kezelését.

Az egyedek közötti kapcsolatok típusai: egy-egy fokú: az egyik egyed előfordulásához a másik egyed legfeljebb egy előfordulása tartozik. Pl.: ISMERŐS, DIÁK ugyanaz a személy legfeljebb egyszer fordulhat elő mind a noteszben, mind a naplóban. Egy-több fokú: az első egyed egy előfordulásához a második egyed több előfordulása tarozhat. Pl.: Ha egy táblázat a megyék adatait, egy másik pedig a településeket tartalmazza, akkor ugyanazt a megyét több településnél is olvashatjuk, de minden település csak egyetlen megyéhez tartozik. Több-több fokú: bármely egyed egy előfordulásához a másik egyed több előfordulása tartozhat. Pl.: Szerzők és könyvek adatait tartalmazó táblázatok (egy szerzőnek több könyve, egy könyvnek több szerzője lehet)

Az egy-egy fokú kapcsolatokat gyakran célszerű egyetlen táblázatba összevonni. A több-több fokú kapcsolatok egy illesztőtáblázat beiktatásával egy-több fokú kapcsolatokra bonthatók fel.

Relációs modell

A sorokat (1 sor: egyed egy konkrét előfordulása) rekordoknak, az oszlopokat (tulajdonságok) mezőknek vagy attribútumnak nevezzük. A cellákban a tulajdonságok konkrét értékeit tároljuk. A táblázat első sora tartalmazza az oszlopok neveit, a mezőneveket. Adatmodell: Relációs adatmodell: egyed tábla tulajdonság mező (oszlop) előfordulás rekord (sor)

A táblákra vonatkozó előírások: Az adatbázis táblái egyedi (egymástól különböző névvel) rendelkezzenek. Egy táblában minden oszlopnak (mezőnek) egyedi neve van. Egy oszlopban csak azonos típusú (egyféle) adatot tárolunk. A táblának nem lehet két teljesen egyforma sora. A sorok, ill. oszlopok sorrendje tetszőleges.

Egy-egy táblázatot relációnak nevezünk, ha nincs két egyforma sora, minden oszlopnak egyedi neve van, és a sorainak és oszlopainak sorrendje tetszőleges. Minden relációban kell lennie egy elsődleges kulcsnak, amely a rekordok egyértelmű azonosítására szolgál, amit a tábla mezőinek felsorolásánál aláhúzással jelölünk (mezőnév). Ez lehet a reláció egyetlen attribútuma, de akár több attribútum kombinációja is. A relációs modellben több reláció is szerepelhet, melyek között logikai kapcsolat van. Kulcs: azoknak a tulajdonságoknak (mezőknek) a legszűkebb halmaza, amelyek minden sort (rekordot) egyértelműen meghatároznak.

Elsődleges tulajdonság: szerepel a kulcsban. Pl Elsődleges tulajdonság: szerepel a kulcsban. Pl.: ISMERŐS neve+lakcíme (ha nincs két azonos nevű, egy lakcímen lakó ismerősünk), DIÁK sorszáma a naplóban Másodlagos tulajdonság: nem szerepel a kulcsban. Pl.: ISMERŐS, DIÁK többi tulajdonsága Egyszerű kulcs: egyetlen tulajdonságból (mezőből) áll. Összetett kulcs: több tulajdonság (mező) alkotja.