A környezeti neveléstől a fenntartható fejlődési célokig – az ökoiskolák szerepe a fenntartható társadalmak kialakításában Varga Attila.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

„Döntés a kezedben van: egészség- és környezettudatos szemléletformálás a Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziumában” április 22.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
Text Pioneers into Practice 2016 Hungary. 2 A Pioneers into Practice program célja, hogy elősegítse az alacsony széndioxid kibocsátással működő, versenyképes.
AZ OEFI TÁMOP / SZÁMÚ ”EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI SZAKMAI HÁLÓZAT LÉTREHOZÁSA” CÍMŰ KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJE FELADATAI
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Mitől társadalmi egy innováció és egy start-up és miért fontos ez az ELTE-n? Tausz Katalin SIMpLe projekt - témavezető Innovációs Nap május 11.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
Solymosy József Bonifácz Egészségfejlesztési Osztályvezető NEFI Budapest, szeptember 29. Egészségfejlesztés az iskolai színtér vonatkozásában.
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
Varga Aranka Inkluzív oktatási rendszer. Iskola funkciói – társadalmi elvárások Funkciók: Tudásszerzés és kompetenciafejlesztés folyamatának terepe Formális.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
GYERMEKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM A HEVESI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP /
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Reflexiók a társadalmi és a nonbusiness marketing fogalmi kérdéseihez
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
NÉPEGÉSZSÉGÜGY MEGELŐZÉS, FEJLESZTÉS JÖVŐKÉP a Köz- egészségügye
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
Barcsák Marianna KPSZTI
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Új továbbképzési lehetőségek tanároknak és oktatóknak
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
Óvodától az érettségiig - a kompetencia-alapú oktatás Szegeden
ŐRSÉGI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Mayer József Budapest február 27.
„Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében”
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Kispálné Horváth Mária
A közigazgatással foglalkozó tudományok
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
Az ifjúsági közösségek szerepe a helyi kulturális életben
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
A kistérségi gyerekesély programok eredményei
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
HHR.
Áttekintés a HÉTFA Kutatóintézet Önkormányzati témájú kutatásaiból
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
Az EQAVET szerepe a szakképzés fejlesztésében
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
Felnőttképzés a közművelődésben
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Lorem ipsum.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Iskolai szociális segítő
Baranya Megyei Önkormányzat
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Üzlezi információelemző specializió
A statisztikus elemző specializió
Előadás másolata:

A környezeti neveléstől a fenntartható fejlődési célokig – az ökoiskolák szerepe a fenntartható társadalmak kialakításában Varga Attila

Természetrajz tantárgy a 10–13 éves kisgimnazisták számára A környezeti nevelés - történeti perspektíva A környezeti nevelés kereszttantervi terület az első Nemzeti alaptanterv megjelenése óta Természetrajz tantárgy a 10–13 éves kisgimnazisták számára

(a Burtland-bizottság definíciója az ENSZ számára) Fenntarthatóság Úgy kielégíteni a jelen nemzedékek szükségleteit, hogy azzal nem csökkentjük a jövő nemzedék szükséglet-kielégítési esélyeit. (a Burtland-bizottság definíciója az ENSZ számára)

Tehetetlenek vagyunk? Forrás: Eurobarometer 468 (2017) A 2014-es mérésben a magyar adatok: 33%, 41%, 16%, 8%, 2% (Eurobarometer 81.3)

Az ENSZ 193 tagállama, köztük Magyarország is elfogadta legújabb nemzetközi fejlesztési célrendszert 2015. szeptemberében. A fejlesztési célrendszer – most először – nevében hordozza a fenntarthatóságot: Fenntartható Fejlődési Célok-ként hivatkozunk rájuk (angolul: Sustainable Development Goals, bevett rövidítése: SDG). A globális fejlődési program 2030-ra a szegénység felszámolását és a fenntartható jövő felépítését ígéri. A 17 Cél mindegyike alkalmas arra, hogy ökoiskolai tanulási helyzetet építsünk rá. A 17 Cél közül hetet villant fel alábbi gyűjteményünk. A Fenntarthatósági Célokhoz pedagógiai célkitűzéseket, eszközöket és módszereket mutatunk be, melyek mindegyike az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet környezeti nevelési és globális nevelési szakértőinek közreműködésével, és többsége széleskörű pedagógusi részvétellel született a közelmúltban.

Fenntarthatóságra nevelés - oktatási cél (4.7) biztosítani, hogy minden tanuló elsajátítsa azokat az ismereteket és készségeket, melyek elősegítik a fenntartható fejlődést: a fenntartható fejlődésre és életstílusokra nevelést, emberi jogi nevelést, nemek közti egyenlőségre történő nevelést, a béke és erőszakmentesség kultúrájára nevelést globális állampolgárságra nevelést a kulturális sokféleség, és a kultúra fenntartható fejlődéshez való hozzájárulásának a nagyrabecsülését.

ENSZ EGB FN stratégia A fenntartható fejlődést szolgáló oktatás legfontosabb szerepe az, hogy az egyéneket és a csoportokat felvértezze a tudatos választáshoz szükséges ismeretekkel, készségekkel és attitűdökkel, mely választásoknak köszönhetően a világot olyanná alakíthatják, illetve olyannak őrizhetik meg, amelyet ők maguk és a jövő nemzedékek egyaránt olyan helynek tartanak, ahol lehet élni és dolgozni. Az oktatási intézményeknek, a helyi közösségeknek, a civil társadalomnak és a munkáltatóknak mind kulcsfontosságú szerepük van az ilyen kompetenciák kifejlesztésében és előmozdításában.” UNECE stratégiából Az ENSZ EGB Fenntarthatóságra Nevelés stratégiáját az Oktatási Minisztérium államtitkári szinten 2005-ben aláírta, kapcsolattartót 2015-től mindkét miniszttérium delegál

A fenntarthatóságra nevelés középtávú céljai az ENSZ Európai térségében Biztosítani, hogy minden nevelési-oktatási intézmény 2019-ig érvényesítse a fenntarthatóságra nevelés egész-intézményes megközelítését a működése során Elősegíteni a fenntarthatóságra nevelés terjesztését a pedagógusképzés minden területén Erősíteni a szakképzés szerepét a fenntarthatóságra nevelésben és a zöld gazdaság kialakításában

Globális kihívások az oktatás terén Helyi Regionális Központi A fenntarthatóságra nevelésnek az oktatás legfőbb céljává kell válnia. Mind az alulról, mind a felülről jövő kezdeményezések kulcsfontosságúak. A fenntarthatóságra nevelés terjesztése az oktatási minisztériumok feladata. Carl Lindberg gondolatai, Lásd: Jucker és Mathar (2015). p. 85 Központi Regionális Helyi

Életközeli Tudásközpontú Jövőorientált Múlt centrikus Tantárgyközi A hatékony iskola Életközeli Jövőorientált Tantárgyközi Motiváló Innovációra ösztönző Tudásközpontú Múlt centrikus Diszciplináris Ellenőrző Reprodukáló

A jövő iskolája (OECD) Bürokratikus modell – a status quo megőrzése „Iskolátlanítás” Piac Hálózat Újfajta iskoláztatás Tanuló szervezet Társadalmi központ Válság – a rendszer elolvadása

Társadalmi központ Együttműködés Tanulásmenedzsment Szülőkkel Helyi közösséggel Kutatóintézetekkel Tanulásmenedzsment Helyben releváns tudás Tudásátadás helyett információkezelés

Ökoiskolák az országban Ökoiskola cím (2005‒): Becslésünk szerint ma 980 feladatellátási hely, (940 székhely és tagintézmény) ; sajnos majdnem annyi jár le, mint amennyit most átadnak   a tanulók 26%-a

Minden segédanyag letölthető a www.ofi.hu honlapról http://ofi.hu/okoiskola-nevelesi-oktatasi-program 91 Ökoiskola NOP modul figyelmet az UNESCO kiadványra http://ofi.hu/sites/default/files/attachments/unesco_oktatas_a_fenntarthato_fejlodes_szolgalataban.pdf , mely tanárok, valamint a köznevelés középszintű döntéshozói számára íródott 2012-ben, és most egy éve elkészült magyar fordítása. A mindössze 50 oldalas forrásgyűjtemény kevés, ám pontos elméletet, és kilenc bevált eszközt tartalmaz, melyek közül a tanárok és intézményvezetők számára az IPSZILON segédeszközt, döntéshozók számára az „egész intézményes megközelítést” (azaz itthon: az Ökoiskola Címet), és mindenki számára a Halászjáték szimulációt ajánlja az Önök figyelmébe Könczey Réka kolléganőm

ÖKOISKOLÁK NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMJA Komplex témakörök Élményközpontúság Aktív tevékenység Csoportmunka Saját tapasztalat Kooperatív technikák Projekt módszer Együttműködés Hálózati tanulás Terepi helyszínek Teljes program: http://ofi.hu/okoiskola-nevelesi-oktatasi-program Csak a modulleírások: http://ofi.hu/search/lesson?f[0]=field_main_type%3A5147

Tudnia kell: Az óra ketyeg. Együtt képesek vagyunk változtatni.

Köszönöm figyelmüket! Varga Attila varga.attila@ofi.hu